Een militaire rechtbank in Thailand heeft gisteren veertien studenten vrijgelaten. De dertien mannen en een vrouw werden op 26 juni aangehouden omdat ze protesteerden tegen het militair regime.

De studenten worden nog wel steeds verdacht van opruiing en lopen nog altijd het risico voor jaren achter de tralies te verdwijnen. De groep had een reeks protesten in de hoofdstad en elders georganiseerd. De zaak leidde tot internationale ophef en veel kritiek op de junta die in Thailand aan de macht is. Vooral op het gebruik van militaire rechtbanken voor het berechten van burgers en het inperken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering is veel kritiek.

Bij de rechtbank protesteerden hoogleraren en studenten. Onder de grote druk besloot de rechtbank dinsdag om een verzoek van de politie om het voorarrest van de studenten met twaalf dagen te verlengen af te wijzen. “Het hof was het eens met ons verzoek om de studenten vrij te laten omdat ze niet van plan zijn op de vlucht te slaan”, aldus de advocaat van de studenten. “Ze kunnen nu weer verder gaan met hun studie.”

Bij een demonstratie op 25 juni pakten de studenten het Democratiemonument in Bangkok in met zwarte doeken. Ze riepen leuzen en eisten het vertrek van de junta. In mei hadden dezelfde studenten een demonstratie in de provincie Khon Kaen gehouden om de eerste verjaardag van de machtsgreep in het land te herdenken.

Human Rights Watch zegt dat met de vrijlating de regering haar imago probeert te verbeteren, dat wordt echter ontkend door de NCPO-woordvoerder: “De bevoegdheid om de studenten vrij te laten rust bij de rechtbank. Niemand kan het besluit beïnvloeden.” HRW vindt dat alle beschuldigingen tegen de studenten dienen te worden ingetrokken.

Volgens geruchten bij de regering worden de studenten opgestookt door de VS. De Amerikaanse ambassade ontkent de beschuldigingen: “We kiezen geen partij. We steunen democratische beginselen en burgerlijke vrijheden.”

De vrijgelaten studenten zijn aangeklaagd voor opruiing en het overtreden van het verbod op politieke bijeenkomsten met meer dan vijf mensen. Ze kunnen celstraffen tot 7,5 jaar krijgen als ze veroordeeld worden. Wanneer de rechtszaak tegen de studenten begint is nog niet bekend.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/ZpFnTE


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Militaire rechtbank laat veertien opgepakte studenten vrij”

  1. ruud zegt op

    Quote: “We kiezen geen partij. We steunen democratische beginselen en burgerlijke vrijheden.”

    Volgens mij zeggen ze daarmee juist dat ze WEL partij kiezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website