Vandaag komt er een advies om de noodtoestand in Thailand wel of niet met 1 maand te verlengen, normaal gesproken zou deze eindigen op 31 mei. Aanstaande dinsdag neemt de regering een besluit.

Functionarissen van veiligheidsdiensten, het leger en vertegenwoordigers uit de gezondheids- en bedrijfssector komen met een advies over opheffen of doorgaan. Dat zal afhangen van de actuele Covid-19 situatie, zegt secretaris-generaal Somsak van de NSC. Het resultaat van de besprekingen gaat vrijdag naar het Centre for Covid-19 Situation Administration dat op zijn beurt de aanbevelingen voorlegt aan het kabinet voor de vergadering van dinsdag.

Volgens een bron bij het leger wordt de noodtoestand met een maand verlengd. De veiligheidsautoriteiten zijn niet helemaal gerust op de Covid-19 situatie nadat de lockdown eerder deze maand is versoepeld. De National Security Council en legerdiensten maken zich zorgen om de vele Thai die gingen winkelen na de heropening van winkelcentra en bedrijven op 17 mei. Het is volgens deze deskundigen beter om de situatie nog 14 dagen aan te zien vanwege de incubatietijd van de virusziekte.

Indien de noodtoestand wordt opgeheven, wordt de CCSA opgeheven en zal ook de avondklok niet meer gelden.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Militairen willen verlenging van de noodtoestand in Thailand met een maand”

 1. Cornelis zegt op

  Het zou me niet verbazen als die noodtoestand een semi-permanente toestand wordt. Het maakt het de regering wel erg gemakkelijk om maatregelen te nemen, ook als de connectie met het virus ver gezocht moet worden.

 2. GeertP zegt op

  Dat heeft natuurlijk niks met Covid te maken maar meer met de groeiende protesten.
  Heel erg naïef van de legerleiding om te denken dat het wel uitdooft.

 3. Hans zegt op

  het verlengen van de noodtoestand is geen vreemde zaak.

  dit betekent niet dat er geen verdere versoepeling van de anti-COVID-19 gaatkomen.

  het betekent slechts dat de slecht gedisciplineerde Thaise bevolking en de nog aanwezige buitenlanders die zich boven de (Thaise) wet wanen zonder vertraging kunnen worden teruggefloten.

  ik heb het al vaker geschreven, aanpassen aan de nationale logica en in de pas lopen, des te eerder kunnen we weer terug naar normaal. en ik bedoel hiermee niet het “nieuwe” normaal….

  • Cornelis zegt op

   ‘Aanpassen’ en ‘in de pas lopen’: de wereld zou een stuk saaier zijn als iedereen dat deed. En als – ik zeg ‘als’ – je impliceert dat ‘we’ (Thais en buitenlanders) geen kritiek mogen hebben op de zin/onzin van de betreffende maatregelen, dan wil ik toch even zeggen het daar niet mee eens te zijn.

  • geert zegt op

   Goh, wat lees ik hier allemaal !
   In de pas moeten lopen, je niet boven de wet wanen….

   Wat volgt er nog? Geen recht op een mening?

   Het lijkt wel of je iedereen in een communistisch bad wel dompelen om ons vervolgens volledig te laten onderwerpen aan de dictator. Doet me erg denken aan hoe het er in China aan toe gaat.
   Maar misschien vind jij dit wel leuk, veel plezier dan.
   Ik in ieder geval niet, ik gebruik mijn gezond verstand en ik deel absoluut niet je mening in deze.

   Gegroet.

 4. Jos M zegt op

  Op de markt waar wij wonen is het merkbaar dat de mensen het een beetje zat zijn .
  Waar 2 weken geleden nog zeker 99% een mondkapje op had is dat nu gezakt tot ongeveer 85%.
  Ook wordt er veel gemopperd dat de klanten het bier niet bij winkel mogen opdrinken, ze gaan dan even met de rug naar de straat staan en drinken het blikje vlug leeg..

 5. JM zegt op

  Ik denk dat de mensen op straat zullen komen als dit gezever nog lang zal duren.
  En niet alleen daar! De mensen zij het beu, hebben geen werk en geld en kunnen de leningen niet meer afbetalen voor woning of auto.

 6. Kees janssen zegt op

  De acceptatie van mondkapjes is geen probleem. Maar de afstand van 1.5 meter wordt standaard niet gehanteerd door de meeste.
  Winkelen is een drama. Inchecken met qr code en temperatuur meting zou voldoende moeten zijn. Echter ben je eenmaal binnen in een plaza dan wordt her en der ook nog wer verwacht dat je inchecked en weer een temperatuur check krijgt.

  Eten met 2 personen zit je gescheiden aan een tafeltje.
  Maar bv bij de kasikorn 3 atm machines, een deposit machine en een passbook update machine dan sta je echt naast elkaar.
  Het blijft dus een lastig gedoe en het voelt toch een beetje dubbel dat er regels zijn die niet nagekomen worden.
  Echter de politie heeft geld nodig en ze lopen bij diverse plekken keurig met een boekje voor betalingen.

 7. marinus lefeber zegt op

  Ik ben sinds 8 maart weer in Nederland. Toen ik op 8 maart In Bkk per taxi op de luchthaven aankwam, had ik verwacht toch zeker security mensen te zien met meetapparatuur, maar nee. En aangekomen ook op Schiphol niets. We zaten toen ook wel in een ander stadium. Van mijn Thaise vrouw in Khon Kaen, hoor ik dat het met Covid 19 wel meevalt. En zij maakt zich erg ongerust over mijn situatie en de situatie in Europa in het algemeen. Zij zegt dat de Thai ofschoon zij zich in grote getale als gekken gedragen in het verkeer, zij zich voorbeeldig gedragen als het om Covid gaat. en vandaar haar conclusie het valt erg mee in Thailand.

 8. Rick zegt op

  Het zal mij niet verwonderen als er voor Dinsdag a.s. er door de autoriteiten gemeld gaat worden dat ineens het aantal besmettingen zodanig is toegenomen dat het Kabinet wel moet beslissen dat de noodtoestand weer voor een maand verlengend gaat worden.De legerleiding en NSC verschuilen zich nu al achter de versoepeling en geven bij voorbaat al de schuld aan het winkelend publiek .
  Over een maand verzinnen ze wel weer een andere smoes.

 9. Co zegt op

  Ik vind het allemaal poppenkast hier in Thailand. 3034 besmettingen 2888 hersteld en 56 doden. Laten we eerlijk zijn dat dat toch een lachertje is t.o.v. de rest van de wereld en in Nederland stierven dat aantal al er per dag. Of ze liegen de boel bij elkaar met de getallen of ze zijn wel heel erg naïef.

  • Hendrik zegt op

   Neen, beste Co, “ze” zijn niet naief, en hebben prima in de smiezen dat Corona het gemakkelijk maakt controle te hebben over staat en samenleving. Let op: dit alles gaat goed tot het fout gaat!

  • theoS zegt op

   Beste Co, ze liegen inderdaad de boel bij mekaar. De PUIs (Persoons Under Investigation) waarvan er enkele duizenden zijn, worden niet meegeteld want zijn nog niet getest dus zijn niet ziek. Laatste telling, ik denk verleden maand, was 7000 PUIs. Ik ben het ook goed zat en lees de berichten over dat virus niet meer. Allemaal bangmakerij.

 10. Mike zegt op

  Ja precies en dan nog een maand en nog een maand zodat die clowns die hier aan de macht zijn hun positie warm kunnen houden. De bevolking is het zat met de junta en wil een verandering. Ondertussen hebben alle maatregelen maar weinig connectie met het virus meer want dat is / was er toch al nauwelijks in Thailand.

  Hoop dat de Thai binnenkort de straat op gaan om dit stelletje incapabelen eens te verwijderen.
  En dan Anutin ook weer terug het gesticht in waaruit die ontsnapt was.

 11. chris zegt op

  kop: “Militairen willen verlenging van de noodtoestand in Thailand met een maand”
  tekst 1: “Functionarissen van veiligheidsdiensten, het leger en vertegenwoordigers uit de gezondheids- en bedrijfssector komen met een advies over opheffen of doorgaan”
  tekst 2: “dat op zijn beurt de aanbevelingen voorlegt aan het kabinet voor de vergadering van dinsdag.”

  Mijn conclusie: de REGERING (er zitten geen militairen in actieve dienst in de regering) beslist over verlenging van de noodtoestand op basis van een advies van een veligheidscommissie waarin ook militairen in actieve dienst zitting hebben.

  • chris zegt op

   Nee, niet spijkers op laag water zoeken maar onjuiste informatie.
   Dat de militairen (wie zijn dat dan eigenlijk? De minister van Defensie, een of meer, of wellicht alle legeronderdelen?) een verlenging willen is onjuist en staat ook niet in de posting. Er staat namelijk: “Volgens een bron bij het leger wordt de noodtoestand met een maand verlengd”. Blijkbar weet dioe persoon meer dan een ander.
   Het past natuurlijk wel in het beeld dat de mensen van HET leger hebben dus velen geloven het maar al te graag.

   • Mike zegt op

    Misschien is het je de laatste 10 jaar wat ontgaan, maar het leger / de militairen of hoe je de mannen met geweren ook wil noemen, is aan de macht in Thailand.

   • HarryN zegt op

    Uw reactie is toch echt achterhaald. OP 22 mei Bangkok post: NSC EYES EXTENDING EMERGENCY. Halverwege het artikel staat ….. In light of this the meeting agrees the state of emergency should be extended for another month to June 30 said Gen Somsak.
    Het is dus niet zoals U zegt: blijkbaar weet die persoon meer dan een ander.
    Het was dus Gen Somsak zelf. Deze generaal zal de premier adviseren en past het dus wel degelijk in het beeld dat mensen van het leger hebben.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik hoop dat de Thaise regering dit blog dan ook leest. En wel ik las in de Volkskrant dat uit een recent Chinees onderzoek blijkt dat besmetting in de buitenlucht geheel verwaarloosbaar is. Er werden 7324 besmette personen in Wuhan onderzocht en slechts 1 had het virus opgelopen na een praatje met een dorpsgenoot. Kijk dit ondergraaft voor 100% de 1,5 meter samenleving want deze regel was zelf van China afkomstig en dit zou betekenen dat men vooral geen lockdown moet toepassen want men besmet elkaar thuis. Goed nieuws voor Thailand om iedereen weer naar buiten te laten gaan en de noodtoestand op te heffen.

   zie de link: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-nauwelijks-kans-op-besmetting-in-buitenlucht~b28c006b/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 12. Rob zegt op

  Thailand glijdt steeds meer af naar een totale dictatuur. Ik denk dat dit militaristische regime stiekem blij is met Corona. Dan kunnen ze gemakkelijker controle krijgen over de bevolking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website