Goed nieuws voor toeristen die in Thailand liever niet hun creditcard gebruiken. Krung Thai Bank heeft in samenwerking met de Tourism Authority of Thailand een chipkaart gelanceerd waarop tot 30.000 baht geladen kan worden.

De kaart kost 100 baht, inclusief een ongevallen- en levensverzekering, en geeft recht op kortingen in enkele winkelcentra en attractieparken. Kasopnamen via een ATM zijn gratis in tegenstelling tot opnamen met een bankpas of creditcard.

– De politie verwacht nog meer bomaanvallen in Hat Yai, nadat opstandelingen zaterdag in Yala en Hat Yai hard hebben toegeslagen met 14 doden en honderden gewonden als gevolg. De bommen daar waren geplaatst in gestolen auto’s. De politie denkt dat de auto’s die de opstandelingen gebruikten om te vluchten (waarvan beelden zijn) ook gebruikt zullen worden voor bomaanslagen.

Commandant Udomchai Thamsarot van het Vierde Legerkorps zegt dat de autoriteiten de groep die verantwoordelijk was voor de bomaanslagen, geïdentificeerd heeft. Arrestaties zijn snel te verwachten.

– Op de tablet PC’s die leerlingen van Prathom 1 volgend schooljaar krijgen, kan maximaal 4GB worden geladen; bij 5GB aan applicaties of content werken ze niet efficiënt. Op de tablets worden e-books in vijf kernvakken geladen en 336 andere leermiddelen. Die nemen 4GB in beslag. Een tablet PC voor elke leerling is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai.

– Permanent secretaris Sihasak Phuangketkaew van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in Phnom Penh met zijn Cambodjaanse counterpart gesproken over het ruilen van gevangenen. Het was de eerste keer dat daarover gepraat is, sinds Cambodja die mogelijkheid vorig jaar opperde tijdens een bezoek van Thailands minister van Buitenlandse Zaken.

Van de ruil zouden geelhemdleider Veera Somkwamkid en zijn secretaresse kunnen profiteren, die in december 2010 gevangen werden genomen. Ze kregen respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage.

Sihasak heeft met zijn collega ook gesproken over de smokkel van hout. Meer dan 400 Cambodjanen zijn op Thais grondgebied aangehouden wegens illegale houtkap. In zes gevallen gebruikten ze wapens om de Thaise autoriteiten aan te vallen. [Het bericht vermeldt niet over welke periode.]

– De Chulalongkorn universiteit ontkent dat het van plan is de bioscopen Lido en Scala aan Siam Square af te breken om er meer lucratieve ondernemingen neer te zetten. Dat gerucht circuleert omdat het huurcontract met Lido volgend jaar afloopt en de universiteit van plan is het gebied waar het Siam Theatre stond, te gaan ontwikkelen. Dat theater, eveneens aan Siam Square, brandde in mei 2010 af op het toppunt van de roodhemdrellen.

De Scala is volgens kenners cultureel en architectonisch van belang; het gebouw heeft een unieke Thaise esthetiek met tropische art deco en jaren zestig elementen.

– Sinds zondag bedraagt het minimumdagloon in Bangkok en zes provincies 300 baht. In de andere provincies ging het met 40 procent omhoog; in Ayutthaya bijvoorbeeld van 190 naar 265 baht.

Manus Kosol, voorzitter van het National Congress of Thai Labour, is bang dat sommige werkgevers zullen proberen de 40 procent te omzeilen door alle toelagen en andere voordelen in het nieuwe salaris onder te brengen.

Sommart Khunset, secretaris-generaal van de Federation of Thai Industries, zegt dat vooral het midden- en kleinbedrijf last zal hebben van de loonsverhoging. Sommige arbeidsintensieve fabrieken hebben volgens hem al de deuren gesloten.

– Saha Pathanapibul Plc, ’s lands grootste producent van consumptiegoederen, heeft besloten haar productie naar Myanmar te verplaatsen omdat daar het minimumdagloon omgerekend 100 baht bedraagt. Het bedrijf reageert op de verhoging van het minimumdagloon per 1 april naar 300 baht. De groep biedt werk aan 100.000 werknemers, van wie de meesten het minimumloon verdienen.

Enkele kledingfabrieken zijn al naar het buitenland verhuisd en de overige zullen volgen, voorspelt Vallop Vitanakorn, voorzitter van de HiTech Apparel groep. Verder denkt hij dat de elektronica-industrie zal stoppen met investeringen in Thailand.

– Premier Yingluck zegt geen bemoeienis te hebben gehad met de weigering van een accreditatie aan Channel-7 verslaggeefster Somjit Nawakruasunthorn en haar ploeg voor de verslaggeving van de Asean-top morgen en overmorgen in Phnom Penh. Somjit zegt dat ze met opzet wordt geweerd omdat ze bekend staat om haar lastige vragen.

Volgens de Thaise rijksvoorlichtingsdienst zou Cambodja het aantal media willen beperken. De directeur heeft beloofd de zaak te ‘bekijken’.

– 38,3 procent van de respondenten in een peiling van Abac ziet geen heil in een verzoeningsgesprek van Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, en oud-premier Thaksin. Zo’n gesprek is gesuggereerd door adviseur Sanan Kachornprasart van coalitiepartij Chartthaipattana. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de militaire coup van 2006 te hebbben geregisseerd.

– Het ministerie van Handel verwacht dat de export dit jaar met 15 procent stijgt oftewel 8 biljoen baht. Alhoewel de export in het eerste kwartaal slechts langzaam groeide vanwege de overstromingen van vorig jaar, zal die het tweede kwartaal aantrekken en in de tweede helft van dit jaar op topsnelheid zitten.

– Monorail of heavy rail? Dat is de vraag bij de geplande Pink Line tussen Pak Kret en Min Buri. Oorspronkelijk werd uitgegaan van een monorail, die minder passagiers kan vervoeren dan een heavy rail. Een monorail zou voldoende zijn, omdat de lijn alleen maar een verbinding met twee andere lijnen vormt. Maar de vorige minister van Transport gaf de voorkeur aan heavy rail. De huidige minister is daar echter niet van overtuigd en heeft een nadere studie bevolen.

– De Royal Thai Navy heeft met succes twee anti-duikbootmijnen getest: de M19 en M11. De mijnen die 50 kilo TNT bevatten, werden op een diepte van 20 meter in zee gelegd, waarna er een romp die een schip moest voorstellen, overheen voer. Het was ‘boem’ en einde schip.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 april 2012”

 1. ruud zegt op

  Handig die Chipkaart van de Krung Thai Bank. Is er iets meer over te zeggen. Hoe te verkrijgen. Hoe werkt het etc.
  Groert Ruud

  • dickvanderlugt zegt op

   In ieder geval verkrijgbaar bij de KTB filialen. Ik heb de krant nu niet bij de hand. Zal morgen nog enkele details toevoegen.

  • Sir Charles zegt op

   Weliswaar geen antwoord op je vraag maar heb enkele jaren geleden een bankrekening geopend bij de Kasikornbank, dat is een fluitje van een cent.

   Je paspoort tonen plus nog wat kosten voor de rekening en de pinpas die je gelijk meekrijgt met het verzoek de pincode die je van de bank krijgt direct te veranderen in een eigen pincode aantemaken in een ATM aldaar.
   Ook worden je gegevens door de medewerkster ingevoerd om op het internet te kunnen bankieren met het verzoek om -meen binnen 7 dagen- op de website van de bank zelf een inlognaam en bijbehorend wachtwoord te creeëren.

   Er word je ook gevraagd ter plekke contant een storting te doen van een minimaal bedrag waarvan de waarde me ontschoten is en tevens krijg je een soort van bankboekje mee waarop de stortingen/opnames en het saldo bijgehouden kunnen worden door het eenvoudigweg in een ‘passbookmachine’ te steken die in vrijwel elk bankfiliaal aanwezig is.

   Officieel moet je een vast adres in Thailand hebben maar gaf het adres op van mijn vriendin wat geen enkel probleem vormde.

   Kleine bedragen overmaken van je Nederlandse bank naar je Thaise bankrekening is relatief niet gunstig vanwege de kosten zoals velen wel zullen weten die maandelijks geld storten op de rekening van hun Thaise vriendin. 😉

   Maar zonder gekheid, zelf spaar ik dus tot een hoger bedrag en maak dat dan over naar mijn Thaise bankrekening of neem het cash mee en stort het direct bij aankomst daarop.
   Doe het al een tijdje zo en gebruik niet of nauwelijks mijn Rabopinpas en creditcard wanneer ik in Thailand verblijf bovendien scheelt het ook iedere keer die bekende 150 baht die in rekening wordt gebracht voor farang.

   • Ben Hutten zegt op

    Geachte Sir Charles,

    Even vooraf: Hoe kom je aan die naam: Sir Charles? Vandaar mijn aanhef: Geachte. Wilde ik gewoon even vragen. Gewoon nieuwsgierigheid.

    Klopt inderdaad helemaal wat je over de Kasikornbank schrijft. De eerste contante storting is: Bath: 2000. Die eerste storting staat overigens in je bankboekje als het goed is.
    Geld overmaken gaat tot nu toe toe altijd zonder problemen.

    Onlangs kreeg ik van mijn kennis in Thailand een sms: Kasikornbank heeft een brief aan mij gestuurd, met het verzoek om aan jouw (Ben Hutten) te vragen jouw saldo aan te vullen. Je moet daar ook, zoals het hier ook gaat, voor gebruik van een betaalrekening en bankpas betalen.
    Saldo nu netjes aangevuld, geen probleem. Rekening blijft dus zoals het was.

    Mijn mening over de Kasikornbank: Zeer klantvriendelijke bank, uiterst modern. Als je in het bankgebouw zelf bent, altijd iemand die vraagt of ze kunnen helpen, ook aan Thaise klanten.
    Zelfs nog beter als de Rabobank hier in Nederland.
    De Kasikornbank waar ik het nu over heb, is in een kleine stad Sangkha, ongeveer 50km van de stad Surin in de Isaan. Ik heb geen ervaringen met andere banken, maar deze kan ik iedereen aanbevelen.

    Groetjes,

    Ben Hutten

    • Sir Charles zegt op

     Beste Ben dat ‘geachte’ is leuk maar niet noodzakelijk hoor. 😉

     Mijn voornaam is Charles doch word dikwijls met een grote knipoog ‘Sir Charles’ genoemd vanwege mijn kledingkeuze d.w.z een kostuum met stropdas, gepoetste schoenen en bij minder weer daarover een overjas met de karakteristieke paraplu, neem daarbij nog mijn Engelse achternaam en de link is gelegd. 🙂

  • dick van der lugt zegt op

   Aanvulling op bericht over chipkaart van Krung Thai Bank (op verzoek). De debit card heet Amazing Thailand en is verkrijgbaar bij alle filialen van KTB, de wisselkantoren van KTB en de balie van de Association of Thai Travel Agents op luchthaven Suvarnabhumi. Je hoeft geen klant van KTB te zijn om de kaart te kopen. De kaart biedt kortingen van 5 tot 90 procent in The Mall, Emporium, Siam Paragon, Paradise Park, MBK Center, King Power Duty Free en voor diensten in Siam Niramit en Safari World.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website