De Nederlandse steltlopersgroep Saurus treedt dit weekend op tijdens de langverwachte terugkeer van de ‘Bangkok Street Show’. Van vrijdag tot zondag brengen ze gigantische prehistorische beesten tot leven.

Op de vijfde editie van het festival zijn allerlei performances en acts te zien, zoals mime, clownerie, jongleren, magie, akrobatiek, ballonnen vouwen, contortions [?], vuurvreten en zwaard slikken. Veertig groepen uit achttien landen treden op, dagelijks van 15 tot 21 uur in het Lumpini park (MRT station Silom). Gratis toegang.

– Was eerder sprake van tientallen Thaise vissermannen die worden uitgebuit op Thaise trawlers in Indonesische wateren, nu spreekt de krant over honderden op gezag van Patima Tangpratyakun van het Seafarers Action Centre (SAC). Ze zegt dat die onder andere naar Ambon gevlucht zijn om verlost te zijn van de ontberingen op de trawlers.

Het SAC, het Labour Rights Promotion Network en overheidsfunctionarissen zijn al sinds oktober bezig hen terug naar huis te brengen. Patima vindt dat de regering haast moet maken want er zijn berichten dat sommigen op de rand van de dood balanceren vanwege de barre omstandigheden op het eiland.

De Indonesische politie en dorpelingen proberen hen te lokaliseren, maar de Thaise autoriteiten doen er weinig aan, zegt Patima. Een probleem is dat hun identiteitsbewijs en monsterboekje ontbreken omdat de schippers die hebben ingenomen. Daardoor kan niet bewezen worden dat ze Thai zijn. Verder zijn sommige monsterboekjes vervalst of die zijn van iemand anders.

Tot nu toe zijn 28 vissers gered en gerepatrieerd. Dinsdagavond arriveerden tien op Don Mueang. Ze kwamen van Ambon en werden bij aankomst ondervraagd door staf van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van Social Development en Human Security.

– De beveiliging van de Amerikaanse ambassade en de politiesurveillance in toeristische hotspots in Bangkok zijn versterkt naar aanleiding van een waarschuwing van het Amerikaanse State Department dat protesten zijn te verwachten naar aanleiding van een rapport van de Senaat over vermeende CIA-praktijken in Thailand. Volgens dat rapport heeft de CIA verdachten van terrorisme hardhandig verhoord.

Tot nu toe blijft het op die plaatsen rustig, zegt Chantawit Ramasut, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie. ‘We zijn nog niet op een situatie gestuit die zou kunnen leiden tot protesten of onrust.’ Politiebureaus hebben de opdracht gekregen hun surveillance op risicovolle plaatsen, zoals Khao San Road, Soi Nana en Sathon op te voeren.

De Amerikaanse ambassades in Thailand, Afghanistan en Pakistan hebben hun burgers aangespoord voorzichtig te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ze dienen demonstraties en confronterende situaties te mijden. Die drie genoemde landen zouden onderdak hebben geboden aan de CIA. Gevangenen werden er verhoord en gemarteld, aldus het rapport. Gegevens over de betrokkenheid van de regering Thaksin, het National Security Agency en het leger zijn weggelaten.

– Bij verkiezingsfraude kan de Kiesraad een gele en rode kaart uitdelen. In het eerste geval mag een kandidaat die in de fout is gegaan, zich herkiesbaar stellen bij de herverkiezingen; bij de rode kaart mag dat niet. De commissie wet en rechtspraak van de National Reform Council (die hervormingen moet voorstellen) wil die bevoegdheid wegnemen en bij de rechtbank leggen.

Volgens de commissie heeft de Kiesraad te veel macht over de verkiezingen, waardoor zijn geloofwaardigheid en neutraliteit op het spel staat. De Kiesraad dient alleen verantwoordelijk te zijn voor de verkiezingen en het verzamelen van bewijsmateriaal over overtredingen van de Kieswet.

Wie belangstelling heeft voor alle voorstellen van de commissie, kan die vinden in het artikel Strip EC of right to ban, panel says op de website van Bangkok Post.

– Gisteren was de Internationale Dag van de Rechten van de Mens en ter gelegenheid daarvan hebben honderden dorpelingen en actievoerders uit het Noordoosten buitenlandse diplomaten geïnformeerd over hun grieven. Die troffen ze op de International Academic Human Rights Conference en het Seventh Annual Isan Human Rights Festival in Khon Kaen.

De conferentiegangers vroegen de ambassadeurs van Engeland, Canada en Nieuw Zeeland en gezanten uit de VS, Zweden en van de EU-missie in Bangkok premier Prayut Chan-o-cha te zeggen dat hij de door het leger ‘gestolen’ rechten van Thais moet herstellen.

Een coördinator van het Thai Landless Villager’s Network in Sakon Nakhon vertelde dat soldaten veel arme mensen hebben tegengehouden naar de Phua Phan bergen terug te keren, waar ze leefden. Een ander deed een boekje open over de conflicten tussen de dorpelingen in Wang Saphung en een goudmijn. Ondanks de stijgende spanning kregen ze geen hulp van het militair gezag.

– Weer een arrestatie in het corruptieschandaal rond hoofdverdachte Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau. De politie arresteerde gisteren de echtgenote van het voormalig hoofd van de Immigration Police in Samut Sakhon. Ze wordt beschuldigd van majesteitsschennis en het kraken van openbaar land.

De vrouw is eerder aangehouden geweest, maar werd op 24 november op borgtocht vrijgelaten. Destijds kon de politie haar niet vastpinnen op majesteitsschennis, nu wel. Verdachten die daarvan worden beschuldigd, worden nooit vrijgelaten op borgtocht.

– Drie soldaten zijn gisteren tijdens een patrouille van acht man in Rueso (Narathiwat) gewond geraakt toen een bermbom ontplofte. De bom sloeg een krater met een straal van een meter. De eenheid was op de terugweg naar hun kamp nadat ze forensische agenten hadden begeleid naar een auto-ongeluk.

– Een door de bevolking gekozen premier is een slecht idee, vindt partijleider Abhisit (Democraten). Zo’n verkiezing helpt niet het probleem op te lossen van politici die hun macht misbruiken. De premier zou ook meer macht hebben dan een door het parlement gekozen premier. En dat opent mogelijkheden voor hem om misbruik te maken van zijn macht, waardoor nog eens extra politieke problemen ontstaan.

Het door Abhisit bekritiseerde voorstel komt uit de koker van een commissie van de National Reform Council (die landelijke hervormingen moet voorstellen). Niet alleen de premier maar ook de kabinetsleden zouden door de bevolking moeten worden gekozen. Het voorstel riep direct al de nodige kritiek op.

Het artikel bestaat verder uit het herkauwen van oud nieuws, dus dat sla ik over. Wie belangstelling heeft, kan het allemaal lezen in Direct-elected PM a bad idea, Abhisit warns op de website van Bangkok Post.

– De advocaten van de twee gastarbeiders uit Myanmar, die verdacht worden van de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao, moeten onder hoogspanning werken, omdat de rechtbank de volgende zitting heeft verschoven van 25 februari naar 25 december en voor die datum wordt de verdediging geacht haar pleidooi in te leveren.

De provinciale rechtbank van Koh Samui besloot de procesgang te versnellen omdat die wereldwijd grote aandacht heeft gekregen. En ook in dit artikel wordt de hele voorgeschidenis weer uitgebreid nagekauwd. Ja, zo kan ik de krant ook vol krijgen.

– De bouw van de influenza-vaccin fabriek in Kaeng Koi (Saraburi) wordt hervat. De Government Pharmaceutical Organisation (GPO) heeft daarvoor toestemming gekregen van het kabinet. Naar verwachting kan begin 2018 begonnen worden met proeven. De bouw werd in 2009 stilgelegd vanwege corruptie. Volgens de planning had die er in 2011 moeten staan.

Bij de bouw en inrichting wordt de GPO begeleid door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Japanse experts. Dit is nodig omdat de vaccinproductie gecompliceerd is en een hoogwaardige technologie vereist.

Economisch nieuws

– Alhoewel Thailand een puntje is gestegen op de Corruption Perceptions Index (CPI) gaat de rechtsgang in corruptiezaken veel te traag. ‘De vertragingen betekenen dat corrupte mensen niet bang zijn. Grote sommen geld zijn in de zak van een handjevol mensen gevloeid in plaats van gebruikt om het land te ontwikkelen’, zegt Pramon Sutivong, voorzitter van de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT).

Die vertragingen zijn niet misselijk. Soms doet de National Anti-Corruption Commission er twee tot vijf jaar over voor een besluit of tot aangifte wordt overgegaan, het OM doet daar nog eens een tot twee jaar bij en wanneer drie rechtbanken zich met de zaak bezighouden loopt de hele rechtsgang uit tot zes tot acht jaar.

In zaken waarbij politici zijn betrokken, duurt het een jaar voor de afdeling Holders of Political Positions van het hooggerechtshof om een beslissing te nemen. Onderstaand overzicht spreekt boekdelen.

De secretaris-generaal van de Thai Bankers’ Association vreest dat Thailand’s positie op de CPI weer kan verslechteren wanneer het het land niet lukt corruptie met wortel en tak uit te roeien. ‘We moeten de grote vissen vangen om de mensen te laten zien dat corruptie gevolgen heeft’, zegt hij. Hij evenals de ACT vinden dat anti-corruptie beleid moet worden opgenomen in de nieuwe grondwet. De regering dient het juridisch proces te verkorten door de ‘prescription period’ te schrappen, maar wat daarmee wordt bedoeld, snap ik niet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Ingezakte rubberprijs: Onze handen zijn gebonden, zegt regering

 

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 december 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  De echtgenote van Kowit (de genoemde voormalig hoofd Inmmigratie polite), die gearresteerd is in het kader van het zogenaamde corruptieschandaal rond hoofdverdachte Pongpat Chayaphan en beschuldigd wordt van oa majesteitsschennis, is de zus van prinses Srirasmi (spreek uit ‘sierat’). Prinses Srirasmi is de vrouw van de kroonprins.

 2. l.lagemaat zegt op

  Prescription period:Er worden bewijzen over een onbepaalde tijd verzameld (als ze er al zijn),vaak
  zijn dat geen harde,aantoonbare feiten/bewijzen.Juist daarom kan het zolang duren.

  groet,
  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website