Zeven jaar na de tsunami gaan vijf destijds getroffen provincies, die langs de Andaman zee liggen, een rampeninformatiecentrum en een waarschuwingssysteem opzetten en schuilplaatsen inrichten.

De regering heeft hiervoor in de begroting van 2012 140 miljoen baht gereserveerd. Het geld gaat naar de provincies Phuket, Phangnga, Krabi, Ranong en Trat. Morgen wordt in Phuket de tsunami herdacht. Veel familieleden van omgekomen buitenlanders zijn er al neergestreken.

– De kerstboom rukt op in Thailand. Dit jaar heeft Bangkok Christmas Decoration Export 10.000 kunststof bomen met een lengte van 30 cm tot 12 meter verkocht. De opruk van de boom begon zo’n 15 jaar geleden met de hypermarkten die de trend zetten. Bijna alle bomen die in Thailand worden verkocht, zijn gemaakt van PVC. Echte bomen worden mondjesmaat geïmporteerd.

– Bij de aankoop van artikelen voor de noodpakketten zijn geen politici betrokken geweest – of beter gezegd: daarvoor heeft het Department of Special Investigation (zeg maar de Thaise FBI) geen bewijs kunnen vinden.

Wel is gebleken dat elf ambtenaren van het Disaster Prevention and Mitigation Department twee bedrijven bij het aanbesteden van opdrachten hebben bevoordeeld. Het heeft er alle schijn van dat de afdeling niet alle pakketten heeft ontvangen, waarvoor ze heeft betaald. Dit is zowel tijdens de huidige Pheu Thai-regering gebeurd als voorganger Democraten.

– Premier Yingluck Shinawatra is een voorstander van een referendum over wijziging van de grondwet. Maar er zal eerst verder gediscussieerd moeten worden over de vraag welke veranderingen gewenst zijn. Op de vraag wat ze van het idee vindt om de wijziging te laten voorbereiden door een assemblee van burgers, antwoordt ze het een goed idee te vinden, mits alle geledingen van de samenleving zijn vertegenwoordigd in de assemblee. [Yingluck is kampioen nietszeggende antwoorden.] Volgens Yingluck is wijziging van de grondwet [van 2007, opgesteld door het militair bewind] nu geen prioriteit voor de regering, daar alle aandacht is gericht op herstel van de waterschade.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website