Pojana Jermsawat / Shutterstock.com

Doordat er geen internationale toeristen naar Thailand kunnen reizen, verliezen de luchtvaartmaatschappijen in het land vele miljoenen. Budgetmaatschappij NokScoot besloot daarom al eerder om haar activiteiten te staken.

Het heropenen of gesloten houden van de grenzen voor buitenlandse toeristen is de afgelopen weken een veelbesproken onderwerp, aangezien de Thaise toeristenindustrie een belangrijke bron van inkomsten voor het land is. Vorige week werd bekendgemaakt dat het door  het Ministerie van Toerisme en Sport gelanceerde idee van reisbubbels op zijn vroegst in augustus operationeel kan zijn.

Door alleen het binnenlands toerime te stimuleren zal het nog lastig worden voor luchtvaartmaatschappijen om te overleven. Van de 3,1 biljoen baht aan toeristeninkomsten vorig jaar, was tweederde inkomsten afkomstig van de internationale markt, die een enorme piek bereikte vorig jaar met 39,8 miljoen aankomsten. Maar sinds de corona pandemie toesloeg, registreerde Thailand gedurende drie opeenvolgende maanden van april tot juni, nul internationale toeristen. Dit is het gevolg van het inreisverbod wat de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) had ingesteld.

Thai Airways International Plc had al financiële problemen en die zijn de afgelopen maanden alleen maar nog slechter geworden. Hoewel de budgetmaatschappijen vanaf mei wel binnenlandse vluchten mogen uitvoeren zijn deze routes nauwelijks winstgevend. Ook zij vragen zich af hoe lang ze dit vol gaan houden.

De Thaise luchtvaartindustrie hoopt dat vanaf augustus de situatie verbeterd, maar de verwachting is dat ook de laatste kwartalen van het jaar verliesgevend zullen zijn.

Bron: Bangkok Post – https://www.bangkokpost.com/business/1946360/priority-boarding

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Luchtvaartmaatschappijen verliezen miljoenen door inreisverbod toeristen”

 1. Ger-Korat zegt op

  Slechte cijfers zo te zien, allemaal verlies en dat met alleen maar de maand maart met een paar weken beperkingen voor de vluchten en passagiers en 2 normale maanden operations in januari en februari. Nu nog wachten op het 2e kwartaal met 3 volle maanden met vrijwel geen (inter)nationale activiteiten en dan zie je de schade pas echt. Nok Air heeft al problemen want heeft uitstel van de publicatie van het eerste kwartaal aangevraagd, zegt ook al niet veel goeds. Wat ik denk dat alleen Air Asia in Thailand overblijft in afgeslankte vorm voor de binnenlandse markt, Nok Air verdwijnt helemaal en dan blijft de hele binnenlandse markt over voor Air Asia Thailand. Alle andere maatschappijen verdwijnen inclusief Thai Airways of deze laatste gaat door met slechts een paar vliegtuigen. Zoals gezegd als je met 2 weken stilliggen in 3 maanden tijd al dikke verliezen lijdt en het 2e en 3e kwartaal komen er nog aan dan voorspelt dit niet veel goeds.

 2. endorfun zegt op

  Het is aan de Thaise overheid, om de gepaste stappen te zetten, om hun maatschappijen te redden. En ik bedoel niet met subsidies, enkel misschien kortlopende leningen, maar vooral het luchtruim terug open zetten, voor buitenlandse toeristen, van die landen die ook Thaise mensen toelaten.
  Misschien met uitzondering voor China, van waar alle ziektes vandaan komen. Maar de minister is een tsjekaboot ? Of hoe spreek en schrijf je dat.

  • Marc zegt op

   endorfun, waarschijnlijk behoor je tot de grote groep buitenlandse toeristen (farangs) die ten allen prijze terug Thailand willen binnengeraken. Zoniet mijn excuses.
   Voor vele gestrande Belgen/Nederlanders die in Thailand vrouw/vriendin, al of niet met kinderen, hebben begrijp ik dat volkomen en vind ik het bijzonder moeilijk. Alle begrip daarvoor.

   Er is echter ook een grote groep “normale” toeristen die soms al meerdere jaren de gewoonte hebben om hier op vakantie te komen, en die maar niet begrijpen dat het “nieuwe normaal” er anders zal uitzien.

   Het ‘luchtruim openzetten” is een kortzichtige benadering om de financiële problematiek aan te pakken.
   Het luchtruim is 6 dagen open voor intra-europees verkeer en sommige regios in Spanje, Italië en Portugal moeten al nieuwe maatregelen nemen.

   Je moet begrijpen dat “het luchtruim openzetten” overal in de wereld te vroeg komt, of we dat nu leuk vinden of niet.

   Marc

 3. Peter zegt op

  De E U staat overigens vluchten uit Thailand weer toe. In principe zou dat ook voor vluchten uit China gelden, maar omdat de Chinezen vluchten uit de EU (nog) niet toelaten, geldt het wederkerigheidsprincipe. Merkwaardig dat dat wederkerigheidsprincipe voor Thailand blijkbaar niet geldt.

  • Joost A. zegt op

   België laat tot nader order niemand van de 15 niet-Europese landen toe.

   Bron: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/belgische-regering-laat-reizigers-van-buiten-europa-toch-nog-niet-toe-nog-geen-duidelijkheid-over-quarantaine~abfe78c5/

 4. Eddy zegt op

  Normaal dat er veel kleine luchtvaartmaatschappijen moeten verdwijnen. Er vliegt te veel gewoon volk tegenwoordig. Vliegen moet terug voor mijnheer worden. In Europa zijn ze met die electrische auto’s zelfs aan het proberen het autorijden aan mijnheer voor te behouden. Kijjk maar hoe duur die electrische rommel allemaal is.

 5. Henk van U zegt op

  Vanaf augustus mogen de buitenlandse toeristen toch weer komen? Begrijp ik dat goed?
  Ik heb een ticket geboekt voor september. Omdat ik die kon boeken, ging ik er automatisch vanuit dat je dan weer welkom bent in Thailand.

  In maart kon ik nog net terugkomen naar Nederland

  • Geert zegt op

   Ik denk het niet Henk.
   Het is niet omdat je een ticket kan boeken dat je ook kan vertrekken. Ik ben er bijna zeker van dat je dat niet gaat lukken.
   Het idee om toeristen toe te laten uit de zogeheten ‘travel bubbles’ met landen als China, Japan en Zuid-Korea wordt ook verder uitgesteld.

   Bron :https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1947480/travel-bubbles-plan-tipped-to-be-put-on-ice

   Voor toeristen vanuit Europa is nog lang geen sprake.
   Persoonlijk denk ik dat er dit jaar geen toeristen worden toegelaten uit Europa, ten vroegste volgend jaar.
   Indien er snel een vaccin beschikbaar komt dan kan dit de situatie veranderen natuurlijk maar zoals het er nu naar uitziet zal dat ook pas ten vroegste voor volgend jaar zijn.

   Gegroet,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website