Het pollution centre van de gemeente Bangkok (BMA) meldt een stijging van de concentratie van fijnstof van 2,5 micron (PM2,5) in het district Nong Khaem in het westen van de stad en het district Khlong Sam Wa in het oosten.

Een van de problemen die in het koude seizoen aan de oppervlakte komen is de stijging van PM2,5 fijnstof in de lucht. De PM2,5-niveaus zijn in veel gebieden van Thailand toegenomen naarmate het koude seizoen vordert en zullen naar verwachting tegen het einde van deze week verder  verslechteren. Langdurige blootstelling aan Fijnstof kan leiden tot blijvende gezondheidseffecten zoals verminderde longfunctie, verergering van luchtwegklachten en vroegtijdige sterfte aan vooral luchtwegklachten en hart- en vaatziekten.

Het pollution centre van de gemeente Bangkok zag dinsdag dat de PM2,5-niveaus in de twee districten op een niveau lagen dat schadelijk is voor de gezondheid. Het centrum vond 58 microgram per kubieke meter (µg/m³) lucht in Nong Khaem en 55 µg/m³ in Khlong Sam Wa terwijl het gemiddelde PM2,5-niveau in Bangkok 37,7 µg/m³ was. De PCD stelt het veilige niveau op 50 µg/m³, de WHO daarentegen op 25.

Gouverneur Aswin Kwanmuang schrijft op Facebook dat de vervuiling tijdens het koude seizoen van december tot februari tot piekniveaus zal stijgen. De BMA zal met andere instanties samenwerken om maatregelen te nemen voor het beheersen van de fijnstofdeeltjes. Vooral het verkeer, bouwplaatsen en het buiten verbranden van afval of biomassa zijn verantwoordelijk voor de stijging.

Aswin wil de fijnstof bestrijden door o.a. water te sproeien op de wegen in de stad. Bewoners wordt geadviseerd om te proberen hun blootstelling aan stofdeeltjes te beperken en de luchtkwaliteitsrapporten van verschillende bronnen in de gaten te houden.

Enkele aanbevolen sites zijn www.bangkokairquality.com, www.air4bangkok.com, www.prbangkok.com en de mobiele applicatie AirBKK.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Luchtverontreiniging met fijnstof weer op gevaarlijke niveaus”

 1. Al zegt op

  “Vooral het verkeer, bouwplaatsen en het buiten verbranden van afval of biomassa zijn verantwoordelijk voor de stijging”
  Is er in de overige maanden dan minder verkeer, bouwplaatsen etc?
  Het is toch elk haar zo rond deze tijd ivm het “burning season” ?

  • ruud zegt op

   Tijdens de moeson zal het fijnstof waarschijnlijk door de regen uit de lucht worden gespoeld.
   En er zal veel fijnstof met het regenwater in de riolen verdwijnen.
   Buiten verbranden werkt ook niet zo goed als het regent.

 2. Ad zegt op

  Als het kouder word krijg je verschillende luchtlagen.
  Ook als er weinig wind is dan heb je meer last.
  De meeste stofdeeltjes zitten in het verkeer.
  Zie filmpje https://www.rivm.nl/fijn-stof
  Mensen met longproblemen kunnen beter niet in de stad wonen.
  Wat in het hete tijd is het probleem dat de wegen niet schoon zijn. BV veel zand. Dat zand word in de droge tijd niet weg. Bij weinig wind kan je beter in een auto die gesloten is rijden. Zorg wel voor een goede ventilatie met een gesloten systeem hebt.
  Maar Thailand blijft een mooi vakantieland. Of een leuk plekje om van je oude dag te genieten.

 3. Jacq zegt op

  Je zou zeggen zet in op Ev.
  Maarja gezien dat regelmatig een halve meter water in de straten staat wordt dit ook een lastig verhaal.
  Dus het ev verhaal kunnen we ook afschieten.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Natuurlijk is vooral het verkeer, bouwplaatsen en het buiten verbranden van afval of biomassa verantwoordelijk voor slechte luchtkwaliteit.
  Maar er is nog iets dat meespeelt en dat is de inversielaag die vooral in Azie tijdens de winter ontstaat.
  De slechte lucht wordt dan eigenlijk gevangen gehouden in de onderste laag en kan niet verder stijgen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Inversielaag


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website