De taxitarieven gaan voorlopig niet omhoog, zegt de directeur-generaal van het Land Transport Department. Dat is niet nodig zolang PTT Plc de chauffeurs een korting op gas geeft.

Wanneer de korting op 16 mei eindigt, gaat de afdeling de oliemaatschappij vragen die te verlengen. Wanneer de korting stopt, dienen de tarieven met 5 procent omhoog te gaan, zegt het hoofd van Siam Taxi Co-operative.

– De exploitanten van busdiensten willen hun tarieven met 2 tot 3 baht verhogen, omdat ze niet allemaal in aanmerking komen voor de PTT-korting. De exploitanten van interprovinciale bussen stellen een verhoging van 6 satang per kilometer voor. De Chao Praya Express Boat Co heeft om toestemming gevraagd voor een tariefsverhoging van 2 baht. Truckers daarentegen hebben niet om toestemming gevraagd; de tarieven voor vrachtvervoer zijn al met 3 tot 5 procent verhoogd. De roep om prijsverhogingen houdt verband met de gestegen prijs van diesel, LPG en CNG (aardgas).

– De inschrijving voor de levering van 900.000 tablet PC’s voor leerlingen van Prathom 1 moet over. Naar verluidt omdat er politieke druk is uitgeoefend, maar volgens ICT-minister Anudith Nakornthap omdat de geselecteerde tablet duurder blijkt dan gedacht.

Vier Chinese bedrijven waren in de race, waaruit een panel op 5 maart Shenzhen Scope Scientific Development koos. Die was met 2.400 baht de goedkoopste, maar nu blijkt deze prijs exclusief transportkosten te zijn. De tablets van de andere bedrijven kosten $89 tot $135. Huawei, die de voorkeur zou hebben van een ‘influential figure’ binnen regeringspartij Pheu Thai, was de duurste.

De selectie zal deze keer niet alleen gebaseerd zijn op de prijs, maar ook wordt gekeken naar transportkosten, extra productspecificaties, after sales service, garantie, verzekeringskosten, levertijden enzovoort.

Op social media circuleren berichten dat de Scope in de winkel in China 1.000 baht kost, maar volgens de minister kost die 8.000 baht.

Het is de bedoeling dat aan het begin van het nieuwe semester in mei 860.000 tablets worden gedistribueerd. De rest is bestemd voor onderwijzend personeel en wordt in voorraad gehouden.

– Boeren, wier land wordt gebruikt als wateropslaggebied, krijgen wellicht een vergoeding van 5.000 baht per rai. Bewoners, wier land wordt gebruikt voor waterwegen, 600 baht per rai. Die compensatie kan gedurende de overstromingen tot drie maanden worden verleend.

Gisteren boog het kabinet zich over beide maatregelen, voorgesteld door het Strategic Committee for Water Resources Management. Volgens commissielid Kitja Polpasee heeft de regering al 3 miljoen rai verworven, die beschikbaar is als bergingsgebied en voor waterwegen.

– Sinds donderdag hebben 862 personen een aanvraag voor compensatie gedaan in het kader van de regeling voor slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 (het begin van de anti-Thaksin protesten) en 2010 (einde roodhemdprotesten).

– De Criminal Court is begonnen aan het eerste post-mortem onderzoek naar de dood van 16 personen die 2 jaar geleden tijdens de roodhemdprotesten zijn gevallen. Vorig jaar concludeerde het Department of Special Investigation dat van de 91 doden in 2010, 13 vermoedelijk zijn overleden door legervuur. Dat onderzoek is door de regering doorgeschoven naar de politie, waarbij 3 zaken zijn toegevoegd die betrekking hebben op de doden in Wat Pathum Wanaram, een tempel waar roodhemden naartoe waren gevlucht toen het leger een einde maakte aan de bezetting van Ratchaprasong intersection.

De rechtbank dient, zoals vereist in artikel 150 van het Wetboek van Strafrecht, van alle 16 gevallen de omstandigheden vast te stellen. In de eerste zaak worden 56 getuigen gehoord: 41 zijn aangedragen door het OM en 15 door de verdediging.

– Internationaal Muay Thai bokser Buakaw Por Pramuk, die een week spoorloos was, is weer terug. Hij verdween omdat hij sinds 2009 slecht behandeld is in zijn trainingskamp, zei hij gisteren. Buakaw ging er samen met zijn trainer vandoor. Als gevolg van zijn verdwijning liep hij gevechten in Frankrijk en Engeland mis. Over zijn toekomst zei hij: ‘I will have my own camp or retire.’

– De gemeente Bangkok is van plan de eigenaar van het 4 sterren Grand Park Avenue hotel te laten vervolgen, omdat uit een inspectie is gebleken dat wijzigingen aan het gebouw zijn aangebracht die in strijd zijn met de bouwvoorschriften. Die wijzigingen hebben wellicht bijgedragen aan de brand op 8 maart, waarbij twee Russische toeristen om het leven kwamen. Het hotel verbouwde een parkeergarage op de vierde verdieping ondanks het lage plafond tot een feestzaal en het installeerde niet een sprinklerinstallatie.

– Het kantoor van de Rawang tambon administration organisation in de provincie Pattani is zondag in de as gelegd. De schade wordt geschat op 1 miljoen baht. De brand brak uit toen het leger bezig was een buitenpost in Rawang te verplaatsen naar aanleiding van de vermeende verkrachting van een 16-jarig moslimmeisje door een soldaat.

Twee soldaten raakten bij een bomaanslag gewond toen ze onderwijzers beschermden in het district Sai Buri (Pattani). De bom was verborgen in een motorfiets, die aan de kant van weg stond geparkeerd.

Twee politieagenten in Narathiwat hadden geluk. Een bom ontplofte en sloeg een gat van 60 cm in de weg, waardoor het telefoonverkeer in het dorp uitviel. De auto waarin de agenten zaten, schudde door de ontploffing, maar zelf bleven ze ongedeerd.

– Een 26-jarige Amerikaan is gistermiddag van een voetgangersbrug op de derde verdieping van luchthaven Suvarnabhumi gesprongen. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Vorig jaar juli sprong een bewaker op dezelfde plaats naar beneden. De luchthaven overweegt er veiligheidsmaatregelen te nemen.

– Veertig Cambodjanen zijn gisteren in de Phanom Dong Rak Wildlife Sanctuary (Si Sa Ket) aangehouden. Tevens nam een taskforce van politie en boswachters palissander in beslag. De afgelopen jaren is de illegale kap van deze houtsoort sterk toegenomen vanwege de gestegen vraag uit het buitenland.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website