De ouders van de in 2000 in Chiang Mai gewurgde Britse backpacker Kirsty Sara Jones, komen op 7 augustus naar Thailand om te informeren naar de vorderingen in het politieonderzoek. Ze loven een beloning van 1 miljoen baht uit voor degene die informatie kan verstrekken, leidend tot de aanhouding van de dader.

Een maand na Jones’ dood arresteerde de politie eigenaar Andrew Gill van het guesthouse, waar ze dood in haar kamer werd gevonden. Maar het OM besloot niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs. De politie van Chiang Mai heeft intussen 80 getuigen gehoord; ze heeft de zaak overgedragen aan het Department of Special Investigation.

– Buitenlandse toeristen die Thailand bezoeken, maken zich het meest zorgen over de veiligheid. Vooral toeristen uit China, Hong Kong, Maleisië, Taiwan en Italië hebben het minst vertrouwen in een bezoek aan Thailand vanwege eerdere slechte ervaringen met fraude en communicatieproblemen in de servicesfeer. Veel toeristen hebben bovendien de indruk dat Thailand slecht is in het reageren op en managen van crises.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 3.640 respondenten uit 14 belangrijke toeristenmarkten, zowel toeristen die voor de eerste keer kwamen als toeristen die er al eerder waren. Het vond tussen 20 februari en 31 maart plaats in opdracht van de Tourism Authority of Thailand. Het onderzoek, Thailand Destination Image Survey geheten, concludeert dat veiligheidsproblemen het image van het Thais toerisme negatief beïnvloeden.

Maar er zijn ook pluspuntjes. De meeste toeristen zeggen dat ze waar voor hun geld krijgen en toeristen uit Korea zeggen dat geen ander land in de wereld zoveel comfort kan bieden voor vergelijkbare prijzen. Aziatische toeristen zijn met name gek op de prijs-kwaliteit verhouding van de producten die hier te koop zijn.

De top vijf reacties over Thais toerisme zijn: gastvrij, vriendelijk, verbazend, gelukkig en opwindend. De vijf minste reacties zijn: langzaam, sexy, rommelig, verlegen en lawaaierig.

De belangrijkste trekkers zijn de stranden, spa’s en welness klinieken en de variatie in avontuurlijke activiteiten.

– Thailand heeft zijn eerste Olympische medaille binnen: zilver. Gisteren tilde Pimsiri Sirikaew (22) zich naar het erepodium met een gecombineerde lift van 236 kilo (100 kilo in de snatch en 136 kilo in de clean en jerk). Nummer 1, de Chinese Li Xueing, eindigde als eerste met 246 kilo.

De overwinning legt Pimsiri geen windeieren, want ze ontvangt 13 miljoen baht van de overheid en bedrijven. Van het parlement krijgt ze een erecertificaat, liet parlementsvoorzitter Somsak Kiatsuranont weten. ‘Ze heeft ons allemaal trots gemaakt’, zegt Somsak.

– Bangkok Post viert vandaag zijn 66ste verjaardag. Op 1 augustus 1946 verscheen de krant voor het eerst met 4 pagina’s. Inmiddels zijn dat 50 pagina’s. Daarnaast is het nieuws beschikbaar via website, e-paper, e-magazines en mobieltjes.

Hoofdredacteur Pattnapong Chantranontwong schrijft trots te zijn op de slogan van de krant ‘the newspaper you can trust’: ‘Despite the changes in format, printing technology, editors, reporting staff, and shareholders, one thing which remains constant is the Bangkok Post spirit to report facts faithfully to our readers and to act as an opinion leader for society.’

– Een nog onbekend aantal personen is gewond geraakt bij een bomaanslag gistermiddag voor het CS Pattani hotel in Muang (Pattani). Het hotel werd deels beschadigd, vloog in brand en het licht viel uit omdat een transformator werd beschadigd. De hotelgasten werden geëvacueerd.

Ongeveer een half uur na de ontploffing explodeerden twee andere transformatoren elders in de stad. Hierdoor viel het licht in grote delen van het district Muang uit.

Het is de tweede keer dat het hotel het doelwit is van een bomaanslag. In 2008 kwamen bij een aanslag twee personen om het leven.

Premier Yingluck heeft gisteren een speciale vergadering uitgeschreven om de situatie te beoordelen alvorens een besluit te nemen over de vestiging van een nieuw commandocentrum in Bangkok ter bestrijding van de gewelddadigheden in het Zuiden. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft er al een naam voor bedacht: Pentagon II.

Oppositiepartij Democraten gaat een spoeddebat aanvragen in het Huis van Afgevaardigden. De partij signaleert dat het geweld toeneemt in het Zuiden. De maand juni telde 80 incidenten. Daarbij kwamen 47 personen om het leven, waaronder 15 overheidsfunctionarissen.

– Twee parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai zijn door de Criminal Court gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van 50.000 baht, omdat ze de president van het Constitutionele Hof smadelijk bejegend hebben. De parlementariërs moeten een verkorte versie van de uitspraak gedurende 7 dagen in 3 dagbladen publiceren. Een van de twee heeft laten weten in beroep te gaan.

Tegen diverse roodhemdleiders heeft het Constitutionele Hof vrijdag aangifte gedaan, ook wegens smaad. Tijdens speeches hadden enkelen de telefoonnummers van de rechters bekend gemaakt en hun gehoor opgeroepen hen lastig te vallen. Aanleiding was het besluit van het Hof op 1 juni om de behandeling van een grondwetwijziging stil te leggen.

– Geen referendum, zoals aanbevolen door het Constitutionele Hof, maar ook voorlopig geen voortzetting van de parlementaire behandeling van het voorstel tot wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dat hebben Pheu Thai parlementsleden gisteren besloten. Er komt nu een campagne om de bevolking uit te leggen waarom de grondwet van 2007 gewijzigd moet worden.

Die grondwet is opgesteld door de regering, die na de militaire coup in het zadel is geholpen. Het Constitutionele Hof heeft op 13 juli geadviseerd een referendum te houden om na te gaan of de bevolking wijziging van de grondwet wenst. De grondwet van 2007 is destijds met een meerderheid van 58 procent in een referendum goedgekeurd.

– De vijf politieagenten die veroordeeld zijn wegens de moord op een 17-jarige jongen uit Kalasin tijdens Thaksin’s ‘war on drugs’, zijn op borgtocht vrijgelaten. De tante van het slachtoffer, een van de drie kroongetuigen, gaat om verlenging van haar bescherming vragen, want ze vreest voor haar leven. Ze zat tot maandag, toen de rechtbank de straffen uitdeelde, in een getuigenbeschermingsprogramma van het Department of Special Investigation.

[Voor de details over deze zaak, zie het bericht van 31 juli: Drie agenten krijgen de doodstraf.]

– Regeringsdiensten hebben 500 personen met een beperking in dienst; dat zouden er 16.000 moeten zijn, aldus de Persons with Disabilities’ Quality of Life Promotion Act van 2007. De wet schrijft voor dat 1 op de 100 arbeidsplaatsen, zowel bij de overheid als in het particuliere bedrijfsleven, bezet moet worden door iemand met een beperking. In Japan, Cambodja en Laos wordt een verhouding van 2:100 gehanteerd.

Werkgevers in de particuliere sector geven liever geld aan een speciaal fonds om hen te rehabiliteren dan ze in dienst te nemen, zegt Boonthat Sopa van het ministerie van Social Development and Human Security. Werkgevers zijn verplicht jaarlijks op 1 oktober te melden hoeveel gehandicapte personen ze in dienst hebben, maar velen doen dat niet.

– Het Thai Netizen Network roept de regering op de definitie van ‘computer information’ in de Cyber Crime Act te beperken. Nu wordt de definitie vaak misbruikt als censuurinstrument en dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Het netwerk stelt voor om data, spam, virussen en malware onder die definitie te laten vallen.

Volgens het Thailand Internet Freedom Research Project speuren vijf overheidscentra dagelijks op het internet naar onwelgevallige informatie. Jaarlijks blokkeren ze circa 60.000 URL’s. De kosten die hiermee gemoeid zijn, worden geschat op 139 miljoen baht per jaar.

– De Thai Women Empowerment Funds hebben hun eerste subsidie van 20 miljoen binnen. Althans, premier Yingluck heeft gisteren opdracht gegeven het geld over te maken tijdens de officiële lancering van de fondsen. In totaal krijgen de provinciale fondsen 7,7 miljard baht om de positie van vrouwen in de samenleving te verbeteren.

– Annuleer de overeenkomst over de aankoop van elektriciteit, geproduceerd door de aan te leggen Xayaburi dam in Laos. Dat verzoek doet de Rivers Coalition in Cambodia in een brief aan premier Yingluck en de premier van Laos. De organisatie vraagt beide landen ook om de (Thaise) aannemer te gelasten alle werkzaamheden te stoppen totdat een (nieuwe) studie naar de milieugevolgen van de dam is afgerond. De Electricity Generating Authority of Thailand neemt 95 procent van de stroom af.

– De Thai Sea Watch Association, een netwerk van kleine vissers, verzet zich tegen het plan van het Fisheries Department om 2.107 illegale trawlers te registreren. Met zo’n registratie kunnen de exporteurs voldoen aan de richtlijnen van de EU. Het netwerk zegt dat die trawlers het zeemilieu beschadigen, omdat ze in beschermde gebieden hun netten uitgooien. Tussen de kustlijn en 3 kilometer zeewaarts mag officieel niet gevist worden. Ook koraalriffen worden beschadigd.

Het Fisheries Department heeft de afgelopen 30 jaar al 5 keer illegale trawlers geregistreerd, maar het aantal blijft maar toenemen. Het Netwerk vermoedt dat de visserijdienst onder druk van exporteurs en grote rederijen staat. In de Golf van Thailand vissen 6.700 trawlers en in de Andamanzee 1.145.

– De meeste en misschien wel alle nieuw te benoemen leden van het Special Case Committee van het Department of Special Investigation (DSI) hebben banden met regeringspartij Pheu Thai, zegt een bron bij de DSI. De commissie bestaat uit 21 personen. DSI-chef Tarit Pengdit weigerde gisteren commentaar te geven op de bewering. De lijst met 9 namen is opgesteld door de minister van Justitie en behoeft de goedkeuring van het kabinet. De anonieme bron wijst erop dat enkele zaken, die door de commissie worden onderzocht, alles te maken hebben met regeringsbeleid.

– Alle van de tot nu toe 14 onderzochte afvalverwerkingsbedrijven worden verdacht van het illegaal storten van afval. Dertien hebben van het Industrial Works Department te horen gekregen dat ze hun bedrijfsvoering binnen 30 dagen moeten verbeteren en twee zijn voor een maand stilgelegd. De 14 maken deel uit van een inspectieronde over 96 bedrijven.

De meeste fabrieken hadden geen machinerie of hadden die geruild, wat volgens Sukda Punkla, directeur van het Industrial Cluster 1 Bureau, een indicatie is van illegale dumpingen. Andere problemen zijn uitbreiding van gebouwen zonder de autoriteiten te informeren, het ontbreken van stofpreventiesystemen en het nalaten van rapportages.

Tijdens de inspectie werden de inspecteurs op Wax Garbage in Ratchaburi omringd door vier gewapende mannen en bij Kittikorn (Chachoengsao) vonden de inspecteurs geweren. Bij KSD (ook Chachoengsao) lag het afval verspreid om de fabriek.

Thailand telt buiten industrieterreinen 136 algemene afvalverwerkingsbedrijven, 1.209 stortplaatsen voor industrieel afval en 395 reclycingfabrieken. Op industrieterreinen staan 39 fabrieken, die gecontroleerd worden door de Industrial Estate Authority of Thailand.

– Ayudhya Capital Auto Lease Plc, een dochter van de Bank of Ayudhya, doet goede zaken dankzij de belastingvoordelen die de regering aan kopers van een eerste auto biedt, alsmede dankzij de toenemende vraag naar ecowagens. In de eerste helft van het jaar steeg het aantal leningen met 20 procent, 2 procent meer dan de prognose, en de portfolio voor autofinancieringen noteerde een groei van 24 procent.

‘De toename in autoverkopen’, zegt directeur Pairote Cheunkrut, ‘is te danken aan het momentum dat het sterk herstel van het land na de overstromingen heeft gecreëerd. Het herstel heeft de groei in leningen voor auto’s gestimuleerd, met name in de ecowagen en pickup truck markt.’

Het kabinet heeft inmiddels besloten de voorwaarden van het autoplan iets te versoepelen. Kopers moeten wel hun auto dit jaar nog bestellen, maar die mag ook volgend jaar worden geleverd. De autoindustrie had hierom gevraagd omdat de aanvoer van onderdelen nog steeds niet optimaal is vanwege de overstromingen van vorig jaar.

Kopers van een (eerste) auto met een maximale cilinderinhoud van 1.500 cc, die maximaal 1 miljoen baht kost, krijgen de belasting terug tot een maximum van 100.000 baht. Voorwaarde is dat de auto 5 jaar in hun bezit blijft, anders moet het voordeel worden terugbetaald.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website