Thailand moet naleving van de verkeersregels veel beter controleren, want met 19,6 doden per 100.000 mensen staat het land qua verkeersveiligheid op de 73e plaats van 177 landen.

Ho Yong Kim, de vertegenwoordigster van wereldgezondheidsorganisatie WHO in Thailand, erkent dat het land een van de beste preventieve wetgeving in de regio heeft, maar het probleem is dat de regels niet worden nageleefd en gecontroleerd.

Veel woonkernen kennen een maximumsnelheid van 80 km, maar die wordt door automobilisten zelden gehonoreerd. Van de motorrijders draagt slechts 27 procent de verplichte helm. De verplichting om een veiligheidsgordel om te doen, geldt niet voor de passagiers c.q. kinderen op de achterbank. Kim roept de autoriteiten ook op om strenger te controleren op rijden onder invloed.

Uit het meest recente Thai National Status Report on Road Safety uit 2011 blijkt dat Chanthaburi met 67,79 verkeersdoden per 100.000 personen de gevaarlijkste provincie is, gevolgd door Nakhon Pathom (48,93) en Ubon Ratchatani (44,55). Wanneer de ernst van het ongeluk wordt uitgedrukt in de verhouding tussen het aantal doden en betrokken personen, staat Nakhon Nayok bovenaan, gevolgd door Prachuap Khiri Khan en Samut Songkhram.

Het artikel maakt overigens geen melding van het aantal gewonden.

– Het medisch toerisme zit in de lift, zegt minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid). Sinds begin dit jaar kwamen 2,5 miljoen buitenlanders naar Thailand voor behandelingen, 16 procent meer dan vorig jaar. Ze waren goed voor 121,6 miljard baht. Maar voor Pradit is dit nog niet genoeg; de sector moet de komende 5 jaar met 200 procent groeien.

– Zuid-Korea heeft Thailand hulp aangeboden bij watermanagementprojecten en belooft ook technische ondersteuning bij de aanleg van hogesnelheidslijnen. Gisteren bracht president Lee Myung-bak deze blijde boodschap over op de eerste dag zijn tweedaags bezoek aan Thailand. Hij en premier Yingluck tekenden een Memorandum of Understanding om de samenwerking te vergroten op het gebied van politiek, economie, wetenschap en sociale ontwikkeling.

Bangkok en Seoul kwamen ook overeen hun handelsvolume op te krikken van US$13,9 miljard (2011) naar $30 miljard in 2016 door de export van Thaise rijst, pluimvee, diepvrieskippen en fruit zoals longan en pomelo. Lee meent zelfs dat de target van 30 miljard eerder dan over 4 jaar kan worden bereikt.

Yingluck en Lee brachten gisteren een bezoek aan de stuw in Khlong Lat Pho in Samut Prakan. Door het kanaal, een initiatief van de koning, wordt sneller water naar zee afgevoerd. Zuid Korea heeft zijn waterproblemen opgelost door de vier grote rivieren te herstellen en vanaf één punt de waterstromen in de gaten te houden. Daar zou Thailand wel iets van kunnen leren.

– De VS en Thailand gaan een robbertje vechten over het hypotheeksysteem voor rijst. De USA Rice Federation is bang dat Thailand de door de regering opgekochte rijst op de wereldmarkt gaat dumpen. Volgens de Amerikanse rijstboeren komt het systeem neer op exportsubsidie en dat is in strijd met de WTO-regels. Woensdag mag Thailand het tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van wereldhandelsorganisatie WTO allemaal eens haarfijn uitleggen.

De commissie heeft vooruitlopend op de vergadering al een aantal vragen gedeponeerd bij de Thaise overheid. Ze informeert naar details van het systeem en vraagt zich af waarom de Thai Board of Trade gestopt is met het dagelijks publiceren van gegevens over het systeem.

Het Trade Negotiations Department is niet verbaasd over de Amerikaanse actie. Directeur-generaal Piramol Charoenpao bestrijdt dat Thailand de WTO-regels overtreedt, omdat het bedrag dat Thailand aan het systeem besteedt onder de door de WTO voorgeschreven limiet blijft. Ze verwijt de VS dat die veel hogere subsidiebedragen aan de eigen boeren betaalt.

[Zie voor een toelichting: Het rijsthypotheeksysteem in Q&A op http://tinyurl.com/9bqag63]

– Premier Yingluck mag bij koningin Elizabeth op de thee komen wanneer ze dinsdag en woensdag met een delegatie van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en 5 ministers op bezoek is in het Verenigd Koninkrijk. Thailand en Engeland vieren dit jaar het heugelijke feit dat ze 400 jaar geleden betrekkingen aanknoopten. De ambassade in Londen is een van de oudste buitenlandse missies.

Yingluck’s broer Thaksin bezocht in 2002 en 2005 Engeland, maar voor hem stond geen kopje thee klaar bij de vorstin. Ook niet voor voormalig premier Abhisit toen hij tijdens de 2 jaar dat de Democraten aan de macht waren, een bezoek aan Engeland bracht, het land waar hij op Eton zijn opleiding heeft genoten. Koningin Elizabeth bracht in 1960 en 1966 een staatsiebezoek aan Thailand.

Yingluck is een reislustig persoontje want sinds ze premier is, heeft ze al 20 landen bezocht. Het wordt tijd dat ze eens een kopje thee bij koningin Beatrix gaat drinken.

– Myanmar neemt volgend jaar als waarnemer voor de eerste keer deel aan de jaarlijkse militaire oefening Cobra Gold van Thailand en de VS. Volgens een bron bij het ministerie van Defensie heeft Thailand al enige tijd bij de VS gelobbyd voor deelname van Myanmar.

Myanmar is weer in genade aangenomen door de VS na de verkiezingen in dat land. President Obama bezoekt later deze maand Myanmar. Hij doet ook Thailand en Cambodja aan. Voorafgaand aan Obama’s bezoek komt de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta naar Bangkok.

Tijdens dat bezoek zet minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) zijn handtekening onder een overeenkomst over een strategisch partnerschap en een overeenkomst over de aankoop van Amerikaanse wapens tegen gereduceerde prijs.

– Om te bewijzen dat de Fifa ernaast zit, heeft de gemeente Bangkok gisteren in allerijl een jeugdfutsalcompetitie georganiseerd in de nieuwe Bangkok Futsal Arena en busladingen leerlingen aangevoerd. De Fifa heeft het stadion wegens zorgen over de veiligheid afgekeurd voor ingebruikname tijdens de Futsal World Cup 2012, die thans in volle gang is.

– De anti-regerings Pitak Siam groep houdt op 24 november op de Royal Plaza haar tweede rally. De organisatie mikt op 1 miljoen demonstranten. Wanneer die komen opdagen, vindt ze dat de regering moet aftreden. Volgens Pitak is de huidige regering incompetent en corrupt.

– De Engineers for the Nation groep heeft gisteren in een verklaring gewaarschuwd dat de corruptie in het land een kritiek niveau heeft bereikt. In de 17 jaar dat de Transparency Index International bestaat, scoort Thailand tussen de 2,79 en 3,8 punten (op een schaal van 1 tot 10) op de corruptie-index en het probleem wordt alleen maar erger.

– Regeringspartij Pheu Thai heeft alle vertrouwen dat premier Yingluck haar mannetje staat tijdens het door oppositiepartij Democraten aangevraagde censure debate in het parlement. Op 25 en 26 november gaan de Democraten Yingluck aan de tand voelen over onder meer het hypotheeksysteem voor rijst. Dat debat mondt uit in een motie van wantrouwen tegen Yingluck en drie ministers. Volgens de oppositie kost het hypotheeksysteem de belastingbetaler handenvol met geld en is het doorweven van corruptie. De minister van Handel en vice-minister-president Chalerm Yubamrung zullen de Democraten van repliek dienen over het systeem.

– Eén van de verdachten van de moord op de burgemeester van Songkhla heeft zich bij de politie aangegeven. Hij meldde zich nadat de rechtbank een arrestatiebevel tegen hem had uitgegeven. De man ontkent. Tien personen die getuige van de moord waren, weigeren een verklaring af te leggen omdat ze bang zijn voor hun veiligheid. Vijf andere verdachten zijn door de politie gelokaliseerd. Tegen hen loopt nog een onderzoek. Zie verder Nieuws uit Thailand van 9 november.

– Het 12-jarig meisje dat in september in winkelcentrum Future Park in Rangsit met haar hoofd bekneld raakte in een roltrap is overleden. Het meisje leunde op die dramatische dag over de zijkant van de roltrap om een uitvoering op de begane grond te kunnen zien. Haar haar raakte verstrikt in de band, waarna haar hoofd en nek bekneld raakten in de ruimte tussen de leuning van de roltrap en de muur. Ze verloor haar bewustzijn en raakte in coma. Het winkelcentrum heeft alle medische kosten vergoed.

– Een lid van een drugsbende heeft vrijdagnacht bij een controlepost in Lampang een politieagent doodgeschoten. De man is gearresteerd. Hij was in het bezit van 100 methamphetamine pillen en 273.260 baht aan contant geld.

– Drie jongemannen zijn op hun motorfiets doodgeschoten en vier anderen werden gewond toen ze in Thon Buri en Chom Thong (Bangkok) achterna werden gezeten door een motorbende.

Economisch nieuws

– Om automobilisten in de gelegenheid te stellen nog te profiteren van het subsidieprogramma voor kopers van een eerste auto, lanceert Honda de Brio Amaza sedan (1,2 liter) op 23 november. De sedan is het tiende nieuwe model dat Honda dit jaar heeft geïntroduceerd. Evenals de vijfdeurs Brio die in maart 2011 werd gelanceerd, is de Amaze een ecowagen. Hij is exclusief voor de Thaise markt ontworpen en maakt zijn debuut in Thailand.

Met de Brio heeft Honda wat tegenslagen gehad. Na de introductie werd Japan getroffen door een aardbeving en tsunami, waardoor de productie in Thailand werd ontregeld. De productie werd later opnieuw stilgelegd als gevolg van de overstromingen.

– De belastingdienst hoopt door een betere controle en door verbeterde IT de verlaging van de bedrijfsbelasting te kunnen compenseren, maar het zal zeker enkele jaren duren om de verminderde inkomsten volledig in te lopen. Dit zegt directeur-generaal Satit Rungkasiri naar aanleiding van de verlaging van de bedrijfsbelasting van 30 naar 23 procent dit jaar en naar 20 procent volgend jaar.

De Belastingdienst gaat met name mensen beter in de gaten houden die eerder zijn betrapt op onregelmatigheden bij hun belastingaangifte. Als ze van baan veranderen, wordt de nieuwe werkgever extra gecontroleerd.

Op het gebied van IT is ook nog de nodige winst te behalen, bijvoorbeeld elektronische aangifte van de BTW (7 procent, zo’n beetje de laagste ter wereld) en met de zogeheten ‘RD card’, een systeem waarbij aankopen elektronisch worden vastgelegd en gelinkt naar de database van de Belastingdienst. Om het gebruik te stimuleren, krijgen gebruikers korting op hun belasting.

Verhoging van de BTW zit er niet in; de regering wil dat niet. Een verhoging met 1 procent is goed voor 60 miljard baht per jaar.

– Toyota, dit jaar 50 jaar in Thailand, wil tegen 2014-2015 1 miljoen auto’s per jaar produceren. Thans bedraagt de productie 880.000 voertuigen per jaar. In Thailand komt de verkoop dit jaar uit op 150.000 auto’s.

Toyota heeft 3 fabrieken in Thailand. In Samut Prakan, waar het allemaal begon, wordt de Hilux Vigo gebouwd. De fabriek heeft een capaciteit van 240.000 voertuigen per jaar. In Chachoengsao rollen jaarlijks 230.000 personenauto’s van de lopende band. Ook in Chachoengsao staat nummer 3 waar de passenger pickups Vigo en Fortuner worden gemaakt, ook met een capaciteit van 230.000 voertuigen per jaar.

Begin volgend jaar introduceert Toyota op de Bangkok International Motor Show een nieuwe compact, die in Thailand voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt wordt gemaakt. Een nieuwe ecowagen staat gepland voor het derde kwartaal volgend jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website