Om een greep te krijgen op de anti-coup protesten heeft het militair gezag besloten mensen die een veiligheidsrisico vormen, bevelen negeren en zich schuldig maken aan majesteitsschennis, te laten berechten door een militaire rechtbank. De strafrecht, civiele en bestuurs rechtbanken blijven normaal functioneren.

Maandag dienen zich nog eens 42 personen te melden bij het leger. Het totaal aantal personen dat is opgeroepen, komt daarmee op bijna 250. Ze moeten zich tussen 10 en 14 uur vervoegen bij het Royal Thai Army auditorium in het district Thewes (Bangkok).

De groep van 42 bestaat onder anderen uit klasgenoten van oud-premier Thaksin aan de militaire academie, kopstukken van de Pheu Thai partij, zakenlui die nauwe banden hebben met voormalig premier Yingluck, supporters van de anti-regerings beweging en academici.

Tankhun Jitt-itsra, voormalig parlementslid voor de Democratische partij en kernlid van de anti-regerings beweging moet op het matje komen omdat hij zijn Twitter account heeft gebruikt om tegen de coup te protesteren.

(Bron: Website Bangkok Post, 25 mei 2014)

Foto: Duw- en trekwerk tussen soldaten en demonstranten zondag.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Militaire rechtbank gaat anti-coup demonstranten berechten”

 1. TH.NL zegt op

  Gaat goed in Thailand. Ben je tegen de coup en laat je dat merken door middel van protest kom je voor een militaire rechtbank te staan. De Thai moet dus zwijgen en regeringsleiders van andere landen moeten van een aantal schrijvers in dit forum al helemaal zwijgen. Gaat echt goed.
  Cynisch geschreven maar je ziet dat de militairen per dag op een geraffineerde manier de touwtjes aanhalen.
  En de doorsnee Thai? Ik weet het van mijn Thaise partner, die zegt maar niks want die is bang!

  • bert zegt op

   Er was al aangegeven dat er een samen scholingsverbod was (niet meer dan 5 mensen bij elkaar)En een avondklok!!Het leger heeft al aangegeven dat ze rust willen op straat ,en heeft naar mijn idee desbetreffende oud leiders en oproer kraaiers,een week de tijd gegeven om na te denken over een betere toekomst voor Thailand!!Als al die heet hoofden, die tijd ook daad werkelijk nemen ,en met wat concessies over de brug komen!!Dan vermoed ik dat Thailand een sterke toekomst tegemoet gaat.Laten we hopen!!

 2. rebell zegt op

  Volledig korrekte aktie. Ik hoop dat die oproer kraaiers onder uit de pul krijgen. Dat gelt ook voor alle mee lopers en anti-denkers die dit land grote schade hebben toegevoegd. Het is hoogste tijd, dat de bestaande Thaise wetten gaan grijpen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News
  Actieleider Suthep Thaugsuban en vier co-leiders van de anti-regerings beweging zijn vandaag naar het kantoor van de Procureur-Generaal gebracht om in staat van beschuldiging te worden gesteld wegens rebellie. Het kantoor zal daarvoor bewijsmateriaal verzamelen.

 4. top martin zegt op

  Fantasties bericht en heerlijke aktie. De super star gaat door het stof. Geheel terecht. Het kann niet zijn dat een -niemand- een stad als Bangkok wil -plat- leggen. Maar afgezien van het feit dat het hem helemaal niet gelukt is.

 5. Marco zegt op

  Thailand schaart zich hiermee in de lijst van landen waar geen vrijheid van meningsuiting is voor de burger,ja het gaat echt de goede kant op.
  Zoals een van de reageerders zegt een correcte actie!!!!!!

  • chris zegt op

   beste Marco,
   Thailand STAAT al jarenlang in de onderste regionen van de landen met een vrije meningsuiting; ook zonder coup maar onder democratische regeringen. Maar het wordt er niet beter op, dat is zeker.

  • Leo Th. zegt op

   Vrijheid van mening en het het gesproken woord is een groot goed maar hoe staat dat in verhouding tot het maandenlang belemmeren van de openbare orde en het op een gewelddadige wijze boycotten van een toch democratisch gekozen regering en ambtenaren, die de toegang tot hun werk ontzegd worden?
   De grote meerderheid van de Thaise bevolking moet elke dag sappelen voor een zeer gering loon, hoe kwamen al die demonstranten aan hun inkomsten? Natuurlijk is een militaire coup niet iets om naar te verlangen maar hopelijk slagen de militaire leiders erin om zonder bloedvergieten de steeds verder verbreide chaos een halt toe te roepen en te zorgen dat een nieuw te vormen stabiele regering Thailand op de juiste wijze weet te hervormen en de strijd aangaat met de corruptie in de hogere regionen.

   • Marco zegt op

    Beste mensen ik heb het niet over kopstukken in de politiek maar over normale burgers.
    Als iemand een praatje heeft met z,n buurman en zegt ik vind het maar niks die coup is deze persoon al in overtreding en kan opgepakt worden.

 6. BerH zegt op

  Ik hoor net dat Suthep en anderen met borg van 100.000 bath zijn vrijgelaten. Kunnen ze vast niet betalen(:

 7. wibart zegt op

  Thailand = wordt Myanmar nummer 2 als het zo doorgaat ;(

 8. YUUNDAI zegt op

  Als bij de vorige verkiezingen iemand als winnaar uit verkiezingsstrijd komt, dan heeft die persoon, Yingluck in deze, het recht om de gehele periode uit te zitten. Natuurlijk is het goed dat malversaties door controlerende partijen aan de kaak gesteld worden, dit volgens de Thaise wet. Schreeuwers, in dit geval de geelhemden, onder leiding en aanvoering van Suthep met een hele grote mond, die kans ziet om steeds meer mensen op de been te krijgen, vaak mensen de zogenaamde meelopers, EN die alleen meelopen in allerlei protestmarsen en blokkades. Dit had naar mijn mening veel eerder door de militairen de kop in gedrukt hadden moeten worden. Wel dreigen dat Suthep zou worden opgepakt maar hem steeds elke dag een beetje meerruimte gevend. Nu na 7 maanden, veelschade berokkend aan de status van Thailand, heeft het leger weloverwogen ingegrepen met voor sommige, nadelige gevolgen zoals bekend. Daar waar er sprake is van algehele controle op T.V. zenders, door alleen militaire boodschappen uit te zenden en de rest van de zenders geblokkeerd waren, die situatie is opgelost. We kunnen gewoon weer, weliswaar gecontroleerd kijken.
  Het klinkt hard, maar dit MOEST gebeuren, alleen in mijn optiek veel eerder. De geelhemden onder leiding van Suthep, juist DIE hebben er een zootje van gemaakt, dat veel te lang geduurd heeft, geen enkel respect toonde voor de uitslag van de vorige verkiezingen. HIJ en zijn kompanen hebben deze “democratie” om zeep geholpen. ZIJ hebben, en er zullen veel fouten aan de kaak gesteld worden wat de regering en de vazallen van YINGLUCK beslist hebben, maar dit had op democratische wijze opgelost moeten worden.
  Er zullen lezers zijn die het NIET met mijn zienswijze eens zijn en lezers die het wel met mij eens zijn, maar dat is ook democratie DEZE reactie is MIJN mening.

  • YUUNDAI zegt op

   Wellicht aardig om te vermelden, ik woon als geëmigreerde Nederlander zo een 4,5 jaar in THAILAND, en toon o.a. respect aan de koning door bij het spelen van het volkslied dit niet alleen luidkeels mee te tralalaen, maar eindig met een diepe buiging voor de koning!

   • GJ Klaus zegt op

    Het is jammer maar andere geluiden kunnen we, nee laat ik voor mezelf spreken, kan ik niet laten horen want dan zit ik die vermaledijde middeleeuwse wet te overtreden.
    Overigens doet het volkslied als die dagelijks (2x) gespeeld wordt aan de ochtend opening van de VARA in de 50-er jaren op de radio denken dat was dan een arbeidslied geloof ik. Dat gaf me altijd wel energie 😉

  • GJ Klaus zegt op

   Yuundai heb je wel eens van machtsmisbruik gehoord. Dat je door het volk gekozen bent wil niet zeggen dat je als een ongelikte beer, dwz voorbij gaan aan de minderheid, mag gedragen. En waarvoor eigenlijk.
   Men vindt dat de heer in Dubai/HK onheus is bejegent. Ik zou zeggen pak je verlies en ga verder met je leven en speel niet over de hoofden van je medestanders want die worden nu op de brandstapel gezet, Figuurlijk gesproken hoop ik.

 9. Rene zegt op

  Tot spijt van wie het benijdt maar eindelijk orde en een aantal regels. Jammer va die avondklok maar het moet dan maar eventjes op die manier en een beetje rust in de geesten van de politici en inderdaad een beeetje kans tot meditatie. MIjn Thaise vrouw juigt dit toe alhowel ze zegt dat het niet mag blijven duren.

 10. janbeute zegt op

  Als ik alles wat ik zo lees en mag geloven .
  Dan worden het drukke tijden bij de Thaise rechtbanken en de militaire rechtbanken van het leger .
  Ze kunnen het nu al niet aan , laat staan na de coup .
  Een lange queue is komende , er zijn nog enkele duizenden wachtende voor u .
  Al die demonstranten die tegen de coup zijn , en dat zijn er vele .
  En er komen er steeds meer bij elke dag .
  Worden drukke tijden .

  Jan Beute .

  • khunsiam zegt op

   nog meer verdeeldheid en het was al een zootje: de heropstanding van de geelhemden met Suthep, de reactie van de Roodhemden en nu ook nog de anti-coup demonstranten (uit beide kampen en “neutralen).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website