De affaire Gammy krijgt een bizar vervolg, want dinsdag heeft de politie in een condominium in Bang Kapi (Bangkok) negen baby’s met hun verzorgsters en een zwangere vrouw aangetroffen. Een Japanse man zou de vader zijn. De kinderen, in leeftijd variërend van twee weken tot twee jaar, zijn naar een verpleeghuis in Nonthaburi gebracht.

De advocaat van de Japanner heeft verklaard dat zijn cliënt de biologische vader is. Hij zegt niet te weten wie de biologische moeders zijn. Over de draagmoeders lees ik niets in het artikel dat bijna de gehele voorpagina van Bangkok Post vandaag beslaat. Alleen de vrouw, die zeven maanden zwanger is, wordt geciteerd. Ze zegt voor haar werk als draagmoeder 300.000 baht te krijgen en 400.000 baht als ze een tweeling baart. Ze is naar een veilige plaats gebracht om als getuige te dienen.

Of de kinderen inderdaad van één vader zijn, wordt betwijfeld door Yanee Lertkrai, directeur van het Department of Social Development and Welfare. ‘De baby’s zien er allemaal verschillend uit. Ik kan moeilijk geloven dat ze hetzelfde bloed delen. Persoonlijk denk ik dat het draagmoederschap van de baby’s illegaal is.’

DNA-onderzoek moet uitwijzen wat de relatie is tussen de negen baby’s en de Japanner. De kinderen blijven verzorgd worden door het ministerie totdat gezinnen of pleegouders zijn gevonden.

De kinderverzorgsters kregen voor  hun werk 10.000 baht per maand. Ze zijn na verhoor vrijgelaten. De politie heeft de Japanse ambassade gevraagd hulp te bieden. ‘Wanneer de Japanner de vader blijkt, is het de vraag waarom hij zoveel baby’s wil’, zegt Aek Angsananont, adjunct-hoofd van de Royal Thai Police. Indien er sprake is van commercieel draagmoederschap, gaat de politie op zoek naar de klinieken en artsen die de dienst hebben verleend.

De politie van het bureau Lat Phrao, die het onderzoek doet, krijgt steun van de Anti-Human Trafficking Division van de politie om te bepalen of er sprake is van mensenhandel. Op dit moment wordt de zaak beschouwd als een overtreding van de wetgeving met betrekking tot sanatorium vergunningen en de regelgeving van de Medical Council of Thailand (MCT). Volgens die regels is draagmoederschap alleen toegestaan als de ouders en draagmoeder bloedverwanten zijn.

De MCT vergadert volgende week over versoepeling van de regelgeving om medische zorg bij commercieel draagmoederschap te garanderen. Gedacht wordt aan uitbreiding van medische faciliteiten voor commerciële draagmoeders.

Het Department of Health Service Support heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de kliniek waar de draagmoeder van Gammy volgens eigen zeggen de IVF-behandeling heeft gekregen. De kliniek en artsen beschikken over de vereiste vergunningen. De beheerder van de kliniek kan een jaar gevangenisstraf en een boete tot 20.000 bath krijgen, omdat de regel ten aanzien van bloedverwantschap is overtreden.

(Bron: Bangkok Post, 7 augustus 2014)

Vorige berichten:

Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder
Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan
Gammy heeft een gezond hart, zegt het ziekenhuis

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website