2p2play / Shutterstock.com

De National Security Council (NSC) heeft de Thaise regering geadviseerd de noodtoestand, die is opgelegd om de Covid-19 pandemie te beteugelen, te verlengen tot 31 juli. Deze loopt normaal gesproken op 30 juni af.

NSC-secretaris-generaal Somsak Roongsita zei donderdag dat het decreet nog met een maand verlengd moet worden vanwege aanhoudende zorgen over de Covid-19-situatie.

De scholen in het hele land gaan woensdag weer open en ook bedrijven die een hoog risico op overdracht van besmettingen zoals nachtclubs, worden dan weer geopend, daarom wil men extra alert zijn.

Critici en de oppositie hebben de regering gevraagd de noodtoestand te beëindigen, omdat het de autoriteiten de bevoegdheid geeft om bijeenkomsten en protesten te verbieden en andere vrijheden in te perken.

Volgens generaal Somsak is het verlengen van de noodtoestand geen politiek besluit en heeft dit geen invloed op het dagelijks leven van mensen. De noodtoestand is inmiddels al tweemaal verlengd sinds het op 26 maart werd ingesteld.

Somsak wijst er op dat het virus wereldwijd nog actief is en de noodtoestand het gemakkelijk maakt om snel in te grijpen als het virus weer oplaait.

Bron: Bangkok Post

19 reacties op “National Security Council (NSC) wil verlenging van noodtoestand in Thailand”

 1. endorfun zegt op

  Als men wacht totdat de pandemie over zal zijn, of er een vaccin is, of zelfs een medicijn, dan kan men nog jaren wachten …
  Ondertussen komt hun hele economie kapot. Eén van de voornaamste bronnen van inkomen is het toerisme.
  Zonder toeristen, worden velen tot de bedelstaf veroordeeld. Zal de overheid blijven geld (5000 THB) hoe belachelijk laag ook, geven om miljoenen in leven te houden?
  Op een berpaald moment zal men toch terug tot het normale leven moeten overgaan.

  • Geert zegt op

   Beste,

   Bijna iedereen spreekt erover in Thailand en bijna iedereen is ervan overtuigd dat de verlenging van de noodtoestand niets meer te maken heeft met Covid-19. Met bijna iedereen bedoel ik de lokale Thaise mensen.
   Ik heb echter geen glazen bol zoals mijn naamgenoot GeertP, maar ik voel wel dat het voor de Thai moeilijker wordt om de maatregelen van de regering te blijven slikken.
   Afwachten hoe het zal uitpakken.

   Gegroet,

  • Peter.A zegt op

   Mijn vriendin woont in Chiang Mai en gaf aan dat de 5000 THB steun weer beëindigd is.
   Het weren van toeristen heeft een zeer grote negatieve invloed op de gewone Thai die het sowieso al net breed heeft.
   Ze zei ook dat er vele gevallen bekend zijn van zelfmoord omdat men dit toekomstloze gedrag van de regering niet langer kan aan kan.

 2. GeertP zegt op

  Nogmaals,dit heeft niets met het Covid verhaal te maken.
  Er is momenteel grote paniek om iets wat meer teweeg gaat brengen dan dat hele Covid verhaal.
  Ik heb gisteren al aangekondigd dat er iets groots aan zit te komen in mijn kristallen bol verhaal.

  • Dennis zegt op

   Tuurlijk. En je blijft de informatie achterhouden totdat er groot nieuws komt en dan zeg jij: Dat is het!

   Als je echt een glazen bol hebt dan zeg je het nu. Anders is het gezwets in de ruimte.

  • jan de ruiter zegt op

   U hebt uw roeping gemist. U kan beter met uw kristallen bol op de kermis gaan staan en daar proberen uw bovennatuurlijke gaven aan de man of vrouw te brengen i.p.v te trachten het verloop van deze coronacrisis in Thailand te voorspellen.

 3. mat zegt op

  Het kan bijna niet anders dan dat de mensen in opstand komen, het gaat per slot van rekening om hun leven!!!!!Deze regering maakt alles kapot, plus wat de uitstraling naar het buitenland nog voor gevolgen kan hebben, vele die hier jaren lang op vakantie zijn gekomen keren dit land de
  rug toe, maar die behoren waarschijnlijk toch niet bij de doelgroep van deze slimme rikken.

 4. Wayan zegt op

  Goed idee om de noodtoestand te verlengen bv. tot eind van het jaar, je wil toch geen toestanden zoals in de US
  De overheid hier doet een prima job, gegeven de moeilijkheid van covid 19
  Trouwens Australia en Nieuw Zeeland ( en meer landen )hebben ook voorlopig een lock down tot eind van het jaar voor toeristen.
  Maar tja hier zijn de farang die het zogenaamd beter denken te weten

  • Cornelis zegt op

   Zo zien overheden het graag: alles wat ze doen of nalaten kritiekloos prijzen!

   • Rob V. zegt op

    Cornelis toch, we kunnen als ‘gast’ toch niet met het vingertje gaan zwaaien. Een beetje lastige vragen stellen of met minder ingrijpende maatregelen hetzelfde resultaat behaald kan worden. Of maatregelen wel proportioneel zijn, belangen tegen elkaar afwegen enzovoort. Dat soort terechte vragen moeten we de leiders niet stellen. Stel je voor, een heus debat door diverse berokkenen en belanghebbende. Wat een gekke ideeën heb je. Straks ga je nog bazellen of de huidige maatregelen de Thaise burger mogelijk onredelijk hard treffen. Vadertje staat weet wat goed voor ons is. Mondje dicht, op je knieetjes onder een foto van Prayuth en je excuses aanbieden. 555

 5. GeertP zegt op

  Ik kan een tipje van de sluier oplichten in een enigszins cryptische omschrijving,kijk maar wat je er mee doet.

  Voor wie er zit te wachten op een teken van leven va onze oosterburen,dat komt er niet!!!!!

 6. chris zegt op

  In veel landen trekt de overheid meer macht naar zich toe dan democratisch wenselijk is. Dat is een werldwijd verschijnsel en daar vormt Thailand geen uitzondering op. Noodtoestand, noodwetten, aantasting van grondwettelijke vrijheden…….het komt overal voor.
  Merkwaardig is dan wel dat de bevolking in deze landen in meerderheid achter het strenge, deels ondemocratische beleid staan. Rutte is nog nooit zo populair geweest.

  • chris zegt op

   Een kleine aanvulling.
   Dit naar zich toetrekken van meer macht door menige regering heeft volgens mij alles te maken met de teloorgang van het neo-liberale, kapitalistische denken van regeringen en bedrijven. Meer en meer begint de burger in te zien dat deze manier van economie de revenuen ongelijk en oneerlijk verdeelt (de rijken krijgen steeds meer, deels gesteund door overheidsmaatregelen om rijken te bevoordelen en werkenden veel minder te laten profiteren en deels de rekening te laten betalen), en daarnaast een enorme aantasting vormt van het milieu. Het MOET anders maar niet iedereen wil dat inzien, en zeker niet degenen die van de huidige en dezelfde terugkerende economie onder het nieuwe normaal het meest profiteren. Kijk eens goed naar de sectoren die het eerst open mogen. Niet de sectoren waar de burger het meest om zit te springen.
   We moeten van ‘meer (geld, goederen) en hetzelfde’ naar ‘minder en anders’. De oorsprong van het Corona-virus heeft alles te maken met de manier waarop wij (en niet alleen de Chinezen) met ons voedel omgaan. Denk je eens in dat er een virus komt dat overspringt van varkens naar de mens. In Nederland zijn er ruim12 miloen. Weg Nederland. http://nvv.nl/administration_uploaded/37/64/2/Factsheet_varkenshouderij_juli_2016.pdf

   • Johnny BG zegt op

    Hoeveel macht heeft Chris in Thailand? Zelfs met stemrecht een nog minder aandeel dan in Nederland in dat gaat al helemaal nergens over.
    Democratie is niet wat het zegt en toch voelen zich er velen beter bij als het anders geregeld is.
    Het fijne van Thailand is dat je goed geld kan verdienen als je een idee hebt en dat geeft hoop aan 70 mio mensen.

    • chris zegt op

     Ik macht? Wel, invloed zou ik het willen noemen en meer dan jij denkt en suggereert. Want als je in Thailand goed geld kunt verdienen kun je ook best wel invloed hebben als je de Thaise wegen en netwerken bewandelt. En dat gaat niet via de stembus.

 7. pjoter zegt op

  En zo lopen we met de kruiwagen weer een maandje verder.
  en wat zit er in de kruiwagen., eigenbelang en waarom, bang voor het eigen volk.

 8. TheoB zegt op

  Verbaasd met niets. 28 Juli is ZIJN verjaardag en gezien ZIJN populariteit nemen de ‘powers that be’ geen risico. Voorafgaand aan 28 juli zal de politie druk zijn met het monitoren en bezoeken van criticasters.
  Als hun feestje zonder noemenswaardige tegengeluiden is verlopen zal de noodtoestand misschien opgeheven worden.

 9. JC S zegt op

  https://travelunlimited.be/coronavirus/corona-en-reizen-buiten-europa-eu-gunstige-beslissing-verwacht-begin-volgende-week-voor-47-of-meer-landen/

 10. Chris B zegt op

  Ieder land pakt de Covid 19 problematiek op een andere manier aan. Thailand kiest voor de meer voorzichtige weg. Of dit ten onrechte is of niet, zal achteraf moeten blijken. Een feit is wel dat het aantal besmettingen de laatste tijd op een (zeer) laag peil staat. Dat de regering voorzichtig is met het versoepelen van de maatregelen is begrijpelijk. In Nederland is dat niet veel anders, het effect van een versoepeling van de maatregelen. Is pas na een paar weken duidelijk. Dat de grenzen (nog) niet op een kier worden gezet is (zeer) vervelend voor degene die het raken. Met name degene die voor een inkomsten rechtstreeks afhankelijk zijn voor toeristen. Dat het vele mensen tot op het bot raakt valt niet te ontkennen. Maar de situatie in wereld is bij lange na nog niet stabiel aangaande het aantal besmettingen. Sommige landen hebben hun hoogtepunt nog niet eens bereikt. Of de vrees van de regering terecht of onterecht is , wie zal het zeggen. Kom zelf ook al ruim 30 jaar in Thailand, en heb er ook gewoond. Dat we er nu niet naar toe kunnen is een gemis. Maar er komen ook wel weer andere tijden. Laten we de moed erin houden en niet bij de pakken neerzitten. Voor de locale mensen is het vele malen erger dan voor ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website