De eerste van de ‘seven dangerous days’, die elk jaar met Songkran weer een recordaantal verkeersslachtoffers eisen, is gisteren geëindigd met dertien doden en tachtig gewonden.

Het ernstigste ongeval vond plaats in Thai Mai (Chanthaburi). Een bus raakte in een bocht van de weg, botste tegen een boom en vloog in brand, toen de brandstofcilinders met gas het begaven. Negen Cambodjanen overleefden het ongeluk niet en twaalf personen werden gewond. De meeste slachtoffers kwamen in de vlammen om. De politie vermoedt dat de chauffeur achter het stuur in slaap is gevallen. Zie foto boven.

In Rayong reed een dubbelsdeks bus over de zijspan van een motorrijder. De bestuurder en haar passagier kwamen om het leven. De buschauffeur heeft verklaard dat hij in een bocht geen goed zicht had door de mist. Na de aanrijding raakte de bus van de weg, waardoor 47 passagiers werden gewond.

In Dan Chang (Suphanburi) reed ’s nachts om 1 uur een pickup truck tegen de achterkant van een vrachtwagen. Drie jongeren overleden en zes raakten gewond. Die zullen wel in de laadbak gezeten hebben. Volgens een van de gewonden reed de bestuurder veel  te hard op de onverlichte weg. Hij ging er na de aanrijding van door.

In Ayutthaya reed een bus met werknemers van Minibea Thai na een slippartij van 50 meter in een greppel en kantelde. De chauffeur heeft verklaard dat hij de macht over het stuur verloor, maar volgens sommige passagiers was hij in slaap gevallen.

– Australië en Engeland hebben donderdag een reiswaarschuwing afgegeven voor het Zuiden van Thailand. Uit ‘nieuwe informatie’ (geen details) is gebleken dat westerlingen het nieuwe doelwit van opstandelingen zijn. Het ‘dringende’ advies geldt voor de zuidelijke provincies Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla  en voor doorreizen over land naar en van de Maleisische grens.

– Het ministerie van Volksgezondheid wil dat dit jaar streng de hand wordt gehouden aan de Alcoholic Beverage Control Act. Dat betekent: geen alcohol op religieuze plaatsen, in gezondheidscentra en apotheken/drogisterijen, scholen, universiteiten, benzinestations, openbare parken en op de openbare weg. De verkoop van alcohol aan personen onder de 20 jaar is verboden, alsmede tussen 14 en 17 uur en middernacht tot 11 uur. Straatverkoop en alcoholreclames op de publieke media zijn ook verboden.

– Het Capo is een tandeloze tijger, durven we wel te concluderen, want veel ambtenaren hebben lak aan het verbod om onder diensttijd met demonstranten van de anti-regeringsbeweging te spreken. Gisteren gaven zo’n duizend ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid actieleider Suthep Thaugsuban en zijn supporters bij het ministerie in Nonthaburi een warm welkom. Sommige verpleegsters en ambtenaren zegenden Suthep zelfs met heilig water, een traditioneel gebruik tijdens Songkran.

Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), dat toeziet op handhaving van de speciale noodwet die voor Bangkok en delen van omliggende provincies van kracht is, vaardigde het verbod woensdag uit naar aanleiding van de bezoekjes die de protestbeweging aan ministeries brengt. Op het ministerie van Justitie werden ze zelfs ontvangen door de hoogste ambtelijke baas, de permanent secretaris. Het Capo dreigt met disciplinaire maatregelen tegen betrokken ambtenaren.

Ook bij Volksgezondheid werd Suthep ontvangen door de permanent secretaris, alsmede door diens adjunct en enkele hoge ambtenaren. Suthep sprak achter gesloten deuren met hen. De permanent secretaris kreeg van Suthep een gouden fluitje, want ‘gezondheids functionarissen zijn heel vooruitstrevend met hervormingen’, aldus Suthep. ‘Wanneer we een volksregering kunnen vormen, zullen de voorstellen van het ministerie onmiddellijk uitgevoerd worden.’

– Een bewaker is donderdagavond bij een granaataanval op de tent van de bewakers op de protestlocatie Chaeng Watthanaweg gewond geraakt.

– De advocaten die premier Yingluck bijstaan nu ze door de National Anti-Corruption Commission (NACC) is beschuldigd van nalatigheid, blijven het proberen. Ze vragen de commissie nog eens twee getuigen à decharge toe te staan. Eerder lukte het al toestemming te krijgen voor drie van de elf getuigen die ze hadden willen laten opdraven.

De advocaten hebben hoge verwachtingen van Somchai Sujjapongse, directeur van het Fiscal Policy Office. Die zou verklaringen van Supa Piyajitti, permanent adjunct-secretaris van het ministerie van Financiën, kunnen bestrijden.

Supa deed vorig jaar een boekje open over corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en berekende het verlies op 400 miljard baht. De zaak bij de NACC is volgens een van de advocaten grotendeels op haar verklaringen gebaseerd. Supa is voorgedragen als nieuw lid van de NACC. [De krant schrijft dat ze op 9 april is benoemd, maar eerder schreef de krant dat de Senaat haar moet benoemen en dat is nog niet gebeurd.]

Wanneer de NACC Yingluck schuldig acht aan nalatigheid, omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee, niets heeft gedaan tegen de corruptie en de opgelopen kosten, vraagt ze de Senaat een afzettingsprocedure te beginnen. Yingluck moet dan met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken. Of ze het kabinet in haar val meesleurt, is onduidelijk.

– Kinderen in Thailand wier rechten zijn geschonden, of hun vertegenwoordigers kunnen vanaf volgende week via een commissie van de UNCRC in Zwitserland proberen hun recht te halen. Dit heeft Unicef Thailand bekend gemaakt. De afkorting staat voor UN Convention on the Rights of the Child. De Zwitserse commissie neemt een zaak in behandeling wanneer alle pogingen in eigen land zijn gestrand. Indien schending wordt geconstateerd, vraagt ze de regering actie te ondernemen en aan de misstand een eind te maken.

De UNCRC is in 1989 door de algemene vergadering van de VN vastgesteld. Thailand is een van de 193 ondertekenaars. Het ‘optionele protocol’ met de klachtenprocedure is ook door Thailand geratificeerd, als eerste in de wereld en het enige land in Azië.

Unicef Thailand complimenteert de regering daarvoor. ‘Een belangrijke en bewonderenswaardige daad van de regering.’ Ook andere optionele protocollen zijn door Thailand ondertekend. Ze hebben betrekking op gewapende conflicten, kinderhandel, prostitutie en pornografie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website