Vanaf 13 november 2015 kunnen toeristen voor 5.000 baht een zes maanden visum kopen. Deze nieuwe visum variant moet het toerisme naar Thailand bevorderen.

Met het visum mag je in een periode van zes maanden het land zo vaak in- en uitreizen als je wilt. Het is overigens niet zo dat je zes maanden aangesloten in Thailand mag verblijven. Ook hier geldt 60 dagen regel (binnen 60 dagen na aankomst moet je het land verlaten en je mag dan het visum gebruiken om het Thailand weer in te reizen).

Thailand wil de 60 dagen regel handhaven om te voorkomen dat buitenlanders illegaal in het land gaan wonen of werken.

Bron: Khaosod Engels – http://goo.gl/UGR5nm

N.B: Toelichting van onze visumspecialist RonnyLatPhrao:

Met dit visum zou men in theorie dan 8 maand in Thailand mee verblijven (visaruns inbegrepen) als men het wat gaat uitrekenen. Laatste visarun (borderrun) net voor het einde geldigheidsperiode maken. De Thaise overheid zal dan wel het probleem van de borderruns (visaruns) aan de grensposten eens deftig mogen aanpakken, en ze niet hun zin laten doen zoals het nu het geval is!

Het visum zou al beschikbaar zijn vanaf 13 november (of het werkelijk beschikbaar is op 13 november in de Ambassade/Consulaat zal de praktijk moeten uitwijzen).

Het is nu wachten op de officiële teksten met de details, o.a. kan elke binnenkomst nog verlengd worden met 30 dagen zoals het huidige toerist visum, wat is de officiële benaming van het visum, zijn er beperkingen(kan men het 2 keer per jaar aanvragen), welke financiële eisen staan er tegenover?, etc…

Het wordt dus een “Tourist” versie van het “Non-immigrant “O” Multiple entry”. Alleen is de verblijfsperiode 60 dagen i.p.v. 90 dagen en is de geldigheidsperiode 6 maand i.p.v. een jaar. Kostprijs lijkt hetzelfde 150 Euro.

Van zodra er meer details zijn laat ik het weten en het zal ook in het nieuwe visumdossier opgenomen worden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Zes maanden Thailand visum voor toeristen, vanaf 13 november verkrijgbaar”

 1. Peter zegt op

  Nou, als men het toerisme willen bevorderen dan is 5000 Bath een slechte start.

  • Paul Schiphol zegt op

   Peter, hoezo slechte start Als iemand het zich kan permitteren een half jaar met vakantie te gaan, zijn visumkosten van nog geen THB 200 per week natuurlijk niet té kostbaar. Waarom bij verandering altijd klagen i.p.v. het positieve hiervan toe te juichen.

   • theoS zegt op

    Nou, Paul Schiphol, zoals het nu is bij, de diverse grensovergangen, zie ik het positieve er niet van in. Elke vreemde snuiter bij de Immigratie kan je zomaar stoppen om binnen te komen voor elke reden die hij/zij kan verzinnen, geeft niet wat. Onverschillig welk soort visa.

 2. kjay zegt op

  Ja, zo schaffen ze het af en zo voeren ze het weer in. Wat een beleid. Ach ja typisch Thais. Denken in het NU! En weer moet men het land uit om de volgende entry te benuttigen, hoe dom kun je zijn om dat geld niet in de eigen staatskas te laten vloeien door gewoon te laten verlengen op de immigration. Leert men niet van zn buurlanden of heeft men het weer uitgevonden?

  Verder een goede zaak voor mensen die een half jaar willen overwinteren!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat geld is al in eigen staatskas, want u hebt uw visa met de bijhorende entries al aangekocht voor u naar Thailand kwam. Of u die nu zal gebruiken of niet , dat geld zit al in de eigen Thaise staatskas. Bepaalde entries kan u bovendien ook verlengen in Thailand. Gaat ook in de Staatskas. En al eens goed nagedacht wat zo een visaruneconomie opbrengt en hoeveel mensen er van leven in Thailand ? Men zal dat niet gauw opdoeken denk ik…

 3. Ron bergkotte zegt op

  Tourisme bevorderen ? Lijkt mij meer de staatskas spekken.

 4. nico zegt op

  Jammer, ik denk dat de prijs veel te duur is.

  30 dagen “gratis”
  en
  6 maanden 5000 Bhat en dan ook nog eens iedere 60 dagen het land uit.

  Naar mijn idee werkt dit niet. om meer toeristen te krijgen.

  Nico

  • kjay zegt op

   Beste Nico, wat bedoeld u met 30 dgn gratis? Misschien komen medebloggers op het verkeerde been?
   Bedoeld u dat bij aankomst op de luchthaven men 30 dagen krijgt en daarna zijn visum gaat gebruiken?
   Bij aankomst gaat uw eerste entry in en krijgt u meteen 60 dgn. Die 30 dgn gelden dan niet. Maar hoor het gaarne van u

   • nico zegt op

    Iedereen die Thailand binnen komt, krijgt een toeristen visum, deze is 30 dagen geldig en gratis.

    Wil je langer blijven, dan moet je een andere (langere visum) aanvragen en die kosten een hoop geld; 90 dagen 1900 Bhat of eenmalig entry voor een jaar 1.900 Bhat en een multi voor een jaar + 3600 Bhat. (totaal dus 5500 Bhat) het kan niet op.

    En nu komt daar dus het 6 maanden visum bij, voor eveneens 5000 Bhat met elke 60 dagen bij de buren gluren. Ik vindt, dat nu juist heel leuk en bezoek elke 90 dagen een ander land in de regio.
    Maar voor overwinteraars zou dat wel eens vervelend kunnen zijn.

    Meneer Prayut Chan-o-cha mijn voorstel is; het doel van het visum is goed voor overwinteraars, maar dan niet verplichten om het land uit te gaan en de prijs op 1900 Bhat vast stellen.

    Doe uw best.

    Nico vanuit Lak-Si

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste lezers,

  Even als aanvulling.
  Misschien moeten we het allemaal ook niet te ver zoeken en is “nieuw visum” wat misleidend.

  In de pers en op FB van Buitenlandse Zaken spreekt men van een “nieuw” toerist visum.
  Daaruit kan je dan afleiden dat er nieuwe eisen aan de aanvrager worden gesteld.
  In dat geval is het inderdaad een “nieuw toerist visum”.

  Het kan echte ook zijn dat het huidige visum enkel wordt uitgebreid met een “Multiple entry”, daar waar het huidige beperkt is tot drie binnenkomsten
  In dat geval spreek je niet van een “Nieuw toerist visum” maar van een uitbreiding van het huidige toerist visum. Er worden dan ook geen nieuwe eisen aan de aanvrager gesteld.
  U betaalt alleen meer omdat het nu een “Multiple entry” heeft.

  Voorlopig is het dus afwachten tot de officiële regels verschijnen om daarover duidelijkheid te verkrijgen

 6. John Chiang rai zegt op

  Zoals RonnyLat Phrau reeds aangeeft, is het afwachten op de juiste tekst,om een juist overzicht te krijgen.
  Naar de huidige gegevens zie ik voor iemand die bijv.6maanden overwinteren wil in het koningrijk, weinig voordeel. Om 6maanden te overwinteren in Thailand,mag ik met een jaarvisum Non-Immigrant”O”,90 dagen verblijven,zodat ik alleen 1keer het land verlaten moet,met een z.g.n.borderrun,terwijl ik met de nieuwe regeling 2 keer het land verlaten moet. Als ik nu de tijd,en de dubbele kosten reken, van deze borderruns,stelt zich voor mij de vraag,waar is het voordeel van deze nieuwe visa regeling,te meer de kosten voor de twee genoemde visa’s ca.gelijk zijn.???

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste John,
   Voor een Tourist visum moet u natuurlijk geen 50 jaar zijn.
   Het is ook niet gebonden aan een minimum inkomen van 600 Euro of een bankgarantie van 20 000 Euro zoals het Non-immigrant “O”. Tenminste, we weten nog niet wat voor het nieuwe visum de financiele eisen zullen zijn.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste RonnyLatPhrao,
    Je hebt zeker gelijk,het gaat hier om een Tourist Visum waar je niet gebonden bent aan leeftijd, inkomen,en bankgarantie. Alleen is dit nieuwe 6maanden Visum ook bedoeld ,om het aantal toeristen te verhogen,en dan is de toerist van boven de 50jaar meestal de grootste groep,die hier voor zorgen kan,te meer velen niet meer zo arbeits gebonden zijn,en bovendien vaak over meer financiële middelen beschikken,die ook het land ten goede komen.
    Om het kort te houden,met deze maatregel,schieten ze voorbij aan het werkelijke doel,of zie ik dit verkeerd?
    Groet John.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Beste John,

     Momenteel zie ik ook niet direct de voordelen in voor hun die langere tijd met dit visum in Thailand willen blijven.

     Als ze echt iets voor langblijvers willen doen, dan had men beter een versie gemaakt die 6 maand ononderbroken verblijf toelaat. Ik denk dan vooral aan de vele overwinteraars die hier 4-5 maand blijven en dan niet gebonden aan leeftijd.

     Nu lijkt het inderdaad aan zijn doel voorbij te gaan.

     Misschien dat wanneer de officiele versie komt er meer duidelijkheid komt, maar eerlijk gezegd vrees ik ervoor.
     Het lijkt inderdaad meer op de Staatskas spekken.

  • Harold zegt op

   Gaarne zou ik willen opmerken dat bij een non-Immigrant O visum helemaal geen borderrun nodig is. Immigration verlengt uw 90 dagen verblijf met formulier TM 47 Zeker hier in Pattaya Doet U dit voor de eerste keer, dan de betreffende copien bij het formulier voegen.

   Ook visa by arrival 28 dagen wordt hier in pattaya verlengt met 28 dagen tegen betaling 1900 bath en formuler “Longer stay” +copie paspoort/pasfoto en vliegticket tonen.

   Pattaya heft een uitstekende immigration, waar men zeer ver gaat met de service !

   • ronnyLatPhrao zegt op

    Het formulier TM 47 dient voor de 90 dagen (adres)melding.
    “TM47 – Form for alien to notify of staying longer than 90 days”
    Dat wil zeggen dat iemand die langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft zijn adres moet bevestigen met dat formulier (en elke daaropvolgende 90 dagen van ononderbroken verblijf)
    Het is zeker geen aanvraag tot verlenging van verblijf.
    De datum die op het formuliertje staat dat u terugkrijgt, is de datum wanneer u zich opnieuw dient te melden om uw adres te bevestigen en dit enkel wanneer u zich nog in Thailand zou bevinden, maar het is zeker geen toestemming om langer in Thailand te verblijven.
    De adresmelding is gratis.

    Voor een verlenging van verblijf dient u het formulier TM 7 te gebruiken.
    TM 7 – Application for extension of temporary stay in the kingdom. invullen.
    Hiermee kan u een verlenging aanvragen.

    Met een Non-immigrant “O” Multiple entry dient u elke 90 dagen een visarun(borderrun) te maken.
    Sommige immigratiekantoren willen wel eens een nieuwe 90 dagen verblijf geven als u een nog geldig Non-immigrant “O” Multiple entry heeft, maar het zijn meer uitzonderingen dan regelmaat.

    Een “Visa on Arrival” kan u niet bekomen als Nederlander.
    Als Nederlander/Belg krijgt u bij binnenkomst op een Int luchthaven een “Visa Exemption” van 30 dagen en geen 28 dagen.
    Aansluitend op die “Visa Exemption” kan je een verlenging vragen van maximum 30 dagen en geen 28 dagen.
    Kost inderdaad 1900 Baht. Elke verlenging 7 dagen, 30 dagen of een jaar kosten allemaal 1900 Baht.
    .

  • Paul Schiphol zegt op

   Wat zie ik toch veel gemopper op het maken van noodzakelijke “borreruns”. Waarom niet genieten van de verplichting even naar het buitenland te moeten, Thailand heeft talrijke mooie bestemmingen in de nabijheid. Het is toch geen straf tijdens je verblijf (vakantie) ook eens ergens anders te komen dan je op vaste stek. Duik eens niet in een volgepropte minivan voor een dagtrip naar de grens, maar neem het (Low-Cost) vliegtuig en geniet van een uitstapje dat echt langer mag zijn dan allen even heen en weer vliegen. Ander land, ander eten, andere omgeving, kortom verrijk je Aziatisch verblijf met telkens weer een nieuwe ervaring door een andere bestemming te kiezen voor je meerdaagse “borderrun”.

   • nico zegt op

    Ik doe het heel graag, iedere 90 dagen eff. naar de buren, met Air Asia incl. Hotel, kost het een schijntje.

    Gewoon op een Non-immigrant “O” visum, voor mij hoeft een “OA” visum niet. Gezeur over voldoende geld cq inkomen.

    Nu stuur ik een formulier naar BZ en krijg keurig het ondertekende formulier weer terug.

    Bij Immigratie aan de Chiang Watthana Road (Bangkok) vind ik het wel “raar” om eerst een enkel entry visum te bekomen bij loket L en daana bij Loket C2 een multi.

    Maar ja zal wel de Thaise telmetode zijn.

    Hoe kan een Thai nu 1.900 + 3.600 Bhat optellen; niet dus.
    Dus gewoon twee visum’s afgeven.

    Ha, Ha, Ha, heelijk Thailand.

    Groetjes Nico
    Vanuit Lak-Si (schuin tegenover het government’s complex)

 7. Henk zegt op

  De maatregelen die de junta heeft genomen, zoals b.v. de strandregels in Pattaya hebben er in ieder geval voor gezorgd dat verschillende kennissen van mij niet meer naar Thailand komen.

 8. Bob zegt op

  Geldt dit ook voor Belgen?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ja Bob, ook voor Belgen….

 9. Dutchentrepreneur zegt op

  Hoi,

  Dit visum geeft geen meerwaarde en is ook duurder.
  Bijvoorbeeld ik wil 60 dagen in Thailand zijn onafgebroken;
  VISA on arrival gratis voor 30 dagen en binnen een uur by Immigration 1 dag voor verloop VISA extension aanvragen voor 30 dagen en krijgen,kosten in Na Jomtien Bath 1900 binnen een uur geregeld.

  Dit nieuwe visum kost dus Baht 5000 en ook hier moet je na 60 dagen het land uit.

  • ronnyLatPhrao zegt op

   Als je dan toch rekening houdt met de prijs….. en 60 dagen ononderbroken wil blijven.

   Voor 1000 Baht (30 Euro) heb je een “Tourist visum” Single entry waarmee je 60 dagen ononderbroken in Thailand mag verblijven. Dat kan je dan eventueel nog verlengen met 30 dagen.

   Een “Visa Exemption” van 30 dagen is dan wel gratis, de verlenging van 30 dagen kost 1900 Baht (+/- 48 euro)

   Het is niet omdat er een Multiple entry komt op dat visum, dat het Single entry daarom verdwijnt.
   Misschien dat de Double of Triple entry wel verdwijnt.

 10. geert zegt op

  Laatste keer laos geweest 3 intree toerist visum koste 3000 bath heb je in prencipe 270 dagen
  volgen mij heb je met ditnieuwe visum weinig voordeeel het is ook nog eens duurder of kun je dit in de toekomst bij het immigratie kantoor in thailand zelf kriegen inplaats v voor een nieuw visum naar een buurland

 11. quillaume zegt op

  Wat zijn ze toch gastvrij voor de buitenlanders.
  We betalen al het harde gelach op div. fronten.
  Nu weer 5000 baht durven te vragen voor dit nieuwe gedrocht wat een 6 maanden visa via heet, onder
  de noemer we doen het voor de buitenlander. Maak er 500 baht van en een nieuwe regel voor de ongelijkheid in Thailand ( Thai versus buitenlander parken, en de nodige andere instellingen )
  Alleen op die manier krijg je toeristen terug. Hou op met het plukken van de toeristen en de long stayers!!

 12. Peter zegt op

  Ik meende eerder gelezen te hebben dat deze ‘nieuwe’ bij binnenkomst aangevraagd zou kunnen worden, dat zou een belangrijk voordeel kunnen zijn tov de multiple entry die vooraf aangevraagd moet worden.

 13. John Chiang rai zegt op

  Om het toerisme naar Thailand te bevorderen,zou het misschien verstandig zijn, als de regering werkelijk gaat onderzoeken waar de schoen nu eigenlijk drukt. Het voortdurend verandering brengen in het visa systeem,ook hier verbonden met een hoge prijs van 5000Baht,en de plicht iedere 60dagen het land te verlaten,is naar mijn mening,niet erg toeristen vriendelijk. Een werkelijke verbetering zou zijn,als men beginnen zou de z.g.n. borderruns overbodig te maken,zodat men een melding of verlengering bijv. verrichten kan,op het plaatselijke amphur.Het geld wat nu door een borderrun in het buitenland betaald wordt,blijft op deze manier in het koningrijk,en kan tevens helpen deze verandering te financieren. Het zelfde zou moeten gelden voor expats,die door hun aanwezigheid veel geld in het land laten,om ze een z.g.n.verblijfsvergunning te verlenen,die tegen een bepaald tarief verlengt kan worden,zodat ook hier de lastige grensovergangen vervallen. Zelf heb ik de Britse nationaliteit,en toen ik voor dat de E.E.G.bestond in Nederland woonde,was ik daar op basis van een tijdelijke verblijfsvergunning,die ik om de tijd verlengen kon,bij de plaatselijke vreemdelingendienst,en dit was zelfs in de vorige eeuw geen enkel probleem.

 14. theoS zegt op

  Ik wil hier iets opmerken over visa verlenging. Er staat nergens in de wet dat men het land moet verlaten (zgn border run) om het evt 2e gedeelte van een visa te activeren. Het Immigration kantoor, wat zich bevind waar men woont, kan en mag dit doen. Ik kwam hier in half jaren ’70 op een toerist visa en verbleef hier toen 5-vijf- maanden. Het visa werdt gewoon verlengd bij de Immigration in Soi Suan-Plu, Bangkok. Kosten 1-een- Baht voor een zegeltje. Dit duurde tot er een staats greep kwam en alles werd veranderd. Hun mochten dit niet meer doen. Was Pa Prem. Ik kreeg toen van een Immigratie Officer een 3 mnd visum want , zei hij, “Dan hoef je niet naar Penang”. Was gratis. Later moest ik dit toch doen en kreeg/kocht op het Thaise Consulaat een multi non-O visa, kon je toen op wachten. Ik liet dit doen door een agent en kon nog dezelfde dag terug, je moest wel ‘s morgens vroeg in Penang wezen. Mijn 2 baht.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Uw lokaal immigratiekantoor mag geen nieuw “Entry” activeren. Ze mogen enkel een reeds bekomen verblijfsperiode verlengen, indien u aan de voorwaarden voldoet tenminste.
   Een verblijfsperiode op basis van een “Entry” mag alleen toegestaan worden aan een grenspost, . Daarom noemt het ook een “Entry”(binnenkomst).
   U moet dus wel degelijk een Visarun(borderrun) maken indien u d.m.v. een “Entry” een nieuwe verblijfsperiode wil activeren. Dat dient u trouwens in persoon te doen en mag niet door iemand anders gebeuren. Kan trouwens ook niet meer gezien de foto die nu bij verlaten/binnenkomst wordt genomen.

   Indien een nieuwe “Entry” simpel kon geactiveerd worden via het lokaal immigratiekantoor, denk ik niet dat er nog veel mensen een “Visarun”(borderrun) zouden maken. Denk u ook niet ?

   Met die “Entry bekomt u dus een bepaalde verblijfsperiode die afhankelijk is van het visum.
   Op de einddatum van die verblijfsperiode hebt u dan twee mogelijkheden.

   1. U verlaat Thailand om met een nieuwe “Entry” een nieuwe verblijfsperiode te bekomen.
   2. U verlengt uw verblijfsperiode en dit kan dan bij uw lokaal immigratiekantoor. Hierbij moet u Thailand natuurlijk niet verlaten. Meer, u kan een verlenging enkel binnen Thailand aanvragen.
   Aan het verlengen zijn voorwaarden verbonden die beschreven staan staan in volgend documenten.
   – ORDER OF THE IMMIGRATION BUREAU – No. 138/2557 Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand
   – ORDER OF THE IMMIGRATION BUREAU – No. 327/2557 – Subject: Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand
   Indien u niet aan die voorwaarden voldoet of u heeft de maximaal te verkrijgen verlenging bekomen, dient u het land te verlaten. U kan dan opnieuw binnenkomen met een nieuwe “Entry” te activeren indien u die nog heeft, of u moet een nieuw visum aanvragen indien de “Entries” opgebruikt zijn..

   In the Immigration Act staat het als volgt beschreven
   http://www.immigration.go.th/nov2004/en/doc/Immigration_Act.pdf
   Section 35 : The Director General or the competent official deputized by the Director General shall have the authority to permit the alien , who entered to stay temporarily in the Kingdom under Section 34 , to remain in the Kingdom under any prescribed conditions. The periods of time which one is authorized to stay in the Kingdom are as Follows :
   1. Not exceeding 30 days for a case under Section 34 (4) , (8) and ( 9 )
   2. Not exceeding 90 days for a case under Section 34 (3)
   3. Not exceeding one year for a case under Section 34 (5) , (10), (11) , (12), (13) , (14) and (15)
   4. Not exceeding two years for a case under Section 34 (6)
   5. As deemed necessary for a case under Section 34 (1) and (2)
   6. As deemed appropriate by the Commission of Investment Promotion , for a case under
   Section 34 (7)
   If it is deemed necessary that the aliens have to stay in the Kingdom Longer than the period of
   time prescribed in the paragraphs (1) (2) (3) and (4) the Director General shall consider granting the
   aliens extension of stay for a period not exceeding one year for each time. After granting permission , the Director General shall report to the Commission for their information , with the reason , within seven days from the date of granting.
   Each time when applying for an extension of temporary stay in the Kingdom , the alien shall
   submit an application and pay the fees as presc

   Men schrijft dus voor dat, indien u langer en ononderbroken in Thailand wil verblijven, dat dit moet gebeuren door middel van een verlenging van uw verblijfsperiode.
   Wil u langer blijven, zonder verlenging maar op basis van een nieuwe “Entry” op uw visum, dan dient dit te gebeuren door effectief ook een “Entry” te maken (“…to permit the alien , who entered to stay..)” m.a.w. u moet het land effectief binnenkomen om een verblijfsperiode te bekomen die overeenkomstig uw visum is.

   Tot zover de wettelijke manier.
   Gebeurt het nu dat men toch al eens nieuwe verblijfsperiode toekent op basis van een “Entry” zonder dat die persoon het land verlaat en hij dus ook geen werkelijke “Entry” uitvoert.
   Het zou nogal naïef zijn om te denken dat dit niet gebeurt. Geld opent vele deuren.
   Officieel gaat de immigratieofficier hier echter in de fout.
   Hij zou de persoon er moeten op wijzen dat, om een nieuwe “Entry” te activeren, hij/zij het land moet verlaten. De andere mogelijkheid is om een verlenging te vragen van zijn huidige verblijfsperiode indien hij aan de voorwaarden voldoet.

   Zal u daar nu problemen mee krijgen indien een nieuwe verblijfsperiode werd toegestaan op basis van een “Entry” en zonder dat u het land hebt verlaten.
   Vermoedelijk niet. Ze gaan ervan uit dat ze alle beslissingsrecht hebben, en ze gaan ook geen kritiek geven op elkaar als iemand eens van de voorgeschreven weg afwijkt.
   Trouwens de stempel die u bekomen heeft is wel degelijk een legale stempel.
   Hoogstens zal men vragen bij het verlaten van Thailand hoe u aan die nieuwe “Entry” bent gekomen zonder Thailand effectief te hebben verlaten, want waarschijnlijk staat er nog het een en ander open in het systeem. Lokale immigratiekantoren kunnen namelijk geen verblijf afsluiten, alleen verlengen. Afsluiten moet bij een grenspost gebeuren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website