Schrootbedrijven halen het voortaan wel uit hun hoofd om met een snijbrander een bom te lijf te gaan. Gisteren kregen zo’n honderdtwintig eigenaren, wijkbewoners en politievrijwilligers op het politiebureau van Bang Khen voorlichting hoe explosieven er uit zien en hoe ze behandeld moeten worden.

Nuttige informatie om te voorkomen dat er zich weer een explosie voordoet zoals vorige week toen een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontplofte, acht personen de dood injagend en negentien verwondend. En nu maar hopen dat de oud ijzer-jongens goed hebben opgelet en de gegeven adviezen ter harte nemen. In ieder geval weten ze nu hoe al die dingen eruit zien, zoals de foto toont.

De belangrijkste tip is simpel. ‘Neem contact op met de politie als je twijfelt over een voorwerp’, kregen ze te horen van Kamtorn Quicharoen, hoofd van de Explosive Ordnance Disposal. In zijn dertig dienstjaren heeft hij slechts zes keer een melding ontvangen dat een bom bij een schrootbedrijf lag.

De luchtmacht denkt dat de bodem van Bangkok met name bij het Siriraj ziekenhuis nog tal van bommen verbergt, die in 1944 zijn op het gebied zijn gegooid.

– Als ik boer was en al sinds oktober wachtte op het geld voor de rijst die ik had ingeleverd, zou ik niet bepaald een gat in de lucht springen bij het volgende nieuws. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives heeft bekend gemaakt dat alle boeren dit jaar worden betaald, zelfs als het de regering niet lukt geld te lenen voor de achterstallige betalingen van in totaal 100 miljard baht.

Volgens de BAAC-president levert de verkoop van rijst door het ministerie van Handel [uit de gigantische in twee jaar opgebouwde rijstvoorraad] per maand 8 tot 10 miljard baht op. Dat geld gaat rechtstreeks naar de BAAC, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert maar sinds oktober geen geld meer heeft de boeren uit te betalen. Behalve door de rijstverkopen wordt de BAAC-kas ook gespekt met een bedrag van 20 miljard baht dat de regering aan de begroting heeft onttrokken.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft gisteren in Lat Phrao (Bangkok) de gebeurtenissen van 10 april 2010 op de Khok Wua intersection herdacht. Bij gevechten tussen roodhemden en leger kwamen toen 26 personen om het leven, inclusief vijf soldaten en een verslaggever van persbureau Reuters. UDD-leiders gaven aan negen monniken geschenken, verpakt in de bekende emmertjes, en boden hen eten aan.

Een andere roodhemdgroep hield een bijeenkomst voor het kantoor van de National Anti-Corruption Commission, momenteel niet erg populair bij de roodhemden omdat de commissie onderzoek doet naar premier Yingluck. De groepsleden komen na Songkran weer terug.

Ook de anti-regerings beweging hield een herdenking ter nagedachtenis aan de soldaten die destijds omkwamen. Actieleider Suthep Thaugsuban was toen directeur van het CRES, het orgaan dat toezicht hield op handhaving van de noodtoestand. Volgens Suthep werden soldaten op Khok Wua met oorlogswapens aangevallen. Naar aanleiding daarvan kreeg het leger toestemming met scherp te schieten wanneer het werd aangevallen. Op de plaats waar de soldaten waren omgekomen, legden de anti-regerings betogers bloemen (foto homepagina).

– Een illegaal magazijn met vuurwerk in centraal Roi Et is woensdagavond geëxplodeerd. De brandweer had twee uur nodig om de brand die uitbrak, onder controle te krijgen. Niemand raakte gewond. De eigenaresse zegt geen idee te hebben wat er gebeurd kan zijn.

– De politie heeft twee verbrande lichamen in een geblakerde pickup truck gevonden, die geparkeerd stond in Nikhom Phatthana (Rayong). De lichamen van een volwassene en een kind lagen op een butagasfles van 5 kilo. De auto is eigendom van een 46-jarige man met een huisregistratie in Chanthaburi.

– Lange tijd niets gehoord over treinontsporingen, maar we hebben er weer een. Gisterochtend liep tussen Pak Chong (Nakhon Ratchasima) en Muak Lek (Saraburi) een diesellocomotief uit de rails. Volgens de spoorwegen was de ontsporing te wijten aan een defect aan het pneumatisch systeem toen de locomotief een helling op reed. De machinist stopte, plaatste stenen op de rails om te voorkomen dat de locomotief zou terug rollen, maar dat gebeurde toch.

– De Amerikaanse ambassadeur Kristie Kenney en ambassadestaf hebben veel succes met de videoclip op YouTube, waarin ze zingen, dansen en elkaar met water bewerken. Uiteraard gekleed in het uniform van Songkran, de bekende flodderige bloemenshirtjes. De clip met een bewerking van Suk Kan Thoe Rao (Let’s Be Happy) heeft al 10.000 views gescoord.

[youtube]http://youtu.be/v_iXdmaR6fc[/youtube]

– Het Capo, het orgaan dat toezicht houdt op naleving van de speciale noodwet voor Bangkok, mag dan gedreigd hebben met strafmaatregelen, werknemers van het irrigatiekantoor in Pak Kret (Nonthaburi) hadden er gisteren lak aan toen ze bezoek kregen van anti-regerings demonstranten. Bij het ontwaren van actieleider Suthep werd er door hen met vlaggen gewuifd en mobieltje werden tevoorschijn gehaald voor een kiekje.

Suthep sprak later achter gesloten deuren met de permanent secretaris van het ministerie van Landbouw en het hoofd van het irrigatiekantoor.

Suthep hekelt het dreigement van het Capo, dat een reactie is op de bezoeken die de protestbeweging tot nu toe heeft afgelegd aan ministeries. Het Capo vindt dat ambtenaren niet onder werktijd met de demonstranten mogen praten.

– Dertig Palestijnen, die vorig jaar uit Syrië naar Thailand zijn gevlucht, hebben gisteren witte bloemen uitgedeeld aan werknemers van de VN High Commission for Refugees. Daarmee ondersteunden ze hun verzoek tempo te maken bij het verstrekken van documenten, waarmee ze zich definitief in een derde land kunnen vestigen.

Volgens een van de vluchtelingen wonen in Thailand 300 Palestijnse migranten, de meesten in Bangkok. Velen wachten op een vluchtelingencertificaat. Vijfentwintig Palestijnen zitten in de gevangenis omdat ze geen visum hebben.

De geciteerde woordvoerder zegt dat zijn groep illegaal in Thailand verblijft. Ze hebben geen paspoort en hun visum is verlopen. Zijn vrouw is zwanger, maar die durft niet naar het ziekenhuis te gaan uit angst aangehouden te worden.

– De politie heeft zes personen aangehouden die worden verdacht van de bomaanslagen, het afgelopen weekend in Yala. Alle zes zijn inwoners van het district Bannang Sata (Yala). Bij de aanslagen kwam één persoon om het leven en werden 28 mensen gewond. De opruimwerkzaamheden in en bij de Racha meubelwinkel aan de Siroros Road, een van de doelwitten, nemen zeker nog twee weken in beslag.

Verder arresteerde de politie gisterochtend vroeg in tambon Tanor Putae (ook Bannang Sata) bij een inval in een woning vier mannen. Zij worden verdacht van de moord op een dorpshoofd en twee assistenten op 2 april.

– De explosie in een huurhuis in Serithai (Bangkok)  gisterochtend vroeg heeft niets te maken met politiek, zegt de politie. Bij de explosie kwam een 16-jarige jongen om het leven en werd zijn vriendin gewond. De politie vermoedt dat het slachtoffer zelf een spijkerbom mee naar huis had genomen. Die zou hij op zijn bed hebben gelegd, waarna hij er ongelukkigerwijs overheen rolde. Het huis was gehuurd door de grootmoeder van de vriendin. Oma en het zeven maanden oude kind van het tweetal liepen geen verwondingen op.

– De directeur van de Airport Rail Link, nog geen jaar in functie, is op staande voet ontslagen omdat gebleken is dat hij tijdens zijn sollicatie heeft gejokt. Een van de eisen was werkervaring als vice-president bij een bedrijf met een omzet van minstens een miljard baht. Het bedrijf dat de man had opgegeven, heeft echter laten weten dat hij geen vice-president was. Bovendien bedroeg de omzet slechts 400 miljoen baht. Het bestuur van de SRT Electric Train Co, die de metrolijn naar Suvarnabhumi exploiteert, beraadt zich in een volgende vergadering over maatregelen. Het zou kunnen dat hij zijn maandsalaris van 120.000 baht moet terugbetalen.

– Als dat niet helpt, helpt niets. Premier Yingluck heeft verkeersveiligheid tijdens het Songkran festival op de nationale agenda geplaatst. Wat dat betekent, weet ik niet, maar het klinkt in ieder geval veelbelovend.

Gisteren zat Yingluck op het ministerie van Binnenlandse Zaken, afdeling Provincial Administration een vergadering voor van het landelijk comité voor de preventie en vermindering van verkeersongelukken. Yingluck zei te willen dat de ‘seven dangerous days’ voortaan ‘seven days of happiness’ zijn. Gemiddeld komen met Nieuwjaar en Songkran tussen de 40 en 50 personen per dag in het verkeer om tegen 33 per dag, de rest van het jaar.

– Slim bedacht of toch niet? Gastarbeiders uit Myanmar die pas na drie jaar mogen terugkomen, nadat ze vier jaar in Thailand hebben gewerkt, omzeilen die regel door hun naam te veranderen en een nieuw paspoort aan te vragen. Dat betekent wel dat ze technisch gesproken nieuwkomer zijn, dus de eerste drie maanden geen recht hebben op gratis medische verzorging en bij een geboorte zeven maanden.

Maar eigenlijk is het helemaal niet slim, want de migranten hoeven na vier jaar niet terug te keren naar hun geboorteland; ze kunnen toestemming krijgen voor een verlengd verblijf van 180 dagen of tot een nieuwe regering is gevormd.

In een Memorandum of Understanding tussen Myanmar en Thailand is al afgesproken dat die 3-jaarregeling vervalt: dat wordt 1 dag. Maar die wijziging kan niet worden doorgevoerd zolang de regering demissionair is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 april 2014”

  1. chris zegt op

    Misschien kan een Nederlandse of Belgische expat de reacties op de stelling van de week dat je Songkran tenminste 1 keer moet hebben meegemaakt naar de minister-president sturen. ‘Oh Happy days’ is overigens een gospel die ik nog nooit in een Boeddhistische tempel heb gehoord,……

    • klaas klunder zegt op

      Die Ynluck is wat je noemt een roeptoeter. Misschien aardig idee voor een student om eens bij te houden welke “maatregelen” ze in de afgelopen jaren heeft “getroffen”. Als hij/zij er ook iets over evalueren bij doet is er een aardig werkstuk over ” besturen” van te maken. Misschien geen hoog cijfer, want ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website