Zeshonderd gedetineerden hebben maandagochtend in de gevangenis van Trang brand gesticht in hun slaapruimte uit protest tegen hun slechte behandeling. De brandweer, aanwezig met vijftien brandweerwagens, had grote moeite het vuur te blussen, omdat ze gehinderd werd door de oproerkraaiers.

Politie, soldaten en defence volunteers werden opgetrommeld om een eind aan de opstand te maken. Na een gesprek tussen de gouverneur van Trang en gevangenen keerde de rust weer. De gevangenen overhandigden hem een lijstje met 18 eisen, waaronder de overplaatsing van een cipier en beter eten en water.

– De waarschuwing van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha te stoppen met hun actie weerhoudt het Campaign Committee for the Amendment of Article 112 er niet van door te gaan. Alhoewel ze weet dat ze geen enkele kans maakt in het parlement, blijft de actiegroep handtekeningen verzamelen, zodat ze een initiatief-wetsvoorstel kan indienen ter wijziging van het gewraakte artikel dat strenge straffen op majesteitsschennis stelt.

Puangthong Rungswasdisab, politicoloog aan de Chulalongkorn universiteit, erkent dat wijziging van het wetsartikel er niet in zit, omdat zowel regeringspartij Pheu Thai als de Democratische partij zich daartegen verzetten. Maar het primaire doel van de actie is, zegt ze, om de aandacht op de problematische uitvoering van de wet te vestigen. Er is een consensus onder een groot aantal mensen dat de wet vaak wordt misbruikt om onschuldige mensen te vervolgen.

– Omdat hij boos was op zijn vader, heeft een 40-jarige man zo’n 1 miljoen baht in brand gestoken. Hij had het geld in de loop der jaren ontvreemd uit de goudwinkel van zijn broer in Pattaya. De man was kwaad omdat de vader in die periode geld had gegeven aan zijn broer om hem te helpen bij zijn handel. De politie zal de man niet vervolgen omdat de vader geen aangifte doet en de man ook niet tot doel had het portret van de koning (op de biljetten van 1.000 baht) te verminken.

– Het Constitutionele Hof heeft besloten de wettigheid te onderzoeken van twee kabinetsbesluiten, onlangs genomen door de regering Yingluck. De Democratische partij heeft daar om gevraagd. Het gaat om het besluit 350 miljard uit te trekken voor watermanagement en de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht (erfenis van de financiële crisis van 1997) door te schuiven van het ministerie van Financiën naar de Bank of Thailand. [Gisteren meldde de krant als tweede besluit de instelling van een verzekeringsfonds van 50 miljard baht, maar dat was duidelijk foutief.] Volgens de Democraten zijn beide besluiten in strijd met artikel 184 van de grondwet. [Wat dit artikel behelst, vermeldt het bericht niet.]

Op 15 februari hoort het Hof Korn Chatikavanij (Democraat; voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit), senator Kamnoon Sittisamarn (Democraat) en vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong, die premier Yingluck vervangt. Yingluck had zelf willen getuigen maar ze is die dag op bezoek in gebieden die vorig jaar onder water zijn gelopen.

– De Rights and Liberties Protection Department van het ministerie van Justitie is begonnen borgtocht voor 60 roodhemd gevangenen aan te vragen alsmede voor gevangenen die beschuldigd zijn van majesteitsschennis. Ze zitten gevangen in Bangkok en in de provincies Chiang Mai, Ubon Ratchatani, Mukdahan en Udon Thani.

De regering heeft een bedrag van 43,8 miljoen baht uitgetrokken voor de borgsommen. Familie en kernleiders van het UDD (roodhemden) is door de afdeling gevraagd garanties te stellen, zodat de verdachten niet de benen nemen tijdens hun vrijlating op borgtocht.

– De zoon van de voormalige actievoerder Somyot Prueksakasemsuk, die gevangen zit op beschuldiging van majesteitsschennis en al zes keer tevergeefs om vrijlating op borgtocht heeft gevraagd, gaat 112 uur in hongerstaking voor het Criminal Court van Ratchada. De Front Line Defenders uit Dublin en zeven andere internationale mensenrechtenorganisaties hebben onlangs de Thaise autoriteiten opgeroepen de aanklacht tegen hem in te trekken (die hem 30 jaar cel zou kunnen opleveren) of hem op borgtocht vrij te laten. 112 verwijst naar artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht dat majesteitsschennis strafbaar stelt.

– Zo’n 2000 personen, waaronder 100 die gedood zijn, komen in aanmerking voor de compensatieregeling die de regering in het leven heeft geroepen voor de slachtoffers van politiek geweld in de periode 2005 tot 2010. Dit zegt Thongthong Chandrangsu, permanent secretaris van het PM’s Office. De desbetreffende subcommissie moet nog nader onderzoek doen naar beschuldigingen en veroordelingen om te bepalen wie precies geld krijgt.

– De regering dient donderdag bij het parlement een voorstel in om artikel 291 van de grondwet te wijzigen, zodat een assemblee van burgers kan worden gevormd die wijziging van de grondwet van 2007 (tot stand gekomen onder het militair bewind) voorbereidt. Elke provincie kiest 1 lid van de assemblee (77 in totaal) en het parlement voegt er 22 experts en belanghebbenden aan toe. Het voorstel van de assemblee, dat naar verwachting eind van het jaar klaar is, wordt in een referendum aan de bevolking voorgelegd, waarna het parlement zich erover buigt.

– Zo’n 100 motortaxibestuurders trokken maandag in optocht naar het Metropolitan Police Bureau. Ze vroegen de politie hen te beschermen tegen ongeregistreerde concurrenten en afpersers. Volgens de president van de Motorcycle Taxi Drivers Association telt Bangkok 4.443 geregistreerde en bijna 100.000 illegale motortaxibestuurders. Invloedrijke personen, waaronder personen in uniform, persen geld van de bestuurders af en zetten illegale bestuurders op hun routes in, aldus de president.

– De 400 kilo tijgervlees, die zaterdag werd gevonden in een huis in Min Buri (Bangkok), is volgens de politie vermoedelijk afkomstig van een tijgerdierentuin in Si Racha (Chon Buri). In 2008 kwam de dierentuin ook al in beeld toen 11 karkassen van tijgers in Nakhon Phanom werden gevonden. Wegens gebrek aan bewijs kon de dierentuin toen niet worden vervolgd.

Zaterdag arresteerde de politie zeven personen in een illegale slachterij nadat ze het tijgervlees en de karkassen en delen van andere wilde dieren had gevonden. Een andere politieteam nam in Khlong Sam Wa (Bangkok) 18 kilo tijgervlees in beslag en de karkassen van schildpadden, een hert en een krokodil. Thailand telt 30 tijgertuinen met zo’n 1.000 tijgers.

– De Suranaree University of Technology wil in het Noordoosten een academisch ziekenhuis met 700 bedden bouwen (kosten 1,77 miljard baht). De universiteit heeft ook om toestemming voor een tandheelkundige faculteit gevraagd. Thans telt het Noordoosten één academisch ziekenhuis in Khon Kaen. Suranaree deed in 1995 al een poging het ziekenhuis te bouwen, maar door de financiële crisis van 1997 ging dat niet door.

– Een gevangene, die nog drie maanden te gaan had in de gevangenis van Mae Sot (Tak), is er vandoor gegaan om een liefdesprobleempje op de lossen. Hij had vernomen dat zijn vrouw een nieuwe vriend had en dat beviel hem niet. Tijdens zijn vlucht werd hij aangehouden toen hij met een motorfiets tegen een elektriciteitspaal was gereden, maar hij zag daarna kans het voertuig te ontvluchten waarmee hij retour gevangenis ging. De politie is nog op zoek naar hem.

– Een politieonderzoek naar illegale gokgelegenheden heeft alleen maar gokruimtes opgeleverd, die al gesloten waren: vijf kleine in Bangkok en drie kleine en één grote in Pathum Thani. De politie kwam in actie naar aanleiding van onthullingen door parlementslid Chuvit Kamolvisit.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website