Nederlanders keren religie de rug toe

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
22 oktober 2018

Voor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich niet tot een religieuze groepering. In 2017 gaf minder dan de helft (49 procent) van de bevolking van 15 jaar of ouder aan tot een religieuze groep te behoren. Een jaar eerder was dat nog de helft en in 2012 behoorde nog ruim de helft (54 procent) tot een religieuze groepering. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.

In 2017 was 24 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder rooms-katholiek. Verder was 15 procent protestant: 6 procent gaf aan Nederlands hervormd te zijn, 3 procent gereformeerd en 6 procent zei te behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarnaast was 5 procent vorig jaar moslim en gaf 6 procent aan tot een ‘andere’ religieuze groep te behoren, zoals de joodse of boeddhistische.

Bezoek religieuze bijeenkomsten daalt weinig vanaf 2012

De deelname aan religieuze diensten is in de loop van de tijd teruggelopen, al gaat de daling de laatste jaren niet meer zo snel. Ging in 1971 nog 37 procent van de bevolking regelmatig (minstens 1 keer per maand) naar een religieuze dienst, in 2012 was dit gedaald tot 17 procent en in 2017 is de kerkgang verder gezakt naar 16 procent.

Van de 15-plussers ging vorig jaar 10 procent wekelijks, 3 procent ging 2 tot 3 keer per maand en eenzelfde percentage ging 1 keer per maand naar een religieuze bijeenkomst. Verder ging 7 procent minder dan 1 keer per maand. Ruim drie kwart van de bevolking (78 procent) ging zelden of nooit naar een religieuze dienst.

De lichte daling van de kerkgang sinds 2012 komt geheel voor rekening van de katholieken. Bij zowel protestanten als moslims is het bezoek aan de kerk of de moskee niet afgenomen.

Vrouwen meer religieus en betrokken

Van de mannen en vrouwen behoorde in 2017 achtereenvolgens 46 procent en 52 procent tot een religieuze groepering. Van de vrouwen ging 17 procent regelmatig naar een dienst, van de mannen 14 procent. Veruit het minst religieus betrokken zijn jongeren van 18 tot 25 jaar: een op de drie behoorde tot een religieuze groepering. Van deze jongeren gaf 13 procent vorig jaar aan regelmatig naar een religieuze dienst te gaan.

Ouderen zijn het meest religieus en betrokken. Van de 75-plussers zei 71 procent godsdienstig te zijn, 34 procent bezocht regelmatig een dienst.

Hoger opgeleiden zijn het minst religieus

Een lage scholing en religie gaan hand in hand. Van de groep met uitsluitend basisonderwijs behoorde 64 procent tot een religieuze groep en 20 procent gaat regelmatig naar de kerk. Van de academici was dat 37 procent en 12 procent.

22 reacties op “Nederlanders keren religie de rug toe”

 1. Hans zegt op

  Religies zijn er gemaakt om de mensen met leugens en bangmakerij te onderdrukken. Ook worden ze gebruikt om de mensen tegen elkaar op te zetten want zolang de mensen met elkaar strijden blijven de overheersers buiten schot. Steeds meer mensen beginnen dit gelukkig door te krijgen. We zijn allemaal slaven van de zogenaamde democratie of hoe je het ook wil noemen. Overal moet je een groot gedeelte van je verdiend geld afstaan en als je naar de winkel gaat mag je weer belasting betalen. belasting betalen over bezit. Zorg betalen ect ect. pas als de menssen dit niet meer accepteren hebben we echte vrijheid en daar hebben we geen religies voor nodig. Die ons zeggen hoe we moeten leven.

 2. Sir Charles zegt op

  Eigenlijk wordt er gezegd dat er een religie is die wél steeds groter wordt maar dat wordt om politiek correcte redenen verzwegen

  • Rob V. zegt op

   Vertel op, wie? De Boeddhisten? Je hoort namelijk weleens dat dit popupairder is onder Nederlanders. Maar volgens het CBS is dit al jaren ongeveer 0,4% van de mensen. Moslims dan? al jaren 4,5 a 5%. Welk geloof dan wel? Volgens het CBS allemaal stabiel of dalende.

   Of insiniueer je gesjoemel met de cijfers om ‘politiek correcte redenen’? Zou wonderlijk zijn dat daar nooit iets van uitlekt. Nee, qua geloof hoeven we niet te vrezen dar dit weer deken over ons land gooit. Gelukkig maar. Ik ben links als wat maar hecht zwaar individuele vrijheid, een ander een geloof opleggen o.i.d. past daar niet bij en mocht dat toch gebeuren dan man en paard helder benoemen.

   Zie de downloads op:
   https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/43/wie-is-religieus-en-wie-niet-

   • TH NL zegt op

    Beste Rob V.
    Je zult best met het begin gelijk kunnen hebben , als je er op prat gaat dat links alleen die zwaar individuele vrijheid bracht ben je or maak je de indruk van wat wij een linkse rakker noemen en rechts zijn zakken heeft gevuld . Iets wat een vroegere regeringsleider ook deed welk jasje hij aan had die taal hij predikte.
    Dit is een hersenspisel van een arbeider die niet voor die linkse praatjes valt.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik denk dat diezelfde trend ook wel voor België geldt.
   Maar ook in België wordt dat om politieke redenen redenen doodgezwegen.
   Of dat dan om “politiek correcte redenen” is ? 😉

   • Rob V. zegt op

    Ah het kwartje valt, we horen al sinds begin deze eeuw over islamisering maar in de praktijk praktisch geen toenane in islamieten. Dat mag natuurlijk niet genoemd worden want dat komt deze onheilroepende politici niet goed uit.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Welke groep werd eigenlijk onderzocht ?
     De ene keer spreekt men van Nederlanders van 15 jaar of ouder en dan spreekt men weer van de Nederlandse bevolking.

     Ga je alleen de Nederlanders nemen dan zal er weinig verschil zijn met de vorige keer. Zo snel schakelt men ook weer niet over naar geen of een ander religie.
     Ga je alle inwoners van Nederland nemen, dat zou je misschien wel eens andere cijfers kunnen krijgen.
     Cijfers, je bewijst er alles of niks mee.

     Maar geen toename van Islamieten. (Ik spreek dan voor België) .
     Zeker wel. En ook zal dat niet van de Belgen komen die nu plotseling Islamiet worden.
     Cijfers ? Ik heb echt geen thermometer nodig om te weten dat het in de zon warmer is dan in de schaduw.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      http://www.standaard.be/cnt/dmf20160319_02191726

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Religie_in_Belgi%C3%AB
      De islam is tevens de snelst groeiende religie van het land en een studie van het Pew Research Center voorziet een groei van het aantal moslims tot 10,2% van de Belgische bevolking in 2030.[6] Naargelang de hoeveelheid migratie, kan in 2050 het aandeel moslims van de Belgische bevolking 11,1% (nul migratie), 15,1% (gemiddelde migratie) of 18,2% (hoge migratie) bedragen volgens een recente studie van het Pew Research Center.[9]

      Toch iets of wat cijfers van 2016 voor Belgie
      Jaar Aantal moslims Percentage
      1970 90,000[3] 0,9%
      1990 266,000[6] 2,7%
      2000 364,000[3] 3,6%
      2016 862,600[7] 7,6%

      • Rob V. zegt op

       Vreemd dat Belgie geen officiële cijfers heeft! Weet dat de PEW cijfers iets aan de hoge kant zijn door te hoge geboortecijfers. In werkelijkheid hebben de Turkse, Marokkaanse etc. vrouwen ongeveer evenveel kinderen als autochtonen. Maar veel denken en reken mensen met een te hoog aantal babies voor moslims.

       Hier de PEW cijfers voor Europa, zie ook de hoge (te hoge) geboortecijfers waar men mee rekent:
       http://www.pewforum.org/2017/11/29/europes-growing-muslim-population/

       Meer info zie: https://twitter.com/kevinVcapelle/status/1054276869376434176

       Of zie Flip zijn plaatje met berekening % moslim heel Nederlandse bevolking:
       https://twitter.com/flipvandyke/status/1054311882344071168

       NB: Meer over de onzin van de baby-tsunami op Flip zijn site

     • Rob V. zegt op

      Het Centraal Bureau Statistiek (CBS) hanteert gewoon een meet/peil methode anders zouden de gegevens natuurlijk volstrekt onbetrouwbaar worden. Maar de pers wil definities nog wel eens versimpelen of soms domweg niet begrijpen. Zo wordt in de media ‘mensen met Nederlandse nationaliteit’ vaak versimpeld tot ‘inwoners van Nederland’.

      Religie en Belgistan heb ik geen kaas van gegeten. Maar dit soort ontwikkelingen kun je moeilijk ‘op gevoel’ schatten. Zo was op gevoel het aantal Schengenvisum afwijzingen ‘hoog’ maar als je de cijfers ziet blijkt dat amper om over naar huis te schrijven. Meten is weten. Zoals professor Hans Rosling zei (bij Arjen Lubach 2 jaar terug) gaat het om de mensen én de cijfers. Om de mensen en ontwikkelingen te begrijpen heb je statistiek nodig. Opmerkingen als dat statistiek de grootste leugens zijn is kolder van mensen die de feiten of trend niet bevallen. Nergens werkt men foutloos maar met cijfers van CBS, Eurostat etc. krijg je toch minstens een redelijk goed beeld van welke kant iets op gaat.

      Volgens EuroBar (valt onder Eurostat) was voor 2015 het aantal moslims in België 5,2%:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_the_European_Union

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Nogmaals ter herinnering.
       Ik zou het waarderen dat je mijn land België noemt en niet spottend of minachtend Belgistan.
       Ik doe dat met uw land ook niet.

       En ondertussen kan je de cijfers lezen.
       En die zijn vooral op de werkelijke reden van de groei van de Islam in Belgie gebaseerd en dat is migratie, niet geboorte.
       Zoals ik zei, je hebt geen thermometer nodig om te weten dat water kookt.

       • Rob V. zegt op

        Okay Ronny, België, flauw grapje van me om bij islamisering dan maar -stan achter dw naam te plakken.

        Maar PEW heeft dus drie scenarios. Ook 1 zonder migratie (gaat niet gebeuren), een met gewone migratie (das al lastig want verloopt grillig, begin deze eeuw vertrokken er een paar jaar per saldo meer mensen met moslimland achtergrond uit der bij kwamen) en 1 met de asielpiek 2014-16 (uitermate onwaarschijnlijk scenario).

        Maar voor alle 3 de scenarios telt geboorte een rol, t/m 2050 krijgen moslims kinderen. Of die moslim nu mugrant is of niet. Dat geboortecijfer van PEW is te hoog: “Muslims exceeds replacement level (i.e., the rate of births needed to sustain the size of a population) while non-Muslims are not having enough children to keep their population steady.”. Klopt niet. De moslima krijgt nauwelijks meer kinderen dan de autonoon en voor ons allen onder de vervangingsgraad van 2,1 kinderen (alleen Marokkaanse wat meer):
        http://www.flipvandyke.nl/2012/01/babytsunami-onzin/

        Dat reken je dus met een te hoog cijfer en hou je ook niet eens rekening met het feit dat die trend overal dalende is. Daarmee eindig je dus hoger in 2050 dan wat aannemelijk is.

        Verder kun je over PEW lezen in mijn andere link over de islamisering “In het rekenmodel van PEW Research zijn bijvoorbeeld bijna alle Iraanse Nederlanders moslim, terwijl we door de peilingen van het CBS weten dat dit niet klopt.” Daarom staat er op die site dan ook “Een voorspelling over het aandeel moslims in de Nederlandse bevolking in 2050 is al snel koffiedik kijken. Het aandeel moslims zal de komende jaren zeer waarschijnlijk nog stijgen, maar het tempo waarin dat gebeurt is van vele factoren afhankelijk.

        Iedere voorspelling moet daarom al snel met de nodige korrels zout genomen worden. Dat geldt ook voor de voorspelling van PEW Research, die gebaseerd is op aannames die niet kloppen.”.

        Vandaar dus dat ik zeg, het is vrij stabiel, neemt misschien wat toe, maar niets schrikbarends. Gaan we als het tegen zit misschien van 5% nu naar 10%. Kan net zo goed 5-6% blijven. We weten het niet. Maar zeker geen doemscenarios waarbij 1/3 of half Nederland of België onder het juk van de Islam komt.

        Meten is weten, het aantal gelovigen aanvoelen (ik zie het toch op straat) is net zo verstandig als mensen die visum en migratie zaken noemen op basis van wat ze ergens gehoord of gezien hebben. Heel veel onzin dus.

        • RonnyLatPhrao zegt op

         Alleen negeer je de werkelijk cijfers en die lijken de voorspellingen meer dan te bevestigen.

         voor Belgie
         Jaar Aantal moslims Percentage
         1970 90,000[3] 0,9%
         1990 266,000[6] 2,7%
         2000 364,000[3] 3,6%
         2016 862,600[7] 7,6%

         En daar laat ik het bij.

        • RonnyLatPhrao zegt op

         Trouwens, het exacte aantal Belgische moslims is onbekend, aangezien religieuze volkstellingen verboden zijn in België.

         Welke cijfers je dan ook gaat bovenhalen en voor waarheid wil nemen, ze getuigen dan van evenveel onzin als andere. Ook diegene die zogenaamd bewijzen dat er geen groei zou zijn.

         Maar merkbaar is het wel…..

     • Sir Charles zegt op

      Het aantal moslims in Nederland is weer geteld en alom klinkt het verheugd: niets aan de hand met de islamisering!
      Echter de islamisering is vooral ‘zelfislamisering’. Die gaat onverminderd door, niet omdat het moet maar omdat het kan.

      Daarnaast cijfers zeggen niet zoveel, politiek draait dikwijls alleen nog maar als beeldvorming om het volk koest te houden en daar werken verscheidene media maar al te graag aan mee.
      Dat is nu juist het probleem want het zijn géén harde cijfers omdat sinds 1994 religiebelijdenis van de inwoners niet meer wordt geregistreerd door de overheid
      Dit onderzoek is gebaseerd op nietszeggende vragenlijstjes en niet iets wat je met 2 tellen uit een database van de overheid kunt halen.

   • Sir Charles zegt op

    Er wordt dan weliswaar steeds minder een gebedshuis bezocht maar dat wil niet zeggen dat velen geen gelovigen meer zijn, dat zijn ze wel degelijk.

    • Rob V. zegt op

     Weet je wel wat men meet? Dat moskee bezoek is amper veranderd en het aantal moslims ook. Gelovigen meten op basis van bezoek aan een stenenbouwwerk zou echt stom zijn, je kunt prima geloven en nooit of amper een religieus gebouw betreden.

     Het CBS schrijft:
     “Het regelmatige kerkbezoek is in 2017 ten opzichte van dehele periode met 0,8 procentpunt afgenomen. De daling komt geheel voor rekening van de katholieken waar dit met 1,7 procentpunt is teruggelopen. Bij de moslims is het moskeebezoek gelijk gebleven en bij de protestantse groepen is het deel dat regelmatig een dienst bijwoont iets toegenomen.” en “Van de moslims brengt 42 procent minstens een keer per maand een bezoek aan een moskee.”.

     Weinig spannends dus qua omvang gelovigen of het bezoek aan een moskee. Maar je mag haast niet meer zeggen ‘de islamisering van Nederland’ kolder is, dan krijg je meteen het label wegkijker, zelfhater, weg-met-ons-er opgeplakt… het is niet (politiek?) correct om te zeggen dat we dus niet zullen verzuipen onder een golf van islamieten die voor het einde van de eeuw de macht zullen hebben…

     Wat cijfertjes:
     http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/de-islamisering-van-nederland-de-feiten

     Zelf ben ik blij met minder minder gelovigen (van welke religie dan ook), het is veelal een juk, maar ik verdedig ieder zijn recht wel of niet te geloven. Dat is aan het individu, het recht van het individu. En is val dan graag terug op metingen in plaats van de onderbuik.

     • Sir Charles zegt op

      Begrijp wat je bedoelt Rob V. zoals jij het ook kolder zal vinden wanneer men kritiek of een andere mening op de islam levert men al gauw weggezet wordt als een facist, racist, rechtse tokkie en dergelijke.

      • Rob V. zegt op

       Kritiek moet kunnen, grapjes ook. Ook weer ongeacht welk geloof (of ongelovigen), maar zoals dat lange tijd not done was met christenen ligt dat nog steeds moeilijk (zachtjes uitgedrukt) bij o.a. de islam. In sommige kringen krijg je al het stempel facist als je piet niet wilt verbieden…

 3. Sjaak S zegt op

  Toen ik met 23 voor het eerst in Azië was, vooral in Indonesië werd me vaak gevraagd welk geloof ik had. In die tijd (1980) was het altijd beter een geloof te hebben dan helemaal niets.
  Na een half jaar rondreizen, kwam ik weer terug naar Nederland.
  Daar deed ik een opleiding en solliciteerde ik naar werk en kwam in Duitsland bij Lufthansa terecht. Bij het invullen van de nodige documenten, werd ook naar mijn geloof gevraagd, dus vulde ik dit waarheidsgetrouw in.
  Toen ik een maand later mijn eerste salaris kreeg, zag ik tot mijn schrik dat 85 Dm van mijn salaris afgetrokken werd wegens “Kirchensteuer”.
  Dit vond ik een beetje te ver gaan. Bij navraag bleek dat de enige manier om daar van af te komen, ik uit de kerk moest treden. Dus deed ik dat. Ik moest toen naar Groß Gerau, waar ik in de kerk daar een officiële aanvraag moest doen om uit de kerk te mogen treden. De man met wie ik sprak, waarschuwde me nog, dat ik later dan nooit voor de kerk kon trouwen of Christelijk begraven worden. Ook kreeg ik nog drie maanden bedenktijd, waarbij natuurlijk die kerkenbelasting ingehouden werd.
  Ik was toen 25 jaar jong. Mijn moeder maakte zich zorgen, maar een bevriende Nederlandse priester stelde haar gerust: in Nederland was ik er nog steeds bij en hij vond het ook onmogelijk dat de staat in Duitsland je belastte op basis van religie.
  Dus sindsdien ben ik een “heiden” en mijn leven heeft er geen enkel nadeel aan gehad.

 4. jacques zegt op

  We gaan de goede kant op in Nederland. Enige realiteitszin komt de Nederlander ten goede. Ik leef mijn hele leven al als heiden en ben niet voornemens om dit te veranderen. Leven aan de hand van geschietschriften (Bijbel, Koran etc.,) is niet aan mij besteed. De sprookjes tijd is achterhaald dacht ik zo en ondanks dat de wereld vol staat met gebouwen die vaak indrukwekkend kunnen worden genoemd, blijven ze gemaakt door de mensheid en komt er geen god aan te pas. Ik ben mij bewust dat er mensen zijn die het nodig hebben om geleid te worden en zich verschuilen achter een geloof. Dat het talende is in Nederland mag wel duidelijk zijn. Elders in de wereld zien we een toename van zeer verontrustende taferelen, ingegeven door het geloof. Kijk naar Indonesië en Pakistan om maar eens wat te noemen. Nee de kruisriddertijd mag dan wel oud nieuws zijn, we krijgen nog veel meer gedoe in de toekomst, want er zit iets goed mis bij velen op deze aardbol.

 5. Cornelis zegt op

  Gelukkig hebben we in NL – en ook in Thailand – volledige vrijheid op dit gebied. In tegenstelling tot bij voorbeeld Indonesië waar op je ID-bewijs één van de ’toegelaten’ – ik meen 5 – religies moet staan. Voor het openlijk uitkomen voor het atheist zijn, zijn daar mensen in de gevangenis beland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website