Legerleider Prayuth hield gisteren zijn eerste openbare toespraak sinds het leger de macht heeft overgenomen. Zijn meest opmerkelijk uitspraak was dat er pas op zijn vroegst na 15 maanden nieuwe verkiezingen te verwachten zijn.

Verder wil hij dat Thailand zich de komende tijd gaat bezighouden met hervormingen, financiële stabiliteit en transparantie.

‘Tijd verspild’

De generaal wil er wordt gestopt met protesteren. “Thailand en het Thaise volk staan voor grote uitdagingen die direct aandacht nodig hebben. Er is genoeg tijd verspild aan politiek conflicten”, zei hij.

De legerleider laat verder weten dat zij geen plannen hebben om lang aan de macht te blijven: “Thailand staat op de eerste plaats, daarna de democratie. Wanneer deze missie is voltooid gaan wij terug naar de kazerne.”

Prayuth beloofde dat er snel een einde komt aan de staat van beleg en de avondklok in de toeristische gebieden.

Alle voorgenomen projecten en investeringen die de afgezette regering wilde laten uitvoeren, worden opnieuw tegen het licht gehouden. Met inbegrip van watermanagement en infrastructuur zoals de aanleg van hoge snelheidslijnen in Thailand.

“Niets kan slagen als er geen vrede en veiligheid is”, zo besloot hij zijn toespraak. “Ik denk dat alle Thais, net al ik, van mening zijn dat de afgelopen negen jaar niet echt gelukkig zijn geweest.”

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Leger Thailand: verkiezingen op zijn vroegst pas na 15 maanden”

 1. Prathet Thai zegt op

  Hellemaal mee eens, hoewel er zeker farang zullen zijn die er anders over denken, maar ik ga uit van het positieve en ik heb bij deze man het gevoel dat het echt meent wat hij zegt, dat is mijn bescheiden mening.

  Deze posting zal ongetwijfeld weer de nodige discussie oproepen, en daar is niets mis mee hoor, wij (de farang) hebben ook recht om onze mening te uiten, al was het alleen maar om onze liefde voor het land.

  Maar ik vind ten alle tijden dat wij ((de farang) ons verder afzijdig dienen te houden over welke of wat voor beslissingen er door de huidige premier zullen worden genomen, dit is iets wat het Thaise volk aangaat zoals hij de premier ook duidelijk maakt met de zin: Thailand en het Thaise volk staan voor grote uitdagingen die direct aandacht nodig hebben.

  Chok Dee Thailand

  • Soi zegt op

   Persoonlijk heb ik niet de indruk dat het de Thai en zeker niet de Thaise overheid, en op zijn minst de Thaise legerleiding zich iets gelegen laat liggen aan wat farang denken en menen over de Thaise situatie. Ik vind het vreemd dat je zegt dat “wij farang ons afzijdig moeten houden”. En dat terwijl jij jouw mening al geeft. Is er iets anders aan de hand dan dat dat wij afzijdig staan? Kortom: Thailandblog is er voor ons Nederlandstalige farang, en op dit blog is het de bedoeling dat wij zonder meer onze gedachten en gevoelens uiten. Niets mis mee. Geen woord, zelfs geen letter van wat we schrijven heeft maar ook iets invloed op de besluitvorming van wellke Thai dan ook. Onze meningsvorming is slechts voor intern gebruik, en zo hoort het ook. Als je dat bedoelt, ben ik het met je eens. Verder is het voor ieder aanbevelenswaardig om Thai wet- en regelgeving in acht te nemen, vooral nu in verband de staat van beleg. Voor het overige heeft de legerleiding vooralsnog mijn gunst van de twijfel.

 2. Cornelis zegt op

  Nu het er naar uitziet dat het militaire regime gedurende langere tijd aan de macht zal blijven ben ik – o.a. – benieuwd naar hoe men op het internationale economische vlak gaat optreden. Zullen b.v. de onderhandelingen met de EU over een vrijhandelsverdrag worden voortgezet? Zo niet, dan verliest Thailand per 1 januari 2015 het voordeel van sterk verlaagde invoerrechten bij invoer in de EU. Verder is Thailand een groot aantal verplichtingen aangegaan in het ASEAN-kader met het oog op de inwerkingtreding van de ASEAN Economic Community, eind volgend jaar. Hopenlijk worden die verplichtingen gerespecteerd – of zal men het korte-termijn-eigenbelang laten prevaleren?
  De tijd zal het leren…………

 3. Sir Charles zegt op

  Ná 15 maanden is wel heel relatief want letterlijk en figuurlijk gesproken kan het dus ook wel 15 jaren duren voor er verkiezingen worden afgekondigd. Besef dat het enigszins cynisch klinkt doch het schenkt wel vertrouwen dat de legerleiding verkiezingen in het vooruitzicht stelt aannemende dat het geen vage belofte is als doekje voor het bloeden.
  Wil er mee zeggen dat de verschillende partijen dus feitelijk aan zet zijn door zich minder vijandelijk ten opzichte van elkaar op te stellen oftewel een ieder zal wat water bij de wijn moeten doen voordat er verkiezingen kunnen worden gehouden.

  We wachten af.

 4. vanderhoven zegt op

  Wij zijn in Belgie en Nederland natuurlijk geen coup’s gewoon.Anders is het in Azie.
  Beter zou zijn dat wij zouden stoppen met altijd maar met het vingertje te zwaaien en andere landen steeds te spiegelen aan ons systeem en onze levenswijze.
  Alleen als andere naties doen wat wij doen zijn het de ‘goeie’ doen ze het anders dan de ‘slechte’!
  Wie zijn wij, als de meerderheid van de Thai die ik ken, blij zijn met ‘hun’ coup! Het is toch hun land!
  Geef andere meningen en levenswijzen ook eens een kans en laat ons van even van de zijlijn toekijken wat het word.

 5. Eddy, oet Sang-Khom zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 6. Tino Kuis zegt op

  Ik heb die toespraak beluisterd. Ik vond zijn meest opmerkelijke uitspraak deze: ‘De betogers tegen de coup begrijpen niet wat een echte democratie inhoudt’. Hij voegde er aan toe dat hij uiterst streng tegen deze betogers zal optreden.
  Met de waarschuwing van de Nederlandse Ambassade in gedachten hoop ik niet dat het citeren van generaal Prayuth verboden is.

 7. Erwin Fleur zegt op

  Tja, ik heb soms het idee (wat veelal in Thailand afspeelt) dat een Nederlands spreekwoord
  zegt ”als twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen”.
  Ik hoop dat dit niet het geval is, maar vind 15 maanden wel erg lang als er duidelijk wordt
  gemaakt dat het allemaal niet zo lang zal duren.

  Laat(hoop ik) de geschiedenis zich dit maal maar niet herhalen.
  Groet,
  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website