suphot / Shutterstock.com

Thaise burgers die verkeersovertredingen melden, krijgen daarvoor een beloning indien de overtreder wordt beboet. Dit kliksysteem gaat in op 9 december.

Deze opmerkelijke maatregel is gisteren aangekondigd door minister van Transport Saksayam Chidchob en komt voorafgaand aan de vijfdaagse Nieuwjaarsvakantie, die vaak gepaard gaat met veel dodelijke verkeersongevallen.

“De beloning komt van de opbrengst van boetes die worden opgelegd aan automobilisten en kunnen variëren van 200 tot 30.000 baht,” aldus de heer Saksayam.

De minister laat weten dat iedereen die bewijs kan aanleveren van wangedrag dat resulteert in vervolging, in aanmerking komt voor een beloning gelijk aan 50% van de boete die aan de dader is opgelegd. Dat kan middels foto’s en filmpjes. Ook voertuigen die sterk vervuilend zijn of te veel passagiers vervoeren kunnen worden gemeld. De melding kan worden gedaan op de website en de Facebookpagina van de afdeling Land Transport. Daders moeten zich binnen zeven dagen melden op het politiebureau en de boete betalen.

Saksayam zegt dat het niet alleen gaat om boetes uit te delen: “Dit initiatief is bedoeld om iedereen aan te moedigen om een verantwoord bestuurder te zijn. Het aantal gewonden door verkeersongevallen op de wegen in Thailand moet sterk afnemen en het aantal verkeersdoden moet dalen naar nul”.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Minister van Transport: Meldt verkeersovertredingen en ontvang een beloning!”

 1. GeertP zegt op

  lijkt me een heel goed plan, nu alleen nog kinderen gaan belonen als ze hun ouders aangeven voor anti regerings sentiment en de DDR is herboren.

 2. Cornelis zegt op

  Telkens wanneer je denkt dat je alle vreemde ideeën nu wel hebt zien langskomen word je toch weer verrast. Je zou toch denken dat men eerst de enorme politie-organisatie aan het werk gaat zetten om zèlf daadwerkelijk en effectief tegen verkeersovertredingen en vervuilende vervoermiddelen op te treden…….

  • Zijn eigenlijke boodschap is dan ook: Wij hebben in Thailand een incompetent politie-apparaat dat niet kan handhaven. Dus hebben we de hulp van burgers nodig.

 3. teun zegt op

  Burgers moeten gaan helpen? Die kennen zelf de verkeersregels niet. Net als het diendersgilde.

 4. Harm zegt op

  En wat als de bekeurde er achter komt wie hem / haar heeft verlinkt middels de foto of film?
  Er zijn hier meer wapens in omloop als waar dan ook, tel daar het korte lontje van veel Thai bij op en de politie heeft opeens een flink aantal ernstigere misdrijven op te lossen als voor dat dit DDR plan wereld kundig werd gemaakt.

 5. pieter zegt op

  Mooie aanvulling op je aow ; ga gewoon met camera bij sukhmovit in Pattaya staan en per keer ong 2-3 roodlicht rijders.

  Wel uit naam van je vrouw claimen want ja werken mag niet !!
  Het word steeds leuker in Thailand 555

 6. John Chiang rai zegt op

  Als je bedenkt dat een groot deel van de landbevolking iedere dag tot 10 uur p/d voor ca 400 Baht werken gaat,zou het in vergelijk erg lucratief zijn deze Job te ruilen voor een verklikker baantje ergens langs de openbare weg.
  Gezien de kwantiteit aan overtredingen die men haast dagelijks ziet, zou ik voor het vele adminstratie werk meteen mijn hele familie te werk stellen.

 7. Dirk zegt op

  Beste Harm jij heb het over kort lontje, helaas zijn er meer bij die hebben helemaal geen lontje.
  its the Thai way, Maar goed niets doen is ook wat, en wel wat doen is te gevaarlijk.

  De beste remedie, Is zelf rustig blijven.

 8. Johnny BG zegt op

  Verklikken.

  Ik zie hier meerdere keren de DDR voorbij komen maar de Nederlanders konden er zo’n 80 jaar geleden ook wat van en dat is in het heden nog steeds zo.

  Bangkok had ook zo’n ludieke actie waarbij tegen een beloning foto’s gemaakt kon worden van verkeerd geparkeerde ” brommers”. Was het werkelijk een succes geweest dan zou er wel nieuwswaarde zijn geweest maar ik heb er niets meer van meegekregen.

  Verklikken om een verkeersovertreding…hoe zielig kan je zijn?

 9. Adrie zegt op

  Een foto camera voldoet niet, wel één die kan filmen, lijk me leuk om 1 dag bij het zebrapad te filmen,
  kan dan een dik jaarsalaris naar Nederlandse maatstaven via mijn vrouw verdienen.

 10. janbeute zegt op

  Het begint al weer met een groot probleem, namelijk indien de overtreder wordt beboet.
  En wie geeft of schrijft de boete juist uit, de gendarmerie, en laat die nou er niks aan doen.
  Rij dagelijks motorbike met camera gemonteerd op de helm.
  En zie vele en vele verkeers overtredingen om nog maar te zwijgen van gevaarlijk kamikaze rijgedrag.
  Ben een keer met een movie waarbij ik bijna naar de hemelse vader gestuurt zou worden, naar de locale gendarmerie geweest.
  En wat zeggen ze dan , er is toch geen ongeluk gebeurt, moet er dan eerst wel een ongeval gebeuren dan.
  En daar ga je dan weer.
  Ben dan ook bang dat dit opzichzelf goede idee weer beland in het land van de fabelen.

  Jan Beute.

 11. chris zegt op

  Na even nadenken over de gevolgen van deze regeling is er eigenlijk een aantal verliezers:
  1. de overtreder want hij/zij moet nu het volledige boetebedrag betalen;
  2. de politie-functionaris(sen) want die krijgt/krijgen nu niks (er wordt niks meer onderhands geregeld zonder recu) of slechts een deel van de uitgeschreven boetes.

  Ik durf wel te wedden dat deze regeling om een aantal redenen vooraf ten dode is opgeschreven. Zowel de overtreder als de politiefunctionaris (waarschijnlijk in onderling overleg) zullen de regeling frustreren. Voorbeeld: de verklikker krijgt de helft van de boete maar deelt dit geld met de overtreder en de agent. Iedereen blij, zelfs de overheid die 50% van de originele boete kasseert.
  Voorbeeld: bij overmatig drankgebruik en rijden: boete minimaal 5.000 Baht. De overtreder betaalt dat bedarg op het politiebureau en krijgt een recu. De verklikker (kan de bareigenaar zijn) krijgt 2.500 baht. Houdt zelf 500 Baht en geeft de overtreder en de politie-agent elk 1000 baht. En nu alles volgens de regels en niks onderhands dus geen sprake van corruptie.

 12. fred zegt op

  De zoveelste klucht. Terwijl de politie in Pattaya scooters doet stoppen om rijbewijzen te vragen rijden er achter hun rug ettelijke zware pick-up aan hoge snelheid door het rode licht. Thais doen gewoon waar ze zin in hebben en hebben weinig of geen respect voor eender wat.

 13. Wim van Beveren zegt op

  Al 8.5 jaar woon ik in dit belachelijke land, hoe lang nog ????

 14. Paul Cassiers zegt op

  Groot gelijk Fred ! de pakkemannen doen hier totaal niks om een vlot en veilig verkeer te bekomen. Hoeveel brommers rijden er niet ZONDER helm ? zeker na 19.00 uur als de zon onder gaat en de politie samen met haar van het toneel verdwijnt. 20% rijdt zonder achterlicht met alle gevolgen vandien. Brommers en motoren met BRULuilaten moeten van de baan gehaald worden. Brommers met electrische starter moeten leren van hun motor af te zetten als ze aan een rood licht staan te wachten. Pollutie is er alom, politie helaas niet.

  Wanneer zal het verbeteren?

 15. J.A. zegt op

  Snel verdiend..een rondje om de buurt met de camera aan is genoeg dan.

 16. wim zegt op

  Waarom al deze reacties die toch niets uithalen. Tenslotte heb je zelf gekozen om hier volgens sommige achterlijk land te gaan wonen. blijf dan wonen in je eigen land. Daar wordt ook kritiek geleverd op van alles en nog wat. Je hebt er zelf voor gekozen om in het land van vrijheid en blijheid te leven, zo geniet gewoon van de dingen rondom je heen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website