Het Anti-Money Laundering Office doet momenteel onderzoek naar de grondaktes van 104 percelen, eigendom van de hoofdverdachte in het grote corruptieschandaal, waarvan de kranten al meer dan een week bol staan.

Hoofdverdachte is het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau. Zijn netwerk van politieofficieren en burgers wordt verdacht van afpersing, het betalen van steekpenningen en majesteitsschennis. Ik ben de tel kwijt geraakt hoeveel verdachten inmiddels zijn gearresteerd en achter de tralies zitten.

– Dertien Zuid-Koreaaanse NGO’s (non-governmental organization) hebben de deelname van premier Prayut aan de Asean-South Korea Commerative Summit in Busan veroordeeld. ‘Er valt niets te verwachten van de top waaraan de belangrijkste plegers van de militaire coup in Thailand deelnemen’, schrijven ze in een verklaring.

Gisteren voerde Prayut het woord op de top, die werd bijgewoond door vierhonderd politici en zakenlui uit de ledenlanden van Asean en Zuid-Koreau. Hij riep Zuid-Koreaanse investeerders op meer te investeren in Thailand’s sleutelindustrieën, zoals IT, ICT en de creatieve sector.

Landbouw noemde hij ook een belangrijke sector waarvoor Thailand investeerders uit Asean en Zuid-Korea uitnodigt. ‘Thailand’s landbouw en voedsel productiemogelijkheden behoren tot de beste in de regio’, aldus de premier. Voorts pleitte Prayut voor het opheffen van Zuid-Korea’s importverbod op diepvrieskippen, dat enkele jaren geleden werd ingesteld toen het land werd getroffen door de vogelpest. Hij vroeg het gastland ook de import van fruit te versoepelen. Thans staat Zuid-Korea slechts zeven soorten toe.

De Zuid-Koreaanse president zei dat haar land belangstelling heeft voor investeringen in Thailand’s infrastructuur en ze vroeg Thailand Zuid-Koreaanse bedrijven toe te staan om deel te nemen aan ’s lands watermanagement projecten.

– Thaise gevangenissen zijn niet door de CIA gebruikt om verdachten van terrorisme te verhoren en te martelen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op een rapport van de Amerikaanse Senaat. Het ministerie gaat de VS dat in een brief haarfijn vertellen. Volgens het rapport zou de CIA zich niet alleen in Afghanistan en Pakistan maar ook in Thailand hebben schuldig gemaakt aan de harde ondervragingstechnieken, waaronder waterboarding.

Gisteren verdrongen ministers en de legerleiding zich om de beschuldiging te weerspreken. Legercommandant Udomdej Sitabutr zei dat hij niet bekend is met informatie over die zaak.

De minister van Binnenlandse Zaken doet het rapport af als ouwe koek. Het rapport zou moeten aangeven waar die gevangenissen dan wel stonden.

Verdachte bewegingen van terrorismeverdachten zijn nog niet gesignaleerd. Het Amerikaanse State Department heeft Amerikaanse burgers en bedrijven in het buitenland daarvoor gewaarschuwd; ze zouden door het rapport mogelijk gevaar lopen.

– Aan de juridische strijd van een moeder tegen het Phyathai ziekenhuis en twee artsen is gisteren een voorlopig eind gekomen. Het hooggerechtshof verwierp een beroep van de moeder, die een schadevergoeding van 57 miljoen baht eiste.

De vrouw verwijt de artsen bij de geboorte van haar zoon fouten te hebben gemaakt, waardoor zijn ene been korter is dan het andere en waardoor hij op 18-jarige leeftijd rug- en neurologische problemen kreeg.

– Tutorial schools heten ze. Leerlingen worden er in de avonduren en weekends bijgespijkerd en klaargestoomd voor toelatingsexamens van universiteiten. Kost een paar centen en die scholen lijken er aardig aan te verdienen want de National Anti-Corruption Commission heeft voorgesteld dat ze maar eens belasting moeten gaan betalen. Het kabinet heeft er wel oren naar en gaf dinsdag het ministerie van Onderwijs opdracht met maatregelen te komen. Daarover gaat Onderwijs met Financiën praten.

Thans genieten de scholen belastingvrijstelling op basis van de Private Education Act van 2007 omdat ze niet als bedrijf worden gezien. Maar die wet zegt ook dat het heffen van schoolgeld niet mag leiden tot ‘onredelijk hoge winsten’. De winstmarge mag niet meer bedragen dan 20 procent van de bedrijfskosten. Gemiddeld betalen ouders 3.000 tot 5.500 baht per jaar; de leerlingen volgen gemiddeld vijf cursussen.

– Een commissie van het Constitution Drafting Commitee (dat de nieuwe grondwet moet gaan schrijven) stelt voor een speciale rechtbank te vormen die de overheidsbegroting en -uitgaven controleert. Volgens de CDC-woordvoerder zijn er ‘pressing calls’ voor controle van de staatsbegroting ter verzekering van begrotingsdiscipline.

De nieuwe rechtbank zou zaken moeten behandelen waarin politici en overheidsfunctionarissen beleidsmaatregelen nemen die tot verzwakking van de begroting leiden. Achtergrond van het voorstel is volgens de krant het tegengaan van populistische maatregelen die bergen belastinggeld kosten, zoals het rijsthypotheeksysteem van de vorige regering.

– De politie heeft haar onderzoek afgerond naar de moord op de 79-jarige Japanse leraar Shimato door zijn vriendin en haar voormalige echtgenoot. Weet u nog? Het lichaam werd door de man, een voormalige slager, in stukken gehakt en in een kanaal gedumpt.

De politie vraagt het OM het tweetal te vervolgen voor moord met voorbedachten rade en nog wat overtredingen zoals diefstal en fraude met een betaalpas. Het ex-echtpaar zit in voorarrest, een verzoek om vrijlating op borgtocht is door de rechtbank afgewezen gezien de ernst van de zaak.

– Waar kwamen de brokstukken van metaal vandaan die gevonden zijn op huizen in Saothongchai (Si Sa Ket) aan de grens met Cambodja? Bewoners zeggen: van een Thaise drone die is neergeschoten. Een dorpshoofd zegt zondagochtend een hard geluid te hebben gehoord.

Maar een legerwoordvoerder zegt dat het geen drone kan zijn geweest, want die heeft het leger niet. Waarschijnlijk komen de brokstukken van een satelliet, want dat is al eens eerder in hetzelfde gebied gebeurd.

– De beveiliging in het Zuiden wordt met Oud en Nieuw stevig opgevoerd. In Pattani, Yala, Narathiwat en vier districten van Songkhla staan 12.000 politieagenten, soldaten en defensievrijwilligers rond de klok stand-by.

Intussen gaat het geweld volop door. Woensdagavond werd in Sadao (Songkhla) een defensievrijwilliger voor haar winkel waarin ze grafkransen verkoopt, doodgeschoten.

– Vandaag wordt in Pakse een openbare hoorzitting gehouden over de aanleg van de controversiële Don Sahong dam in Laos, vier maanden later dan gepland.

Burgergroepen vinden de hoorzitting nutteloos, want die dient alleen om de bouw te rechtvaardigen. De Laotiaanse overheid laat daarover geen enkele twijfel.

De voorbereidingen voor de bouw zijn al een jaar geleden begonnen. Gisteren namen vertegenwoordigers van de burgergroepen en functionarissen uit Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam er een kijkje. Wat ze er aantroffen, vermeldt het artikel niet.

– Thailand gaat nauwer met Israël samenwerken in de strijd tegen de toenemende drugssmokkel door Thaise arbeiders die in Israël werken. Vaak nemen ze na hun vakantie in Thailand drugs mee of regelen met iemand anders dat die drugs smokkelt.

Volgens Israël neemt de drugssmokkel van methamphetamine pillen en crystal methamphetamine sinds 2012 toe. Onlangs zijn drie Thais uitgewezen die hallocigene drugs hadden gebruikt. Met de smokkel valt goed geld te verdienen, want drugs zijn in Israël tienmaal zo duur als in Thailand.

Het Narcotics Suppression Bureau heeft Israël gevraagd Thais die worden betrapt, de maximum straf te geven. Thailand Post zegt elk pakketje dat naar Israël wordt gestuurd, te zullen controleren, want ook via die weg worden drugs gesmokkeld.

– De Thai Lawyers for Human Rights Association heeft dinsdag op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens een onderscheiding ontvangen van de Franse ambassade. De Franse ambassadeur zei tijdens de uitreiking grote waardering te hebben voor de vereniging vanwege haar verdediging van universele mensenrechten, waaronder vrijheid van meningsuiting  en de strijd tegen martelpraktijken. Dat is ook een belangrijk aspect van de Franse buitenlandse politiek, aldus Thierry Viteau. De vereniging verleent juridische steun aan personen die geprotesteerd hebben tegen het militair gezag en zij die worden beschuldigd van majesteitsschennis.

– Een verpleegster van een ziekenhuis in Khon Kaen en vier van haar collega’s maken grote kans aangehouden te worden vanwege een posting op Facebook die mogelijk beledigend is voor de monarchie. En dat betekent majesteitsschennis, waarop een zware strafmaat staat. Maandagavond moesten de verpleegster en haar collega’s bij het leger op het matje komen voor wat ik maar noem ‘een goed gesprek’.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Vandaag geen Nieuws Uitgelicht.

Foto boven en homepagina: Zeventig gemeenteambtenaren doen oefeningen om een paar kilootjes kwijt te raken. Het bijschrift vermeldt niet bij welke gemeente ze werken.

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 december 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het laatste item in Dick’s overzicht van het nieuws uit de Bangkok Post gaat over een aanklacht wegens majesteitsschennis tegen vijf verpleegkundigen die een foto en twee teksten op Facebook publiceerden. De aanklacht door de groep ‘The People who Protect the Monarchy’ werd ingediend in drie provincies om het de verdediging extra moeilijk te maken.
  Wat werd er nu op Facebook gezet? Op 4 december een foto van deze vijf mensen in zwarte kledij (foto genomen tijdens een crematie in november) met de tekst: ‘De vijfde december is een vrije dag. We danken de eigenaar van deze geboortedag daarvoor’.
  De volgende dag werd een bekende boeddhistische tekst op de FB pagina geschreven: ‘Dood is een deel van het leven. Iedereen wordt geboren en zal sterven. Aanvaard dit en je leven zal gelukkig zijn.’
  Ze werden meegenomen naar een militair kamp voor ‘een goed gesprek’ zoals Dick dit noemde. De aanklacht wegens majesteitsschennis hangt hen nog boven het hoofd en an wat ernsiger gevolgen hebben dan een goed gesprek.
  Mijn gedachten hierover? Ik kan dit niet zien als een belediging van de monarchie. Waarschijnlijk is het een ongelukkig samenkomen van beeld en tekst zonder bijbedoelingen. Je zou het ook kunnen zien als een gebrek aan liefde voor de monarchie. Sommigen vinden ook dat laatste blijkbaar al strafbaar.

  http://prachatai.org/english/node/4576
  http://www.prachatai.com/english/node/4584

 2. ruud zegt op

  Brokstukken van een sateliet?
  Dat was al eens eerder gebeurd?
  In de oorlog zeiden ze: een granaat slaat nooit twee keer in op de zelfde plek.

  Brokstukken van satelieten zijn over het algemeen erg zeldzaam.
  Waarschijnlijk hebben ze hiermee het world book of Guinness wel gehaald.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website