Werk aan de winkel voor het Department of Health Service Support. Het doet onderzoek naar honderd draagmoeder zaken, waarbij in veel gevallen Australische ouders een Thaise draagmoeder betalen om een kind voor hen ter wereld te brengen.

Australië heeft om een overgangsperiode gevraagd alvorens commercieel draagmoederschap (wettelijk) te verbieden. Thans kent alleen de Medical Council of Thailand op dit gebied regels met als enige sanctie dat de arts die de IVF-behandeling heeft verricht, zijn vergunning verliest.

Ziekenhuizen en klinieken die geadverteerd hebben met teksten waarin sperma en eitjes te koop worden aangeboden en op de mogelijkheid van seksekeuze wordt gewezen, kunnen strafrechtelijk worden aangepakt op basis van de Hospital Act.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop heeft zaterdag aan Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om de overgangsperiode gevraagd. Beiden troffen elkaar in Nay Pyi Taw tijdens een vergadering van de BuZa ministers van de Aseanlanden.

Bishop wijst erop dat op dit moment nog draagmoeders voor Australische ouders kinderen dragen. Omdat Thailand zo snel mogelijk commercieel draagmoederschap wil verbieden, zouden ze vervolgd kunnen worden. Bovendien hebben de ouders vaak al duizenden dollars betaald aan bemiddelingsbureaus en de draagmoeder.

Wat in de nieuwe wet ook geregeld gaat worden, is het juridisch ouderschap. Thans is de draagmoeder de wettelijke ouder, in de nieuwe wet zijn de biologische ouders ook de wettelijke ouders. Voorts komt er een verbod op bemiddelingsbureaus en reclame.

– Een groep transgender vrouwen heeft het afgelopen jaar zo’n honderd keer in een legerbasis in Lop Buri diefstallen gepleegd. Ze konden gemakkelijk binnen komen omdat ze er vriendjes hadden. Ook elders in de provincie en in Nakhon Sawan en Saraburi sloegen ze één of twee keer per week hun slag, aldus de Crime Suppression Division (CSD). Het geld dat ze ermee ‘verdienden’, ging op aan drugsgebruik.

Vier transseksuelen zijn op 2 augustus door de CSD gearresteerd na onderzoek van winkels waar de gestolen goederen (onder andere amuletten, merktassen en laptops) werden verkocht. Normaal zou de lokale politie dat gedaan moeten hebben, maar die had volgens de soldaten niets gedaan met hun klachten. Ze zeggen dat het geboefte ook de onaangename gewoonte had ontlasting achter te laten omdat ze geloofden dat door de stank forensisch bewijsmateriaal niet zou worden opgemerkt.

– Een tweede verdachte van de moord op nationaal schietkampioen Jakkrit Panichpatikum in oktober vorig jaar is door de politie in de boeien geslagen. De man bestuurde de motorfiets waar vanaf Jakkrit in zijn Porsche werd beschoten.

De schutter en een tussenpersoon zijn vorig jaar al aangehouden. De schoonmoeder van Jakkrit zou opdracht voor de moord hebben gegeven – althans dat zegt ze zelf – omdat Jakkrit zijn vrouw mishandelde. Haar dochter zou er niet bij betrokken zijn geweest.

– Naar verwachting buigt het vorige week geïnstalleerde noodparlement (NLA) zich vrijdag over de begroting voor het begrotingsjaar 2015 (1 oktober-30 september). Volgende week wordt de nieuwe interim-premier gekozen. Het wachten is thans op de handtekening van de koning ter bekrachtiging van de verkiezing van de NLA-voorzitter en twee vice-voorzitters.

– Drie personen, waaronder een 3 jaar oude jongen, zijn gisteren gewond geraakt toen een bom, verborgen in een motorfiets, voor het Mayo ziekenhuis in Mayo (Pattani) ontplofte. Een getuige heeft gezien dat de dader de motorfiets met zijspan parkeerde, hij waarschuwde de politie maar die kon niets meer doen, want de bom ontplofte al binnen 10 minuten. De politie heeft vier mogelijke verdachten aangehouden. Ze zijn voor verhoor naar een legerbasis gebracht.

– De verkrachting van en moord op een 13-jarig meisje in een nachttrein zit het ministerie van Transport nog steeds niet lekker, omdat die het vertrouwen van treinreizigers in treinvervoer een ernstige knauw heeft gegeven. Het ministerie gaat in samenwerking met particuliere exploitanten proberen het vertrouwen in alle vormen van openbaar vervoer te herstellen.

Op 1 augustus introduceerde de spoorwegen al een treinwagon in nachttreinen die uitsluitend toegankelijk is voor vrouwen en kinderen.

Airports of Thailand (AoT) gaat op zes luchthavens in parkeergarages ruimte reserveren voor vrouwelijke automobilisten, te beginnen in de parkeergarage van Suvarnabhumi. In Chiang Rai en Phuket worden daarvoor parkeerterreinen gebruikt. De luchthavens hebben van AoT ook de opdracht gekregen de verlichting te verbeteren en meer camera’s te installeren.

Nakhon Chai Air, de exploitant van interprovinciale busdiensten, reserveert stoelen voor vrouwelijke passagiers. Sinds daarmee is begonnen hebben al 12.000 passagiers een lady zone geboekt. Morgen wordt de vrouwenstoel geïntroduceerd op de routes naar het Noordoosten.

Het Land Transport Department doet momenteel een haalbaarheidsstudie naar een ‘alleen voor vrouwen’ taxidienst.

– Kerncentrales: nee, kolen gestookte centrales: ja. Zo wil de junta de energievoorziening veilig stellen. NCPO-leider Prayuth Chan-ocha heeft de autoriteiten de opdracht gegeven met een energieplan te komen, dat voorziet in veilige, betaalbare en duurzame energie-opwekking. Prayuth zei dit zaterdag op een forum in de Royal Thai Army Club.

Een andere kwestie die hij aansneed, was afvalverwerking. Bewoners klagen vaak over problemen met afval en stortplaatsen. Ook voor dit probleem moet een plan komen. Gezocht gaat worden naar drie tot vier gebieden waar afval gestort c.q. verwerkt kan worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Prima journalistiek over klassejustitie en draagmoederschap

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 augustus 2014”

 1. Hemelsoet Roger zegt op

  Atoomcentrales niet, maar kolencentrales wel??? Gaan ze het millieu nog wat meer verloederen dan??? Ze kunnen toch wel aardgas gebruiken en als er ’n staalfabriek met hoogovens in de buurt staat, kunnen ze hoogovengas mengen met aardgas, dat scheelt in de kosten en is veel milieuvriendelijker dan kolen!!! Natuurlijk, hoogovengas is zeer giftig maar daar zijn genoeg veiligheidsvoorzieningen tegen. In de electriciteitscentrale in mijn streek in Belgie werd dat procedee, aardgas gemengd met hoogovengas, met groot succes toegepast, dus hier in Thailand moet dat ook kunnen. Alleen aardgas is natuurlijk ook goed, maar is wel wat kostelijker.

  • Nico zegt op

   Beste Roger,

   1/ Hebben ze in Thailand aardgas? ik dacht dat dat uit Myanmar kwam.
   2/ hebben ze in Thailand een hoogoven voor staal verwerking? ik zou het echt niet weten, ik woon hier al jaren en heb er nog nooit een gezien. Maar hij kan natuurlijk bestaan.

   Dan is er in de UK een nieuwe (zeer grote) kolencentrale bebouwd, die een zeer geringe uitstoot (lucht vervuiling) heeft. Het werkt via een z.g. gasverstuiving systeem en in de wereld is nog voor 200 jaar kolen voorradig en vanuit China ook nog goedkoop. Dus is het niet zo gek dat de regering (ook in Nederland) daar voor kiest.

   groetjes Nico vanuit een amazing Thailand

   • Hemelsoet Roger zegt op

    @Nico: ’n 2-tal jaren geleden hebben ze op TV ’n hoogoven getoond, ik weet niet meer in welk programma dat was, maar het was in elk geval hier in Thailand. Of dat de enige hoogoven was in het land weet ik natuurlijk niet, maar er kan geen hoogoven zijn zonder ’n staalfabriek daarbij te behoren. Ik heb zelf in ’n staalproducerend bedrijf gewerkt (ArcelorMittal), daardoor weet ik dat.
    Ardgasleidingen bestaan hier wel, dat zijn hoofdleidingen van zowat 200 mm. doormeter die ik ’n paar jaar geleden heb zien leggen. Het is wel goed mogelijk dat het uit Myanmar komt. Bij kolengebruik moet je dan weten dat het gezuiverd kolenstof is, dat werd ook in de hoogoven geinjecteerd, maar daar moet heel voorzichtig mee omgesprongen worden. Dat is nl. zeer explosief en moet tesamen met ’n inert onbrandbaar gas (stikstof bv.) door de leidingen vertransporteerd worden om vonken te voorkomen door statische electriciteit. Een betere en millieuvriendelijker oplossing zou ongetwijfeld zijn om afvalverbrandingsovens te bouwen en die vrijgekomen energie aan te wenden, zoals onze vriend Bart Hoevenaars aangeeft.
    Groetjes, Roger.

 2. bart hoevenaars zegt op

  Ook vuilverbranding zou een optie kunnen zijn.
  de vuilberg word zeer gereduceerd, en de energie die vrijkomt kan dan ook aangewend worden om elektriciteit op te wekken !

  zou niemand in Thailand op dat idee gekomen zijn ?

  bij deze dan !!

 3. Henk zegt op

  In Pattaya, Central festival, zie ik in de parkeergarage ook een ‘lady parking’.
  Maar heb niet de indruk dat hier alleen vrouwen mogen parkeren, zie er eerlijk gezegd ook weinig toezicht.
  Maar het is er ook al een tijdje, in ieder geval van voor deze verkrachtingszaak in de trein.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website