Nieuws uit Thailand – 11 april 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
11 april 2013

Myanmar is bereid de Rohingya vluchtelingen die in Thailand zijn aangehouden, terug te nemen mits ze uit de deelstaat Rakhine komen. Thailand’s buur is er niet van overtuigd dat dit voor alle 2.000 vluchtelingen geldt; het vermoedt dat een aantal uit Bangladesh komt.

Functionarissen komen naar Thailand om vast te stellen wie uit Myanmar komt. Volgens het VN Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen komen de meesten uit Rakhine. Thailand liet eerder weten de vluchtelingen zes maanden onderdak te zullen bieden. Daarvan zijn er nu drie verstreken.

Thailand heeft Myanmar ook gevraagd het smogprobleem in het noorden van Thailand te helpen oplossen. Ook langs de grens verbranden boeren tussen februari en mei oogstresten om hun akkers klaar te maken voor het volgende seizoen en worden bomen verbrand om ruimte voor nieuwe landbouwgrond te maken. Diezelfde vraag zal Thailand aan Laos stellen, wanneer de kabinetten van beide landen volgende maand in Chiang Mai vergaderen.

Voorts heeft Thailand Myanmar om hulp gevraagd bij de repatriëring van de vluchtelingen die in kampen langs de noordelijke grens verblijven. Volgens minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken), die zijn collega uit Myanmar ontmoette aan de vooravond van de Asean Foreign Ministers Meeting, zouden sommigen willen terugkeren maar ze maken zich wel zorgen over hun levensonderhoud.

Surapong zegt bezorgd te zijn over de leefomstandigheden van de vluchtelingen in de kampen langs de grens. Op 24 maart kwamen 37 Karen om het leven bij een brand in een van die kampen in Mae Hong Son.

– De olifant die bij een reservoir in Kaeng Krachan is gevonden, is niet gedood om de slagtanden, want het was aan vrouwtjes Aziatische olifant en die hebben geen slagtanden. Gebleken is dat het dier zwanger was. Geslacht en leeftijd van de kalffoetus zijn nog niet vastgesteld. In de kop en de maag van het dier zijn twee kogels en in de omgeving patronen gevonden.

Manophat Huamuangkaew, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, heeft een panel gevormd dat gaat onderzoek of het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan de wilde olifanten in het park wel goed beschermt. ‘De samenleving gaat vragen stellen over de olifanten die in het park zijn gedood. We moeten de bevolking de feiten verstrekken’, zegt hij. Mogelijk is deze olifant door dorpelingen gedood, omdat ze zich tegoed deed aan hun oogst. Maar het zou ook een poging kunnen zijn om het personeel van het park in diskrediet te brengen.

Kaeng Krachan dat een oppervlakte van 2 miljoen rai heeft, telt circa 250 wilde olifanten. Er werken 80 boswachters.

– Ling Pin, in de dierentuin van Chiang Mai geboren uit twee geleende Chinese panda’s, verhuist na haar vierde verjaardag op 27 mei naar China. China liet eerder weten dat de dierentuin het dier vier jaar mocht houden en wil het nu terughebben. De ouders moeten in oktober worden teruggebracht, want dan loopt het huurcontract van 10 jaar af. Maar de dierentuin gaat vermoedelijk om verlenging vragen.

Een week voordat Ling Pin vertrekt, organiseert de dierentuin een afscheidsfeestje. Ling Pin is in veel Thaise huishoudens een beroemdheid. Sinds haar geboorte kan het dier via een tv-kanaal worden gevolgd. Voor de dierentuin zijn Ling Pin en haar ouders melkkoeien. Aan toegangsgelden tot de pandatuin is sinds 2003 200 mijoen baht in de kas gevloeid.

– Een cameraman van TV5 Nakhon Ratchasima is door een pickup truck geschept en om het leven gekomen, toen hij op de Mittraphap-Nong Khai Road mensen stond te filmen die op weg waren naar hun geboortedorp om Songkran te vieren. De pickup reed op zijn wagen in die op de linkerrijstrook stond geparkeerd. De twee collega’s in de wagen raakten licht gewond.

– Het was weer goed raak gisteren in het Zuiden van Thailand. Zeven incidenten werden gemeld uit Muang, Kapho, Panara, Khok Pho, Yarang en Sai Buri. In Panare kwamen twee soldaten van een groep soldaten om het leven toen ze op weg waren naar twee incidenten in een basis van defensievrijwilligers, gevestigd in een school, en het Halal Community Centre. Een bermbom ontplofte toen ze in een gewapend voertuig bij de school arriveerden.

In Muang kapseisde een vistrawler toen een bom ontplofte die vanuit een passerend bootje op het schip werd gegooid. Verder werd in Panare brand gesticht in een telefooncel en een trainingscentrum, en in Khok Pho en Yarang werden banden in brand gestoken.

Aan het begin van de dag bezocht legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha het Zuiden. Hij werd bijgepraat door de commandant van het Vierde Legerkorps.

In Muang (Narathiwat) hield het Southern Border Provinces Administration Centre een forum. Zo’n tweehonderd personen, die gearresteerd zijn geweest, uitten hun ongenoegen en vroegen om hulp van de regering. Ze zijn vrijgesproken door de rechtbank of hebben een rehabilitatieprogramma gevolgd dat hen moet helpen hun gewone leven weer op te pakken. Maar dat valt niet mee.

– De Thaise ambassade heeft Thais die in Zuid-Korea verblijven, op haar website geadviseerd zich reisklaar te maken voor het geval het land door Noord Korea wordt aangevallen. Zorg dat je documenten in orde zijn, koop een vliegticket en zorg voor kleren voor tenminste twee dagen, contant geld, medicijnen en mobieltjes met opladers, luidt het advies.

Volgens de ambassade is de situatie nog normaal en is er in Zuid Korea geen sprake van paniek. In geval van nood is de beste manier om het land door de lucht te verlaten. Zuid Korea heeft twee luchthavens met verbindingen naar Thailand. Er zijn 192 vluchten per week. Wanneer de luchthavens gesloten zijn, wordt gezorgd voor bootvervoer naar China, Japan en Rusland.

– Voortaan kunnen migranten die in Samut Sakhon werken, gemakkelijker naar Myanmar reizen om hun familie te bezoeken. Tussen Mahachai en Mae Sot is gisteren een busdienst geopend, die als voordeel heeft dat slechts een of twee checkpoints wordt gepasseerd. Tot nu toe moesten migranten vaak overstappen en werden ze talloze malen gecontroleerd.

De nieuwe route is een initiatief van de Transport Company, State Enterprises Workers Relations Confederation of Thailand en het Migrant Workers’ Rights Network. Dagelijks reizen 200 arbeiders uit Myanmar vanaf busstation Mor Chit naar Mae Sot en 300 tijdens vakanties. De busdienst bestaat voorlopig uit één rit per dag. Mogelijk komt er ook een verbinding tussen Ranong en Myanmar.

– Human Rights Watch in New York steunt de Britse activist Andy Hall, die door een Thaise producent van vruchtensappen is beschuldigd van smaad. Hall heeft op basis van gesprekken met werknemers een boekje opengedaan over de arbeidsomstandigheden in het bedrijf en dat zint Natural Fruit niet. Wanneer Hall wordt veroordeeld, verdwijnt hij maximaal 2 jaar achter de tralies. Het bedrijf eist ook een schadevergoeding van 300 miljoen baht. Eerder riepen vier vakbonden, waaronder de International Trade Union Confederation en UNI-Global Union, het bedrijf op de aangifte aan te trekken.

– Voor de derde keer wordt geprobeerd twee diensten te laten fuseren: het Royal Forest Department en het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. De senaat nam dinsdag een motie aan waarin steun aan de fusie wordt uitgesproken. Het fusievoorstel gaat nu terug naar Huis van Afgevaardigden, omdat de Senaat er enkele wijzigingen in heeft aangebracht. De directeur-generaal van National Parks zegt dat de fusie een eind maakt aan de overlap van werkzaamheden en een beter management van natuurbescherming mogelijk maakt. De twee eerdere pogingen liepen spaak vanwege de militaire coup in 2006 en de ontbinding van het parlement in 2011.

– 22 Cambodjanen die gedwongen waren op Thaise vissersboten te werken, zijn bij het eiland Mauritius in de Indische Oceaan bevrijd in een gezamenlijke operatie van het eiland en de International Organisation for Migration. Volgens actievoerders werken duizenden arbeiders uit Myanmar en Cambodja gedwongen in de Thaise visindustrie. Sommigen zouden onder bedreiging van een vuurwapen zonder salaris op vissersboten moeten werken.

Economisch nieuws

– Nok Air gaat de komende drie maanden tweemaal per dag van Mae Sot naar Mawlayine in Myanmar vliegen. De dienst wordt uitgevoerd met de Saab 340b, die plaats biedt aan 34 passagiers. Wanneer de verbinding succes heeft, wordt die voortgezet.

Nok Air is de eerste buitenlandse luchtvaartmaatschappij die Mawlayine met de buitenwereld verbindt en is de tweede maatschappij, na Myanma Airways, die de luchthaven bedient. Myanma Airways vliegt van Mawlayine naar Dawei, Myeik en Yangon. De reis naar Mawlayine per auto vanaf Mae Sot duurt negen uur, door de lucht 15 minuten. Mawlayine ligt in de deelstaat Mon.

In oktober hoopt Nok Air te kunnen beginnen met twee vluchten per dag tussen Bangkok en Yangon. Op die route wordt een Boeing 737-800 ingezet.

– Commerciële banken trekken de teugels aan bij het verlenen van leningen in de vastgoed- en equity-markt. Ze maken zich in toenemende mate zorgen over een vastgoed luchtbel. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand zei dinsdag dat de centrale bank de commerciële banken al herhaalde malen heeft geïnstrueerd om hun hypotheekvoorwaarden te handhaven en concurrentie te mijden omdat de prijzen van vastgoed in sommige gebieden omhoog zullen blijven gaan.

Vichit Suraphongchai, voorzitter van de Siam Commercial Bank, zegt dat zijn bank de situatie nauwgezet in de gaten houdt vanwege zorgen in de markt en de waarschuwingen van de centrale bank. Maar hij wijst er ook op dat de grote vastgoedontwikkelaars de luchtbel en de financiële crisis van 1997 hebben overleefd. ‘Hun kracht beschermt de financiële markt.’ Tekenen van een vastgoed luchtbel vergelijkbaar met 1997 ziet Vichit niet.

Van alle banken heeft SCB de grootste hypotheekportefeuille met meer dan 400 miljard baht. De bank is gestopt met het verlenen van rentevrije hypotheken aan particulieren om speculatie te voorkomen. Maar voor speciale projecten worden ze nog wel verleend.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 11 april 2013”

  1. TH.NL zegt op

    Wat ik mij afvraag is dat hoe die SCB nog wat kan verdienen aan rentevrije hypotheken.
    Dan moet je toch langzaam ter ziele gaan toch of ben ik nu zo dom?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website