Een 40-jarige monnik van Wat Doi Thasao in de provincie Uttaradit is aangehouden op verdenking van de moord op een man die hem 20.000 baht schuldig zou zijn.

De vriendin van de 28-jarige man zegt gezien te hebben hoe de monnik haar vriend doodschoot. De politie vond het verbrande lichaam van de man in de suikerrietplantage van de monnik. De monnik werd aangehouden bij een vriend in Phitsanulok, waar hij zich schuilhield. Volgens de politie heeft de monnik bekend en gezegd dat het niet om 20.000 maar om 200.000 baht ging.

– De advocaten van het van moord verdachte parlementslid Kanchit Thapsuwan vertrouwen het politieonderzoek niet. De leider van het juridisch team, Nipit Intarasombat, heeft zijn twijfels over het bevel van de politie aan zijn cliënt om zijn handwapen in te leveren. De politie zegt dat de rechtbank tweemaal Kanchit heeft bevolen zijn auto en pistool voor onderzoek af te staan, maar zijn advocaten zeggen dat hun cliënt die bevelen nooit heeft ontvangen. Wanneer het pistool wordt overgedragen, zegt Nipit, zou de politie kunnen beweren dat dit het moordwapen is. Hij suggereert ook dat het politieonderzoek politiek wordt beïnvloed, en weigert te zeggen of het pistool aan de politie wordt overhandigd of alleen aan de rechtbank. Kanchit wordt ervan verdacht op 25 december een politieke rivaal te hebben doodgeschoten.

– Ondanks verzet van de Bank of Thailand en tegen het advies van financieel deskundigen in heeft de regering besloten de schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997, door te schuiven naar de centrale bank. De overheid is zo verlost van een jaarlijkse rentebetaling van circa 65 miljard baht en schept ruimte in de begroting voor leningen ten behoeve van watermanagement.

De schuld gaat dus weer terug naar het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een onderdeel van de BoT dat destijds gevormd werd ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen.

De regering heeft het FIDF ook gemachtigd om Thaise banken een heffing van 1 procent van hun tegoeden op te leggen. Die levert 70 miljard baht op, voldoende voor de rentebetalingen plus een jaarlijkse aflossing van 5 miljard baht. Een bankier waarschuwt dat deze kosten ongetwijfeld zullen worden doorberekend aan de klant in de vorm van hogere rentes op leningen en lagere rentes op tegoeden.

– Zoek het zelf maar uit. Zo kan de reactie van het kabinet worden samengevat op het verzoek van de Bangkok Metropolitan Administration om te mogen heronderhandelen over de prijs van brandweerwagens en ander materieel, in 2004 van een Oostenrijks bedrijf gekocht tegen een kunstmatig opgedreven prijs. De brandweerwagens staan nog steeds bij de douane in afwachting van de uitkomst van het juridisch conflict. Er is ook al een aanbetaling gedaan. In verband met de affaire staan enkele voormalige bewindslieden en functionarissen terecht wegens corruptie.

– Wanneer het in het Zuiden gelegerde Vierde Leger handen tekort komt bij de hulpverlening aan slachtoffers van de overstromingen, zullen troepen uit andere delen van het land worden ingezet. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt tienduizenden soldaten te zullen sturen als de situatie verslechtert. Het Vierde Leger heeft 10.000 man ingezet in de negen getroffen provincies.

Het gebied rond de Khao Luang berg in Nakhon Si Thammarat en Surat Thani is het zwaarst getroffen. Prayuth hoopt dat de regen snel stopt, want de voortdurende regens zorgen voor waterstromen vanaf de bergen en grondverschuivingen, waardoor de waterafvoer wordt vertraagd.

Tot zondag dienen kleine schepen niet uit te varen in de Golf van Thailand, want er worden golven tot 3 meter verwacht, aldus het Meteorological Office. Zware regens worden voorspeld in de provincies Chumphon, Surat Thani en Nakhon Si Thammarat.

– Gerucht of waarheid? Sommige verkopers op de Chatuchak weekendmarkt zeggen dat drie bendes met steun van een politicus huurcontracten hebben gekregen en de verkooppunten tegen woekerhuren van 15.000 tot 30.000 baht per maand onderverhuren. Vice-minister Chatt Kuldiloke (Transport) ontkent evenwel dat verkopers worden afgeperst. Verkopers hebben ook over diefstallen geklaagd. Bij de ingangen worden daarom passerende voertuigen gecontroleerd.

– 16 januari is Teacher’s Day. Leerlingen bedanken dan hun onderwijzers(essen) en geven hen een cadeautje. Premier Yingluck geeft acte de presence bij de Teachers Council of Thailand. Dit jaar ontvangen 1.000 leraren een onderscheiding voor uitstekend werk.

– De woningbouw en huizenmarkt worden dit jaar geconfronteerd met duurdere bouwmaterialen, een tekort aan arbeidskrachten, minder verhuizingen en veranderingen in de voorkeur van huizenkopers. Deze toekomstvoorspelling doet Samma Kitsin, directeur-generaal van het Real Estate Information Center. Hij verwacht dat de vraag zal verschuiven van laagbouwwoningen naar flatwoningen vanwege het risico op overstromingen.

Projectontwikkelaars in Groot Bangkok die in het vierde kwartaal al weinig verkocht hebben, zullen dit jaar te maken krijgen met meer problemen. Samma verwacht dat de huizenmarkt in het tweede kwartaal iets zal aantrekken. Een verdere verbetering valt te verwachten in de tweede helft van het jaar.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website