Nieuws uit Thailand, 12 januari 2013

Een vrouw die haar maandstonde heeft en op andere mensen boos is. Deze typering van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha op de website van de krant ASTV Manager is niet in goede aarde gevallen bij zijn manschappen. Zo’n vijftig soldaten van de First Army Region trokken gisteren uit protest naar het kantoor van de krant. 

Prayuth, zeiden ze, is het hart van het leger en de opmerkingen van de krant hebben het moreel van de troepen beschadigd. Het mediabedrijf stuurde tv-presentator Kamolporn Romthongkham naar buiten om met de soldaten te praten.

Tussen Prayuth en het bedrijf, dat opgericht is door geelhemdleider Sondhi Limthongkul, botert het niet zo. Prayuth kritiseerde eerder de krant vanwege haar commentaar over de Preah Vihear-zaak. De krant vindt dat Thailand een eventuele negatieve uitspraak van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear moet negeren. Dat gebied wordt door Thailand en Cambodja betwist. Prayuth daarentegen vindt dat Thailand de uitspraak van ’s werelds hoogste rechtscollege dient te eerbiedigen.

ASTV Manager reageerde op Prayuth’s commentaar als door een wesp gestoken. Ze vergeleek de generaal met een menstruerende vrouw en suggereerde dat Prayuth kwaad op het bedrijf is omdat hij niet kan accepteren dat hij als legerchef heeft gefaald.

Legerwoordvoerder Sansern Kaewkamnerd laat weten dat Prayuth zich zorgen maakt over het protest van de soldaten. Hij heeft commandanten geïnstrueerd hun soldaten het bevel te geven terug te keren naar de kazerne. Overigens duurde het protest gisteren maar een uurtje en het verliep vreedzaam.

De Thai Journalists Association (TJA) belegt een vergadering van haar sub-panel mediarechten om de zaak te bespreken. ‘Het is onbehoorlijk voor soldaten om tegen de media te protesteren. Die taak hebben ze niet’, zegt TJA-president Chavarong Limpattamapanee.

[Voor achtergrondinformatie over de Preah Vihear-zaak zie Nieuws uit Thailand van 11 januari.]

– Nog meer Preah Vihear. De eerste supporters van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zijn in Kantharalak (Si Sa Ket) gearriveerd. Dit weekend houden ze een rally als protest tegen het vonnis dat het Internationale Hof van Justitie in Den Haag later dit jaar zal vellen over de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. De PAD vindt dat het Hof niet bevoegd is zich in de zaak te mengen omdat het een grenskwestie betreft.

Cambodja heeft het Hof gevraagd zijn vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te ’herinterpreteren’ met het doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het betwiste gebied.

– Donderdag stuitte de politie op een groep van 307 Rohingya migranten in een afgelegen rubberplantage aan de grens met Maleisië, gisteren kwamen daar nog eens 307 bij, waaronder kinderen, die verborgen werden gehouden in een loods aan de grens. De Rohingya in de plantage wachtten al drie maanden op vervoer naar een ander land, waar ze te werk zouden worden gesteld.

De in totaal 709 Rohingya zijn via Rayong het land binnengesmokkeld. De politie heeft inmiddels acht personen aangehouden die van de mensensmokkel worden verdacht: vier personen uit Myanmar, twee Rohingya en twee Thais. Twee anderen worden voor verhoor opgeroepen: een van hen is de adjunct-burgemeester van Padang Besar, eigenaar van de plantage.

De regering doet er intussen alles aan om de Rohingya beter te behandelen dan in het verleden, toen ze zonder pardon de grens werden overgezet of terug naar zee werden gestuurd. Het ministerie van Social Development and Human Security stelt geld ter beschikking om de migranten te helpen en het hoofd van de landelijke politie heeft zijn ondergeschikten de opdracht gegeven de migranten te bezoeken en erop toe te zien dat ze goed verzorgd worden.

De Rohingya zijn ondergebracht in het Songkhla Children and Family Shelter, het immigratiekantoor van San Dao en nabijgelegen politiebureaus. Ze verblijven daar in afwachting van hun repatriëring naar Myanmar [waar ze als tweederangs burgers worden behandeld].

De bezorgdheid van de Thaise regering houdt verband met Thailands plaats op de Tier 2 Watch List van het Amerikaanse State Department, hetgeen betekent dat het te weinig tegen mensenhandel doet. Volgende maand dreigt Thailand naar de Tier 3 lijst te zakken en dan zijn handelssancties te verwachten van de VS en de EU.

– Enkele organisaties hebben gisteren gedemonstreerd bij het gebouw van de Supreme Court aan de Ratchadamnoen Avenue. Ze willen dat gestopt wordt met de sloop van het architectonisch belangwekkende gebouw dat uit 1939 dateert (eigenlijk complex van gebouwen). De Supreme Court wil er een nieuw gebouw van 32 meter hoogte neerzetten. Met de sloop is twee maanden geleden begonnen. Het gebouw dat vroeger de Criminal Court huisvestte, ligt al plat.

Volgens de demonstranten, waaronder de Association of Siamese Architects, heeft de Hoge Raad herhaalde waarschuwingen van het Fine Arts Department genegeerd. Die heeft erop gewezen dat het gebouw als een historisch gebouw moet worden beschouwd conform de Historical Objects and Historical Buildings Conservation Act. Maar de Hoge Raad zegt dat het gebouw niet geregistreerd is, dus kan het worden gesloopt.

Chula Sudbantad, president van de Society for Conservation of National Treasure and the Environment, zegt dat het oude gerechtsgebouw een nationale schat is die bewaard dient te worden. ‘We zouden het niet moeten slopen en slechts foto’s voor de volgende generatie achterlaten.’

– Vijf keramiekbedrijfjes in de provincie Lampang hebben hun deuren gesloten. Het ontbreekt hen aan kapitaal, de orderportefeuille is zo goed als leeg en ze kunnen het hogere minimumloon niet opbrengen. Volgens de president van de afdeling Lampang van de Federation of Thai Industries hebben 200 keramiekbedrijfjes in de provincie grote moeite hun hoofd boven water te houden.

– Zoals verwacht krijgt Ratree Pipattanapaiboon gratie. Ze wordt op 1 februari vrijgelaten. Over de gevangenisstraf van Veera Somkwamkid, die ook sinds december 2010 in Phnom Penh gevangen zit, zijn door Cambodja nog geen mededelingen gedaan. Zie verder Nieuws uit Thailand van 11 januari.

– Twee soldaten en twee agenten zijn gisteren in de zuidelijke provincie Pattani om het leven gekomen. De soldaten waren op patrouille toen een bom onder hun voertuig explodeerde. Ook de agenten waren op patrouille; zij werden doodgeschoten.

– Met veel bombarie heeft de politie gisteren drie grote drugsvangsten bekend gemaakt. Daarbij werden 2,2 miljoen speedpillen en 47 kilo crystal methamphetamine (ya ice) inbeslaggenomen. De aangehouden verdachten werden gisteren aan de pers getoond, zoals altijd zittend achter een tafel met daarop de buit. De arrestaties en vangsten werden gedaan in Mae Chan (Chiang Rai), Bang Pa-in (Ayutthaya) en in Muang (Tak).

– Dertien van de 87 kleine particuliere ziekenhuizen die een contract hebben met het Social Security Office, hebben grote moeite patiënten met ernstige en chronische aandoeningen naar grotere ziekenhuizen te verwijzen. Die houden de deur gesloten vanwege vertragingen in de betalingen, alhoewel ze wel verplicht zijn de patiënten op te nemen. De 100 kleine ziekenhuizen hebben de zorg over 6 miljoen mensen die via het Social Security Fund verzekerd zijn.

– Ja, ik was dronken, geeft vice-minister-president Chalerm Yubamrung toe. ‘Vijf mensen die acht flessen wijn soldaat maken. Hoe zou ik niet dronken kunnen zijn?’ Maar hij zei dat dit niet onder werktijd was gebeurd maar tijdens een feestje met enkele vrienden die hij in jaren niet had gezien.  Chalerm vond het onbehoorlijk dat iemand foto’s en videoclips had gelekt. Chalerm keek te diep in het glaasje tijdens zijn bezoek aan Maleisië eerder deze week.

– Een echtpaar heeft bekend twintig postkantoren in tien provincies alsmede kruidenierswinkels te hebben overvallen. De echtelieden (20 en 29 jaar) zijn woensdag in Ayutthaya gearresteerd. Hun laatste overval was op 30 november in Bang Luang (Nakhon Pathom). Daar scoorden ze 130.000 baht.

– Net nadat een volle trein gisterochtend vroeg station Hua Lamphong had verlaten, verloor ze een wiel waardoor ze ontspoorde. De trein was onderweg naar Ubon Ratchatani. Niemand raakte gewond, want de trein was 200 meter verwijderd van het station en reed nog langzaam.

– Twee overheidsdiensten maken ruzie over de grens van een nationaal park. Het geruzie gaat over 50.000 rai in het district Wang Nam Khieo en Pak Thong Chai in de provincie Nakhon Ratchasima. Talrijke vakantieparken zijn daar aangelegd. De Raad van State mag uitzoeken, wie het gebied rechtmatig mag beheren: het Thap Lan National Park of het Agricultural Land Reform Office.

Leerlingen van een school in Yala op bezoek bij premier Yingluck

– Vandaag is Children’s Day en daarom enquêteerde het Research Centre van de Bangkok universiteit deze week 1.115 kinderen van 6 tot 14 jaar in Bangkok en omliggende provincies. Gevraagd naar hun ambities zei 16 procent arts te willen worden; 14,1 procent onderwijzer; 11,5 procent politieagent en slechts een schamele 4,2 procent ambieert een politieke functie.

Wat wil je tegen volwassenen zeggen, was een vraag. Dat ze moeten ophouden met ruziemaken, zei 33,6 procent; ze moeten zich verenigen en elkaar helpen. Als goede eigenschappen van personen noemden de kinderen vriendelijkheid, gulheid, eerlijkheid, ijver en doorzettingsvermogen (in die volgorde van percentages).

Kinderen bezoeken graag Siam Park en Dream World, het strand, de dierentuin en tempels. Het verwerven van kennis vinden ze het gemakkelijkst, gevolgd door discipline bewaren.

En de boer, hij spoot maar voort

– Thailand is ’s werelds vijfde grootste gebruiker van chemicaliën in de landbouw, aldus cijfers van de Wereldbank. Bangkok Post wijst in haar hoofdredactioneel commentaar van 11 januari op een onderbelicht gevolg van het hypotheeksysteem voor rijst. Omdat boeren voor elke rijstkorrel van de overheid een prijs krijgen die 40 procent boven de marktprijs ligt, gaan ze als een gek produceren, dus spuiten.

Vorig jaar importeerde Thailand meer dan 160.000 ton agrarische chemicaliën. Dat is twee keer zoveel als in 2005. In het land zijn 27.000 verschillend merken te koop. Vergelijk dat aantal eens met andere rijstproducerende landen: Vietnam 1.743, Indonesië 1.158 en Maleisië 917. Bovendien zijn in Thailand chemicaliën te koop die in andere landen verboden zijn.

Na 40 jaar zogenaamde Groene Revolutie, waarin het excessief gebruik van chemicaliën is bevorderd, worstelt het land nu met een ernstige verontreiniging van grond en waterwegen, chemische resten in de voedselketen, en toenemende gezondheidsproblemen die variëren van huid- en ademhalingsproblemen tot ernstiger aandoeningen.

De krant roept de regering op om zich te committeren aan de doelstelling het milieu te reinigen. Dat levert besparingen in de gezondheidszorg op en en het spaart levens. De regering wil toch van Thailand ‘the kitchen of the World’ maken? Deel van dit beleid dient het bevorderen van voedselveiligheid te zijn en het steunen van organische landbouw.

Helaas heeft het hypotheeksysteem voor rijst ervoor gezorgd dat de organische landbouw in een verdomhoekje zit en boeren teruggaan naar conventionele rijstverbouw om zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar wat is de waarde van geld zonder gezondheid en een stabiel milieu?

– De waterkwaliteit verslechtert, de afvalbergen nemen toe en met de luchtverontreiniging gaat het ook al niet goed. Dit pessimistisch beeld wordt geschetst in het jaarrapport 2012 van het Department of Pollution Control.

Enkele cijfers: het aantal plaatsen waar de kwaliteit van het zeewater uitstekend is, daalde van 36 procent in 2011 naar 15 procent vorig jaar. Het smerigste zeewater is te vinden bij Koh Samet, langs het Karon strand in Phuket en bij Koh Phi Phi. Boosdoener is het ongezuiverd lozen van afvalwater; slechts minder dan 10 procent wordt behandeld.

Van de rivieren heeft 80 procent een matige kwaliteit tegen 85 procent in 2011. De slechtste waterkwaliteit hebben rivieren en kanalen in Samut Prakan, Samut Sakhon, Bangkok en Nakhon Pathom. De Songkhram rivier in Nakhon Phanom en de Moon-She rivier in Buri Ram scoren een ‘goed’.

Het gemiddeld niveau van deeltjes in de lucht nam toe van 39 naar 42 microgram per kubieke meter (50 is de veiligheidsnorm). Het hoogste niveau werd gemeten in het district Chalerm Prakiat in Saraburi (1 dag: 200 mg).

Economisch nieuws

– Koffietelers wier oogst wordt aangetast door motten, kunnen over enige tijd een betere bestrijdingsmethode toepassen, die gebruik van pesticide overbodig maakt. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want pesticiden zijn nauwelijks effectief omdat de mot zich in de koffievrucht nestelt, waar hij niet bereikt kan worden.

De methode bestaat uit een lokmiddel en een val. Uit veldproeven van de Chiang Mai universiteit is gebleken dat in nog slechts 10 procent van de vruchten motten zaten. De besparing door het achterwege laten van het gebruik van pesticiden was enorm.

In 2006 kregen koffietelers in het Noorden van Thailand voor het eerst last van motten. Daar wordt voornamelijk arabica koffie geteeld. Aanvankelijk werd slechts 2 tot 3 procent van de oogst aangetast, maar twee jaar geleden waren de motten heer en meester. Sommige plantages werden geheel vernield door hetzij de motten of door overdadig gebruik van pesticiden.

‘De telers gebruiken grote hoeveelheden chemische pesticiden, alhoewel ze weten dat die nauwelijks effect hebben. Het is een verspilling van geld’, zegt hoogleraar Chawalit Korsamphan, agrarisch researcher aan de universiteit van Chiang Mai. ‘En nog erger, koffieplantages liggen op bergen bij drinkwaterbronnen. Het overdadig gebruik van pesticiden verontreinigt het water dat naar de Central Plains stroomt.’

Maar aan al die problemen kan een eind komen als het lukt investeerders te interesseren om van de nieuwe methode een commercieel haalbaar product te maken. De researchers hebben daarom contact opgenomen met het National Science and Technology Development Agency. Overigens is een soortgelijk product al in Costa Rica te koop voor US$2. Exclusief verzendkosten.

– Bij Chevrolet hangt de vlag uit, want 2012 was een recordjaar met 139 procent meer verkopen dan in 2011. En dat heeft de dochter van het Amerikaanse General Motors (GM) te danken aan de overheidsregeling waarbij kopers van een eerste auto de betaalde belasting terugkrijgen. In 2012 werden 75.461 auto’s verkocht tegen 66.733 in de periode 2009-2011.

‘Vorig jaar was een goed jaar omdat we drie nieuwe modellen hebben gelanceerd, het aantal dealers hebben uitgebreid en de verkoopcijfers van 2009 tot 2011 hebben overtroffen’, zegt Martin Apfel, president van GM Southeast Asia. Met de autoverkopen vergrootte Chevrolet haar markt aandeel van 1,3 naar 5,3 procent. Dit jaar hoopt het bedrijf 100.000 auto’s te kunnen verkopen, waarbij de nadruk ligt op kleine wagens en pickup trucks. Vorig jaar was de Colorado al de populairste niet-Japanner. Het aantal dealers blijft ook groeien: van 93 naar 120 aan het eind van het jaar.

– Er komt eindelijk schot in een zaak tegen AP Honda die al van 2003 dateert. Toen oordeelde de Trade Competition Board (TCB) dat Honda de Trade Competition Act had overtreden door dealers te verbieden andere merken motorfietsen te verkopen. Honda had toen een marktaandeel van 70 procent. De TCB maakte de zaak aanhangig, maar het OM weigerde die in behandeling te nemen en vroeg om meer informatie.

Inmiddels is die informatie verzameld, zodat de TCB heeft besloten opnieuw een aanklacht in te dienen alvorens de zaak in april verjaart. Daarna is het wachten op een beslissing van de openbare aanklagers of ze de zaak nu wel in behandeling willen nemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 januari 2013”

  1. willem zegt op

    n”Prachtig begin van je nieuws Dick;een vrouw die haar “maandstonde”heeft hier heb ik dus nog echt nooit van gehoord(is dat belgisch?).Ik weet als ik in Thailand ben en mn meisje ongesteld is(wat ik trouwens wel altijd even wil checken op waarheid)zegt ze dat ze MEN heeft;eerst dacht ik altijd dat ze n nieuwe Farang hadden en ik daardoor mijn genoegens niet kon botvieren,zullen we maar zeggen! Zo zie je maar weer,heb ik vandaag weer n nieuw woord geleerd op ons blog en Dick;waar haal in godsnaam de tijd vandaan om dagelijk het laatste Thaise nieuws ons te doen toekomen? Respect daarvoor!

    Dick: Maandstonde is een archaïsch woord dat ik wel mooi vind. Volgens de etymologiebank is het woord voor het eerst gebruikt in 1669 als ‘maandstonding’ en ‘maandstondmaaking’. Als ‘maandstonde’ kwam het voor het eerst voor in 1846. Zo leer je nog eens wat.

  2. willem zegt op

    Ha,ha,ha; nogmaals dank Dick voor je nieuwe info. Maak me nou alsjeblieft niet “te wijs”op het blog! Groetjes…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website