In de provincie Lampang, in het noorden van Thailand, zijn deze week de hoogste temperaturen van het jaar gemeten. Het district Thoen is getroffen door een intense hittegolf, waarbij de kwikstand begin deze week een verzengende 42 graden Celsius bereikte.

Volgens meteorologen, die de temperatuurstijging sinds 28 maart nauwlettend volgen, zal deze trend zich voortzetten. Voor de komende periode worden temperaturen tussen de 38 en 40 graden Celsius voorspeld voor de gehele provincie.

Uit historische data van het Meteorologisch Departement blijkt dat het district Thoen eerder een recordtemperatuur van 44,2 graden Celsius heeft geregistreerd, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Thailand. Deze huidige hittegolf, die vooral de bovenste regio’s van het land treft, wordt verwacht aan te houden tot 8 april. Tijdens deze periode zijn onweersbuien en harde windstoten mogelijk, veroorzaakt door de heersende zuidelijke en zuidwestelijke winden.

Ook het zuiden van Thailand kan zich opmaken voor onstuimig weer, met onweersbuien die worden aangewakkerd door noordwestelijke winden over de Andaman zee en zuidoostelijke winden in de Golf van Thailand. De temperatuurstijging is een landelijk fenomeen, met het noorden dat temperaturen tussen de 38 en 44 graden Celsius kan verwachten, en het noordoosten waar het kwik kan stijgen tot tussen de 36 en 43 graden Celsius.

De centrale regio van Thailand ziet mogelijk temperaturen oplopen tot tussen de 35 en 44 graden Celsius, terwijl het oosten koelere, doch nog steeds hoge, temperaturen tussen de 33 en 41 graden Celsius kan verwachten. In de hoofdstad Bangkok en omliggende provincies lopen de temperaturen uiteen van 34 tot 41 graden Celsius tot aanstaande maandag, wat de trend van stijgende temperaturen in deze zomerperiode bevestigt. Bewoners en bezoekers worden aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de hitte en goed gehydrateerd te blijven.

4 reacties op “Lampang registreert recordtemperaturen; hittegolf teistert Thailand”

 1. Wim zegt op

  Hier in Chiangmai is het al 14 dagen erg warm. De afgelopen week overdag tot 38 graden Celsius. En al weken geen druppel regen gevallen, dus de atmosfeer kurkdroog. Allemaal niet zo erg want je weet: Thailand is een warm land en je merkt vanzelf wel of je er tegen kunt. Erger nog is de luchtvervuiling, die voortdurende smog die er hangt, soms gepaard gaande met een vreemde stank. Elke dag een PM 2.5 met waarden tot 150 aan toe met uitschieters plaatselijk over de 200. Maar het allerergste: het wordt gewoon ontkend, en mijn vrouw zegt- na Songkran is iedereen het weer vergeten. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2770396/chiang-mai-upbeat-about-clean-air-despite-poor-readings?tbref=hp

  • Nicky zegt op

   Inderdaad. Velen ontkennen gewoon de vervuilende lucht. Zelfs buitenlanders die hier in het noorden wonen ontkennen dat het door fikkie stoken komt. (Dat zijn oliebomen die zelf ontbranden) natuurlijk alleen snachts. Moeten de regering maar eens gaan uitnodigen hier. Ze mogen van mij gratis in een tentje in de tuin slapen. Krijgen ze ook nog eten van ons

 2. Arno zegt op

  afgelopen maandag ochtend vroeg aangekomen in Thailand, Tijdens het dalen van het vliegtuig was duidelijk een smog deken boven Bangkok te zien,
  Bij aankomst s’-middags te Udon Thani was vanuit het vliegtuig ook daar wat lucht verontreiniging te zien.
  En was het uitzicht zeker niet helder, jammer, jammer, afgelopen 5 jaar in deze regio met Songkran tijd vertoefd, maar dat de lucht zo vervuild was als nu nog niet eerder gehad, mogelijk heb ik de voorgaande jaren veel geluk gehad.
  Het is pittig warm de 40 graden komt in beeld.
  gelukkig doet de koelkast en de vries afdeling met deze hitte het nog goed, dus liters water met ijsklontjes worden genuttigd.

  Gr.Arno

 3. janbeute zegt op

  Ook hier in de naast gelegen provincie Lamphun is het kwik in de middag rond de 42 graden.
  Dus binnen blijven en morgens vroeg opstaan, voor zessen en overdag volop aircoooen.
  En laten we het over de smog maar niet hebben loopt nu al tegen half April, en er is nog geen eind in zicht.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website