Maandag is de zomervakantie voorbij en start het nieuwe schooljaar. Dat betekent ook dat er schoolspullen en schooluniformen gekocht moeten worden. De pandjeshuizen in het hele land melden daarom een grote drukte deze week. 

De directeur van de gemeentelijke bank van lening In Chai Nat (foto boven) laat weten dat er genoeg geld in kas is om uit te lenen. Sommige pandjeshuizen bieden korting op de rente om de ouders wat tegemoet te komen.

In Bangkok rekenen alle 21 gemeentelijke pandjeshuizen een maandelijkse rente van 0,5 procent. Normaal rekenen ze 1 of 1,25 procent. Er kan maximaal 7.000 baht geleend worden. Elders in het land brengen de pandjeshuizen van het ministerie van Binnenlandse Zaken een rente van 0,25 procent in rekening.

Sommige scholen zijn maandag opengegaan, maar de meeste starten volgende week.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuw schooljaar: veel drukte bij pandjeshuizen”

 1. Michel zegt op

  En zo blijft ook de Thai achter de feiten aan lopen. Niet sparen en wat rente vangen maar de gekochte spullen belenen en rente betalen.
  Helaas zie je dat nog steeds overal ter wereld te vaak. Men denkt niet vooruit en koopt maar, zonder na te denken wat men in de toekomst echt nodig heeft.
  Als mensen eens na zouden gaan denken, wat verder in de toekomst, kunnen ze veel meer met het zelfde geld, en werden de banken en pandjesbazen niet zo schofterig rijk als nu.

  • theoweert zegt op

   Helaas betalen die westerse en Japanse multinationals heel erg slecht. Hebben hun werkplaatsen bij ons weggehaald om nu te klagen over een ca 8 euro per DAG, die ze de arbeiders in Thailand moeten betalen..

   Als men verder de boeren telt met hun lage inkomst, is het wel makkelijk van uit onze luie stoel te vertellen, dat het hun eigen schuld is.

   Ik weet uit ervaring als je uit toevallig uit een gezin komt, die het slecht heeft minimum loon en groot gezin er ook niets te sparen was. Toch moest men eten de kinderen kleden. Zelf kon ik nooit mee op schoolreisje omdat het geld er niet was, dus was ik dan ziek zodat de rest van de klas niet wist dat mijn ouders het niet konden betalen.

   Dat heeft niet met niet vooruit kijken, wees dus altijd voorzichtig met je conclusies.

   • sjaak zegt op

    Correcte en juist samengevat…..makkelijk praten over sparen als er werkelijk jaar na jaar geen niet genoeg geld binnenkomt.

 2. Frans zegt op

  De dringende en schier onverzadigbare behoefte aan schoolspullen en -uniformen is mij inmiddels via een aantal dames ook ter ore gekomen. 🙂

 3. jasper van Der Burgh zegt op

  Ik vroeg mijn vrouw wat de “extra ” kosten waren dit jaar voor de schoolkleren en zij kwam op een bedragje van 2000 baht. Zoontje is 8, en groeit als kool. Wat mij opviel is juist hoe extreem goedkoop de schoolkleding ( en schoenen!) zijn.

 4. walter zegt op

  Ik zie bij mijn eigen dochter de noodzaak voor het aanschaffen van de vereiste schoolspullen inclusief uniform. Het is niet anders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website