Nieuws uit Thailand – 12 december 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
12 december 2012
Nieuws uit Thailand – 12 december 2012

Oud-premier Abhisit geeft toe dat zijn regering in 2010 het leger toestemming heeft gegeven om met scherp te schieten. ‘Maar hoe moet je anders gewapende mensen bestrijden? Gewapende mannen hadden zich gemengd in de menigte en vuurden granaten af.’

Abhisit zei dit in een interview met BBC World naar aanleiding van de beschuldiging van moord tegen hem en de toenmalige vice-minister-president Suthep Thaugsuban. Hij noemde die beschuldiging ‘unfair’ en wees erop dat zijn regering te maken had met een situatie waarin het centrum van de stad [wekenlang door roodhemden] bezet werd gehouden.

De beschuldiging is gebaseerd op het vonnis van de Criminal Court dat een taxi-chauffeur op 14 mei 2010 door legervuur is gedood. ‘Die man was niet eens een demonstrant’, zei Abhisit. ‘Wat er gebeurde was dat een minibusje probeerde door een militaire barrière te breken. Er vielen schoten. Deze man rende om te zien wat er gebeurde en werd per ongeluk geraakt.’

Morgen moeten Abhisit en Suthep zich bij het Department of Special Investigation (DSI) melden. DSI-hoofd Tarit Pengdith heeft laten weten niet te zullen aandringen op hun arrestatie. Een verzoek van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) om dat wel te doen, is door de DSI afgewezen. Wel dienen ze zich aan een viertal voorwaarden te houden. Zo moeten ze tevoren toestemming vragen wanneer ze naar het buitenland willen.

Vice-minister en roodhemdleider Nattawut Saikuar heeft de roodhemden gevraagd morgen niet naar het DSI-hoofdkwartier te gaan, omdat ze er dan door Abhisit en Suthep van beschuldigd kunnen worden druk op de DSI uit te oefenen.

– De regering heeft gisteren 1,95 miljard baht uitgetrokken voor compensatiebetalingen aan 406 bedrijven, die schade hebben ondervonden van de roodhemdprotesten in 2010. Tevens gaat 300 miljoen baht naar 500 demonstranten die in de periode 2005-2010 wegens politiek geweld zijn gearresteerd.

– Zes personen zijn om het leven gekomen en vijf anderen zijn ernstig gewond geraakt in twee uiterst brute gewapende aanvallen in het Zuiden. In Rangae (Narathiwat) namen gisterochtend opstandelingen vanaf een pickup truck een theehuis onder vuur. Ze doodden drie personen waaronder een peuter, en verwondden zes personen. Een van de gewonden stierf later in het ziekenhuis.

De tweede aanval vond plaats in Mayo (Pattani). Daar werd een school aangevallen, waarbij de directeur en een onderwijzer werden gedood. Volgens de politie waren vijf mannen in politieuniform de school binnengedrongen. Ze stalen de pickup truck van een onderwijzer en namen daarmee de benen.

De 378 openbare scholen in Narathiwat gingen gisteren weer open, nadat het onderwijzend personeel had gestaakt om betere veiligsheidmaatregelen af te dwingen. Volgens de autoriteiten zijn die maatregelen genomen. Aanleiding voor de staking was de moordaanslag op een onderwijzeres maandag en een dito aanslag op een onderwijzer dinsdag.

– Een lid van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) wil dat de NBTC onderzoek doet naar kanaal 11 (eigendom van de overheid) omdat die zender een toespraak van voortvluchtig premier Thaksin heeft uitgezonden. Mogelijk heeft de zender volgens hem artikel 37 van de Broadcasting Act van 2008 overtreden. Dit artikel verbiedt uitzendingen die de constitutionele monarchie kunnen schaden of de nationale veiligheid, openbare orde en moraal in gevaar brengen. Thaksin hield een toespraak in een uitzending van een kickboks evenement in Macau.

– Het wordt bijna eentonig om er een bericht aan te wijden, maar opnieuw blijken Thaise leerlingen in een internationale vergelijking slecht te scoren bij de vakken math en science (rekenen c.q. wiskunde en natuurwetenschappen: natuur- en scheikunde?). Dit blijkt uit het onderzoek Trends in International Mathematics and Science Study van de International Association for the Evaluation of Educational Achievement.

Gemeten zijn de prestaties van leerlingen van Prathom 4 (vierde klas lagere school) in 52 landen en zeven staten en leerlingen van Mathayom 2 (tweede klas middelbare school) in 45 landen en 14 staten. Het onderzoek wordt elke 4 jaar herhaald.

In beide vakken is Thailand op de ranglijst van landen gezakt. Thailand deed voor het eerst in 1995 mee aan het onderzoek; sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan met de resultaten. Het was deze keer de eerste keer dat de prestaties van klas 4 werden gemeten. Klein lichtpuntje: leerlingen van university demonstration scholen [?] scoorden meer dan gemiddeld.

– Twee nationale parken en een wildreservaat zijn door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNWP) als mogelijke lokatie gelecteerd voor het REDD+ programma. Om het simpel te houden: dit VN-programma heeft tot doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De DNWP heeft lokaties uitgezocht waar niemand woont, zodat conflicten met bewoners worden voorkomen.

Als Thailand mag meedoen, ontvangt het US$3,6 miljoen van de Wereldbank en $16 miljoen van ontwikkelde landen. Het project heeft een looptijd van 4 jaar. Concreet bestaat het uit het meten van de opname van koolmonoxide door het bos, patrouilles om illegale nederzettingen te voorkomen en het rapporteren van updates aan de commissie Klimaatverandering.

– De Filippijnen krijgen 500 ton rijst van Thailand cadeau als steun na de tyfoon Bopha die dood en verderf zaaide. De rijst komt uit opslagplaatsen met rijst die in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst door de regering van de boeren is gekocht.

– Een Lao vrouw en twee Thaise mannen zijn gearresteerd door het Department of Special Investigation. Ze worden ervan verdacht 1.200 Lao meisjes, ook minderjarige, en vrouwen gelokt te hebben om in Thailand als sekswerkster te gaan werken. Maandagavond werden ze bij een grenspost in Narathiwat aangehouden.

Dezelfde dag heeft de politie acht Lao vrouwen uit een karaokebar bevrijd. De politie vermoedt dat ze 12 tot 15 jaar zijn alhoewel ze volgens hun paspoort 18 zijn. De vrouw is al 7 jaar actief als ronselaar, maar zelf zegt ze dit werk pas 1 jaar te doen. [Ik twijfel over de vertaling Lao: Laotiaans of Lao, wat geloof ik een etnische groep is.]

– Bij een busongeluk zijn vier passagiers, waaronder een Noorse toerist (40) en een man uit Myanmar, om het leven gekomen. Dertig anderen raakten gewond. De bus was onderweg van Mae Sot (Tak) naar Bangkok en kantelde in tambon Phawo op de snelweg Mae Sot-Tak.

– Maandagavond viel de stroom uit in Taling Chan (Bangkok), waardoor ook het verkeer in de knoop raakte. Een vrachtwagen had een een twintigtal elektriciteitspalen omver getrokken. Het elektriciteitsbedrijf hoopte het zaakje gisteravond te hebben hersteld.

Politiek nieuws

– Premier Yingluck steunt het houden van een referendum alvorens door te gaan met herziening van de grondwet. Dit liet ze gisteren weten nadat ze haar broer, oud-premier Thaksin die in ballingschap in Dubai woont, had geraadpleegd. Welk advies Thaksin haar had gegeven, wilde ze niet zeggen.

Maar uit een toespraak die Thaksin gisteren in Hong Kong hield, valt te concluderen dat hij haar dat heeft ingefluisterd. Thaksin zei het belangrijk te vinden de mening van de bevolking te peilen over constitutionele veranderingen. Volgens hem zal er sprake zijn van verzoening wanneer de wet fair is en voor iedereen gelijk wordt toegepast. ‘Voorheen was er geen rechtvaardigheid in het Thaise politieke stelsel’, zei Thaksin. ‘Verzoening heeft niets te maken met amnestie voor mij zodat ik kan terugkeren. Ik ben al vertrouwd met mijn verblijf in het buitenland.’

Het kabinet heeft de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken gisteren opdracht gegeven uit te zoeken hoe de bevolking het best bij de grondwetwijzigingen kan worden betrokken: door middel van forums of door een referendum te houden, aldus Yingluck. Ze wees er verder op dat wijziging van de grondwet een zaak van het parlement is en niet van de regering.

Zoals bekend legde in juli het Constitutionele Hof de behandeling van een voorstel tot wijziging van artikel 291 van de grondwet stil. Pheu Thai wil dit artikel aanpassen, zodat een burgerassemblee kan worden gevormd die tot taak krijgt de grondwet van 2007 te herzien. Die grondwet is tot stand gekomen onder het militair bewind. Het voorstel moet nog in derde termijn worden behandeld en in stemming komen. Vanaf 21 december vergadert het parlement weer.

– Er is geen wet die de uitkomst van een referendum bindend verklaart, dus bepaalt of het land een nieuwe grondwet dient te krijgen, zegt Komsan Phokong, wetsdeskundige aan de Sukothai Thammathirat Open University en lid van de commissie die de grondwet van 2007 opstelde. De bestaande referendumwet van 2009 voorziet in een consulterend referendum en niet in een bindend referendum, legt hij uit.

Sodsri Satayathum, lid van de Kiesraad, meent daarentegen dat de referendumwet een achterdeurtje bevat om het resultaat van een referendum wettelijk bindend te verklaren. Een bepaald artikel zou die mogelijkheid bieden. Sodsri benadrukt het belang van een goede vraagformulering. De vragen moeten slechts voor één uitleg vatbaar zijn, zodat de kiezers niet in verwarring raken. De kosten van een referendum schat ze op 1,7 tot 1,8 miljard baht.

Economisch nieuws

– Leningen voor eco-wagens worden te gemakkelijk verstrekt. In tegenstelling tot leningen voor andere auto’s wordt een aanbetaling van minder dan 20 procent gevraagd. Deze praktijk zal tot een toename van wanbetalers leiden. Dit zegt Isara Wongrung, voorzitter van de Thai Hire Purchase Association.

Volgens Isara hebben marktleiders in de autoleningensector hun voorwaarden versoepeld om het eco-segment in de markt te vergroten, daarbij profiterend van het overheidsprogramma voor kopers van een eerste auto. Zij krijgen de betaalde belasting terug. Dit programma loopt overigens eind van het jaar af. Maar verder blijft de kwaliteit van leningen voor auto’s normaal, aldus Isara.

Bij Kasikorn Leasing, waarvan Isara directeur is, blijven de zogeheten non-performing loans (NPL) onder de 0,8 procent van de totaal uitstaande schuld en dat percentage is hanteerbaar. Kasikorn eist een minimum aanbetaling van 20 procent voor alle marktsegmenten. De eco-wagen portefeuille vormt met 20.000 eenheden 10 procent van de totale portefeuille.

Thanachart Bank, marktleider in autoleningen, zit met NPL’s onder de 1 procent. Vice-president Anuchart Deeprasert noemt dat percentage ook hanteerbaar. ‘Het programma voor kopers van een eerste auto bevordert slechts ten dele een onrealistische vraag naar leningen omdat de regering een beperkte periode heeft ingesteld voor de belastingprikkel.’

Directeur Supavut Jiramanutnakorn van Mercedes Benz Leasing verwacht dat de sterke concurrentie in de eco-wagenmarkt de komende 1 à 2 jaar voor een toename van het aantal kwade schulden zal leiden, omdat de kopers meestal ook andere leningen hebben lopen. ‘Ondanks de risico’s voeren de kredietmaatschappijen in dit marktsegment een agressieve strategie. Ze hopen op een groter marktaandeel, maar uiteindelijk betekent dat meer NPL’s.’

– Thailand’s eerste energiecentrale, die gestookt wordt met de biomassa van de snelgroeiende tarambaboom, komt volgend jaar in productie. De centrale gaat 1,8 megawatt leveren. Ze wordt geëxploiteerd door A Plus Power Co, een bedrijf dat volledig eigendom is van de Thammarak stichting van Wat Phra Nam Pu in Lop Buri. Deze tempel is vooral bekend door haar HIV-ziekenhuis.

De opbrengst van de stroomverkoop gaat naar de exploitatie van het ziekenhuis. Het ziekenhuis telt 1.000 patiënten inclusief familieleden. De verzorging kost 6 tot 7 miljoen baht per maand. Elke dag komt één patiënt naar de tempel voor behandeling.

Exploitant A Plus Power Co beschikt over 6.000 rai met tarambabomen en op nog eens 1.000 rai staan bomen van boeren die aan het project meedoen. Eén rai met taramba’s produceert in 14 maanden zes ton hout. Het bedrijf betaalt een vaste prijs van 700 baht voor 1 ton. De bladeren kunnen voor 6.000 baht per ton verkocht worden aan producenten van veevoer. Omdat de taramba tot de notenfamilie behoort, voegen hun wortels voedingsstoffen aan de grond toe.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 december 2012”

 1. Hans Vliege zegt op

  Abhisit geeft eind 2012 toe in 2010 met scherp te hebben laten schieten? Waar was hij die 2 jaar? Te druk? Of even vergeten? Nou ja rood en geel kunnen elkaar weer eens flink verwijten maken en NOG grotere leugens verzinnen.

  • cor verhoef zegt op

   Nu nog even wachten op de Roodhemden om toe te geven dat ze met M79 granaten hebben geschoten, zieken in een ziekenhuis hebben geterroriseerd, shoppingmalls in de fik hebben gestoken en de bevolking in een straal van vier kilometer twee maanden lang de stuipen op het lijf hebben geraakt. Zou mooi zijn, toch?

 2. Suvcut zegt op

  Redaktie, mijn complimenten om elke keer weer onderwerpen vanuit het Thaise nieuws zo leesbaar neer te schrijven. En dit is positief bedoeld!

  SC.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website