Misschien een wat vreemde titel maar het zal u als lezer snel duidelijk worden wat ik van me af wil schrijven en natuurlijk vraag ik mij daarbij hardop af of er meer mensen zijn die dit opvalt, er zich aan storen zoals ik of het totaal niet met mij eens zijn?

Na bijna 15 jaar Thailand, waarvan ik alleen de laatste 3 jaar permanent in het land ben vanwege pensionering, zie ik dat respect voor ouders, grootouders en ouderen in het algemeen in een extreme vorm steeds vaker voor me plaatsvinden…en waarom? Ja, respect voor ouderen vind ik prima, ben zelf misschien ook wel 1 van de ouderen al, maar ik ben anders opgevoed omdat ik in Nederland geboren en opgegroeid bent.

In Nederland is het momenteel juist extreem de andere kant op, bijna geen respect voor ouderen. Het is bijna een vloek als je pensionaris bent, Ach ja, 45 jaar gewerkt en het is toch een schande dat u niet meer door wilt werken.

Pensioenfondsen klagen steen en been dat de “dekking” niet voldoende is, maar er wordt nooit duidelijk bij verteld wat die dekking nu precies is. Toen de bomen nog de hemel ingroeiden hoorde je de pensioenfondsen nooit. Er werden miljarden winsten gemaakt en flink gegraaid, maar nu het allemaal wat minder is, zijn de mensen die met pensioen zijn of gaan als eerste de klos. Waarschijnlijk toch korten volgend jaar te weinig dekking hè, we kunnen niet anders. Weet je wat, we verhogen gewoon de pensioen leeftijd naar 67 jaar. Dat was toentertijd niet afgesproken. We kunnen niet anders. Als u niet wilt doorwerken dan moet het totale pensioen over meerdere jaren worden uitgestreken en gaat helaas uw uitkering minder worden.

Afspraken, zijn in NL geen dubbeltje waard. Een oud dubbeltje, behalve voor prinsessen. Er is nu eenmaal jaren geleden afgesproken dat ze een half miljoen zakgeld gaat krijgen op een bepaalde leeftijd, dus dat moet doorgaan. Ik noem maar een bedrag want het exacte bedrag weet ik niet maar het is veel geld. Toen ik ging sparen en betalen voor mijn pensioen waren er ook afspraken. Toen het zover was waren die afspraken niks meer waard, stelletje huichelaars daar in Den Haag!

Ik focus te veel op pensioen, terwijl het juist over overdreven respect voor Thaise ouderen zou moeten gaan. In dit land moeten kinderen “bloeden” voor het feit dat ze door hun ouders op de wereld zijn gezet ik weet het, geen fatsoenlijke sociale voorzieningen in dit land en voor een levensverzekering moet je jarenlang mega bedragen ophoesten.

Er wordt minimaal een maandelijkse bijdrage verwacht van ieder kind om de ouders te onderhouden mochten die dat zelf niet meer kunnen of willen. Kinderen zijn overdreven onderdanig ten opzichte van hun ouders en waarom? Is dat nu het tonen van respect? Er zijn heel wat andere dingen te verzinnen om respect voor je ouders te tonen. Het is de cultuur zullen mensen roepen natuurlijk, maar dat is dan een gedeelte van de Thaise cultuur (en niet alleen hier maar overal in Zuidoost Azie) wat mij absoluut niet kan bekoren.

Zo maar een paar voorbeelden: als 1 of beide ouders bij mij op bezoek komen, wordt er al dagen van tevoren het huis spic en span schoongemaakt elk stofje wordt 5x weggepoetst uren aan een stuk tot ‘s avonds laat! Natuurlijk moet er voldoende proviand ingeslagen worden, en wat over is gaat mee in de plastic zak naar huis. Er komen gerechten op tafel die er normaal nooit zijn andersom als wij op bezoek gaan moet ik echt alles zelf meenemen, tot aan fatsoenlijk drinkwater toe. Mijn lunch moet ik bij lokale 7-eleven halen want dat Isaanse voedsel krijg ik niet weg, alleen al vanwege de afschuwelijke geur.

Heb ooit de fout gemaakt wat kritiek te leveren op de ouders nou, wereldoorlog 3 brak bijna uit en ik kreeg gelijk te horen dat nooit meer te doen sindsdien hou ik me maar stil, haha.

Alles wat de ouders zeggen of vinden wordt voor zoete koek aangenomen en opgevolgd. Kritiek of een simpel weerwoord lijkt verboden, zelfs als ik af en toe een opmerking maak over dat zeer overmatige en bijna dagelijkse alcohol gebruik.

Ander voorbeeld: Als wij een supermarkt zoals Tesco Lotus binnenlopen en er komt een wat oudere dame of heer naar buiten wordt er gewacht en uitgeweken op mijn vraag: waarom?, wordt er verontwaardigd gereageerd: zie je dat niet? Dat is een oudere. Ja dat had ik gezien, maar ik realiseerde me niet dat ik me voor een wildvreemde onderdanig moest opstellen.

Als ik door een straat rij met de auto en er staat een oudere langs de kant te wachten om over te steken krijg ik de wind van voren als ik niet stop en ze voor laat gaan, echt waar!

Ik heb waarschijnlijk te weinig boeken gelezen over de cultuur in Zuidoost Azie, want ik zou niet weten waar dit vandaan komt. Kinderen hebben er niet om gevraagd om op de wereld gezet te worden dat hebben de ouders besloten en die ouders hebben daarmee de verantwoordelijkheid genomen om die kinderen op te voeden, voor ze te zorgen en ze een goed bestaan voor later mee te geven. Zo werkt dat hier niet. Ik kan me verschrikkelijk vergissen maar het lijkt erop dat ouders een paar kinderen “nemen” om hun oude dag veilig te stellen, waarom toch?

In mijn ogen moeten kinderen de kans krijgen een bestaan op te bouwen zo heb ik dat ook gedaan als je pas begint heb je nog geen dijk van een salaris (als je al werk hebt!) en heb je alles nodig om rond te komen. Als er maandelijks een flinke hap naar de ouders gaat zullen ze al op jonge leeftijd ervaren dat er bijna in armoede geleefd moet worden.

Ik zou nog tientallen voorbeelden kunnen noemen maar laat het hierbij. Ongetwijfeld zullen de meesten bovenstaande herkennen.

Ik zal op dit stukje ongetwijfeld (misschien wel heftige) reacties krijgen, maar ik ben benieuwd, ben ik echt de enige die dit zo ziet? Vast niet!

Ingezonden door Wim


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Lezersinzending: Overdreven respect voor de ouderen in Thailand”

 1. stevenl zegt op

  1. Je gooit pensioen en AOW door elkaar.
  2. Dekkingspercentage wordt keer op keer uitgelegd.
  3. Ik vind respect voor ouderen in principe uitstekend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
 2. Khun Peter zegt op

  Beste Wim, het gedrag van jouw Thaise partner is niet maatgevend voor alle Thai. Er zijn voldoende Thai die hun ouders dankbaar zijn maar niet zo overdreven als bij jouw vrouw.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +29 (obv 29 stemmen)
 3. slagerijvankampen zegt op

  Goed zijn voor ouderen is prima natuurlijk. Maar als dat betekent gehoorzamen aan iedere gril van de oude baas zoals vaak in Thailand: Heb ooit uren met de hele familie in een auto gewacht bij een benzinepomp. Iedereen wilde naar huis, een uur rijden, maar pa moest nog Thai boksen zien. Iedereen verveeld wachten totdat de oude heer eindelijk besloot dat het genoeg was. Discussie daarover, zoals ik heb gevoerd was zinloos. Voorbeeld 2: De oude heer wil eenden. Een hele zooi jonge eenden en wij het voer kopen natuurlijk. Na twee dagen heeft de helft de geest gegeven. Vader wil koeien. Wordt gekocht natuurlijk. De slagerij heeft geld genoeg. Vooral in deze tijden van economische voorspoed. Na 1 jaar: 1 van de drie koeien dood, 1 gestolen, 1 met 40.000 baht verlies verkocht. Mijn vrouw mopperen natuurlijk. Pa: ik heb toch recht op mijn hobby? Jij verzamelt paddenstoelen in Nederland. Mijn vrouw: kost geen geld. Pa blijft rijst planten. Op traditionele manier. Vorig jaar moesten we rijst voor hem kopen omdat de oogst niet te vreten was om onduidelijke redenen. Dit jaar ging het. Maar winst? Nop. Er valt niet te discussiëren. Pa wil, dus het moet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
 4. harry zegt op

  Beste Wim,
  Ik ben in het verleden regelmatig in Thailand geweest.En heb zeer veel provincies bezocht, ook meer dan 1 relatie gehad met een Thaise dame.Maar zo erg als jij het omschrijft heb ik nooit meegemaakt in al die jaren.
  Eerder het tegenovergestelde zou ik zeggen.
  Bovendien geef je aan dat je gepensioneerd bent , nu weet ik niet hoe oud dat jij bent en hoe oud je vrouw.
  Kan zo maar zijn dat je schoonouders jonger zijn dan jij. Heus geen uitzondering in Thailand .In dat geval dienen ze meer respect te hebben voor jou dan jij voor hun.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 5. Nicole zegt op

  Wat is er verkeerd aan om ouderen op een veilige manier te laten oversteken?
  Ik weet niet waar of door wie u bent opgevoed, maar ook wij hebben onze kinderen zo opgevoed. Niet zo overdreven als sommige Thai, uiteraard, maar wel respectvol. Daarbij is dit echt niet overal zo in Thailand. Ik vind U trouwens ook wel erg minachtend spreken over het eten in Isan. U verwacht dus van uw schoonouders dat ze uw westerse eten op tafel zet? Beetje overdreven niet. Wij hebben heel vaak aan tafel gezeten in Isan, en al is niet alles even lekker of eetbaar voor ons, dan eet je toch alleen wat rijst. Of misschien kan je vriendin er een eitje bij bakken. Ga je echt niet van dood hoor. In Nederland of Belgie is het toch ook normaal dat er een beetje meer op tafel komt. Ik vind in ieder geval dat u er rare ideeen op na houdt. Misschien omdat ik een gepensioneerde Belg ben

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +32 (obv 32 stemmen)
 6. Francois Nang Lae zegt op

  Dus de Nederlandse pensioenregeling, nog altijd een van de beste van de wereld, is niet goed, maar het ontbreken van pensioenen in Thailand, waardoor de kinderen dus als pensioenvoorziening moeten dienen, is ook niet goed. Hoe had je het dan wel gewild?

  Het respect voor ouderen is hier inderdaad soms wat overdreven, maar in NL is het zowat helemaal verdwenen. Ik heb in ieder geval totaal geen bezwaar tegen respect voor ouderen.

  Zoals voor veel zaken geldt ook hier dat wat er in het ene land te veel is, er in het andere land te weinig is. En andersom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 7. Dirk zegt op

  Beste Wim, ik vind dat je de inhoud van je verhaal behoorlijk zwart/wit neerzet. Laten we eerst eens naar de sociale zekerheden voor ouderen in Thailand kijken, die zijn bijna nihil. De zorgplicht voor ouders, bestaat daardoor al eeuwen. Heeft weinig met overdreven respect te maken, meer met traditie en praktische overlevering. Nu de welvaart in Thailand toeneemt, willen jonge vrouwen minder kinderen en meer ontplooiing voor zichzelf. Ook in Nederland zijn we vorige eeuw door deze fase heen gegaan,
  Dus veranderingen zijn gaande, in groot stedelijke gebieden sneller dan op het platteland.
  Wat de aow betreft, die is vanaf de invoerdatum aan de levensverwachting gebonden geweest. Of dat realistisch is , is een andere vraag. T.a.v. de pensioenen het volgende: recent onderzoek heeft uitgewezen, dat nu juist de ouderen de klos zijn, terwijl we jaren hoorden dat jongeren de pineut waren.
  Indexering en de lage rentestand en de macht van het groot kapitaal zijn hier debet aan.
  Tot slot ben zelf redelijk op leeftijd nu, maar een overdreven voorkeursbehandeling van Thaise onderdanen bespeur in echt nog niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • Daniel VL zegt op

   Moderator: Niet generaliseren svp

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Vinny zegt op

  Ik woon 15 jaar in Thailand en leef met heel veel Thaise familie van mijn vriendin en lees uw verhaal met verbazing.
  U ziet alleen het gedrag van uw vriendin en trekt gelijk de conclusie dat iedere Thai dit zo doet.
  De Thai toont in het algemeen zeker respect tegen de ouderen, maar op de manier die u omschrijft, zo heb ik het nog nooit ervaren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
 9. herne63 zegt op

  Eerlijk gezegd zie ik het probleem niet en mijn vrouw zorgt wel voor de ouders maar alleen met een, voor ons, kleine financiële bijdrage die in Thailand voldoende is om te leven. Zij respect de grootouders maar durft ook nee te zeggen tegen hem.
  Zorg voor ouderen indien er geen toereikende ouderdagsvoorziening is en respect voor ouderen zijn twee totaal verschillende zaken.
  Ikzelf werd met respect voor ouderen opgegroeid maar in Nederland worden ouderen steeds meer als een last gezien. Door de overheid als een kostenpost voor de AOW, bij werkgevers wordt je als te duur, niet flexibel en snel ziek bestempeld en bij jongeren, uitzonderingen daargelaten, ben je een dinosaurus, achter op de huidige techniek en bij bussen, treinen en deuropeningen hoef je niet op voorrang te wachten.
  Ook Thailand kent zijn punten van verbetering maar als men daar ouderenrespect toont, dan is dat lovenswaardig. Ooit zelf allemaal jong geweest hopen we eens oud geworden, bekeken te worden als een generatie gezien te worden die werkten opdat generaties daarna het beter dan ons zouden krijgen. Als dat geen respect waardig is, dan weet ik het niet meer. Vaak zie je echter dat zij die nooit respect gaven, dit nu wel verlangen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 10. Han zegt op

  Ik ervaar het respect voor ouderen hier als heel positief, waarschijnlijk omdat ik zelf ook in deze groep zit. Ik kan hier een stuk beter met jongeren omgaan dan in nederland.
  Maar er zijn wel grenzen aan wat ouderen kunnen doen.
  Mijn schoonvader woonde in een huisje op het terrein van mijn vrouw. Hij is ongeveer net zo oud als ik maar gedraagd zich alsof hij onze lieve heer is. Tot hij een keer teveel leugens en roddels over ons in de buurt verspreidde om daar zelf beter van te worden. Na diverse waarschuwingen heeft mijn vrouw hem meegenomen naar de puujaibaan en in het grote boek laten vastleggen dat ze niets meer met hem te maken wil hebben.
  Dus nu woont hij bij de buren onder het huis tussen de palen waar wat kleden op gespannen zijn en moet weer elke dag werken om aan de kost te komen. Toen hij bij ons woonde hoefde dat niet, hij kreeg alles van ons. Waar ik overigens geen enkel probleem mee had, wij hebben een goed leven en ik wilde dat haar vader ook een goed leven had. Maar er zijn grenzen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 11. janbeute zegt op

  Beste Wim in het eerste gedeelte van je posting aangaande de betrouwbaarheid van de Nederlandse overheid en pensioenfondsen kan ik met je meegaan .

  Echter dat de Thais , de oudjes pamperen dat zie ik in mijn omgeving niet gebeuren .
  Vroeger ooit misschien wel hier in Thailand , maar heden ten dage echt niet meer .
  Veel ouderen zien hun kinderen ook maar mondjes maat , de huidige generatie Thais hebben het zelf al moeilijk om rond te komen .
  En die mooie auto of brommer moet ook nog eens afbetaald worden is het niet zo .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 12. lung addie zegt op

  Dit is een van de meest sarcastische poisting welke ik reeds mocht lezen op het blog. Eerst het Nederlandse pensioensysteem afbreken en dan ook nog eens gaan zeuren op het ‘respect’ wat verward wordt met ‘hulp’ , aan de ouders van je echtgenote. Blijkbaar ben je er totaal niet van bewust dat vele ouderen in Thailand, zelfs na een leven lang werken, moeten trachten te overleven met 800THB/m. Probeer dat maar eens zelf en dan zal je mogelijk begrijpen dat er hulp nodig is.
  Dat je ouderen laat voor gaan, dat je ouderen de straat laat oversteken, dat vindt je ergerlijk. Wat wil je dan doen? Hen onderste boven rijden als ze niet snel genoeg meer zijn? Dit artikel zegt veel over de persoon en zijn ingesteldheid. Vergeet niet dat je mogelijk ook ooit oud zal worden en hulp zal nodig hebben, mogelijk geen financiele hulp wat daarvoor is het ‘slechte Nederlands systeem’ te goed, maar als je zo verder doet, fysieke en mentale hulp.

  Tenslotte: niets of niemand heeft je verplicht naar Thailand te verkassen, dat is een eigen keuze en nu zeuren heeft totaal geen zin. Je eigen ouders kies je niet zelf, maar je schoonouders wel. Dus zeur op jezelf en niet op een maatschappij die je zelf verkeerdelijk gekozen hebt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 13. Henk Hollander zegt op

  Bij pensioen en Aow wordt de plank geheel misgeslagen. Jammer om een artikel over “respect” voor ouderen daarmee te belasten. Thai hebben inderdaad respect voor ouderen. Maar niet alleen voor ouderen. Als je goed on je heen kijkt dan Zie dat respect bij de Thai voor nogal functies, mensen etc. geldt. Voor een Nederlander , die uit een land komt waar “respect” al jaren geleden bij het grof vuil wordt gezet is dit dus een grote overgang. In Thailand is het de gewoonte dat de kinderen terug geven aan de ouders, als ze ouder worden, van wat ze vanaf hun geboorte zelf hebben gehad. Dat heeft niets met respect te maken maar alles met de cultuur en noodzaak omdat er verder geen sociale voorzieningen zijn. Het dumpen van Pa en Ma in een bejaardenasiel, zoals in Nederland, is hier dus geen gewoonte. De Thaise “AOW” is nog niet eens genoeg om 1 dag van te leven. Overigens zie je dit alleen in het deel van Thailand, het grootste deel dus, wat niet tot Bangkok behoort. Daar vinden ook de westerse invloeden hun weg

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 14. Jacques zegt op

  Ik denk dat er in Thailand best wel verschillend wordt gedacht over ouderen. Niet alle thai zijn uit het zelfde hout gesneden, dus er blijven ook op dit gebied weer verschillen in de meningen. De zoon van de zuster van mijn vrouw die heeft een aardig voor thaise begrippen salaris, maar scheept zijn moeder af als zij weer eens haar hand op houdt met 1 a 2000 bath per maand. De rest betaalt mijn vrouw want die gaat ook over mijn bankrekening. Respect is en blijft een beladen woord. Ik denk dat het van belang is dat er door de mensen onderling rekening wordt gehouden met de ander. Hulpvaardigheid vind ik geen vies woord. Ouderen hebben nu eenmaal en zeker in Thailand hulp en bijstand nodig en dit wordt vaak gedaan door de kinderen en kleinkinderen. De maatschappij is hier debet aan. Als er een regeling komt zoals in Nederland met pensioen dan kan er op andere manieren omgegaan worden met ouderen. Dat de pensioenregeling in Nederland een flinke onvoldoende dient te krijgen staat bij mij wel vast. Hebben jullie al eens het programma de Zwarte Zwanen bekeken nou dan gaat er een wereld voor je open, een wereld waarin het grote geld rond gaat en in zakken beland waar het niet zou moeten. Geld verdampt (vele miljoenen) waar je bij staat. In de beleggingswereld is het nu eenmaal geënt op het vergaren van het grote geld en delen vindt dan maar mondjesmaat plaats. Het ieder voor zich principe wordt geheiligd. Het grote eigen ik wil verdienen over de ruggen van de meerderheid. Ook het Europese bankbeleid van Dragi is er debet aan dat de rente nihil is en de pensioenbuffers niet voldoende gevuld kunnen worden. Dus blijven de pensioenfondsen klagen en zeker niet in de mogelijkheid verkeren om pensioenen te verhogen. De regering en het Europese beleid moet om, maar de stemmen worden nog steeds uitgebracht op de verkeerde partijen. Gemiddelde pensioenbedrag bedraagt in Nederland zo’n 700 euro heb ik ergens gelezen, los van het AOW bedrag, nou nou wat een vetpot. Dit had vele malen hoger moeten zijn, maar is nooit onderkend in al die jaren dat ik de pot al gespekt had. Veel van wat Wim stelt kan ik beamen dat ziet hij juist. In mijn optiek hebben de buitenlandse ouderen in Thailand weinig in te brengen als hun pensioen. Men denkt en leeft anders en vindt een westerse mening vaak onzin. Het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Het zal nog erg lang duren voor er op dit gebied verbetering wordt aangebracht in Thailand. Wie heeft hier belang bij. Ik zal het niet meer meemaken in de tijd die mij nog rest dat is zeker en vast.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 15. Roel zegt op

  Beste Wim,

  Allereerst ga ik niet te diep in met wat je schrijft, ik herken dat ook niet.
  Wel wil ik jouw wijzen op wat er in Nederland gebeurt, verzorgingsstaat wordt helemaal uitgehold, zoals je beschrijft overheid niet te vertrouwen, pensioen verlies je wanneer je komt te overlijden waarvoor je wel al die jaren premies hebt betaald. Ik heb gezorgd voor mijn eigen pensioen daar kan de overheid of pensioenfondsen niet aankomen, het blijft van mij.
  Reken erop dat als wij 10 jaar verder zijn de kinderen in Nederland ook de ouders moeten ondersteunen, gebeurt nu al, er gaat nog heel veel veranderen in Nederland, er komt ook teveel instroom zonder 1 cent op zak maar die wel mee willen profiteren, ook die mensen vergrijzen op termijn.

  Thaise bevolking, respect hoort er altijd te zijn, daar is geen leeftijdgrens aan verbonden. Dat de Thaise kinderen in sommige delen van het land niet het recht kregen om goede studie te volgen kun je de ouders niet aanrekenen maar meer de Thaise overheid. Het sociale gebeuren ligt hier naar familie en vrienden veel hoger dan in Nederland of Europa. Ze helpen elkaar altijd ook al hebben ze zelf bijna niets, kunnen wij nog van leren.

  De kinderen krijgen ook weer kinderen, maar man en vrouw moeten werken, moet geld op de plank komen en de ouders verzorgen dan hun kinderen weer, uiteraard moeten de ouders ook geld hebben om eten voor hun en kleinkinderen te kopen en verzorgen. In Nederland gaan ze naar de gesubsidieerde opvang en ouders kunnen ook die kosten nog eens fiscaal aftrekken. Waar is het sociale gebeuren hierbij, nergens te vinden. Nee ik heb alle lof voor de Thaise cultuur en sociale gebeuren, het is gewoon een cirkel die rond blijft draaien, generatie op generatie, daar kun je echt wel respect voor hebben.

  De ouders die wel financieel bij machte waren om hun kinderen te laten studeren, ook die kinderen staan veel beter in de maatschappij. 2 nichtjes van mijn vrouw in leeftijd verschil maar 1 jaar tussen elkaar en uit 1 gezin studeerden af en hadden alle twee direct een goede baan die wel 4x meer verdiende bij aanvang dan het minimale loon hier in Thailand. Die betalen en onderhouden hun ouders nu ook, hun ouders hebben zich alles ontzegd om hun kinderen te laten studeren.
  Je kan en mag Thailand nooit vergelijken met Nederland, dat ligt zover uit elkaar. Maar wat is mooier en beter, het sociale leven is hier veel beter ook de verdraagzaamheid en let op dat de gemiddelde Thai laaggeschoold is maar toch alles doen wat nodig is voor hun naasten.

  Denk daar maar eens over na. Wij hebben zeer veel geluk gehad om in Europa te wereld zijn gekomen en daarbij vooral Nederland,België en Duitsland.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 16. bob zegt op

  Veel valt terug te voeren dat baby’s en jonge kinderen door hun grootouders, die in een oudere tijd leven en de nodige kennis van heden ten dagen ontbreken, worden gevoed en opgevoed. Het is daarom dat schoolgaande kinderen, met name op het platteland, zo’n enorme kennis achterstand hebben. (behalve van telefoon spelletjes via internet. Van kinderopvang heeft men hier nog nooit gehoord, wellicht in Bangkok wel inmiddels. Vandaar ook dat de arbeid generatie massaal naar hun geboorteplek afreist tijdens de vakanties. Kinderen moeten zichzelf vermaken, vakanties zijn niet gewoon. Geschiedenis en aardrijkskunde wordt nauwelijks onderwezen en tellen doen we op een japanner. Zelfs als het wisselgeld 10 baht is. Zo kunnen we noch veel a4tjes volschrijven. Maar als de maatschappij niet veranderd blijft de heersende klasse de heersende klasse en zal elke modernisering trachten te saboteren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Ger-Korat zegt op

   Leuke stemmingmakerij. Ik weet van babyopvang op het platteland voor rond de 1500 baht per maand. Daarnaast is er een peuterschoool vanaf de leeftijd van 2 jaar. En de reguliere scholen kan men de kinderen al vanaf 3 jaar naar school laten gaan. En dit is normaal overal in Thailand. Kan het weten om dat ik 2 jonge kinderen heb en vraag gewoon hoe het zit in diverse plaatsen, uit interesse.
   In de vakanties kan men de kinderen extra naar school laten gaan, zelf betaal ik 3400 baht voor 5 weken extra school tijdens 2 maanden svhoolvakantie. En veel ouders gebruiken de tijd in de vakantie om kinderen extra lessen te laten volgen bij onderwijzers. Naast de extra lessen die veel kinderen al nemen op zaterdag of zondag in de niet-vakantiemaanden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • bob zegt op

    Helaas hebben de Thaise mensen daar geen geld voor (over). Wij, Farangs, hebben makkelijk praten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 17. Bert zegt op

  Ben het geheel met de schrijver eens, respect is goed, maar niet overdrijven.
  Ben zelf nog zo oud (55), maar ben wel opgevoed door mijn ouders dat respect er gewoon bij hoort.
  Opstaan in de bus, deur open houden etc.
  Maar respect hoort normaliter wel verdiend te worden en niet omdat iemand toevallig uit een rijke familie komt of blauw bloed heeft. Dat iemand toevallig in een oranje gewaad of priesterkleed rondloopt. Dat iemand toevallig een uniform aanheeft en liefst met veel toeters en bellen.

  Respect heb ik voor ouders, die hebben mij opgevoed en meegegeven wat ik nu weet. Idem voor mijn schoonouders, die mijn vrouw goed hebben opgevoed.
  Respect heb ik voor mensen die vrijwilligerswerk doen, geheel belangenloos.
  Respect heb ik voor die oude vrouw, die iedere dag met haar mand koopwaar rondloopt opdat ze niet haar hand hoeft op te houden.
  Zo kan ik nog wel ff doorgaan.

  Maar ik zal nooit kruipen voor iemand omdat die zogenaamd respectvol is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 18. SOMMEIL zegt op

  Beste,

  Je veralgemeent heel sterk… en bekijkt het door een west-europese bril.

  Begin vorige eeuw zorgden heel wat kinderen ook in onze contreien voor hun ouders omdat er toen ook geen sociale zekerheid of pensioensysteem bestond.

  groetjes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website