De adviseur van het Thaise leger luitenant-generaal Manas Kongpan (zie foto) heeft zichzelf gisteren aangegeven bij de politie in Bangkok. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel in het zuiden van Thailand.

Een voorlopig verzoek om op borgtocht te worden vrijgelaten werd afgewezen. De komende dagen zal Manas worden verhoort en er zal worden onderzocht wat zijn mogelijke betrokkenheid is bij mensenhandel. Op 31 mei werd er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man.

Volgens de minister van defensie generaal Prawit (zie foto inzet) is het vermeende wangedrag van Manas al jaren aan de gang. Echter, het onderzoek staat los van zijn rol in het Thaise leger. Volgens Prawit werkte hij tijdens zijn carrière erg  hard en heeft hij veel voor Thailand bereikt.

Manas zelf ontkende alle beschuldigingen. Voor de 14 miljoen baht die hij ontvangen had op twee bankrekeningen, had de man een verklaring. Hij zou deze som geld gewonnen hebben met het gokken op stierenvechten. Volgens de politie is zijn verklaring onzin en hebben zij genoeg bewijs verzameld om aan te tonen dat de generaal bij mensenhandel is betrokken.

4 reacties op “Van mensenhandel verdachte legerofficier geeft zichzelf aan”

 1. Soi zegt op

  Als iemand in een dergelijke hoedanigheid en dito rang, van dergelijke statuur en positie, op een plek in de Thaise hiëarchie conform status en aanzien, van een kaliber en niveau overeenkomstig functie en aanstelling, j a r e n l a n g kon bezig zijn met betrokkenheid bij mensenhandel op een schaal, zoals afgelopen dagen in Thaise media uitgebreid te volgen, dan is dat een grote schande. In een van de krantenartikels was zelfs sprake van kinderslavernij.

  Jarenlang! En hoe zat dat dan met boven-, en onder-, en nevengeschikten? Met directe collegae en medewerkers? Met regionale en lokale gezagsdragers en autoriteiten? En niet te vergeten met de uitvoerders. En wat als er aan de grens met Maleisië niet een massagraf was gevonden waardoor de Rohingya-problematiek zo triest en zo letterlijk aan de oppervlakte kwam? Wat als de doden enkele tientallen meters verder aangetroffen waren, aan de andere kant van de grens bij de overige graven?
  Plus: wat als er afgelopen vrijdag niet een internationale conferentrie was belegd met oa de VS, de VN en UNHCR? En zo kun je nog een tijdje doorgaan met jezelf vragen stellen en achter de oren krabben.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Soi,

  Helemaal waar van die boven-onder en nevengeschikten.

  Zullen we dan maar beginnen met de minister van defensie, die hier kennis van had/heeft en weet dat dit al Jaren aan de gang is???

  Ben benieuwd.
  Er is nog wel plaats in de d-pot naast een dame.

  LOUISE

 3. NicoB zegt op

  Louise, sorry, je maakt denk ik een stap te veel, feitelijk beschuldig je de Minister van Defensie van mede-wetenschap, daar is niets van gebleken.
  Dat hij NU kennis heeft van deze feiten en NU weet, dat dit al jaren aan de gang is geweest, daar kan hij toch vandaag van in kennis zijn gesteld?! Uit niets is gebleken dat de Minister van Defensie hier al jarenlang van op de hoogte is.
  Dat men nu graag een grote vis wil pakken, wat internationaal aardig oogt rondom dit vluchtelingen probleem, is van een andere orde.
  We mogen nog wel meer arrestaties verwachten, zoals Soi zegt van boven-, en onder-, en nevengeschikten, dat zou prima zijn; de Minister van Defensie is geen verdachte, dus kan hij niet al veroordeelt worden.
  NicoB

  • Frans Nico zegt op

   Gezien de wijdverbreide corruptie in Thailand, van hoog tot laag, kan ik mij niet voorstellen dat de criminele activiteiten van deze militair niet in brede (hoge militaire) kring bekend was. Met andere woorden, ik geloof er niets van dat Prayut en zijn minister van defensie er nooit iets van hebben geweten. Dat de minister van defensie geen (nog) verdachte is betekent niet dat hij onschuldig is. In een democratie is het gebruikelijk dat iemands schuld eerst bewezen moet zijn. In een corrupt land als Thailand is voor mij iemand op die positie onschuldig indien dat bewezen is.

   Het is net als met Sepp Blatter. Die speelt ook steeds de schone onschuld. Prayut en de zijnen zijn geen haar beter. Alles wat nu naar boven komt is slechts toneelspel voor de (internationale) bühne.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website