Het ministerie van Transport bestudeert de mogelijkheid drie bruggen over de Chao Phraya te verhogen om de doorvaart van het scheepvaartverkeer in het regenseizoen te vergemakkelijken. Het gaat om de Memorial brug, Krung Thon brug en Nonthaburi brug.

De doorvaarthoogte zou minimaal 5,6 meter moeten zijn, maar is bij een hoge waterstand respectievelijk 4,7 meter, 5,1 meter en 5,3 meter. Dat levert problemen op voor passagiers- en vrachtboten. De rederijen hebben daarover geklaagd.

Of het er ooit van komt, is nog maar de vraag want de drie bruggen hebben historische waarde, zegt de directeur-generaal van het Marine Department, die samen met de gemeente Bangkok is gevraagd het onderzoek te doen. Dat geldt met name voor de Memorial brug, de laagste van de drie. Sloop is uitgesloten, zegt hij. Andere opties dienen te bestudeerd te worden, zoals onbeladen schepen te verplichten ballast te laden zodat ze minder hoog steken.

Op de foto een van de drie bruggen, maar welke vermeldt het bijschrift niet.

– De politie ontkent dat de twee Myanmarezen die verdacht worden van de dubbelmoord op Koh Tao hun bekentenis hebben ingetrokken. Een gerucht, zegt onderzoeksleider Praween Pongsirin naar aanleiding van een bericht op de website van de Democratic Voice of Burma. Daarin wordt een advocaat van de ambassade van Myanmar geciteerd die zegt dat de verdachten gemarteld zijn en dat ze het gevoel hebben zondebok te zijn.

De politie ontkent ook dat het Openbaar Ministerie het onderzoeksrapport als onvolledig heeft afgewezen, alhoewel de politie wel door het OM is gevraagd meer bewijs te leveren. Volgens de directeur-generaal van de Regional Prosecution 8 zitten er gaten in het politiedossier van 300 pagina’s, maar nadere mededelingen wil hij daarover niet doen. Hij bevestigt dat het rapport niet is afgewezen.

De twee verdachten, die gevangen zitten in de districtsgevangenis van Koh Samui, worden scherp in de gaten gehouden uit angst dat ze zelfmoord plegen. Gevangenbewaarders en andere gedetineerden zouden die opdracht hebben gekregen. De verdachten zouden tekenen van stress vertonen. Hun eten wordt scherp gecontroleerd. [Bron ontbreekt voor al deze beweringen.]

Premier Prayut Chan-o-ocha werd tijdens zijn bezoek aan Myanmar vorige week geconfronteerd met demonstranten die een eerlijk proces eisten. Ook bij de Thaise ambassade in Japan is gedemonstreerd.

In Engeland namen familie en vrienden vrijdag afscheid van Hannah Witheridge. De ouders hadden de mensen gevraagd om ‘brightly’ gekleed te gaan voor wat ze noemden ‘Hannah’s  Party’. De dorpskerk in Hemsby (Norfolk) was afgeladen en buiten luisterden nog eens vijftig dorpelingen naar de uitvaartdienst via luidsprekers.

Meer nieuws in: Ouders Nick Pearson: Ook onze zoon werd vermoord op Koh Tao

– Een voormalige advocaat van oud-premier Yingluck en thans lid van de onlangs gevormde National Reform Council (NRC) vindt dat de politiek meer greep moet krijgen op de National Anti-Corruption Commission (NACC). Zijn pleidooi riep al direct protesten op van de Democraten. Het juridisch team van de voormalige oppositiepartij zegt dat dit neerkomt op intimidatie.

Bancha Poramisanaporn gooide de knuppel vrijdag in het hoenderhok toen hij zich meldde bij de NRC, het orgaan dat hervormingsvoorstellen moet gaan doen op basis waarvan de nieuwe grondwet kan worden geschreven. Hij stelt voor een commissie te vormen, bestaand uit leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat [die thans zijn opgeheven], die tot taak krijgt onderzoek te doen bij klachten over oneerlijke behandeling door de NACC en die aangifte kan doen bij het Hooggerechtshof. Thans kan de commissie bij klachten alleen van smaad worden beschuldigd.

De NACC ligt onder vuur van voormalig regeringspartij Pheu Thai en de roodhemden omdat ze oud-premier Yingluck heeft beschuldigd van nalatigheid als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze zou niets tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst hebben gedaan en tegen de torenhoog oplopende kosten.

De NACC, die eerder geen gehoor kreeg bij het OM, probeert nu een afzettingsprocedure tegen Yingluck uit te lokken via de NRC. Daarover vindt een juridisch steekspel plaats omdat de grondwet van 2007 buiten werking is gesteld.

Bancha heeft al een keer de degens gekruist met de NACC toen hij extra getuigen à decharge wilde laten opdraven bij de NACC. Hij ontkent de NACC nu te beschuldigen vanwege de afzettingspoging. Wirat Kallayasiri, lid van het juridisch team van de Democraten, verwacht niet dat Bancha’s voorstel de handen op elkaar krijgt van de NRC.

– Het was geen politieke bijeenkomst, maar een eerbetoon aan de overleden roodhemdleider Apiwan Wiriyachai, wiens lichaam gisteren uit de Filipijnen op Suvarnabhui arriveerde. Terwijl honderden agenten alle toegangen tot de luchthaven bewaakten, zongen de roodhemden buiten Naksu Thulee Din (Dirt Fighter) om Apiwan te gedenken die na 22 mei, de dag van de coup, de benen nam.

Apiwan, voormalig vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, stierf op 6 oktober aan een longinfectie. Hij werd 65 jaar. Het lichaam is naar Wat Bang Phai in Nonthaburi gebracht voor de uitvaartrituelen (foto homepagina). Die duren zeven dagen. Vandaag zou oud-premier Yingluck de overledene de laatste eer bewijzen. De crematie vindt op 19 oktober plaats.

– Prinses Chulabhorn, die op 4 september was opgenomen in het Vichaiyut ziekenhuis in Bangkok, mocht gisteren naar huis, maar de artsen hebben haar wel geadviseerd drie maanden rustig aan te doen. De prinses is behandeld aan infecties aan maag en alvleesklier.

– 53 Rohingya migranten en twee vermeende Thaise mensenhandelaren zijn gisteren aangehouden in een rubberplantage in Takua Pa (Phangnga). Ze waren onderweg naar Maleisië. De migranten waren afkomstig uit de deelstaat Rakhine in Myanmar en Bangladesh. Tijdens de aanhouding zagen twaalf kans de benen te nemen. Duizenden Rohingya, een moslim minderheidsgroep, hebben sinds 2012 Rakhine ontvlucht omdat ze er vervolgd worden. Meestal gaan ze via Thailand naar Maleisië.

– Een coffeeshop als wapen tegen corruptie. Je moet er maar opkomen en dat deden het United Nations Development Programme (UNDP), True Coffee en de Anti-Corruption Organisation of Thailand. De universiteiten van Khon Kaen en Ubon Ratchathani krijgen volgend jaar op hun campus zo’n coffeeshop. Het is de bedoeling dat studenten er discussiëren terwijl ze een lekker bakkie koffie drinken, opinies uitwisselen en leuke anti-corruptie plannetjes en activiteiten bedenken.

True Coffee financiert de shops van 200 vierkante meter en krijgt 60 procent van de omzet. De rest dient ter financiering van anti-corruptie activiteiten. Wanneer de investering is terug verdiend, gaat de gehele omzet naar dit doel. De cafés worden bemand door studenten. True Coffee wil elk jaar tien cafés openen.

De UNDP en de NGO Integrity Action zijn ook bezig een leerplan te ontwikkelen over integriteit en de bestrijding van corruptie. Beide universiteiten nemen dat over.

– Het ministerie van Industrie staat op het punt 70 vergunningen goed te keuren voor de exploratie van goud. Sinds 2007 is dat niet meer gebeurd. In dat jaar is het Office of the National and Social Development Board een onderzoek begonnen in reactie op klachten van dorpelingen over vervuiling door goudmijnen. In 2009 gaf de toenmalige regering het ministerie de opdracht op basis van dit onderzoek nieuw beleid te ontwikkelen.

Een werkgroep zet nu de laatste puntjes op de i. De mijnbedrijven worden verplicht een hogere financiële bijdrage af te staan aan de overheid en lokale gemeenschappen. Daarmee wordt voor elk dorp in een betrokken gebied een compensatiefonds gevormd. Ze moeten ook royalty’s afdragen, volgens een glijdende schaal gebaseerd op de Thaise goudprijs.

De minister van Industrie ligt trouwens onder vuur omdat hij lid is geweest van de raad van bestuur van Thailands grootste goudmijnbedrijf, Akra Resources. Een groep dorpelingen heeft een klacht wegens belangenverstrengeling ingediend bij de National Anti-Corruption Commission.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Ouders Nick Pearson: Ook onze zoon werd vermoord op Koh Tao

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 oktober 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  @ Dick, de brug op de foto is de Memorial Brug deze brug zorgt voor de verbinding van Phra Nakhon met Thonburi.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Farang tingtong Bedankt voor de toelichting.

 2. TLB-IK zegt op

  Het opkrikken van bruggen, vooral van stalen brug konstukties is geen groot problem omdat deze los op bewegingsrollen liggen. Zie de oude Maasbrug in Maastricht voor ca 60 jaar. Zelfs beton bruggen kan men opkrikken. Zie de autoweg brug bij Winschoten (NL) voor ca 8 jaar.

  Met hulp van hydraulische vijzels is dat een fluitje van een cent. Het aanpassen van de opritten (brug hoofden) is een iets moeilijker, omdat deze meestal in beton uitgevoerd zijn. Die moeten dan aan het nieuwe nivo van de brug, aangepast worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website