Anti-coup actievoerder Sombat Boonngamanong, de man van Catch me if you can op zijn Facebook-pagina, gaat mogelijk vervolgd worden voor overtreding van de Computer Crimes Act plus dat hij beschuldigd wordt van het stoken van onrust en het negeren van bevelen van de junta.

De NCPO heeft de Technology Crime Suppression Division opdracht gegeven Sombat te verhoren. Sombat werd donderdag gearresteerd. Hij dook na het uitroepen van de coup onder.

In hechtenis bevinden zich thans 31 personen. Ze moeten nog verhoord worden, waarna de NCPO beslist of ze vrijgelaten worden of berecht door de krijgsraad. Gisteren mocht familie hen bezoeken.

Twintig personen met bagage meldden zich gisteren bij het leger. Een van hen was de jongere broer van oud-premier Thaksin. Een lector recht aan de Thammasat universiteit, lid van de progressieve Nitirat groep, stuurde zijn vrouw omdat hij ziek was en niet in staat was in persoon te verschijnen.

– Thaise televisiekijkers blijven misschien verstoken van tv-uitzendingen van de WK-voetbal. RS Plc, die de uitzendrechten bezit, dreigt de wedstrijden zowel op de gratis tv- als op de betaalkanalen niet uit te zenden wanneer het bij de Supreme Administrative Court in het stof bijt.

Het hoogste bestuursrechtsorgaan vonnist vandaag in een zaak tussen RS en tv-waakhond NBTC, die eist dat alle wedstrijden op de gratis tv-kanalen 7 en 8 worden uitgezonden. RS wil dat slechts voor 22 wedstrijden doen plus de openingswedstrijd en finale. De overige wedstrijden komen achter de decoder.

Alle wedstrijden gratis uitzenden is volgens RS in strijd met het contract met de Fifa. De NBTC beroept zich op de ‘must-have’ regel, die vereist dat alle voetbalwedstrijden op een gratis tv-kanaal te volgen moeten zijn. RS noemt dat ‘oneerlijk en in strijd met de wet’.

RS werd eerder door een lagere bestuursrechter in het gelijk gesteld met als argument dat RS de uitzendrechten in 2005 verwierf en de ‘must-have’ regel van 2012 dateert. De NBTC ging tegen die uitspraak in beroep.

Een niet aan de Supreme Administrative Court verbonden rechter vindt dat de must-have regel wel degelijk voor de WK geldt omdat die regel prioriteit geeft aan het algemeen belang. ‘Thais hebben altijd al gratis naar WK-wedstrijden kunnen kijken’, zegt hij. ‘Wanneer RS winst misloopt, moet ze maar met de NBTC praten over andere manieren om de kosten te dragen.’ RS verwacht 650 miljoen baht te kunnen genereren, voornamelijk sponsorgelden.

Vandaag doet de bestuursrechtbank uitspraak. Morgen begint de WK.

– Een toestel van Thai Airways International, onderweg naar Karachi en Muscat (Oman) is dinsdag teruggeroepen omdat Taliban strijders opnieuw een aanval hadden uitgevoerd, ditmaal op een bewakingspost buiten de luchthaven Jinnah.

Het toestel, een Airbus met 250 passagiers aan boord, waaronder twee Thais, en zestien bemanningsleden, dat vertrokken was om 14.10 uur had om 19.10 uur (Thaise tijd) in Karachi moeten landen. Het keerde om 17.06 uur terug op Suvarnabhumi.

De directie van THAI houdt de situatie op de luchthaven scherp in de gaten om te beoordelen of meer vluchten op Pakistan geannuleerd moeten worden.

– Nog meer luchtvaart. Leden van de Raad van Bestuur van Thai Airways International (THAI) krijgen voortaan geen jaarlijkse vergoeding meer voor vliegreisjes. Het militair gezag (NCPO) heeft dat gisteren besloten. Een soortgelijk besluit valt te verwachten voor bestuursleden van andere overheidsbedrijven. Aan presentiegelden en standaardvergoedingen wordt niet getornd.

Volgens de huidige regeling hebben de THAI-bestuursleden plus hun familieden recht op tien gratis tickets voor binnenlandse vluchten en tien tickets voor internationale vluchten – allemaal in de business class. Het douceurtje is volgens kabinets secretaris-generaal Ampon Kittiampon, tevens THAI-bestuurslid, genomen om de kosten te reduceren en de performance van het bedrijf te verbeteren.

– Eerst hebben ze een jaar moeten wachten op de beloofde tablet PC, een populistisch speeltje van voormalig regeringspartij Pheu Thai, en nu moeten ze wachten op nieuwe content. Leerlingen van Prathom 1 en Matayhom 1 zitten inmiddels namelijk in de tweede klas, maar het lesmateriaal voor die jaren, alhoewel al ontwikkeld, staat nog niet op hun tablet. Het kantoor van de Basic Education Commission belooft de content er zo snel mogelijk op te zetten.

Overigens hebben nog niet eens alle leerlingen de tablet gezien. In onderwijszone 1 worden ze volgende maand verspreid. In zone 2 en 3 hebben nog niet alle leerlingen een tablet ontvangen. De aanbesteding voor zone 4 (Noorden en Noordoosten) is na de coup opgeschort. De NCPO heeft de betrokken onderwijsdiensten gelast het programma tegen het licht te houden.

– Het militair gezag wil binnen dertig dagen haring of kuit hebben van overheidsdienaren die beschuldigd worden van het aannemen van steekpenningen of nalatig zijn bij de bestrijding van de drugshandel. De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC, niet te verwarren met de National Anti-Corruption Commission) heeft die opdracht van het militair gezag gekregen. De PACC heeft op haar beurt haar personeel gelast haast te maken.

Tot nu toe heeft de PACC in vijf zaken geadviseerd tot vervolging over te gaan. Het betreft politieofficieren die steekpenningen kregen van gearresteerde drugscriminelen, ambtenaren die zich voordeden als anti-drugs ambtenaren en gevangenbewaarders. Vijfhonderd zaken zijn nog in behandeling. Sinds de vorming van de PACC in 2008 heeft ze 14.404 klachten ontvangen. Daarvan zijn 5.877 in behandeling genomen.

Suchart Wong-anantachai, hoofd van het Corrections Department, schrijft binnenkort een vergadering uit met gevangenisdirecteuren. Hij gaat hen vragen dagelijks te rapporteren over de voortgang van anti-drugs operaties in hun instelling. Gedetineerden, die worden betrapt, worden overgeplaats naar de EBI Khao Bin in Ratchaburi.

– Nog meer strijd tegen drugs en ook tegen illegale wapens en gokken. Vandaag gaat een campagne van de Royal Thai Police (RTP) van start. Tot gisteren konden illegale wapens worden ingeleverd. Het leger heeft al in verschillende provincies grote hoeveelheden wapens onderschept.

‘Hoe meer wapens we in beslag nemen, hoe veiliger de samenleving wordt’, zegt Watcharapol Prasarnratchakij, waarnemend commandant van de RTP. ‘We nemen dit programma heel serieus en proberen de bevolking te verzekeren dat ze veilig is.’

De politie in Bang Bua Thong (Nonthaburi) heeft maandagavond een zak en doos gevonden met geweren, munitie, granaten, vuurbommen en rookbommen. Die lagen op een braakliggend terrein langs de snelweg.

In Mae Rim (Chiang Mai) vond de politie gisterochtend voor het huis van een gepensioneerde soldaat wapens en explosieven, en in Sattahip (Chon Buri) zijn vrijdag geweren, munitie, vlammenwerpers, een rookbom en traangascapsules gevonden.

– Nog meer gokken. Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft de exploitanten van zeven elektronische cash cards [?] opdracht gegeven verdachte kastransacties en vermoedelijke betalingen voor gegok op de WK-wedstrijden te melden. Veel gokkers gebruiken liever een e-card dan dat ze geld overmaken via commerciële banken of banken met buitenlandse filialen. Volgens Amlo gaat er enorm veel geld om bij het gokken op voetbalwedstrijden.

In het boven-Noordoosten gaat de politie er hard tegenaan. Er zijn anti-gok centra met speciale arrestatieteams gevormd. De politie houdt met name nachtgelegenheden, restaurants, internetwinkels en slaapzalen van universiteitsstudenten plus omgeving in de gaten.

– Burgerplichten en geschiedenis: die twee vakken moeten meer aandacht krijgen in het onderwijs, zegt Suthasri Wongsaman, permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs. Het kantoor van de Basic Education Commission heeft de opdracht gekregen daarvoor nieuwe lesboeken te maken. Die moeten binnen een maand klaar zijn. De opdracht vloeit voort uit het beleid van het militair gezag om verzoening en eenheid te bevorderen.

– Het wordt nog dringen vandaag in het King’s 80th Birthday Anniversary Sports Complex in Nakhon Ratchasima. Uit de 32 districten van de gelijknamige provincie komen meer dan drieduizend lokale bestuurders en leiders van rivaliserende politieke groepen naar de hoofdstad. Ze wonen verzoeningsactiviteiten bij, die zijn georganiseerd door het Reconciliation Centre for Reform, een centrum opgezet door het leger.

Ook elders in het land is het verzoening wat de klok slaat. De commandant van het Derde Legerkorps vergaderde gisteren met de gouverneurs van zeventien noordelijke provincies en politie- en legerstaf.

In Ratchaburi namen ruim duizend lokale leiders deel aan een seminar over hervormingen. In de provincie is een Reconciliation Centre for Reform geopend.

In de noordelijke provincie Phayao houdt het provinciaal Reconciliation Centre vandaag een bijeenkomst. Roodhemd en geelhemd leiders fungeren als adviseur van het centrum. De provincie wordt als model van verzoening beschouwd, omdat beide kampen al voor de coup met elkaar in gesprek waren.

– Drie Chinezen en twee Thais zijn op verdenking van online wapenhandel aangehouden. De politie ging op verzoek van de Chinese ambassade tot arrestatie over. De nodige wapens zijn ook al gevonden. De bende was al meer dan een jaar actief in Thailand. De koopwaar werd uit een buurland gesmokkeld. Volgens het hoofd van de Provincial Police Region 2 houdt deze zaak geen verband met het politiek geweld in Thailand.

– De MRTA, exploitant van de ondergrondse metro in Bangkok (Hua Lamphong-Bang Sue) gaat het militair gezag toestemming vragen voor verhoging van de tarieven. Volgens de concessie van de MRTA en de Bangkok Metro Public Company Limited mag het kaartje elke twee jaar in prijs worden verhoogd. Thans betalen reizigers 16 tot 40 baht; dat wordt 16 tot 42 baht per 3 juli als het groene licht wordt gegeven. Op de website van de BMLC staan al de nieuwe tarieven.

– Kent u de vrucht: de doerian? Sommigen zijn er gek op, anderen [waaronder schrijver dezes] walgen van de stank die de vrucht verspreidt. Vijf leerlingen van een school in Muang (Rayong) zijn gisteren in het ziekenhuis opgenomen nadat ze onwel waren geworden van de stank van rottende doerian, afkomstig van een nabijgelegen fabriek. De school besloot daarop alle vijfhonderd leerlingen een vroegertje te geven. De schoolleiding steekt vandaag haar neus in de lucht om te ruiken of de lessen kunnen worden hervat.

– De explosie en brand maandagavond in een petrochemische fabriek in Rayong heeft niet geleid tot overschrijding van de veiligheidsniveaus voor schadelijke stoffen. Dit heeft het Pollution Control Department bij metingen vastgesteld. De brand ging gepaard met een dikke zwarte rookwolk die zich over de omgeving verspreidde. De explosie was het gevolg van een lekkage in een waterstof leiding. De fabriek is voor 90 dagen stilgelegd.

De Stop Global Warming Association eist meer actie om de schade vast te stellen. Ze vindt dat de fabriek gesloten moet worden en dat de gevolgen van de brand voor bewoners binnen een cirkel van 10 kilometer onderzocht moeten worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Breaking News: Facebook black-out was op verzoek junta
Tekst voorlopige grondwet klaar; avondklok vervalt in 17 provincies


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 juni 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Ja, en ik ben er niet bij. De provincie Khon Kaen waar ik woon moet de avondklok blijven respecteren. Dus dan maar met de kippen op stok, al sta ik niet op wanneer onze k.. haan begint te kraaien.
  Nog wel een tip gelezen in dit nieuwsbericht. Je stuurt je vrouw naar het leger, omdat je zelf te ziek bent om je te melden. Voorop gezet plan?

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik denk dat het belangrijk is om een schets te geven van Sombat Boonngamanong die nu door de militairen als een onruststoker wordt neergezet en voor een krijgsraad wordt gesleept.
  Hij is een prominent lid van de roodhemdbeweging (de ‘Red Sunday’ groep) maar onderscheidt zich daarvan op een aantal punten. Hij was nimmer een aanhanger van Thaksin en heeft hem vaak bekritiseerd. Hij toont daarnaast een absoluut geweldloze houding. Hij zet zich al 20 jaar in voor de bergvolkeren via zijn Mirror Foundation voor het verkrijgen van Thais burgerschap, opsporen van vermiste personen, het tegengaan van bedelaarsbendes en drugsgebruik en het verbeteren van onderwijs. Hij verwierf daarvoor internationale erkenning. Zijn voornaamste beweegreden om aan de roodhemdenbeweging mee te doen is het doorbreken van feodale structuren, het bevorderen van mensenrechten en zelf-hulp groepen. Hij trad op in vele discussies op de Thaise televisie waar hij zich liet zien als een goed onderlegd debater, wars van hatelijke opmerkingen. Ik kan me geen beter mens voorstellen.

  http://philanthropyforum.org/members/sombat-boonngamanong/

  • Rob V. zegt op

   Ik ben benieuwd hoe dit afloopt, als men hem neutraal beoordeeld kan het toch niet tot een oordeel komen. Of als het tot een veroordeling komt zouden lui als rupsje-nooit-genoeg Suthep (of de roodhemd equivalenten aan de andere zijde) een stuk zwaardere sanctie boven het hoofd hangen terwijl zij links en rechts in de cellen naast Sombat zitten in afwachting tot een proces…

   Of de bezem echt door de maatschappij gaat en alle corrupte en foute figuren ongeactt kleur of hiërarchie worden aangepakt zodat de gewone Thai de handen in een kunnen slaan en samen kunnen hervormen tot een stelsel voor en door alle Thai? Het zal mij benieuwen… (zie verder het stuk en reacties onder het column van Hans Gelijense van gisteren).

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Rob V.
    Als je ziet wie er worden ontboden en opgepakt door de militairen dan zijn dat vrijwel alleen roodhemden en kritische academici. Het zijn er ook veel meer dan de officiele pers ons doet geloven. Geloof me als ik zeg dat er een klimaat van angst heerst in Thailand.

    • Rob V. zegt op

     Beste Tino, ja dat besef ik ook. Vandaar ook mijn verzoek een paar reacties lager om o.a. de Thaise versie van de brief door de dochter van Sombat. Ik hoop Thai in mijn omgeving (lees: mijn vriendin) toch wat respectvol, objectief tegengas te bieden met neutrale, objectieve berichtgeving (liefst in het Thais) dat de coup lang niet slechts roze geur en maneschijn is zelfs als we zouden aannemen dat de leiders puur en alleen goede bedoelingen zouden hebben.

     Als men de hardline roodhemden die geweld niet schuwen aanpakt, prima, even zo als men geelhemden of wie van welke kleur dan ook aanpakt en eerlijk bestraft voor extremisme, aangezette tot geweld etc. Helaas wordt ik behoorlijk pessimistisch van de berichtgeving die doorsijpelt. Ik hoop op eerlijke berechting van alle foute figuren, maar de kans dat men werkelijk de elite van welke kleur dan ook de macht ontneemt… ik acht hem niet groot ondanks de mooie beloftes van saamhorigheid… Laat me graag ten positieve verassen hoor, het zou heel misschien nog allemaal goed kunnen komen.. Over een jaar weten we meer.

     Bedankt voor de link naar de Thaise versie van de brief. 🙂

  • danny zegt op

   Beste Tino,

   even de puntjes op de I .
   De roodhemdbeweging is opgezet en wordt gesteund door Thaksin en zijn familie.
   Wel lid zijn en toch afstand nemen van de oprichters , dat kan volgens mij niet .
   Zelfs als je tegen de coup zou zijn heeft het weinig zin om je zo te provoceren als deze Sombat .
   Als je zo (kinderlijk ) gaat uitdagen als Sombat , dan moet je ook de consequenties aanvaarden .
   Zijn gedrag na de coup komt mij niet betrouwbaar of onderlegd over .
   Bedoel je met , feodale structuren , dat Sombat streed tegen het kapitalisme van de verdreven regering van ying luck ? Ik heb het echt nergens kunnen vinden.
   Een groet van Danny

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Danny,
    Lees via onderstaande link een brief van Sombat’s 16-jarige dochter aan generaal Prayuth. We kunnen van mening verschillen over de coup maar Sombat behandelen als een misdadiger is buiten elke proportie en voorspelt niet veel goeds.

    http://www.prachatai.com/english/node/4116

    • Rob V. zegt op

     Tino heb je ook een link naar de Thaise versie van die brief? Of waar mogelijk een Thaise bron die neutraal uitlegt dat het opmerkelijk is dat iemand als Sombat rond huppelt en de echte onruststokers en elite aan geler en roder zijde vooralsnog weg lijken te komen ( Suthep, Shinawatra’s etc.). Het regime doet ook goede dingen, die hemelt ze op, ik zou mijn vriendin graag wat neutrale bronnen laten zien die wat tegenwicht (onderbouwde kritiek) leveren. Alvast bedankt!

     Is wel oppassen hoor anders noemt ze me Mr Roodshirt en dat is ook geen compliment… Geef mij maar het midden: rood + geel = oranje. 🙂

     • Tino Kuis zegt op

      Hier staat de Thaise versie van die brief, beste Rob V. Prachatai is een uitstekende en betrouwbare website om meer achtergronden, en nieuws dat je niet in de officiele media terug vindt, te lezen. De junta is doodsbenauwd voor fatsoenlijke mensen als Sombat.

      http://www.prachatai.com/journal/2014/06/53939

      • Rob V. zegt op

       Op het gevaar van chatten af: Mijn vriendin vind het een mooie brief en geeft de dochter gelijk. Als ik verder vraag vind ze mensen als Suthep en Yingluck (beide benoemd met het voorvoegsel e- dat deed ze al geruime tijd ) niets want die geven alleen om zichzelf en eigen macht, ze geven haar en haar familie geen geld of baan… Dat de macht aan de elite is ziet ze zelf ook wel.

       Maar toch draagt ze het leger dan wel weer op handen, in haar ogen doen ze veel meer goed dan kwaad, dat snap ik niet helemaal… of het moet zijn dat het erin is gedrild dat het leger de koning etc. beschermt. Coup ja, leger ja, rood en geel actie leider nee komt het bij haar op neer. Maar dat deelt ze niet expliciet met vrienden/Facebook om ruzie de voorkomen met mensen die juist voor Suthep of Yingluck etc. zijn. Levert zo’n brief toch weer een interessant gesprek op. 🙂 Maar online zwijgt ze er liever over, en ik doe er nu ook het zwijgen toe voordat de moderator mij billenkoek geeft.

      • chris zegt op

       beste Tino,
       De propaganda machine van de junta mag dan in werking zijn getreden, die van Sombat ook. Ik ken werkelijk geen enkel Thai meisje van 16, dat zo’n brief kan en durft te schrijven en weet dat Phrayuth dochters heeft. Dat interesseert echt niemand, maar dan ook niemand in dit land. Behalve een enkele politieke leider die zowel de zoon van Yingluck en de dochters van Phrayuth een keer in een speech aanhaalde. Ik maak me sterk dat dezelfde mensen die toen vonden dat dat ongepast was en dat je kinderen buiten de ‘strijd’ moet houden, nu ineens staan te juichen bij de (propaganda-) brief van een Thai meisje van 16.

       • Noah zegt op

        Moderator: reageer op het artikel en niet alleen op elkaar.

    • danny zegt op

     beste Tino ,
     Ik heb je link goed gelezen en natuurlijk zou ik ook zo reageren als ik zijn dochter was ,maar het geeft voor mij geen antwoorden op de vragen als : waarom daagt hij het leger uit om hem te vinden of waarom steunde hij eerst niet de amnestie van Yingluck en daarna volmondig wel .
     Het spijt me ,maar mijn gevoel van Sombat over meningen en gedrag zitten erg tegen en daar helpt zo n brief van zijn dochterniet aan mee om het anders te zien.
     Wel als mijn vragen onderbouwd worden weerlegt .
     toch fijn dat je reageerde .
     een goede groet van Danny

 3. Hans Mondeel zegt op

  Het Supreme Adm Court heeft zojuist uitspraak gedaan en RS in het gelijk gesteld. RS mag dus 42 van de 64 WK-wedstrijden achter de decoder stoppen. Het Hof voegde er wel aan toe, dat de uitzondering op de must-have-rule uitsluitend deze keer van toepassing is, omdat RS de rechten had verworven voordat die rule werd afgekondigd.
  Of dit nu einde verhaal is? Misschien niet: er zijn berichten dat RS toch alle wedstrijden zal uitzenden (op “verzoek” van Gen Prayuth), maar daar is nog geen bevestiging van….

  Hans Mondeel

 4. nuckyt77 zegt op

  Moderator: Graag per artikel reageren.

 5. gerrit jonker zegt op

  Wij, Som en ik, zijn beiden dol op durian
  Als het enigszins uit komt dan iedere dag een flinke portie.

  Vers van de vrucht gesneden. Heerlijk. Ja, het stinkt wel een beetje,

  Gerrit

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Sombat Boonngamanong is een beetje dom geweest. Hij wordt vervolgd op grond van de strenge Computer Crimes Act omdat hij op Facebook mensen heeft opgeroepen tegen de coup te demonstreren. Een slimme actievoerder doet dat niet op een openbaar forum. Hij hanteert de sneeuwbal- of schaakbordmethode. Belt een x aantal mensen, die elk op hun beurt een x aantal mensen bellen, die vervolgens enzovoort. De schaakbordmethode is ontleend aan een beroemde legende over een Indiase wijze (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaakbord).

  • Tino Kuis zegt op

   Al 5 mensen elke 10 minuten 5 andere mensen bellen dan zijn er na 2 uur 5 tot de macht 12 dwz 200.000.000 mensen gebeld. Datzelfde geldt voor mond-tot-mond berichten.
   Ik denk overigens dat Sombat een welbewuste en slimme strategie hanteerde. Een poosje uit de handen blijven van de militairen, wat plagen en provoceren met ‘pak me dan als je kan’ en wachten tot hij opgepakt werd. Op deze manier komt zijn boodschap over de aard van het optreden van de junta helder en duidelijk over.
   ‘Moed is de belangrijkste deugd want zonder moed kun je geen enkele andere deugd consequent toepassen’.

   • chris zegt op

    In Thailand leven circa 76 miljoen mensen. Dus na – denk ik – anderhalf uur had iemand generaal Phrayuth zelf aan de telefoon. Als je dat slim noemt. Ik niet.
    Overigens moet je – als je zo dom bent – vervolgens niet staan huilen en je dochter een brief laten sturen (die je zelf al gemaakt had voor haar).
    Zelf verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die je doet is en blijft een groot probleem in Thailand.

   • danny zegt op

    Moderator: reageer op het artikel en niet uitsluitend op elkaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website