De exprestrein Yala-Bangkok is donderdagmiddag bij het station Bang Sue in Bangkok ontspoord. Niemand raakte gewond. Ruim vier uur later lukte het de trein weer terug op de rails te zetten.

De spoorwegen inspecteren het materieel om te zien of het veilig voor gebruik is. Een geluk bij een ongeluk was dat de trein op een dubbelspoor uit de rails liep, zodat het overig treinverkeer kon doorgaan, zij het met enige vertraging.

– Verzetsgroep BRN is bereid de vredesgesprekken met Thailand over het roerige Zuiden te hervatten indien Bangkok vastbesloten is naar de onderhandelingstafel terug te keren. Maar de BRN is daarvan nog niet overtuigd. Een woordvoerder zegt dat de commissie die onlangs door de junta is gevormd om de crisis op te lossen, ‘cosmetisch’ is en traag op de situatie reageert. De junta heeft ook nog geen contact opgenomen met Maleisië, dat ‘facilitator’ [bemiddelaar mag niet gezegd worden] van de gesprekken is.

De woordvoerder ontkent dat er sprake is van ‘hernieuwd geweld’ in het Zuiden, zoals bericht door Bangkok Post [naar aanleiding van de zware bomaanval in Betong]. ‘De huidige situatie is nu terug naar waar die was voor het begin van de vredesgesprekken. Je kunt zeggen dat de zaken weer normaal zijn. Het leger is blijven doorgaan met terreur, zij het tijdens de gesprekken op kleinere schaal.’ Alhoewel de jongere moslimgeneratie volgens hem de vredesgesprekken afwijst, beschouwt de BRN de gesprekken als ‘een mogelijke manier om de crisis op te lossen’, met de nadruk op ‘een’.

Thailand en de BRN hebben vorig jaar viermaal met elkaar gesproken. Na de Ramadan vorig jaar kwamen de gesprekken stil te liggen toen de politiek in een diepe crisis geraakte. Er was toen sprake van dat vertegenwoordigers van een andere verzetsgroep, de Pulo (Pattani United Liberation Organisation), zou aanschuiven.

Coupleider Prayuth is een voorstander van de vredesgesprekken, mits in het geheim gevoerd. Vredesgesprekken kunnen in de beginfase veel meer vorderingen maken, wanneer ze achter gesloten deuren worden gevoerd, zegt woordvoerder Banphot Poonpian van het Internal Security Operations Command. ‘Een open dialoog leidt alleen maar tot druk door verschillende groepen.’

Foto homepagina: BRN-hoofdonderhandelaar Hasan Taib. Links iemand van Pulo, rechts van BRN.

– Het leidt geen twijfel: generaal-majoor Jennarong Dechawan en vier burgers hebben steekpenningen geïncasseerd van verkopers in Patpong. Per maand moesten de verkopers 700.000 baht onder de tafel doorschuiven en dat geld werd verdeeld onder ambtenaren in twaalf overheidsdiensten.

Jennarong en de vier liepen woensdagochtend vroeg [dinsdagnacht] bij een undercoveroperatie tegen de lamp toen ze geld van de verkopers kwamen incasseren. De politie zegt over voldoende bewijsmateriaal te beschikken om de vier afpersing ten laste te kunnen laten leggen.

Zie verder:
Generaal-majoor verdacht van afpersing kooplui in Patpong

– De eerste groep Thais, dertig arbeiders en acht studenten, hebben de door oorlog verscheurde Libische hoofdstad Tripoli verlaten en zijn over land op weg naar Tunesië van waar ze naar Thailand worden gerepatrieerd. Ze zetten vermoedelijk dit weekend weer voet op Thaise bodem. De gisteren gemelde problemen met exit visa zouden opgelost zijn. In Libië werken en studeren 1.500 Thais. Zeventig Thais in Benghazi verlaten het land over water.

In Israël zijn 82 Thaise arbeiders naar veiliger oorden overgebracht. 21 besloten op hun werkplek bij de Gazastrook te blijven.

– Alhoewel er twijfels bestaan over de torenhoge kosten, is het Japan International Cooperation Agency (Jica) bereid leningen aan Thailand te verstrekken voor nieuwe transportprojecten. De Jica is al de belangrijkste financier van de aanleg van de Red Line, de verbinding tussen Bangkok en Pathum Thani.

Vertegenwoordigers van Jiva spraken gisteren met de permanent secretaris van het ministerie van Transport, Soithip Traisuth. De opmerking over de hoge kosten werd hen ontlokt na vragen van verslaggevers. Die citeerden Samart Ratchapolsitte, voormalig vice-gouverneur van Bangkok. Samart heeft gezegd dat de geschatte constructiekosten van twee spoorlijnen met een spoorbreedte van 1,435 meter (741,4 miljard baht) ‘ongebruikelijk hoog’ zijn. De kilometerprijs komt overeen met die van de hogesnelheidslijn.

Maar volgens Soithip is het bedrag een ‘budget framework’, door het ministerie berekend om goedkeuring van de junta te krijgen. Een definitieve begroting valt pas over een jaar te verwachten.

– Thai Smile, Thai Airways International’s budgetdochter (THAI), verwacht 20 procent meer uit de budgetmarkt te kunnen halen door de verhuizing van Suvarnabhumi naar Don Mueang. De maatschappij is van plan die af te snoepen van andere budgetmaatschappijen, zoals marktleider AirAsia.

Thai Smile begint 8 augustus op Don Mueang dagelijks met acht binnenlandse vluchten op drie routes (Chiang Mai, Khon Kaen en Phuket). Vanaf 26 oktober vertrekken alle interprovinciale vluchten vanaf Don Mueang. Vluchten met een transfer naar THAI blijven op Suvarnabhumi.

De directeur van Thai Smile verwacht dat de operationele kosten door de verhuizing met 4 tot 5 procent dalen. Er moet nog wel een VIP lounge op Don Mueang worden ingericht en dat kost 4 tot 5 miljoen baht. De maatschappij schat dat de inkomsten dit jaar 20 procent onder de target blijven als gevolg van de politieke protesten aan het begin van het jaar.

– Wanneer de visserij en visverwerkende industrie na de huidige registratieronde van buitenlandse werknemers blijven kampen met een tekort aan arbeidskrachten, wil het ministerie van Werkgelegenheid wel gastarbeiders uit Bangladesh halen. De permanent secretaris van het ministerie heeft die mogelijkheid onlangs al besproken in een gesprek met de vertrekkende ambassadeur van Bangladesh.

Het ministerie is momenteel bezig de vraag naar gastarbeiders voor de komende vier jaar in alle industrieën in kaart te brengen. Over 1 tot 2 maanden zijn de cijfers bekend. Daarna wacht het ministerie totdat de registratie van migranten uit Myanmar, Laos en Cambodja is afgerond. Wanneer er dan nog een tekort is, worden arbeiders uit het buitenland gehaald met Bangladesh als belangrijkste leverancier.

De huidige registratie heeft tot doel een eind te maken aan illegale arbeid en mensenhandel. Geruchten over een heksenjacht door het leger leidde eerder tot een tsunami van vertrekkende Cambodjanen. Die komen langzaam weer terug. In speciaal opgezette one-stop servicecentra krijgen ze een tijdelijke werkvergunning. Daarna volgt een verificatieproces, idealiter resulterend in een permanente werkvergunning. Tot woensdag hebben 424.494 migranten en hun dependants zich laten registreren in 34 centra in 33 provincies.

– Boeken lezen is niet bepaald een populaire bezigheid in Thailand, hetgeen iedere metroreiziger kan constateren. De gemeente Bangkok probeert er wat aan te doen met de campagne ‘Read on the Move’. Duizend taxi’s krijgen een leeszak met boeken en tijdschriften. Dus beste Thais, laat dat mobieltje met Candy Crush of andere domme spelletjes nou eens in je zak, en pak een boek. Misschien leer je er wat van.

– De hoteleigenaar die 3.900 rai van een bosreservaat in Nakhon Ratchasima heeft ingepikt, krijgt vermoedelijk een onderzoek aan zijn broek door het Anti-Money Laundering Office. Het kantoor gaat door het Tweede Legerkorps gevraagd worden zijn bezittingen en financiële transacties onder het vergrootglas te leggen. Maar daar houdt het niet bij op.

De gemeenteraad van tambon Nong Ta Khai heeft tegen de man en een medeplichtige aangifte bij de politie gedaan. Dat is dan een nieuwe aangifte, want de raad deed dat al eerder. Maandag wordt in die zaak een uitspraak van de provinciale rechtbank verwacht.

Zie verder: Leger legt beslag op 6,24 km2 gejat land in bosreservaat

– Het 5-jarig meisje dat door haar tante is gedwongen haar braaksel op te eten en door Tante Heks in een hondenhok is opgesloten geweest, verkeert in goede gezondheid. Maar ze gaat wel psychologisch onderzocht worden, zegt het hoofd van het Shelter for Children and Families in Bangkok, waar ze is opgenomen.

Het personeel heeft binnenkort een ontmoeting met de tante en haar vader [die volgens het vorige bericht dood is. Wonderbaarlijke Opstanding? Het is eerder vertoond]. De vader heeft het opvangcentrum gevraagd voor zijn dochter te mogen zorgen, maar hij kreeg nul op het rekest. De moeder overleed twee jaar geleden. Sindsdien wordt het meisje verzorgd door Tante Heks.

– Mooie overval in Muang (Chon Buri). Het personeel van een gepantserde geldwagen van Samco Ltd werd gisteren door vijf gewapende mannen beroofd van 5 miljoen baht. De overval vond plaats toen ze bezig waren een geldautomaat voor Teso Lotus Express te bevoorraden. De politie vermoedt dat het om dezelfde mannen gaat die in Bang Pakong (Chachoengsao) uit een geldtransport 1,6 miljoen baht stalen. [Datum ontbreekt.]

In Sikao (Trang) hebben onverlaten maandag kans gezien een ATM van de Bangkok Bank te kraken. Ze gingen er met 4 miljoen baht vandoor. De politie werd pas woensdag ingelicht en deed donderdag onderzoek.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Drugresistente malaria rukt op; ebola uitbraak in Afrika

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website