Een op de drie kinderen in Thailand, oftewel 5 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar, behoort tot een risicogroep. Ze verlaten voortijdig de school, zwerven op straat, plegen overtredingen, raken zwanger, gebruiken drugs, zijn statenloos zonder rechten, hebben leerproblemen, zijn gehandicapt of zijn extreem arm. Dit blijkt uit cijfers van Child Watch.

Het aantal kinderen dat overtredingen pleegt, is toegenomen van 34.211 in 2005 tot 46.981 in 2009. Het aantal ongehuwde moeders steeg in die periode van 42.434 tot 67.958.

De schooluitval is hoog op het platteland. 89 procent van de leerlingen haalt Prathom 6 (onze groep 8), 79 procent Mathayom 3 en 55 procent Mathayom 6. Volgens Child Watch krijgen de scholen in de meest ontwikkelde gebieden driemaal zoveel geld als de minst ontwikkelde.

Vandaag wordt Children’s Day met allerlei festiviteiten gevierd.

– Vijf boswachters van nationaal park Kaeng Krachan (Petchaburi) worden verdacht van het stropen van olifanten. Tegen hen is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Onlangs werden vijf olifanten in het park gevonden, die waren doodgeschoten en verbrand. De verdachten worden onder andere beschuldigd van geknoei met bewijsmateriaal en samenzwering om de karkassen te verkopen.

– Het kabinet krijgt het druk tijdens zijn tweedaagse vergadering in Chiang Mai, die vandaag begint. Chiang Mai heeft voorstellen gedaan voor 37 projecten, waaronder een watermanagement systeem, aanleg van een ringweg en diverse publieke voorzieningen. De Chiang Mai universiteit vraagt om een gezondheidscentrum en een technologie- en creativiteitspark. Lamphun wil snelweg 106 uitbreiden en anti-overstromingsmaatregelen treffen voor industriegebieden. Ten slotte vragen de Kamers van Koophandel in het noorden om de aanleg van een tunnel tussen Chiang Mai en Mae Hong Son.

– Overstromingen en zware regens blijven het uiterste Zuiden teisteren. Veel huizen en rubberplantages liepen gisteren onder water, toen de Sai Buri rivier buiten haar oevers trad. Op sommige plaatsen in de provincie Narathiwat begint het water te zakken, maar in het district Sukhirin bivakkeren 195 gezinnen tijdelijk in legertenten. De belangrijkste rivier in de provincie, Sungai Kolok, dreigt te overstromen. Nog 30 cm en dan stroomt het water over de oevers.

In de provincie Phatthalung zorgde water van de bergen ervoor dat twee kanalen in het district Tamot overstroomden. Acht dorpen liepen onder water. In één dorp staat het water 50 cm tot 1 meter hoog. In het district Pa Bon zijn rubberplantages – totaal 1.000 rai – vernield. Nieuwe overstromingen worden in de provincie verwacht.

– Een groep van 26 academici van zeven universiteiten en instituten verzet zich tegen elk voorstel om artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht te wijzigen. Wijzigingen kunnen volgens de groep de monarchie in gevaar brengen. Volgens een van de academici is het wetsartikel het doelwit van een ‘politieke dictatoriale groep die zich niets aantrekt van de bevolking’. De groep lanceerde gisteren de Siam Pracha Piwat groep, die tot doel heeft ‘de verslechterende Thaise samenleving te genezen’.

– Als het aan de minister van Defensie ligt, ontvangen ook de nabestaanden van de 87 personen die in oktober 2004 zijn omgekomen bij de massaslachting in Tak Bai (Narathiwat), een compensatie. Deze week besloot het kabinet al de slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010 te compenseren. Nabestaanden van dodelijke slachtoffers ontvangen 4,5 miljoen baht, 3 miljoen voor het tramatisch verlies en 250.000 baht voor begrafeniskosten. Het kabinet heeft hiervoor 2 miljard baht uitgetrokken.

Voor soldaten die tijdens de ongeregeldheden zijn omgekomen of gewond, geldt een al bestaande eigen regeling, die voorziet in een uitkering van een levensverzekering en een bedrag van 25 maal hun wedde. Volgens legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha hebben de regering en de minister van Defensie beloofd de regeling te wijzigen en de compensatie te verhogen.

– Naar de dood van Khattiya Sawatdipol, beter bekend als Seh Daeng, wordt opnieuw onderzoek gedaan omdat nieuwe informatie bekend is geworden. Khattiya, hoofd beveiliging van de roodhemden vorig jaar, werd door een scherpschutter doodgeschoten toen hij stond te praten met journalisten.

– Tijdens zijn bezoek aan het ministerie van Onderwijs maandag gaat de voormalige Britse premier Tony Blair een Engelse les van 20 minuten geven aan 100 kinderen. Het ministerie heeft 2012 uitgeroepen tot English Speaking Year.

– De Kamervoorzitter heeft opnieuw een balletje opgegooid over de lokatie van het nieuwe parlementsgebouw. Een golfterrein in Nonthaburi en een stuk land in Saraburi lijken hem geschikte lokaties. De commissie die belast is met de bouw, vergadert dinsdag over de vraag of de geplande lokatie aan de oever van de Chao Praya voor een andere wordt ingeruild. Op die lokatie staat nog de Yothin Burana school. De aanvraag van de school voor een verhuiskostenvergoeding van 600 miljoen baht is nog niet goedgekeurd door het kabinet.

– De Foundation for Consumers is naar de rechter gestapt vanwege de prijsverhoging van CNG en LPG op 16 januari. Ze heeft de premier, het kabinet, de minister van Energie, het National Energy Policy Committee en producent PTT Plc aangeklaagd. Volgens de stichting is de prijsverhoging in strijd met de wet.

– De politie in Sakon Nakhon heeft de rechtbank om een arrestatiebevel gevraagd voor een lokale politicus, die ervan wordt verdacht een illegale hondenvleeshandel te runnen. De politie heeft invallen gedaan in drie hondenkennels, die zijn eigendom zouden zijn. Daarbij zijn 4.000 honden in beslag genomen.

– Er doemen twee problemen op bij het doorschuiven van de rentebetaling op de FIDF-schuld van de regering naar het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een onderdeel van de Bank of Thailand (BoT). De regering heeft het FIDF gemachtigd de commerciële banken een heffing van 1 procent op hun tegoeden op te leggen, inclusief de 0,4 procent die de banken al aan het Deposit Protection Agency betalen ter verzekering van hun tegoeden.

Maar die 0,4 procent is al het hoogste in Azië, zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de BoT. Een tweede probleem is dat verhoging de kloof tussen commerciële banken en overheidsbanken, zoals de Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, zou vergroten, omdat die de heffing niet betalen.

De FIDF-schuld bestaat uit verplichtingen, tijdens de financiële crisis van 1997 aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. Er resteert nog een schuld van 1,14 biljoen baht. De regering wil van de jaarlijkse rentebetalingen van 45-50 miljoen baht af om ruimte te scheppen op de begroting voor investeringen ten behoeve van watermanagement.

www. dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post.

15 reacties op “Kort Thais nieuws – 14 januari”

 1. Cornelis van Kampen zegt op

  Het bericht over de kinderen van Thailand ben ik erg van geschrokken.
  Dat er problemen waren wist ik al, maar dat het zo erg was niet.
  Waar moet dat heen? De kinderen zijn de toekomst van je land.
  Als je daar zo slecht mee omgaat, denk je ook niet aan de toekomst.
  Cor.

 2. Cornelis van Kampen zegt op

  Wat mij verbaast is dat ik nu nog de enige ben met een reachtie over de kinderen van Thailand. Waar zijn al die figuren die altijd zo weg zijn van dit land en vinden dat er allemaal heel lieve mensen wonen of komen jullie alleen maar op vakantie en weten jullie niet beter? Ik weet wel beter.
  Cor.

  • tino kuis zegt op

   Laat ik de heer van Kampen geruststellen. Het lijkt veel 1 op de 3 kinderen met problemen maar kijk dan eens naar de opsomming van al die problemen: maar liefst 9 soorten! Daaronder ook zaken als leerproblemen (dat heeft wel een kwart van alle kinderen) , drugs, waar hier ook alcoholgebruik onder valt en omstandigheden waar het kind zelf niet veel aan kan doen zoals statenloosheid (bij de bergvolkeren) , handicaps en extreme armoede. Ik weet bijna zeker dat als je al deze problemen in Nederland zou gaan optellen, je op een ongeveer zelfde getal zou uitkomen, bij wel 20 % van de Nederlandse jeugd wordt overmatig alcohol gebruik geconstateerd bv.
   Kijk eens naar het onderwijs. In 1975 kregen Thaise kinderen gemiddeld 4 (vier!!) jaar onderwijs, nu is dat gemiddeld 12 jaar en die verbetering gaat nog steeds door. ( De kwaliteit heeft er wel onder geleden maar je kunt niet alles ineens). En die toename van aantallen overtredingen en zwangerschap komt zeker ook door een betere rapportage. Kortom, problemen genoeg, maar laten we deze cijfers wel wat relativeren. Er zit wel iets tussen: wat is het allemaal vreselijk hier en wat is het allemaal geweldig. Laat ik het zo zeggen: ik zie in de afgelopen 30 jaar een constante vooruitgang, zonder de huidige problemen te willen verdoezelen.

   • dick van der lugt zegt op

    Beste Tino,
    Ongetwijfeld zal het aantal jaren onderwijs per Thais kind de afgelopen jaren zijn toegenomen, maar dat kinderen nu gemiddeld 12 jaar onderwijs krijgen, lijkt mij niet juist. Zie alleen al de cijfers over schooluitval op het platteland. Wat is het gemiddelde wel is, weet ik niet.

    • tino kuis zegt op

     Beste Dick,
     Alain Mounier et all. , Education and Knowledge in Thailand, Silkworm Books, 2010, geeft dat getal van gemiddeld 12 jaar onderwijs voor Thaise leerlingen op bladz. 33. (cijfers van 2007). Van alle kinderen tussen de leeftijd van 3 en 18 jaar volgde 80 % een of andere vorm van onderwijs. Vergeet ook niet dat er 2.5 millioen Thaise studenten hoger onderwijs volgen die brengen dat gemiddelde op 12 jaar, ondanks inderdaad veel uitval in het lager en voortgezet onderwijs. Laat ik ook de verbazingwekkende cijfers uit Nederland noemen: 25 % uitval in voortgezet onderwijs (waarvan een deel later weer de studie opvat) en zelfs 40 % in het voortgezet beroepsonderwijs, een van de hoogste in Europa. Het is altijd nuttig cijfers uit Thailand te vergelijken met die van andere landen, dat relativeert de zaak wat.

     • dick van der lugt zegt op

      Beste Tino,
      Dank voor je verwijzing naar dit boek. Ik houd van reacties die behoorlijk gemotiveerd zijn en stoelen op feiten. Ik had het beeld van lager en middelbaar onderwijs voor ogen, maar was even vergeten dat er ook nog zoiets is als hoger onderwijs.
      Inderdaad is het nuttig cijfers te vergelijken, mits die vergelijkbaar zijn. De uitval in het VBO in Nederland is schrikbarend. Naar mijn mening hadden de oude LTS plus vervolgopleidingen nooit de nek mogen zijn omgedraaid.

 3. Henk zegt op

  Interessant vond ik wat ik las over het schoolsysteem:
  Prathom 6 onze groep 8
  Mathayom 3 en 6

  Hoe steekt dat schoolsysteem nu eigenlijk in elkaar?

  • dick van der lugt zegt op

   Heb die vraag voorgelegd aan de redactie.
   Ik weet alleen dat Prathom uit zes leerjaren bestaat en Mathayom uit 3 c.q. 6. Voor zover ik weet is de leerplicht 9 jaar. Veel kinderen verlaten de middelbare school na 3 jaar. Om toegelaten te worden tot klas 4 moet een examen worden afgelegd. Leerlingen switchen dan ook wel van school,
   Voorafgaand aan Prathom gaan kinderen naar de kleuterschool die meen ik uit 2 leerjaren bestaat.
   Na Mathoyom 6 kunnen kinderen verder studeren aan een College of Universiteit. Een college biedt beroepsvoorbereidend onderwijs.

  • Gringo zegt op

   @Henk en Dick: het onderwijssysteem in Thailand staat zeer uitvoerig omschreven op Wikipedia, weliswaar in het Engels, maar wel erg duidelijk:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Thailand

 4. Cornelis van Kampen zegt op

  Beste Tino, waar heb je het allemaal over. Drankmisbruik van onze jeugd.
  Ik ben nou 67 jaar. Toen ik 15 was dronken we ook al een beertje.
  Ooit op de TV het programma andere tijden gezien? Daar ging het laatst nog over de provo tijd. Wat toen met onze jeugd gebeurde was niet te geloven.
  Ze zijn allemaal keurig terecht gekomen. Er zijn veel hoog opgeleide uit voort gekomen en beroemde schrijvers. Ondanks die drank ben ik zelf nooit een werkeloos geweest en
  uiteindelijk geeindigd als manager van een groot bedrijf.
  Ik denk dat je een van de figuren bent die zelf niet in Thailand woont. Ik zie elke dag de kinderen op straat lopen waarvan de ouders geen geld hebben om ze naar school te sturen en later aan de jaba pillen gaan (dat is even wat anders als een peukje marihuana) en in de criminele omgeving terecht komen. Vooral de arme gebieden hebben het zwaar. Nederland is nog steeds ver voor met het onderwijs.
  Als je je wel eens verdiept hebt in het onderwijs hier (ik heb hier zelf les gegeven) is dat
  nog heel ver weg van wat het eigelijk zou moeten zijn.
  Wat Dick schrijf komt van de Thaise krant zelf. Het commentaar wat jij geeft slaat nergens op.
  Cor.

  • tino kuis zegt op

   Beste Cornelis,
   Je hebt een zakelijke en een heel persoonlijke reactie, misschien moet ik het een persoonlijke aanval noemen, wat vaak gebeurt als argumenten tekort schieten.
   Zakelijk. Het Thaise onderwijs is kwa kwaliteit absoluut nog niet waar het moet zijn, maar het heeft in de afgelopen 40 jaar grote vooruitgang geboekt. Het geld ging op aan een verhoging van het aantal leerlingen dat onderwijs kon volgen en er was weinig beschikbaar voor kwaliteitsverbetering. Dat komt nog wel. Zoals ik boven al schreef is er in Nederland maar liefst 15 % uitval in het gehele voortgezet onderwijs en 40 % in het voortgezet beroepsonderwijs. Ik vind dat je jouw plaatselijke situatie niet mag uitbreiden naar heel Thailand. Als je Child Watch op Nederland loslaat komen er ook 1 op de 3 leerlingen met problemen naar voren.Ik ontken de problemen niet maar wil ze wel relativeren, met argumenten.
   Persoonlijk. Ik woon al 12 jaar in Thailand, woon na mijn scheiding, samen met mijn 12 jarige zoon die 6 jaar naar het gewone Thaise onderwijs ging (nu een half jaar op een internationale school), ik gaf 2 jaar Engelse les op twee middebare scholen, ik spreek en schrijf vloeiend Thais en heb een Thais diploma middelbare school gehaald en heb contacten in alle lagen van de Thaise bevolking. Ik ben dus niet “een van die figuren”, ik weet waarover ik praat. Ik vind het vervelend dit allemaal te moeten opschrijven, het klinkt zo opschepperig, maar dat lokte je zelf uit en ik laat dat niet over mijn kant gaan. Wij hebben trouwens een ding gemeen, ik ben ook 67 jaar!

 5. henk zegt op

  Gringo en Dick bedankt.
  Had zelf ook gegoocheld maar worstelde vooral met de zoekterm.
  mijn reaktie hierboven had ik ook al enkele keren aangepast voor publikatie omdat ik daar ook al met de tekst worstelde.

 6. Cornelis van Kampen zegt op

  Ik vind het belachlijk dat mijn antwoord op Tino Kuis niet is geplaatst.
  Ik verdedig mijzelf en exuseer me voor mijn voor oordeel dat hij misschien niet in Thailand woonde. Hij heeft het over mijn plaatselijke situatie, of dat ik nooit verder ben geweest dan mijn omgeving. Dat is ook een oordeel waar hij niets van weet.
  Het verhaal van manager heb ik niet geschreven omdat ik zo geweldig ben maar ik
  aan wou geven dat het met die ouwe provo’s toch allemaal goed is gekomen.
  Verder heb toch ook les gegeven op Thaise scholen en weet toch wel het een en ander
  over het onderwijs hier. Ik heb ook aangegeven dat door schaamte voor de omgeving
  het blijven zitten niet bestaat en dat een groot deel van de docenten niet het vereiste
  niveau hebben ( allemaal gewoon uit de Bangkok post) om les te geven.
  Dan komt hij als toetje ook nog met het verhaal ” ik spreek en schrijf vloeiend Thais”.
  Dat is aan anderen om te beoordelen. Ik heb geschreven dat ik van mijzelf zelf niet zou
  durven zeggen “terwijl ik Engelse les heb gegeven” dat ik daar en geweldenaar in ben.
  Zelfs mijn Nederlands schep ik niet echt over op.
  Ik doe toch al wat jaren mee op het blog.
  Mij niet mogen verdedigen en zonder commentaar (zelf geen mailtje) mijn reactie niet
  plaatsen heeft mij zwaar teleurgesteld.
  Voor mij gaat het leven zonder Thai blog ook gewoon door.
  Cor.

 7. Cornelis van Kampen zegt op

  Nog vergeten. De tekst. Ik heb contacten in alle lagen van de Thaise bevolking.
  Mijn broek er van van af.
  Cor.

  • @ Cor, lees de spelregels van Thailandblog nog even door. Je niet aan de regels houden betekent dat wij je reactie niet plaatsen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website