Breaking News Bij een schietpartij vrijdagnacht om kwart voor drie op de Ratchadamnoen Avenue, de protestlocatie van de anti-regerings demonstranten, is één persoon om het leven gekomen en zijn zeven mensen gewond geraakt. Het is onduidelijk wie bij het vuurgevecht betrokken waren: demonstranten, bewakers of anderen.

– Het is eigenlijk geen nieuws meer, maar er is weer een trein ontspoord. Deze maal een rijtuig van de trein die op weg was van Bangkok naar Maleisië.

Het zevende van tien rijtuigen liep in Thung Song (Nakhon Si Thammarat) uit de rails. Niemand raakte gewond. Oorzaak waren de slechte staat van de rails en verzakkingen.

– En weer is een dode wilde gaur gevonden in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan), waarmee de teller sinds begin december op 19 staat. Ook nu werd het dier weer gevonden bij het Kunshorn forest plantation project. De diensthoofden van park en project zijn naar een inactieve post overgeplaatst, zolang onderzoek naar de doodsoorzaak wordt gedaan. Vermoed wordt dat de dieren vergiftigd zijn.

Bewoners hebben bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Suriyon Bhodhibandith als waarnemend parkhoofd. Suriyon heeft ook de leiding van het onderzoek. Een lokale kamnan acht hem niet geschikt omdat hij in maart door de rechtbank is veroordeeld wegens het onreglementair vernietigen van het karkas van een olifant. Hij kreeg daardoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar.

– Het geweld in het Zuiden van Thailand heeft de afgelopen 10 jaar geresulteerd in 7.312 weeskinderen, aldus de Luk Riang groep, een vereniging van kinderen en jongeren die actie voeren voor vrede in het Zuiden. Dat aantal neemt nog steeds toe.

– Bij een bomaanslag in Tak Bai (Narathiwat) is een marinier gewond geraakt. De man maakte deel uit van een patrouille. Toen de pickup truck waarin ze zaten een brug naderde, ontplofte een bermbom.

Vorig jaar telde Narathiwat 129 bomaanslagen, Pattani 105, Yala 69 en Songkhla 17. In totaal 320, aanzienlijk meer dan de 276 in 2012.

Politiek en demonstratie nieuws

– De hoogste baas van het ministerie van Volksgezondheid, permanent secretaris Narong Sahametapat, heeft een disciplinair onderzoek aan zijn broek omdat hij de anti-regeringsbeweging heeft gesteund.

Hij heeft een verklaring van de Public Health Community (PHC) mede ondertekend, waarin de regering wordt gevraagd af te treden en gepleit wordt voor ‘reform before elections’. Hij zou ook de vergadering van het PHC donderdag hebben voorgezeten.

De verklaring heeft korte tijd op de officiële Facebook-pagina van het voorlichtingsbureau van de permanent secretaris gestaan, maar werd uren later verwijderd. De Public Health Community bestaat uit acht groepen van medische professionals.

Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) neemt de zaak hoog op. Ambtenaren dienen de regels te volgen en acties tegen de regering zijn daarmee in strijd. Premier Yingluck heeft het Centre for the Administration of Peace and Order, dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid, belast met het onderzoek naar Narong.

Narong is niet de enige ambtenaar die steun betuigt aan de anti-regerings beweging. Sommige topambtenaren weigeren hun taak te vervullen. Sinds het begin van de protesten staat Narong onder druk. Volgens een bron bij de PHC heeft hij de opdracht gekregen een verklaring te tekenen waarin steun wordt uitgesproken voor de regering en de verkiezingen. Of hij dat gedaan heeft, vermeldt het bericht niet. Vorige maand weigerde hij een bevel te tekenen, dat overheidsziekenhuizen verbood tijdens schermutselingen ambulances naar demonstranten te sturen.

– Een subcommissie van de National Human Rights Commission vindt dat de protestbeweging en politie volgende week dagelijks overleg moeten voeren teneinde geweld te voorkomen. Maandag begint Bangkok Shutdown waarbij 20 kruispunten worden geblokkeerd en op 7 plaatsen podia van de anti-regeringsbeweging staan. [Ik schrijf dit onder voorbehoud, want dat aantal van 20 kom ik in de berichtgeving niet meer tegen.]

Morgen voert de commissie voorbereidende besprekingen met protestleiders en de politie. De commissie dringt er ook bij de politie op aan om met de leiding van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) te onderhandelen.

– Het ministerie van Onderwijs heeft een rekensommetje gemaakt: 200.000 leerlingen en docenten van 245 scholen in Bangkok krijgen te maken met Bangkok Shutdown en 37 scholen, die onder beheer van het Office of the Basic Education staan, sluiten de deuren. Ze tellen 65.365 leerlingen en 3.268 docenten. Deze scholen bevinden zich dichtbij de protestlocaties.

Verder sluiten 207 particuliere onderwijsinstellingen met 127.920 leerlingen en 46.000 docenten de deuren. Het Saowapa Vocational College gaat maandag dicht, de Chulalongkorn universiteit van maandag tot woensdag.

– Bij schermutselingen tussen anti-regerings demonstranten en roodhemden in Lam Luk Ka (Pathum Thani) zijn gisteren zes personen gewond geraakt: vier demonstranten en twee omstanders. Een van de demonstranten is in zijn heup geschoten. De twee omstanders werden gewond door scherven van een pingpong bom. De politie zag geen kans de twee groepen uit elkaar te houden.

Na de gevechten trokken roodhemden naar de kantoren van Daily News, Thai Rath, tv-kanaal 7 en Thai PBS. Ze eisten dat die stoppen met de verslaggeving van activiteiten van de protestbeweging.

– Premier Yingluck heeft het gisteren nog maar eens gezegd: ik treed niet af en de verkiezingen gaan door. Ze zei dat de wet haar verplicht door te gaan totdat een nieuwe regering is gevormd. Wanneer ze zou aftreden, maakt ze zich schuldig aan plichtsverzuim.

Verder zei ze dat de regering zo snel mogelijk een nationale hervormingsraad wil vormen, waarin alle partijen praten over oplossingen voor de politieke crisis. De vorming daarvan kan gelijk opgaan met de verkiezingen. Gevraagd wat ze vindt van berichten dat het leger zou willen bemiddelen tussen regering en protestbeweging, zei Yingluck dat ze bereid is tot een gesprek ongeacht wie daarbij bemiddelt. Yingluck zei nog meer, maar dat laat ik maar onvermeld. Kunt u wel raden [of niet].

– Hoera, we hebben weer een nieuwe groep die het licht meent te zien. Vertegenwoordigers van tien civiele organisaties en zeventig academici en actievoerders presenteerden zich gisteren op de Thammasat universiteit onder de naam ‘Two Yes – Two No’. Het ja heeft betrekking op het kiesrecht en hervormingen, en het nee op een coup en geweld.

De groep heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de vrees uitspreekt dat de huidige situatie tot een burgeroorlog kan leiden, wanneer alle partijen de spanningen niet verminderen. ‘Een coup of geweld maakt geen einde aan het politiek conflict en aan sociale scheidslijnen, maar kan tot een burgeroorlog leiden. Verkiezingen zijn een basisrecht van iedereen en kunnen niet door een groep worden misbruikt. Hervormingen, waarin verschillende groepen worden betrokken, zijn nodig en kunnen tegelijk met de verkiezingen worden besproken.’

De groep stelt de vorming van een forum voor dat als een marktplaats kan fungeren om ideeën voor hervormingen te genereren. Zo’n forum vermindert de behoefte om de straat op te gaan, zegt Kasian Tejapira, politicoloog aan de Thammasat universiteit.

Seksan Prasertkul, voormalig deken van de faculteit politicologie, zegt dat er nog voldoende tijd en gelegenheid is om de condities te voorkomen die kunnen leiden tot een burgeroorlog. Hij denkt dat in geval van een militaire interventie het geweld erger zal zijn dan bij eerdere coups omdat er meer verschillende groepen bij betrokken zijn.

– De voorzitters van Huis van Afgevaardigden en Senaat hadden gisteren bij de National Anti-Corruption Commission op het matje moeten komen, maar ze hebben tot 27 januari uitstel gekregen om uit te leggen wat hen bewoog parlementaire debatten af te kappen, waardoor oppositieleden het woord niet konden voeren.

Het besluit van de NACC om beide heren te vervolgen is gebaseerd op het vonnis van het Constitutionele Hof waarbij het voorstel tot wijziging van de Senaat in strijd met de grondwet wordt genoemd. De NACC vervolgt daarvoor ook 308 parlementsleden. Die krijgen tot vrijdag de tijd om zich te verweren.

Economisch nieuws

– De ‘rich and famous’ die zich graag laten vervoeren in een privé-jet, al dan niet gehuurd van Mjets, hebben momenteel geen zin naar Thaland te reizen. De portefeuille van het bedrijf dat op Don Mueang is gestationeerd, is al sinds twee maanden aan het krimpen. Vanaf morgen is het aantal inkomende vluchten nul.

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gaat een tweede poging doen gegadigden te vinden voor obligaties met een totale waarde van 20 miljard baht. In november bood de bank ook al obligaties aan. Van de 75 miljard baht die ze wilde ophalen, haalde ze slechts de helft op.

De inkomsten moeten dienen om boeren te betalen die al sinds begin oktober wachten op geld voor de paddy die ze hebben ingeleverd; 1 miljoen ton rijst wacht nog op betaling. De bank weigert haar eigen liquiditeit van 55 miljard baht te gebruiken om de boeren te betalen, alhoewel de regering dit wel van van de bank verlangt, zo besloot het kabinet dinsdag.

De bank, die het hypotheeksysteem voorfinanciert, wacht op twee geldbronnen: geld van het ministerie van Handel uit de verkopen van rijst, wat maar moeizaam lukt, en toestemming van het ministerie van Financiën om geld te mogen lenen. Omdat de regering demissionair kan het ministerie die vooralsnog niet geven.

– Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand vergadert dit jaar voor het eerst op 22 januari. Mogelijk verlaagt de MPC haar prognose van de economische groei die ze eerder op 4 procent stelde. Het percentage wordt vastgesteld op basis van indicatoren als de publieke bestedingen, export en particuliere uitgaven. De externe factoren lijken meer veelbelovend dan de interne, zegt woordvoerder Roong Mallikamas van de centrale bank.

Eind november verlaagde de MPC de policy rate met een kwart procentpunt naar 2,25 procent in een poging de economie te stimuleren. Tot op zekere hoogte is het volgens Roong gelukt de last van mensen te verminderen. In november verlaagde de commissie tevens haar groeiprognose voor dit jaar van 4,8 naar 4 procent.

– De prijsmaatregelen van 43 producten blijven kracht en er komen geen nieuwe bij, zolang de regering demissionair is. Vorige week suggereerde Santichai Santawanpas, adjunct-directeur-generaal van het Internal Trade Department, dat de lijst waarschijnlijk zou worden uitgebreid met mobiele telefoons, information technology gadgets, vloeibare zeep, shampoo en wasverzachter. Maar de beslissing daarover berust bij de nieuwe regering, zegt minister Niwatthamrong Bunsongphaisan van Handel.

In het eerste kwartaal zijn, ondanks de waardedaling van de baht, geen prijsverhogingen te verwachten omdat producenten en verkopers nog over voldoende voorraden beschikken. Producenten van de artikelen die op de watchlist staan, dienen toestemming aan de overheid te vragen als ze de prijs ervan willen verhogen.

– De Chinese leverancier van tablet PC’s voor de leerlingen van Prathom 1 in de zones 1 en 2 krijgt geen uitstel van levering. Het bedrijf had de tablets op 24 december moeten leveren en vraagt een uitstel van 150 dagen. Het zegt te kampen met een tekort aan RAM-geheugens vanwege een brand bij de leverancier en hogere kosten vanwege de waardeling van de baht. Het bedrijf heeft ook gevraagd de boete op het overschrijden van de leveringstermijn te schrappen. Het ministerie van Onderwijs zegt dat uitstel van levering onmogelijk is, want dat zou in strijd zijn met de Procurement Act.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 januari 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Journalisten moeten eens ophouden voortdurend te vragen of er een militaire coup komt, want die coup komt er niet. Soldaten voeren hun plicht uit de vrede en de openbare orde te bewaren. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft er genoeg van dat steeds dezelfde vragen op hem worden afgevuurd. Hij zei dit vandaag nadat hij leiding had gegeven aan enkele activiteiten ter gelegenheid van Kinderdag. De generaal erkende wel zich zorgen te maken over een mogelijke confrontatie tussen rivaliserende politieke groepen.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Mocht u soldaten zien op luchthaven Suvarnabhumi, denk dan niet dat er een militaire coup is uitgebroken. Soldaten hebben vrijdagavond op twintig plaatsen in Bangkok stelling genomen. Behalve op de luchthaven ook onder andere bij het Government House, de kantoren van zes tv-zenders en het waterleiding- en elektriciteitsbedrijf. In totaal zijn 20.000 man soldaten en politie op de been om de veiligheid te garanderen.

 3. Oewan zegt op

  Even een klein dingetje,

  “Verder sluiten 207 particuliere onderwijsinstellingen met 127.920 leerlingen en 46.000 docenten de deuren”

  Een Foutje met het aantal docenten?
  Want als dit in Thailand het geval zou zijn 1 docent met maar 3 studenten,
  Dan zouden de resultaten wel een stuk beter zijn en de studenten de beste onderwijs te wereld kunnen krijgen.
  Of heb ik het nou mis.
  Groetjes oewan

  Ps. ik ben blij met het Breaking News op thailandblog

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Oewan U kunt beter rekenen dan Bangkok Post. Heb nog even het bericht gecheckt, maar het staat er echt: 46.000 docenten.

  • chris zegt op

   Ik denk een nulletje teveel getypt, dwz 4600 leraren.
   1 docent per 30 leerlingen lijkt me een betere afspiegeling van de verhoudingen op een PARTICULIERE internationale school in Bangkok. Daar is het onderwijs ook stukken beter dan op de overheidsscholen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website