(Phairot Kiewoim / Shutterstock.com)

De zaak van een verdachte, die door de politie in Nakhon Sawan werd vermoord, werpt licht het op ongebreideld politiegeweld in Thailand maar hervorming van de politie is onwaarschijnlijk, zegt Human Rights Watch.

Dankzij sociale media en een klokkenluider, die de huiveringwekkende video heeft gelekt, zag het publiek een groep politieagenten die een drugsverdachte doodmartelen. Dit heeft opnieuw geleid tot publieke verontwaardiging tegen de autoriteiten. En zorgde voor een mediastorm over deze flagrant afschuwelijke daad.

De uitgelekte video, waarop te zien is hoe het 24-jarige slachtoffer verstikt wordt met een plastic zak, de connecties van de hoofdverdachte met beroemdheden en zijn ongewone rijkdom, die hem honderden jaren zou kosten om van een politiesalaris te verwerven, tonen de wreedheid van de politie in Thailand en de noodzaak van hervormingen.

In een interview, dat vrijdag live werd uitgezonden op Thai PBS World, zei dhr. Sunai Phasuk, een senior onderzoeker bij Human Rights Watch (HRW) in Thailand, dat marteling van drugsverdachten in hechtenis door de politie “zeer gebruikelijk” is.

“Elk jaar worden er gevallen gemeld aan Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties, maar het probleem wordt nu extra benadrukt door wat er in Nakhon Sawan is gebeurd. Het gebeurde voor een camera en de beelden lekte uit. Dat leidde tot publieke verontwaardiging en woede”, zei Sunai.

“In andere gevallen waren er echter geen getuigen, geen bewijs of beeldmateriaal en degene die de martelingen hebben overleefd zijn te bang om aangifte te doen. Dit is dus slechts het topje van de ijsberg in Thailand, die serieus en grondig moet worden aangepakt,” voegde hij eraan toe

Donderdagnacht hield de politie een persconferentie om de arrestatie aan te kondigen van de hoofdverdachte, Thitisan Uttanaphon. Ook bekend als “Joe Ferrari” door zijn verzameling supercars, die aan het hoofd stond van het politiebureau van het Nakhon Sawan Muang district. Hij en de andere betrokken politieagenten worden ontslagen.

“De persconferentie van de politie gisteravond was een belediging voor het publiek. Het ging er niet om de voortgang van het politieonderzoek te melden of wat de richting van het onderzoek zal zijn, maar het ging erom de hoofdverdachte in deze zaak, degene die de opdracht gaf tot de marteling en die de moord heeft gepleegd, de gelegenheid te bieden excuses aan te bieden.

“Wie proberen ze voor de gek te houden?” vroeg meneer Sunai. “Thai zijn niet dom. Wat er gisteravond op de persconferentie van de politie werd getoond, wekte geen vertrouwen dat in deze zaak recht zal worden gedaan”, voegde de rechtenonderzoeker eraan toe.

De gesprekken over de noodzaak om de politie te hervormen zijn hervat. Net zoals de gesprekken over de hervorming van het leger. Die zouden plaatsvinden na de massale moordpartij door een soldaat in Nakhon Ratchasima (februari 2020). De toenmalige legerchef generaal Apirat Kongsompong beloofde met betraande ogen in om het leger te hervormen. Sindsdien is er echter niet veel meer gebeurd en is het incident teruggebracht tot een persoonlijk conflict tussen de dader en zijn meerdere. Deze keer, denkt Sunai, zal het niet anders zijn.

“Allereerst moet opgemerkt worden, dat de huidige premier met stevige beloften kwam om het leger en de politie te hervormen. We hebben al gezien dat beloften met betrekking tot militaire hervormingen zijn geflopt. Er is niet echt iets gebeurd en daarom heb ik er geen vertrouwen in dat men serieuze actie zal ondernemen als het gaat om politiehervorming’, zei hij.

“Laten we niet vergeten dat generaal Prayut als premier van Thailand rechtstreeks de leiding heeft over de Royal Thai Police. Zeven jaar zijn verstreken, hij heeft niets gedaan. Denk je dat hij het nu gaat doen? Nee hoor!” was zijn slotconclusie

Bron: Thai PBS World

21 reacties op “Moordzaak van politiechef Nakhon Sawan”

 1. Marcel zegt op

  Jo Ferrari rijdt in een Lamborghini van 200MB. Hij is een telg uit een van de rijkste families van Nakhon Sawan. Zoals gebruikelijk in Thailand heeft hij de post van hoofd van de plaatselijke politie gekocht, waarmee de familie status en positie waarborgden. Het gaat er nu om deze te behouden. Eén van de aanwezige politiemensen kreeg wroeging en meldde de gebeurtenissen die al op 6 aus jl plaatsvonden. Schrijnend is ook de houding van een arts en van het bestuur van een ziekenhuis, waarnaar de overledene is vervoerd na doding. In hun bericht werd beschreven dat het overlijden te wijten was aan overmatig drugsgebruik.

  • Rob V. zegt op

   De agent die de beelden deed lekken naar een advocaat gaf aan eerst intern aan de bel te hebben getrokken maar daar kwam hij met 2 weken nergens. Hij vreesde voor zijn leven zegt hij en heeft uiteindelijk de beelden via een advocaat naar buiten laten komen. Werkt dat interne melden van zaken die niet pluis of ‘vreemd of enigszins opmerkelijk’ zijn wel? (retorische vraag).

   De rol van het ziekenhuis is mij ook nog niet helemaal duidelijk. Blijkbaar heeft de politie gezegd tegen de arts dat de man overleden was aan een overdosis, de arts heeft dat overgenomen (en geconstateerd dat er inderdaad drugsresten in zijn lichaam zaten). Maar van serieus onderzoek lijkt geen spraken. Misschien hoeft dat niet als de politie erg duidelijk maakt wat de doodsoorzaak is… 100% onafhankelijk onderzoek zou het agenten denk al wat moeilijker maken… Maar netwerken zijn in Thailand belangrijk he? =/

 2. Rob V. zegt op

  Dat dit het topje van de ijsberg is zou heel goed kunnen. Meestal is er geen video opname en dan is het het woord van de politie versus een enkele nabestaande…

  De persconferentie mbt de martelmoord was ook een circus. Zo zijn we de verdachte(n) op foto’s met heel losse tyripjes om de polsen zodat het alleen voor de show is, mocht de hoofdverdachte het woord doen terwijl bij de standaard persconferentie waar de politie met verdachte(n) showen, die laatste er stilletjes bij zitten terwijl de mannen in het bruin trots het woord voeren.

  Wat had de hoofdpersoon, politie kolonel “Ferrari Joe” te zeggen? Nou, dat die 6 zaken over het hoofd waren gedaan om de drugsdeal verdachte het zicht te ontnemen, dat ze pas de zak aantrokken toen de man verzet gaf, dat het niet de bedoeling was hem te laten stikken, dat hij als 38-39 jarige kolonel en hoofd van dat politiebureau onervaren is en niet goed wist wat hij deed (dat was het excuus waarom de overige cameras uit gezet waren of gewist, 1 camera vergeten). De valse medici verklaring van een overdosis als doodsoorzaak omdat de vrouw van de verdachte drugsdealer zei dat hij dagelijks gebruikte (er zijn sporen van drugs gevonden volgens het ziekenhuis). Het spijt Ferrari Joe heelll veelll… Ook een sorry naar de ouders toe. De crematie was al rond ook al had de moeder van de overleden man daar bezwaar tegen…

  Maar de advocaat die de video naar buiten bracht heeft nu wel een aanklacht wegens smaad… het imago van die arme Joe ligt immers aan duigen. Over zijn imago gesproken, die naam “Ferrari Joe”, die had hij al een tijdje, iedereen wist dat hij een groot wagenpark dure bolides had (Ferrari, Mercedes Benz, Maserati enzovoort) en twee villa’s. Dat allemaal van een salaris van minder dan 50.000 thb per maand, al kon hij legaal bijverdien omdat een agent ongeveer 1/4de van inbeslaggenomen criminele goederen (luxe auto’s enzo) die op veilingen doorverkocht worden als beloning houden. Maar dan kom je nog lang niet aan zo’n luxe leventje, en een rijke familie of vrouw had hij ook niet. En toch is er niemand die hem onder de loep nam? Er zijn wel meer hoge agenten en militairen die ongebruikelijk rijk zijn maar waar er geen onderzoek is of deze op niets uit loopt.. is al jaren zo dat geld omhoog stroomt naar de top… Ik moet dan ook wel lachen dat er mensen waren die serieus dachten dat generaal Prayuth in 2014 orde op zaken ging stellen. 555 Terwijl al zeg een eeuw lang er diverse klieks en netwerken zijn die elkaar vliegen af vangen, ongebruikelijk rijk worden en vervelende burgers laten verdwijnen. Bloed, corruptie en fout netwerken is helaas geen zeldzaamheid. Sla de geschiedenisboekjes over Thailand er maar op na.

  Dat is dan ook meteen de reden voor pessimisme. Je lees al vele opmerkingen met de vraag of er deze keer een serieuze aanpak zal zijn of dat we wéér een gevalletje wegkijken en onder het tapijt vegen, vertragingstactieken en lachwekkende strafjes voor “mensen met een goed netwerk” zullen zien. Onder die omstandigheden kun je wel spreken van een verrot systeem. Dat pak je niet zo 1-2-3 aan.

  Toch geloof ik dat dat kan. Maar dan moet het volk echt schoon schip maken en een groot deel van dat zooitje daar boven uit het zadel wippen. Eisen dat er nu eens serieus transparantie komt, aanpakken van mensen die ongewoon rijk zijn. Niet weer van doe loze beloften dat men nu eens de militairen, politie of politici goed door zal lichten om vervolgens na wat symbolische rituelen en shows niets wezenlijks te doen. Maar de bezem echt door het systeem halen, daar zal goed verzet tegen komen uit de hogere kringen. Dankzij sociale media is het wel een pak lastiger de zaken onder het kleed te vegen, dus wie weet is er nog hoop. Laten we hopen dat deze agenten nu eens echt goed onderzocht worden en voor een objectieve rechter en OM doorgelicht worden en passende straffen krijgen. Het zou tenminste een klein begin wezen.

  Bronnen en meer info (zelf even knippen en plakken, kon ze niet als vol automatische link plaatsen zonder de spamfilter af laten gaan met meer dan 1-2 klikbare links):
  https://www.thaienquirer.com/31842/most-shocking-quotes-from-surreal-press-conference-with-killer-cop/
  -https://www.thaienquirer.com/31874/lawyer-who-leaked-joe-ferrari-tape-sued-for-defamation/
  -https://thisrupt.co/current-affairs/a-very-sad-siamese-tale/
  -https://thisrupt.co/current-affairs/nausea-and-corruption-in-siam-land/
  -https://www.khaosodenglish.com/opinion/2021/08/28/a-rotten-cop-reminds-us-police-reform-urgently-needed

 3. Tino Kuis zegt op

  De video van de ondervraging en moord op de drugs verdachte op 5 augustus werden gemaakt door een jonge agent op dat politiebureau in Nakhorn Sawan. Hij speelde de beelden door naar een advocaat die vervolgens geen juiste reactie kreeg van de autoriteiten en ze daarom plaatste op de sociale media.
  Het probleem bij de bestrijding van corruptie in Thailand is dat mogelijke klokkenluiders vaak bang zijn voor de nare gevolgen: moord, intimidatie, ontslag en aanklachten wegens smaad. Ik vermoed dat die jonge agent nu ook heel bang is. Heel triest allemaal. Ik kan er nog aan toevoegen dat de ouders van de vermoorde 24-jarige drugs verdachte door de politie onder druk werden gezet te zwijgen. Daar is ook een video van.

  • Tino Kuis zegt op

   En dan is er ook nog een video van een monnik die het desbetreffende politiebureau bezoekt en zegt:

   ‘Joe Ferrari is een betere man dan anderen die corrupt zijn en het land in vuur en vlam zetten. De dode man, hoe triest ook, was alleen maar een drugsdealer’.

   • Herman zegt op

    Precies. En deze uitspraak weerspiegelt exact de mentaliteit en denkrichting van vele Thai die helemaal niets hebben met principes van een rechtsstaat dan wel rechten voor gewone mensen. Een ‘hogere’Thai mag de dood van een iemnand op zijn geweten hebben een ‘lagere’ Thai gaat voor een 112 belediging jaren het gevang in.

 4. Kees zegt op

  En dan natuurlijk dit. De klokkenluider moet hangen:

  https://aseannow.com/topic/1229063-lawyer-who-leaked-joe-ferrari-tape-sued-for-defamation/

  • Ger-Korat zegt op

   Nee dat is niet waar. De agent welke de beelden op zijn camera opnam vreesde voor zijn leven en speelde de beelden door naar de advocaten omdat er intern geen vervolg kwam. Nou beschuldigt de ene advocaat de andere ervan te lang te hebben gewacht om de beelden naar buiten te brengen omdat deze een bedrag van 20 miljoen wilde hebben van de dader. Ja ja en zo gaat het voort, zal ook wel waar zijn vermoed ik waarom anders 2 bekende advocaten het met elkaar aan de stok hebben, zal echt niet zomaar wat worden geroepen.

 5. Matta zegt op

  Men kan beginnen met eerst de Trias politica van Montesquieu (1689-1775) te lezen alvorens men maar denkt of spreekt van hervormingen.

  • Herman zegt op

   Een scheiding der machten naar westers model zal nooit en te nimmer post vatten in ootsres denken!

   • Tino Kuis zegt op

    Dat is niet waar, Herman. In Taiwan, Japan en Zuid-Korea is sprake van een redelijk goede scheiding der machten.

 6. G.J. Krol zegt op

  Als de Thaise politie onderzoek gaat doen naar de Thaise politie, zijn de verwachtingen niet hoog gespannen. ” ,,Ik probeerde informatie van de verdachte te krijgen met als doel het drugskartel om zeep te helpen.” aldus de schuldbewuste eigenaar van 13 sportwagens. ,,Geld speelt hier geen rol. Nooit in mijn politieleven ben ik gecorrumpeerd geweest.” Ik ben na deze persconferentie een stuk geruster op de integriteit van de Thaise politie.

 7. Jeroen zegt op

  Herinneren jullie nog die militair die verschillende mensen doodschoot vanwege zijn op thaise bath beluste meerderen. Ook toen zouden we het systeem eens goed gaan veranderen.
  En, er verandert niets.

  Ook in deze casus: als het straks wat rustiger wordt in de media, dan gaan we gewoon weer door op de oude voet.

 8. B.Elg zegt op

  Ik herinner me de “war on drugs” van Thaksin rond 2003. Op 3 maanden tijd 2800 mensen geëxecuteerd door de politie. Simpelweg afgeknald omdat het mocht. Daar waren veel onschuldigen bij. Mensen kwamen niet voor de rechter, een politiebadge was meteen een “license to kill”.
  De oplossing ligt in betere opleidingen, hogere eisen voor aanwerving bij en betere salarissen voor de politie.

  • Herman zegt op

   Zal nooit gebeuren!!! De gesuggereerde oplossing impliceert een beter functionerend politiekorps, in geen enkel belang voor de heersende kliek. Een dergelijk korps zou in 2003 juist niet aan betreffende orders gehoor hebben gegeven, en hoe gruwelijk ook: een dergelijke houding gaat niet geaccepteerd worden.

 9. Rob zegt op

  Daar moet dan toch heel nodig de bezem door, maar ik hoor van geen enkel ander land dat ze er ook op diplomatiek vlak maar iets aan doen of commentaar op hebben.
  Ook de Vn die daar een hoofdkantoor voor Azië hebben is stil.

 10. Johnny BG zegt op

  In heel veel samenlevingen gaat het er niet om wat voor werk je doet maar wat je eraan overhoudt. Iedereen weet dat je in Thailand je bij de politie of het leger moet inkopen. Sommige hebben wat geluk maar hebben wel een ereschuld.
  Er wordt zoveel geld verdiend met het toelaten van ondergrondse activiteiten door politie en het leger waardoor een opschoning gewoon niet mogelijk is.
  In de tijd van Thaksin waren er moordcommando’s die vervelende drugs dealers moesten omleggen en dat werd geregeld vanuit de politie dus we moeten ook nu niet gek opkijken dat dit nu nog steeds gebeurt. Op een bureau doden is dan niet al te slim maar waar gewerkt wordt worden ook fouten gemaakt.
  Het is wat het is en aan de Thaise bevolking om hier een mening over te hebben.

 11. Geert zegt op

  Het hele overheidssysteem, en zeker leger en politie, zijn door en door verrot. Dat kan enkel omdat ook de top hetzelfde profiel vertoont.

 12. dirk zegt op

  Mijn Thaise vrouw was altijd heel bang voor politie.
  Ik vroeg haar waarom, ze vertelde dat haar moeder vroeger had gezegd, dat ze zich ver van politiemensen moest weghouden want die mensen deugen niet.
  Als we nu in de auto zitten wordt ze nog steeds zenuwachtig als ze politie ziet.

  Onder de bevolking weten ze dus verdomd goed wat zich afspeelt maar ze doen er niks mee.
  Als men bij verkiezingen dan gaat wegkijken en ontkennen zal het er wel goed ingebakken zitten.
  En dan moet ik denken aan het spreekwoord: Elke bevolking krijgt de leiders die het verdient.

 13. Jacques zegt op

  Het leven is een groot theaterstuk voor velen. Ik kan het niet vaak genoeg onderstrepen. Corruptie is voor vele Thai een gangbare manier om aan geld te komen. Dus voor die groep niets iets om je druk om te maken. Als dit in een keer op de schop gaat dan blijft er niet veel meer over van de politieorganisatie ben ik bang. Dus gebeurt er vrijwel niets, alhoewel dit niet zomaar overwaait. Ik hoor al berichten dat er zelfs gedacht wordt aan doodstraf voor dit soort vergrijpen. Maar ja wat kan je in Thailand serieus nemen. De Thai en het schaamtegevoel, het is verwarrend.
  Gezichtsverlies lijden is een niet begaanbaar terrein. Ik zie wel vrijwel altijd meewerkende verdachten die ook aan het schouwen meewerken. Mogelijk als onderdeel van de verhoormethodes die er volgens horen zeggen niet altijd conform westerse standaards aan toe gaan. Corrupte advocaten en (schouw)artsen ook niet vies van geld. Geld houdt de wereld drijvende, maar maakt ook vele mensen ziek. In Nederland hebben we bij de politie, bureau interne onderzoek, die redelijk bevolkt is en nooit zonder werk zit. Een ieder zich zelf respecterende organisatie moet aan preventie doen, want het blijkt telkens nodig. Hoe dat in Thailand gestalte heeft weet ik niet, maar wil men nog iets van geloofwaardigheid willen behouden dan is het nu de hoogste tijd om hier invulling aan te geven. En dat moet natuurlijk niet alleen zijn voorbehouden aan de politie, zoals we allemaal wel weten.

 14. Chris zegt op

  Laat ik maar weer de advocaat van de duivel spelen want die Joe is in de publieke opinie al veroordeeld voordat zijn proces is begonnen. En als dat later (vele jaren later) niet het geval is of slechts een lichte straf wordt uitgedeeld zijn de commentaren op de corrupte politie, regering en rechters niet van de lucht.

  1. Niemand, ook Joe niet, is schuldig totdat de rechter zijn vonnis geeft;
  2. Zelfs als Joe toegeeft dat hij zakken over het hoofd van de verdachte heeft getrokken is een van de belangrijkste vragen WAAROM hij dit deed. Dat zal in hoge mate de strafmaat bepalen want de ene moord is de andere niet, oftewel was het opzet of dood door schuld. Joe heeft daar zelf al een voorzet voor gegeven door te zeggen dat hij de Thaise samenleving wil beschermen tegen drugs en drugsdealers. In het verleden zijn daarvoor honderden Thais vermoord. Joe beweertv dat dit de eerste keer is dat een verdachte overlijdt door hem. De vraag is dan waarom hij andere drugsverdachten in het verleden niet heeft vermoord. Die waren toch ook een bedreiging voor het volk, of niet?
  3. Dat Joe rijk is, puissant rijk is heeft voorlopig niets te maken met de “moord op de drugsverdachte”. Natuurlijk is de aandacht nu op hem gericht en zal zijn doen en laten (zeker waar het opbrengsten van zijn acties betreft en het betalen van belasting daarover) nader worden onderzocht.
  4. Vooralsnog zijn er allerlei geruchten: dat hij (en zijn team) de in beslag genomen drugs deels verdonkeremaande en weer op de markt bracht; dat hij via via de luxe auto’s zelf illegaal importeerde om er daarna een deel ervan te confisceren. Geruchten, geen feiten vooralsnog.
  5. Ik schat zo in dat ook in deze zaak het onderscheid tussen wat illegaal is (en waarvoor je dus in aanraking met justitie komt) en wat ‘onbehoorlijk’ is (wat je al dan niet je baan, je reputatie kan kosten maar ook tot held kan maken) een grote rol gaat spelen.

  Onbehoorlijk is wat je niet behoort te doen maar daar heeft iedereen zo zijn eigen ideeen over. Afhankelijk van je eigen normen en waarden die al dan niet op een hoger niveau (bv. in een samenleving) worden gedeeld. Soms wordt er door de een het woord corruptie gebruikt terwijl daar in een andere samenleving helemaal geen sprake is. In het geval van Joe heb ik nog geen voorbeelden gevonden van corruptie, wel van moord of doodslag, afpersing en (aanzet tot) valsheid in geschrifte.
  Is het illegaal om 29 dure auto’s te bezitten met een modaal inkomen? Als je er via legale middelen aan bent gekomen niet. Is het onbehoorlijk voor een politie-chef om de confiscatie-premie helemaal alleen op te strijken? Tja, dat hangt af van de waarden en normen van de chef, van zijn collega’s (die krijgen wellicht samen 100.000 Baht van elke miljoen Baht die de chef opstrijkt om hen tevreden en stil te houden), van de waarden in het politiekorps en in de samenleving als totaal. In de Thaise samenleving, in tegenstelling tot de meer egalitaire Nederlandse samenleving, is erg rijk zijn niet per definitie afkeurenswaardig of verdacht.
  In wetten wordt beschreven wat wel en niet legaal is. Om waarden en normen duidelijk te maken zijn zogeheten gedragscodes nodig, die onderdeel uitmaken van je arbeidscontract en die – bij overtreding – tot oneervol ontslag kunnen leiden. In menig land zijn die gedragscodes aanwezig (doktoren,banken, onderwijs, ministeries), en zeker waar het de politie betreft.
  Als de Thaise regering zou willen, zijn die gedragscodes tamelijk eenvoudig te specificeren voor de Thaise politie. Het wiel hoeft echt niet te worden uitgevonden. Maar menigeen denkt dat de politieke wil om de Thaise politie te hervormen ontbreekt, al decennia lang. Ik ook trouwens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website