Het opruimen van de ingestorte betonnen plaat van het Hopewell project dient uiterst voorzichtig te gebeuren vanwege de nabijheid van een potentieel gevaarlijke gasleiding, waarschuwt het Engineering Institute of Thailand (EIT). De State Railway of Thailand heeft de medewerking van het EIT ingeroepen bij het verwijderen van de plaat en ijzeren stellingen, die donderdag instortten.

De plaat die een oppervlakte van 700 vierkante meter beslaat en 60 cm dik is, wordt in 70 stukken van 10 vierkante meter gezaagd en daarna verwijderd. Voorzichtigheid is geboden omdat de gasleiding op een diepte van 2,3 meter op 5 meter afstand ligt en de grond zacht is. Naar verwachting duren de opruimingswerkzaamheden een week. Het EIT gaat ook de overige pilaren en spanten testen om te zien of ze gebruikt kunnen worden bij de aanleg van de Red Line (Bang Sue-Rangsit).

Het Hopewell project, vernoemd naar de bouwer, had een 60 km verhoogde lange spoor- en autoweg moeten worden ter ontlasting van het verkeersinfarct van Bangkok. In 1997, tijdens de financiële crisis, werd de bouw stilgelegd en daarna nooit meer hervat.

– Het Chinese bedrijf Shenzhen Scope Scientific Development Co gaat de 900.000 tablet PC’s leveren die leerlingen van Prathom 1 volgend schooljaar krijgen. De pc kost 2.482 baht per stuk en voldoet aan alle technische eisen. Vandaag ligt het voorstel op tafel bij het kabinet.

Het ministerie van Onderwijs gaat het kabinet ook om een krediet van 7,6 miljard baht vragen voor de aanschaf van tablets voor de 638.000 Mathayom 1 leerlingen. Die tablet kost circa 12.000 baht, omdat er zwaardere eisen aan worden gesteld.

Van de 900.000 tablets worden 860.000 gedistribueerd onder leerlingen; de overige gaan naar het onderwijzend personeel en worden in voorraad gehouden. Vier Chinese bedrijven waren in de race; Scope bleek het goedkoopste. Een tablet PC voor alle leerlingen van het openbaar onderwijs, was een van de verkiezingsbeloftes van de huidige regeringspartij Pheu Thai. Onderwijsdeskundigen hebben grote twijfels over het nut, met name voor leerlingen van Prathom 1.

– Tal van provincies in het Noorden en Noordoosten kampen met droogte. In Surin staan veel waterwegen droog en het gras begint te verdorren. Functionarissen van de veterinaire dienst in 17 districten hebben de opdracht gekregen water- en voedselbronnen goed in de gaten te houden. Sommige boeren moeten met hun vee wel 5 km trekken om water en voedsel te vinden.

– Het waterpeil in het Bhumibol en Sirikit stuwmeer zal op 1 mei op 45 procent staan, zodat voldoende capaciteit aanwezig is om in het regenreizoen water op te vangen. Deze garantie heeft minister Theera Wongsamut (Landbouw) gisteren in de Senaat gegeven in antwoord op vragen over het watermanagement van de regering. Vorig jaar bevatten beide stuwmeren te veel water, waardoor de overstromingen werden verergerd.

Thans lozen beide dammen extra water om het gewenste niveau te bereiken, maar dit houdt het gevaar in dat er niet voldoende water overblijft voor irrigatie in het droge seizoen. De directeur van de Bhumibol dam heeft daarom de bewoners van de provincie Tak (waar de dam ligt), Khampaeng Phet en Nakhon Sawan opgeroepen zuinig met water te zijn, zodat er voldoende water is voor de boeren verder stroomafwaarts. Hij zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst met dorpelingen uit de drie provincies, waarin hij het beleid voor de Bhumibol dam toelichtte.

– Vliegveld Don Mueang is na een sluiting van vier maanden vandaag open gegaan. Volgens senator Pornpan Boonrayatpan te vroeg omdat de uitslag nog niet bekend is van laboratoriumproeven op veteranenziekte. Pornpan maakt zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s omdat de luchthaven maanden onder water heeft gestaan. Maar de president van Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, zegt dat alle instanties het groene licht hebben gegeven. Voorlopig vliegt alleen Nok Air vanaf de luchthaven en twee kleine maatschappijen, Solar Air en Nok Mini. De herstelwerkzaamheden hebben 1 miljard baht gekost.

– Zo’n honderd kooplui van weekendmarkt Chatuchak hebben gisteren gedemonstreerd bij het Government House. Ze eisen dat de aangekondigde huurverhoging naar 3.562 baht per maand teruggaat naar 1.000 baht en ze willen een contract voor 30 jaar en niet voor 2 jaar. Premier Yingluck heeft hen weinig hoop gegeven. Ze noemt de nieuwe huur redelijk en wijst erop dat de aanvankelijke geëiste borgsom van 20.000 baht en bijdrage van 50.000 baht door bemiddeling van de regering zijn geschrapt.

De State Railway of Thailand, die begin dit jaar de exploitatie overnam van de gemeente Bangkok, houdt vast aan de huurverhoging, omdat ze in tegenstelling tot de gemeente OZB moet afdragen aan het district. De kooplui hebben tot 13 maart de tijd om hun contract te verlengen. Vooral de tussenpersonen op Chatuchak verzetten zich. Zij verdienen dik aan het onderverhuren van stalletjes.

– Bij de neveloverlast is in twee districten van de provincie Lampang nog eens een elektriciteitsstoring gekomen; 23.000 gezinnen zitten zonder stroom. Door bosbranden viel maandagochtend een grote boom om op elektriciteitsdraden die daardoor braken. Waarschijnlijk komt vandaag een einde aan de storing.

In het district Suan Phung (Ratchaburi) is 60.000 rai bos in vlammen opgegaan. Vorige week waren er ook brandjes, maar die werden geblust. De nieuwe branden zijn vermoedelijk aangestoken.

In het district Mae Sot (Tak) is 500 rai bos vernield. Ook in het wild levende dieren zijn in de vlammen omgekomen. Volgens het hoofd van de brandweer is de situatie in de bossen van Mae Sot kritiek.

– Actievoerders die voor de Criminal Court in hongerstaking waren gegaan, hebben na 23 dagen hun actie beëindigd, maar zeggen ze: We komen terug. Ze demonstreerden voor de vrijlating op borgtocht van roodhemden die (in voorarrest) gevangen zitten.

Een van de activisten vindt de borgtocht voor geelhemdleider Sondhi Limthongkul, die veroordeeld is tot 20 jaar gevangenisstraf, in schril contract staan met de behandeling van de roodhemden. ‘We agree that Sondhi should be given bail, but the red shirt political prisoners should also be fairly treated in the same manner.’

– Studenten van het Pathumwan Institute of Technology hebben gisteren bij het ministerie van Onderwijs gedemonstreerd. Ze vinden hun rector te streng. Studenten zouden door hem ten onrechte worden gestraft of van school worden gestuurd.

– In Bangkok staan 148 illegale billboards: 118 zonder vergunning en 30 die afwijken van het ingediende ontwerp. De gemeente heeft alle districtskantoren geïnstrueerd eigenaren te dwingen ze weg te halen daar stormen worden verwacht.

– Bangkok heeft de 2011 Asian Townscape Award gewonnen voor de ontwikkeling van de oude stad Rattanakosin Island. De onderscheiding gaat naar projecten die tot doel hebben de kwaliteit van leven te vergroten en het milieu te conserveren.

– Een vrouwelijke busbestuurder, die bij een bushalte met een seksegenote heeft geworsteld, is de laan uitgestuurd. De particuliere maatschappij die de bus exploiteert, heeft van de Bangkok Mass Transit Authority een boete gekregen. De vechtpartij, waarvan beelden circuleren op internet, vond al in september plaats. De twee vrouwen hadden ruzie gekregen over wisselgeld.

– Roodhemdleider Arisman Pongruangrong is op pelgrimstocht in India. Hij heeft hiervoor toestemming van de rechtbank gekregen na het storten van een borgsom van 600.000 baht. Arisman was na het beëindigen van de roodhemdrellen op 19 mei 2010 gevlucht naar Cambodja. Na 18 maanden keerde hij terug naar Thailand en werd gevangen gezet. In december werd hij vrijgelaten op borgtocht en liet zich tot monnik wijden. Vorige maand legde hij de monnikspij af.

– 60 Rolls Royce’s staan in Thailand geregistreerd bij het Land Transport Department. Gisteren werd Millionaire Auto Thailand Ltd benoemd tot geautoriseerde Rolls Royce dealer. Vanaf de tweede helft van het jaar kunnen de RR-eigenaren terecht in een showroom aan Rama III Road. RR hoopt met de benoeming de grijze markt te elimineren. Azië-Pacific telt 28 officiële RR-dealers, waarvan 16 alleen al in China.

– De Stop Global Warming Association is naar de Central Administrative Court gestapt met het verzoek de aanleg van dijken om de vorig jaar ondergelopen industrietterreinen te stoppen. Volgens de vereniging lopen de huizen van dorpelingen in de buurt er schade door op. De dijken hebben ook gevolgen voor het milieu omdat ze de natuurlijke waterstroom verleggen. De vereniging eist dat een milieu-effectrapportage wordt uitgevoerd, een procedure die meer dan een half jaar in beslag zou nemen.

De Industrial Estate Association wijst erop dat de aanleg van de dijken helpt om het vertrouwen van investeerders te herwinnen. De dijken moeten er voor de aanvang van het regenseizoen liggen. De aanleg kost 6 tot 7 miljard, een bedrag dat deels door de industrie wordt opgebracht.

De Federation of Thai Industries zegt dat sommige investeerders de aanleg van dijken niet voldoende vinden. Wanneer de woningen van de werknemers in de buurt overstromen, kunnen ze hun werk niet bereiken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website