Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Pracha Maleenont en de voormalige brandweercommandant van Bangkok zijn gisteren veroordeeld tot respectievelijk 12 en 10 jaar gevangenisstraf wegens corruptie bij de aankoop van brandweermaterieel.

Pracha zou naar het buitenland zijn gevlucht, de commandant kwam gisteren ook niet opdagen. Drie anderen (twee ministers en een gouverneur van Bangkok) werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, en de aanklacht tegen de fabrikant is aangehouden.

De zaak, die diende voor de afdeling Holders of Political Positions van de Hoge Raad, heeft betrekking op de aankoop van 315 brandweerwagens en 30 blusboten. Ze werden in 2006 voor een veel te hoge prijs gekocht van het Oostenrijkse bedrijf Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug AG. Dat stelde de National Anti-Corruption Commission in een onderzoek vast. De gemeente Bangkok, die van het contract met de Steyr afwil, schakelde in 2010 het Court of Conciliation and Arbitration in Geneve in.

De brandweerwagens staan intussen te roesten in de haven van Laem Chabang (Chon Buri) en de blusboten liggen in een loods in Sai Noi (Nonthaburi). De gemeente heeft er al een aanbetaling op gedaan. Een gemeentelijke commissie acht zes mensen verantwoordelijk voor de schade, waaronder een voormalige gemeentesecretaris. Daarover wordt een robbertje gevochten voor de Administrative Court.

Foto: Ze zullen inmiddels wel verroest zijn, de 315 brandweerwagens op de kade in Laem Chabang, want deze foto werd in 2006 genomen. Rechtsboven minister Pracha, onder de brandweercommandant.

– Diplomaten en office holders uit Montenegro mogen voortaan zonder visum naar Thailand reizen en er 90 dagen blijven. Een zelfde regeling voor Thais in Montenegro wordt zondag besproken wanneer premier Yingluck de Montenegrijnse president Filip Vujanovic ontmoet.

Panitan Wattanayagorn, docent internationale verhoudingen aan de Chulalongkorn universiteit, vraagt zich af of de visumvrijstelling wellicht een beloning is voor het paspoort dat Thaksin van Montenegro heeft gekregen en waarmee hij de wereld rondreist. Thaksins (diplomatieke) paspoort werd in 2009 ingetrokken. Panitan wijst erop dat visumvrijstellingen alleen gelden voor landen waarmee Thailand een speciale relatie heeft. Met Montenegro heeft Thailand zo’n relatie niet, ze hebben sinds 2007 normale diplomatieke verhoudingen.

Volgens een regeringswoordvoerder kan elke buitenlander het staatsburgerschap en een paspoort van Montenegro verkrijgen na storting van US$1 miljoen op een bankrekening. Yingluck brengt deze week een bezoek aan Zwitserland, Italië en Montenegro. In Geneve heeft ze de 24ste vergadering van de UN Human Rights Council toegesproken; in Italië ontmoet ze de paus.

– Volgens de verkeersleiding van Suvarnabhumi brak voor de landing van de Airbus zondag brand uit in een van de motoren van het toestel, maar luchtvaartmaatschappij THAI zegt dat er alleen vonken waren nadat het toestel door zijn rechterlandingsgestel was gezakt. Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat een defect aan een draaibare spant van het onderstel de boosdoener was.

Een functionaris van THAI verdedigt het overschilderen van het logo. Dat is gedaan om het image van de maatschappij en Star Alliance, waarbij THAI is aangesloten, te beschermen, maar het is geen beleid van Star Alliance. Van een harde landing was volgens de maatschappij geen sprake. Het toestel landde normaal en pas na een kilometer ging het fout. Het liep zware schade op, met name aan de rechterkant. Twee motoren en een paar banden werden beschadigd.

Volgens THAI-voorzitter Ampon Kittiampon heeft de bemanning zich voorbeeldig gedragen. ‘De bemanning heeft haar taken naar behoren uitgevoerd; de passagiers zouden daar waardering voor moeten hebben.’ Hij ontkent berichten, die op de social media circuleren, dat enkele bemanningsleden weggerend zijn. In het artikel wordt met geen enkel woord gerept over de armzalige opvang van de passagiers [Foei, Bangkok Post].

– De begroting voor 2014 gaat nog niet ter ondertekening naar de koning. Dit heeft het kabinet dinsdag besloten omdat een groep parlementsleden en senatoren het Constitutionele Hof heeft gevraagd te bezien of de begroting in strijd is met de grondwet. Het begrotingsjaar van Thailand loopt van 1 oktober tot 1 oktober, dus veel tijd is er niet.

De politici zetten vraagtekens bij de bezuinigingen op de budgetten van het Office of the Judiciary, de Administrative Court en de National Anti-Corruption Commission [niet toevallig instanties waar de regeringspartij in het verleden last van had]. Het Hof heeft nog niet besloten het verzoekschrift van hen in behandeling te nemen.

– De protesten van rubberboeren gaan door, net zolang totdat de regering bereid is een garantieprijs van 90 baht per kilo unsmoked rubber sheets te betalen, aldus Boonchote Romyen, secretaris-generaal van een netwerk van rubberboeren. Het aanbod van 90 baht is ingetrokken in ruil voor verhoging van een subsidie naar 2.520 per rai. Het netwerk vergadert morgen in Nakhon Si Thammarat en vrijdag in Bangkok om zich te beraden op acties.

Vijftig rubberboeren in Surat Thani staken gisteren nagemaakte lijkkisten met de namen van Yingluck en ministers in brand. Amnuay Yutitham, leider van een groep boeren uit Tha Sala (Nakhon Si Thammarat), die eerder 95 baht eiste, zei gisteren dat ze akkoord gingen met 90 baht mits de minister vrijdag formeel een overeenkomst met de boeren sluit.

– De onderhandelaars die volgende week in Chiang Mai onderhandelen over de Thailand-EU FTA (Free Trade Agreement), kunnen hun borst nat maken. FTA Watch zegt dat 28 actiegroepen met vijfduizend man tegen de vrijhandelsovereenkomst gaan demonstreren.

Ze zijn bevreesd dat de beschikbaarheid van goedkope medicijnen, met name antiretrovirale medicijnen tegen HIV/Aids, in gevaar komt; dat de bestaansmiddelen van boeren wordt bedreigd, omdat zaden duurder worden; dat excessief alcoholgebruik wordt gestimuleerd en ze maken zich zorgen over de afspraken over arbitrage tussen investeerders en de staat.

De onderhandelingen gaan hun twee ronde in. In mei werd in Brussel de eerste ronde gehouden. In Chiang Mai wordt van maandag tot vrijdag vergaderd in het Le Meridien Chiang Mai hotel.

– Bij een bomaanslag gisterochtend in Muang (Yala) achter een bewakershok voor een school zijn twee soldaten om het leven gekomen en zijn één soldaat en een leerling gewond geraakt. De bom sloeg een krater van 1 meter diep.

Vrijdag vergadert de regeringscommissie, die verantwoordelijk is voor de problemen in het Zuiden, over de vijf eisen die verzetsgroep BRN heeft gesteld aan voortgang van de vredesgesprekken. Die eisen werden in april in een video gesteld en onlangs op verzoek van Thailand in een document toegelicht. De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, acht ze niet in strijd met de grondwet. De vredesgesprekken worden vermoedelijk in de derde week van volgende maand voortgezet, nadat ze tijdens de Ramadan waren stilgelegd.

– Thaise voetbalfans zijn kwaad dat voorafgaand aan de wedstrijd Thailand-Singapore tijdens de Merdeka Cup in Maleisië zondag wel het volkslied van Singapore werd gespeeld en niet het Thaise volkslied. Dus zongen ze het maar à capella. Volgens de New Straits Times was er geen boze opzet in het spel, maar haperde de apparatuur. Thailand’s team Under-23, voornamelijk bestaand uit spelers van Nara United uit Narathiwat, won met 1-0.

– In 2012 hebben 241 buitenlanders uit 32 landen een aanvraag gedaan voor een permanent residency of immigrant visum. Die aanvragen zijn nog steeds in behandeling. Volgend jaar blijft het quotum 100 per land en 50 voor statenloze aanvragers, heeft het kabinet dinsdag besloten.

– De kwaliteit van het zeewater voor de kust van Rayong is eind deze maand weer normaal, verwacht het Pollution Control Department (PCD). De concentratie toxische stoffen was op 3 september aanzienlijk lager dan vorige maand, is uit bemonstering van de PCD gebleken. Volgende maand zou het toerisme op Koh Samet weer als vanouds moeten bloeien.

– Onbewerkte krathom bladeren mogen, als het aan het kantoor van de Narcotics Control Board ligt, legaal worden gebruikt. Het gaat het ministerie van Volksgezondheid vragen krathom te schrappen van de lijst met gevaarlijke drugs. Bewerkte bladeren moeten wel verboden blijven. Volgens een onderzoek in 2011 gebruiken 404.548 Thai krathom, van wie de helft in het Zuiden.

– Een geparkeerd staande locomotief ging gisterochtend vroeg in Suphan Buri spontaan rijden en liep uit de rails. Een van de drie treinstellen die aan de locomotief vastzaten, ontspoorde ook. De ontsporing veroorzaakte een vertraging van 42 minuten op het station Malaiman. De trein had moeten vertrekken naar Bangkok.

Op maandag ontspoorde een goederentrein op het station van Khon Kaen. Twee volle oliewagons liepen uit de rails. Het treinverkeer werd er wonder boven wonder niet door gehinderd.

– Het aantal leningen met betalingsachterstanden van 30 tot 90 dagen is aanzienlijk toegenomen, aldus het National Credit Bureau (NCB). Op 600.000 van in totaal 73 miljoen bankrekeningen wordt te laat afbetaald. Het NCB betitelt deze leningen als special-mention loans (SML). De meeste klanten met zware schulden zijn mensen die minder dan 10.000 baht per maand verdienen.

Een aanwijzing voor het toenemend onvermogen van Thais om hun leningen af te betalen vormt ook het aantal aanvragen van financiële instuten om gegevens over leningen. Het NCB ontving er 10 miljoen tegen 6,5 miljoen een jaar eerder. Banken daarentegen hebben minder aanvragen gedaan, wat erop duidt dat ze de krediettouwtjes bij herfinancieringen hebben aangetrokken.

Aan het eind van het eerste kwartaal bedroeg het totaal aan huishoudschulden 8,97 biljoen baht oftewel 77,5 procent van het bruto binnenlands product. Ter vergelijking: tijdens de financiële crisis van 1997 bedroegen de huishoudschulden 1,36 biljoen baht of 28,8 procent van het bbp.

Commentaar

– Ze staan allemaal in de rij: boeren die hun geld verdienen met rijst, rubber, palmolie, tapioca, maïs, suikerriet – om de regering te pressen de prijs van hun producten te ondersteunen. Tenzij de regering erin slaagt de onderhandelingsspelletjes met de boeren tot een goed eind te brengen, kunnen de protestgolven uitgroeien tot een politieke tsunami.

De regering wordt geconfronteerd met een storm die ze zelf heeft gecreëerd, schrijft verslaggeefster Achara Ashayagachat naar aanleiding van de rubberprotesten. Het populistisch beleid van de regering heeft in elke sector een zware verslaving gecreëerd – en ze durft niet te stoppen met haar cadeautjes uit angst voor boze reacties.

Intussen bloedt ’s rijks schatkist en die zal blijven bloeden zolang de regering weigert de consequenties in te zien van de prijsgaranties voor agrarische producten. Een ander gevolg van dit populisme is het ontstaan van straatprotesten, die niet alleen de huidige regering kunnen destabiliseren, maar ook tot de ontsporing van ’s lands economisch herstel kunnen leiden.

Achara roept de regering op om met lange-termijn oplossingen te komen, niet alleen voor de rubberboeren, maar voor alle marktgewassen. Prijsinterventies kosten te veel geld, en in veel gevallen zijn ze onmogelijk. De regering moet de opbrengst en kwaliteit van gewassen verhogen, nadenken over zonering, agrarische R&D stimuleren, nieuwe markten vinden en de binnenlandse consumptie verhogen. Deze maatregelen dienen nu genomen te worden.

Economisch nieuws

– De rente op microkredieten zal waarschijnlijk tussen de 25 en 33 procent per jaar gaan bedragen, maar dat is altijd nog minder dan geldwoekeraars rekenen. De Bank of Thailand en het ministerie van Financiën werken momenteel aan een regeling voor financiële en niet-financiële instituten. Doelgroep zijn lage inkomens en de informele sector, zoals straatverkopers en kooplui op drijvende markten. Die worden op dit moment geweerd door financiële en niet-financiële instituten omdat ze een te groot risico vormen en de rente niet meer dan 15 procent rente mag bedragen.

Thans bedraagt de maximale rente op algemene leningen 15 procent, 20 procent inclusief boetes op creditkaart leningen en 28 procent op persoonlijke leningen.

Behalve geldwoekeraars is op dit moment de People’s Bank, een onderdeel van de Government Saving Bank, de enige instelling waar lage inkomens en informele werkers terecht kunnen. Ze kunnen er maximaal 200.000 baht lenen tegen een rente van 0,5 procent per maand. Het percentage NPL’s bedraagt 3,08 procent van het uitstaande bedrag van 67,7 miljard baht. Sinds 2001 is in totaal 190 miljard baht uitgeleend. Op de People’s Bank wordt nauwelijks winst gemaakt.

[Ik heb geprobeerd het bericht zo helder mogelijk samen te vatten, maar ik heb het idee dat de verslaggevers het slecht begrepen hebben, want in het bericht staat ook dat commerciële banken microkredieten tot 200.000 baht zonder onderpand mogen verstrekken met een maximale rente van 28 procent.]

– De prijs van LPG voor de industriële sector wordt gemaximeerd op 30,13 baht per kilo teneinde de Thaise export concurrerend te houden. Sinds juli 2011 is de prijs per kwartaal omhoog gegaan met 3 baht. In die maand kostte LPG 28,07 baht.

Volgens Kittiphat Panitaporn van het Industrial Promotion Department (IPD) is de prijsverhoging van LPG verantwoordelijk voor een stijging van 2 tot 3 procent van de productiekosten, afhankelijk van de industrietak. De maximering is vooral van belang voor grootverbruikers, zoals de staal- en keramiekindustrie en voor de producenten van elektronica en elektrische apparaten.

Voor kleine bedrijfjes bestaat een subsidieregeling van de IPD, die de helft van de energiekosten betaalt. De IPD verzorgt ook drie consulatieprogramma’s, waaraan jaarlijks zeventig geselecteerde bedrijven deelnemen. Na deelname zouden ze hun bedrijfskosten met 10 tot 20 procent kunnen terugbrengen. De programma’s gaan over energiemanagement, productinnovatie en verbetering van het productieproces.

– Maandag is het derde kledinggroothandelsgebouw van de Bayoke Group open gegaan in Pratunam. Het heet B-gallery en telt vijf verdiepingen met driehonderd winkels. De verdiepingen hebben hellende vloeren zodat geen roltrappen nodig zijn om naar de volgende verdieping te gaan. B-gallery is dagelijks van 4 tot 20 uur geopend.

De Bayoke Group opende haar eerste kledingcentrum in Pratunam zo’n 20 jaar geleden. Het was zo’n succes dat projectontwikkelaars het concept naäapten. De wijk telt nu meer dan tien groothandelsgebouwen zoals Platinum, Krunghong City, Watergate en The Palladium. Naar schatting gaat jaarlijks 30 tot 40 miljard baht om in Pratunam. Bayoke 1 en 2 krijgen binnenkort een opknapbeurt.

– De importheffing van 30 procent op luxegoederen, zoals horloges, kleding en cosmetica, vervalt eind dit jaar. De regering wil daarmee proberen Singapore en Hong Kong de loef af steken en van Thailand een regionaal winkelparadijs te maken. Het Fiscal Policy Office (FPO) hoopt dat Thaise consumenten niet meer naar het buitenland vliegen om luxe goederen te kopen maar dit in eigen land gaan doen. Thais zijn ’s werelds vijfde grootste shoppers.

Een bron bij het ministerie zegt dat de nul-heffing vermoedelijk alleen gaat gelden voor producten die ook niet in Thailand worden gemaakt, zodat Thaise producenten niet door de maatregel worden gedupeerd. Het ministerie zou ook de buitenlandse producenten kunnen overhalen hun productie naar Thailand te verplaatsen. De kosten van de verlaging worden dan gecompenseerd door meer werkgelegenheid, meer inkomsten uit de bedrijfsbelasting en een hogere omzet van hotels en restaurants.

Het FPO bestudeert momenteel de gevolgen van de maatregel voor het eigen bedrijfsleven, maar het probleem daarbij is dat het niet over voldoende gegevens beschikt. Grote detailhandelsbedrijven verwelkomen de maatregel. Zij denken dat die het toerisme zal stimuleren. Phaibul Kanokvatanawan van The Mall Group schat dat het aantal buitenlandse toeristen van 25 naar 40 miljoen per jaar stijgt wanneer de maatregel van kracht wordt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 september 2013”

 1. Rob V. zegt op

  – Dus volgens Thai airways is allles (evacuatie, opvang, …) voorbeeldig volgens het boekje gegaan? De verhalen over de slechte afhandeling (geen personeel bij de glijbaan etc.) kloppen niet? Prima om dat te citeren maar een toelichting over wat de krant heeft vastgesteld van meerdere ooggetuigen (passagiers, brandweer, verkeersleiding) zou welkom zijn.
  De passagiers zijn gisteren aan het woord geweest. Vandaag had de krant de THAI-leiding met de klachten moeten confronteren en daar een commentaar om moeten vragen.

  – Waarom gebruiken ze de brandweerwagens niet? Anders is het helemaal weggegooid geld…
  Ik vermoed omdat ze nog niet helemaal zijn betaald en ze ook niet ingeklaard zijn.

  – triest die aanslagen in het zuiden. Persoonlijk zou ik voor een referendum zijn en voorleggen of de provincies die Thailand in WO2 kado kreeg tijdens de Japanse bezetting weer onafhankelijk willen worden. Is de meerderheid daar tegen dan wordt het lastig want dan blijf je met extremistische gekken zitten.. maar net als in bijvoorbeeld Spanje zal dit wel nooit gebeuren. Ik zie het probleem niet als bijvoorbeeld Friesland zou aankondigen onafhankelijk te willen worden, ben dan ook totaal niet nationalistisch. Hoeveel Thai weten eigenlijk hoe het nu zit met de zuidelijke provincies (hoe die verkregen zijn)? Ben bang dat ik het antwoord wel weet.

  – Is er een enkele wagon of een compleet treinstel (een vast set/combinatie van wagons: een rijtuig met bestuurderscabine, rijtuigen daartussen en eventueel rijtuig met cabine aan de andere kant) ontspoord?
  Volgens de krant zijn de locomotief en 1 treinstel ontspoord. Over Khon Kaen schrijft de krant: freight train, also two full oil tankers. En daar moeten we het mee doen. Ik ben er niet bij geweest.

 2. egon wout zegt op

  Achara slaat de spijker op de kop.Veel te weinig wordt aandacht besteed aan de negatieve gevolgen van al deze subsidieregelingen. Deze populistische policies niets anders dan het kopen van de bevolking om aan de macht te komen en te blijven. {Hadden we ook niet zoiets in Griekenland, Spanje etc?}. Rucksichtloze politici, zichzelf verrijkend middels hun posities ten detrimente van de bevolking, die helaas niet het vermogen bezit om deze politieke spelletjes te doorzien en gezien het thaise educatieve systeem zullen we nog lang met deze situatie geconfronteerd worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website