De beurs heeft het kabinetsbesluit om de schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997, door te schuiven naar de Bank of Thailand (BoT) afgestraft met een koersval van 3,3 procent op de bankaandelen.

De doorschuifoperatie heeft tot gevolg dat de kosten voor de Thaise banken toenemen, waar de klanten dan weer de dupe van zullen worden.

De schuld bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), destijds aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. Jaarlijks kosten die de overheid 45 tot 65 miljard baht aan rentebetalingen, afhankelijk van de rentestand. Door de schuld door te schuiven, schept de overheid ruimte op de begroting om leningen af te sluiten ten behoeve van watermanagement.

Het doorschuiven van de schuld naar de Bank of Thailand en Thaise banken zal uiteindelijk tot hogere rentetarieven voor de bevolking leiden en de gehele economie beïnvloeden. Dit zei oppositieleider Abhisit gisteren tijdens het parlementaire debat over de begroting voor 2012. Abhsit wil eerst wel eens weten waar het te lenen geld naartoe gaat. ‘The government has to be more transparent in how it is spending money.’

Zo’n honderd monniken en discipelen van wijlen Luang Ta Mahabua brachten gisteren een bezoek aan het ministerie van Financiën en de BoT om te protesteren tegen het regeringsbesluit. De monnik, begin 2011 overleden, lanceerde in 1997 tijdens de financiële crisis een campagne ter ondersteuning van de buitenlandse reserves van het land. Hij riep de bevolking op goud te doneren. Dat goud ligt nu bij de bank.

– Regeringspartij Pheu Thai laat het initiatief om de grondwet te wijzigen over aan actiegroepen en in het bijzonder de roodhemden. De partij wil op deze manier de tegenstanders van wijziging de wind uit de zeilen nemen. Wanneer de partij het voortouw zou nemen, zegt Pheu Thai-parlementslid Pongpan Sunthornchai, zou de partij kwetsbaarder zijn voor aanvallen door haar opponenten en meer conflicten in de samenleving oproepen.

Pheu Thai blijft niettemin een voorstander van wijziging van de grondwet van 2007, die na de militaire coup is opgesteld door het toenmalig militair bewind. ‘The constitution is not democratic and amending it is inevitable’, aldus Pongpan.

– Slechts een armzalige 4,7 miljoen ton paddy (ongedopte rijst) is ondergebracht bij het rijsthypotheekprogramma van de regering. Het ministerie van Handel vraagt zich af waar de rest is gebleven, want er moet 10 miljoen ton zijn geoogst. Het heeft de rijstmolenaars bevolen hun voorraad te melden, maar de molenaars en exporteurs zeggen weinig rijst in voorraad te hebben.

Oorspronkelijk ging het ministerie ervan uit dat 25 miljoen ton rijst zou worden aangeboden. Na de overstromingen werd die hoeveelheid teruggebracht naar 10 miljoen ton. De overstromingen vernielden 10 miljoen rai of een output van 7 miljoen ton. Opvallend daarbij is dat de schattingen van verschillende overheidsdiensten niet overeenkomen. Voordeel van het verminderde aanbod is dat het veel bekritiseerde hypotheeksysteem niet 430 miljard kost, maar vermoedelijk 100 miljard baht.

– Premier Yingluck is door de minister van Defensie uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Pha Mor I Dang klif bij Hindu-tempel Preah Vihear, volgende maand wanneer het kabinet in Ubon Ratchatani vergadert. Omwonenden zijn bang dat Thailand grondgebied verliest wanneer het samen met Cambodja troepen terugtrekt uit het door beide landen geclaimde gebied. De troepenterugtrekking gebeurt op bevel van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Een gezamenlijke werkgroep moet nog de details uitwerken. Yinglucks aanwezigheid zal de bewoners gerust stellen, verwacht de minister.

– Een brand heeft woensdagavond vier boekenstalletjes in weekendmarkt Chatuchak in de as gelegd. De politie gaat vooralsnog uit van kortsluiting, maar sluit brandstichting niet uit. Maandag ging de markt over van de gemeente Bangkok naar de State Railways of Thailand. Niet alle verkopers zijn daar even enthousiast over. Naar verluidt zouden kooplui ook worden afgeperst door maffiabendes. De politie heeft de zaak in onderzoek.

– De bewoners van acht door overstromingen getroffen provincies in het Zuiden moeten vanaf vandaag tot dinsdag rekening houden met meer overstromingen en grondverschuivingen. De overstromingen zijn intussen wel verminderd en verschillende provincies bereiden zich voor op een grote schoonmaak aanstaand weekend. De zwaar getroffen stad Muang in Nakhon Si Thammarat is over twee dagen volledig droog, verwacht de burgemeester, tenzij het weer gaat regenen.

– Over 50 jaar overstroomt Bangkok helemaal, zei gouverneur Sukhumbhand Paribatra op een milieuforum in Bangkok. De stad is de afgelopen halve eeuw gegroeid zonder dat er een systematisch plan aan ten grondslag lag. Dat zal moeilijk te corrigeren zijn. Bangkok ligt ook op een ongunstige plaats, 1 meter boven het gemiddeld zeeniveau. Volgens één studie zakt Bangkok elk jaar 1 cm en stijgt het zeeniveau in de Golf van Thailand met 1,3 cm per jaar.

– Zes bewakers van een populaire pub in Phuket zijn beschuldigd van poging tot moord en mishandeling van een hoteleigenaar en zijn chauffeur. Ze belaagden de twee mannen maandagavond met messen, bijlen en houten en ijzeren stokken na een ruzie. Beiden liepen verschillende steekwonden op.

– De militaire leiding heeft premier Yingluck uitgenodigd voor een lunch aan boord van het vliegdekschip Chakri Naruebet. Yingluck liet eerder weten elke twee maanden met de legerleiding te willen lunchen.

– De Stop Global Warming Association heeft de Administrative Court.gevraagd zich te buigen over de regeling voor kleingebruikers van elektriciteit. Zij hoeven niets te betalen, hetgeen volgens de SGWA oneerlijk is ten opzichte van grootverbruikers. De vereniging beschouwt de subsidie als unfair en in strijd met de wet. Aangeklaagd zijn vijf overheidsdiensten.

– De voorzitter van de senaatssubcommissie politiezaken heeft parlementslid Kanchit Thapsuwan opgeroepen, wanneer hij niets te verbergen heeft, mee te werken aan het onderzoek naar de moord, waarvan hij wordt verdacht. Tot nu toe heeft hij zijn pickup truck en pistool niet voor onderzoek bij de politie ingeleverd. De advocaat van Kanchit heeft gezegd het politieonderzoek niet te vertrouwen, maar de voorzitter vindt die opmerking onbehoorlijk. Kanchit geniet immuniteit zolang het parlement in vergadering is. Kanchit wordt verdacht van de moord op een politieke rivaal in een benzinestation in Samut Sakhon op 25 december.

– In 22 provincies in het beneden-Noorden en de Central Plains gaat het ministerie van Landbouw dit jaar proberen de boeren te bewegen maximaal twee keer per jaar rijst te planten en het land tussendoor of daarna twee tot drie maanden braak te laten liggen, zodat de grond zich kan herstellen. Een andere optie is om in die periode babymaïs, faba bonen of soortgelijke gewassen te verbouwen. De boeren worden ook aangemoedigd de eerste oogst een maand eerder te planten.

De 22 provincies zijn goed voor 9 miljoen rai aan rijstvelden. De autoriteiten hopen 2 miljoen rai te kunnen gebruiken als wateropslaggebied, wanneer het land braak ligt. Dat gebied kan 6 tot 7 miljard kubieke meter water opslaan, wat de ernst van overstromingen in streken ten zuiden daarvan aanzienlijk zal verminderen.

Het maximum van twee oogsten heeft ook tot doel het gebruik van kunstmest te beperken en een eind te maken aan het constant gebruik van de grond, wat het risico op plantenziektes aanzienlijk vergroot, met name de bruine planthopper.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website