De drie opgestoken vingers van anti-coup demonstranten bezorgen het militair gezag (NCPO) kopzorgen. Is het gebaar strafbaar en dienen degenen die het maken, gearresteerd te worden?

Woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat de NCPO eerst gaat kijken met wat voor intentie het gebaar wordt gemaakt voordat besloten wordt tot actie over te gaan.

Het gebaar met de drie vingers is ontleend aan de film Hunger Games waarin het respect betekent, maar de anti-coup demonstranten gebruiken het als symbool voor ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’, het motto van Frankrijk dat tijdens de revolutie aan het eind van de achttiende eeuw werd geïntroduceerd.

Dit weekend zijn tijdens demonstraties in Ratchaprasong, Asoke en bij winkelcentrum Fortune Town  zes personen gearresteerd wegens overtreding van de staat van beleg. De militaire aanklagers hebben nog niet besloten of ze vervolgd gaan worden en voor de krijgsraad dienen te verschijnen. Op maandag zijn ze overgedragen aan de Crime Suppression Division, die verder onderzoek doet. Voorlopig blijven ze in hechtenis.

Sinds het leger op 20 mei de staat van beleg afkondigde zijn 25 demonstranten aangehouden; 16 zijn inmiddels vrijgelaten, de overigen zitten bij de CSD in een cel.

(Bron: Website Bangkok Post, 2 juni 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Leger twijfelt over drie vingers”

 1. Prathet Thai zegt op

  Er worden op sociaalmedia zoals FB door de Thaien onderling ook grapjes over het drie vinger teken, en de mondkapjes gemaakt.
  Men beweerd dat deze demonstranten betaalt worden om te protesteren, en volgens hen staan de drie vingers voor de 300 baht die zij ontvangen hebben om te demonstreren, en door de mondkapjes kunnen zij niet vertellen wie hun betaald heeft. (lol)

 2. Erik zegt op

  De mensen die ik daar zie staan zijn gewone burgers die zich zorgen maken.

  Ik zie geen opgewonden standjes en al helemaal geen rode of gele kleuren. Je kunt wel iedereen oppakken die een mening heeft over de coup maar deze mensen gewoon laten staan lijkt me nog het beste. Dit is beheersbaar, dit zijn geen kwajongens met kwaad in de zin.

  • Prathet Thai zegt op

   Ik denk ook niet dat deze mensen kwaad in de zin hebben, en het is speculeren wat hun achtergrond is en of zij tot rood of geel behoren, en wat hun reden om te demonstreren is.

   Maar ik snap wel dat het leger ingrijpt, al hoeft men ze wat mij aangaat niet te arresteren, een waarschuwing en dan weg sturen kan ook.
   Nu bestaat zo`n demonstratie uit een kleine groep mensen die hoogstwaarschijnlijk verder niets kwaad in de zin hebben, maar als je dit tolereert dan kan zo`n kleine demonstratie makkelijk uitgroeien tot een grote demonstratie, waar weer een ander soort (gewelddadige)typetjes dan op deze foto zich hierin willen gaan mengen.

   En dan zou een vredelievende demonstratie uit kunnen groeien tot een gewelddadige en voor veel onrust kunnen gaan zorgen.
   En daar is het waar het leger nu juist om gaat, zij willen nu de rust en orde handhaven, en rustig toewerken naar verkiezingen.

   Vergeet niet dat het afgelopen jaar veel mensen en waaronder ook kinderen gedood of gewond zijn tijdens de politieke ellende waarin Thailand zich bevond.

   Daarom ben ik blij met deze coup, er is geen bloed vergoten, en het is nu weer redelijk veilig in Thailand.
   Als het leger dit niet had gedaan dan was het zeker uit de hand gelopen met al die schietgrage figuren die er rondliepen.

 3. chris zegt op

  Misschien kan de NCPO hen ook eens vragen wat ze dan WEL willen als ze geen coup willen. Ik heb sterk de indruk dat het gefrustreerde Suthep-aanhangers zijn die een ander type coup willen: een ongekozen volksraad met een figuur als Suthep als regeringsleider. Ze vragen niet om verkiezingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website