Toeristenscam of dommigheid van een naïeve toerist? Een Chinese toerist deelde op zaterdag een foto op social media na een een bezoek aan een visrestaurant. Deze was door een vriendelijke taxichauffeur ‘aanbevolen’.

De taxichauffeur stelde voor om naar een visrestaurant op Ayutthaya Road in de wijk Ratchathewi in Bangkok te gaan. De Chinees en zijn vrienden stemde toe. “De bestuurder was spraakzaam en leek eerlijk, dus mijn drie vrienden en ik besloten om naar het restaurant te gaan. We bestelden krab (1600 baht), vier tijgergarnalen (1.750 baht), een snapper (1.800 baht), een gerecht van roergebakken inktvis met gezouten ei (960 baht), een gerecht met morning glory, een kom rijst (150 baht) en een pot thee (300 baht).”, zo schreef de Chinese toerist.

De totale rekening bedroeg 8.039 baht, inclusief 17% BTW. Een fooi van 800 baht werd ook nog aan de rekening toegevoegd.

Veel Thai op sociale media spreken er schande van. Zij willen dat de eigenaar van het restaurant  aangepakt gaat worden.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/TVPNEZ


» Laat een reactie achter


39 reacties op “Toeristenscam of dommigheid: 8.840 baht voor een maaltijd”

 1. Cornelis zegt op

  Tsja, niet goedkoop, maar niet per definitie oplichterij, lijkt me. Met hoeveel vrienden was die Chinees daar?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Khun Hallie zegt op

   Beste Cornelis,

   LEZEN, LEZEN, LEZEN,
   Er staat duidelijk geschreven dat ” mijn drie vrienden en ik besloten om naar het restaurant te gaan”.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
   • Cornelis zegt op

    Je hebt volkomen gelijk, niet goed gelezen.
    Het bedrag gedeeld door vier komt op een ruime 55 euro de man – misschien duur voor een toerist die op een koopje uit is, maar op zicg geen excessief bedrag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Fred zegt op

  Er zijn veel restaurants die jaloers zijn op het succes van het Chinees/Thaise restaurant Somboon. Sommige van die restaurants hebben een deel van de naam gepikt of het logo een beetje bewerkt (zoals in dit geval).

  Taxi chauffeurs krijgen een behoorlijke bonus (commissie) als ze mensen naar deze restaurants brengen, vooral als de bezoekers oorspronkelijk naar Somboon vroegen. (http://www.somboonseafood.com/index.php/en/site/home).

  De politie weet al jaren van deze scam maar doet er niets aan, wie weet drinken ze er soms wel eens een bakkie thee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 3. Martien zegt op

  Deze zgn. “vriendelijke” taxichauffeur krijgt natuurlijk zoveel procent van de totaal som.
  Een kaarter zou zeggen: dat is opgelegd pandoer!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Fransamsterdam zegt op

  Dit is wel een vorm van oplichterij lijkt mij.
  Het listige zit hem er in dat de prijzen op de kaart reuze mee lijken te vallen, maar dat zijn (voor de seafood) de prijzen per 100 gram. Dat heb je als toerist wellicht niet meteen in de gaten. En als je dan bijvoorbeeld Krab besteld zonder een gewenst gewicht te noemen, ja, dan kijken ze natuurlijk niet op een pondje meer…
  Natuurlijk is de toerist ook niet zo heel erg slim, eigenlijk moet je de keuze van waar naartoe te gaan nooit aan een jou volstrekt onbekende taxichauffeur overlaten.
  Maar in dit geval zijn de exploitanten van het restaurant niets meer of minder dan een ordinair stelletje boeven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
 5. Ajarn Lobin zegt op

  Of dit is een scam of het restaurant heeft een michelinster. Komt erop neer, altijd de prijs vragen of in het menu kijken voordat je iets besteld, zelfde met een tuk tuk, altijd een prijs afspreken anders later dit soort problemen. Vind het de domme schuld van de chinezen zelf.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 6. Mat zegt op

  Volgens mij ben ik in het zelfde restaurant geweest, ook op aanraden van een vriendelijke taxi chauffeur, onze rekening was 7700 bht, en daar stond ook al de fooi op de rekening.
  Wij waren met 4 personen, waarvan er maar 1 kreeft gegeten heeft, 1 alleen maar Kao pad, en de andere 2 garnalen.
  Dommigheid of onwetenheid??? Je moet uiteindelijk toch betalen, alleen overkomt je dat maar 1 keer (mag ik toch hopen)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 7. Ron Bergkotte zegt op

  Chinezen hebben nou eenmaal de reputatie big spenders te zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. marc mortier zegt op

  De Thaise regering heeft er alle belang bij dergelijke misbruiken streng te bestraffen; het gaat uiteindelijk om de naam en de faam van de toeristische sector van het land.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 9. Rick zegt op

  Ik weet niet, aan de ene kant, het is een schandalig bedrag. voor 500 á 1000 baht heb ik met mijn familie, gegeten en drank er bij. Dus ja het is af persing. maar ook zit kleine fout bij de toerist.. Hoe vriendelijk die taxi chauffeur ook is, hun krijgen hier ook een tip voor, extra cash voor de taxi driver, en je bent zo een stukje armer. Dus de fout zit bij alle 2. Zowel het restaurant is fout bezig als de toerist!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Cornelis zegt op

   Je kunt natuurlijk in Europa in restaurants ook voor ver boven de 100 euro p.p. eten. Wordt iemand – toerist of niet – die daar binnenstapt dan opgelicht? Niet als de prijzen duidelijk worden aangegeven. Of dat bij het betreffende visrestaurant in Bangkok ook het geval was is niet vermeld.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Michel zegt op

  Als dezelfde Chinees een Gucci tas koopt voor 2000$ en uiteindelijk blijkt de tas een namaak is het oplichting. Als dit restaurant de naam van een ander restaurant misbruikt is dat ook oplichting. De vraag is dus of de Chinees naar Somboon gevraagd heeft aan de taxi chauffeur. Als dat het geval is geweest, is het dus pure oplichting. Ik hoop dat het hen wel gesmaakt heeft.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Johan zegt op

  Had dit gisteren al op FB gelezen, het is misschien wel scam/oplichterij, maar ja je kijkt toch altijd als je een menukaart krijgt niet alleen naar de gerechten, maar ook naar de prijs. Dat van die 800 bht fooi is natuurlijk te gek voor worden of ook dat moet in het menu vermeldt worden (volgens mij is dat alleen in Amerika zo) maar voor de rest zeg ik dat wanneer je met 4 personen uit eten gaat voor dit geld je niet persé getild hoeft te voelen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 12. George V. zegt op

  Dit hebben ze ook al een keer laten zien bij het programma ”Opgelicht in het buiten land” bij SBS6 de Taxi chauffeurs spelen hier ook een grote rol mee in en krijgen voor iedere klant die ze brengen een behoorlijke provisie !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 13. Ivo zegt op

  tsja bijna allemaal zijn we de eerste keer in een land getilt soms meer soms minder, dit is wel redelijk duidelijk u bent genomen en stevig en hopenlijk was het lekker!
  Maar ach eerste keer Thailand en dan neem je met nog twee vrienden een tuktuk, je vraagt naar de avondmarkt, die is ineens gesloten en de tuktuk driver neemt je ongevraagd mee op een heeeel ander type fout toerisme, waar je met een jetlag kop ook niet echt op zit te wachten. Uiteindelijk weer na een hoop ge oh weer voor hotel afgezet en toch getild 100bht pp (15jaar geleden heh)…. En dan blijken er een paar Surinamers in de groep zooooo een mooie trip gehad te hebben met die tuk tuk was maar 2000bht pp…. En her en der te dure zooi gekocht…. Wan (gids) door het lint, maar te laat om er nog wat aan te kunnen doen.
  Gelukkig heeft die goed bevriende Thais/Nederlandse reisleidster mij ook wat bijgespijkerd in de jaren, maar dan nog, je stinkt er in En is echt niet exclusief voor Thailand het gebeurt overal, dit soort grensgevallen ook meegemaakt in Rusland (meer op de tafel zetten als besteld) en Venezuela (cabana voor dag betalen ipv deel, duurdere drankjes etc) en ik vermoed ook wel in andere landen maar ach we willen bedondert worden en waarschijnlijk gebeurd het ook in kaaskopia…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. Esther zegt op

  Dat hebben wij ook in 2008 gehad in Bangkok. Met twee kleine kinderen die alleen maar rijst aten ik een paar tijgergarnalen en mijn man een visje. 5000 baht moesten we betalen, later moesten we er hartelijk om lachen maar op dat moment absoluut niet. Je bent moe van de reis, je wil eten hongerige kinderen en dan laat je je meevoeren. Wijze les blijf zelf in control.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 15. b zegt op

  Beste ,

  Als je op de kaart kijkt weet je toch wat je besteld … wat het kost … waar je je aan kan verwachten , de taxi chauffeur krijgt uiteraard een fixe tip .

  Naderhand klagen dat je teveel moet betalen klopt niet …. je bent vrij om te gaan eten waar je wil .

  Bekijkt het als leergeld overkomt je maar 1 x

  Vriendelijke groeten ,

  Bart .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 16. ReneH zegt op

  Ik begrijp uit de Bangkok Post dat er een menukaart met prijzen was. Het probleem is dan alleen de 10% bedieningsgeld. Ik ben niet onder de indruk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Ruud NK zegt op

   Rene een tip van 800 bath en tax 17 % in plaats van 7%.
   Volgens mij is dat heeeeeel grove oplichterij. De prijs van het eten is duur, maar als het op de kaart staat zijn ze wat dat betreft zelf stom geweest.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • colorwings zegt op

   Ik heb de link ( http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293916-d2093368-Reviews-Sriayudhya_Seafood_Market-Bangkok.html )van Fransamsterdam gelezen en hieruit blijkt dat hier wel degelijk de thaise maffia achter zit. Er worden wel prijzen op de menukaart vermeldt maar argeloze toeristen worden op slikse wijze naar de gerechten zonder prijzen geleid (welke dus schrikbarend duur zijn). Ik let altijd goed op (soms zijn er b.v. verschillen in prijs bij de reclame buiten en de prijs op de kaart), maar ik kan me goed voorstellen dat wanneer je (misschien voor het eerst) op vakantie bent in LOS, je niet verwacht op zo’n manier getild te worden….ik ben wel onder de indruk, ik kan me namelijk behoorlijk kwaad maken om oplichterij…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 17. fransamsterdam zegt op

  Uit de recensies op Tripadvisor wordt wel duidelijk dat men hier geen transparante prijzen hanteert.
  http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293916-d2093368-Reviews-Sriayudhya_Seafood_Market-Bangkok.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 18. Jan/Travelprins zegt op

  Ben ook eens in dit restaurant terechtgekomen, met 3 personen aangeschoven maar kreeg al snel een discussie met bedienend personeel want er stonden geen prijzen op de menukaart.
  Vervolgens opgestaan en vertrokken, manager was aardig op z’n teentjes getrapt, vergoeding aan de taxi moeten geven en niets verdiend.
  Later nog eens op Google gekeken en daar blijken al langer er veel negatieve reacties te staan over dit restaurant.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 19. Renévan zegt op

  Dit was duidelijk een zaak van niet opletten, maar eerst de prijzen op de kaart bekijken. Het was trouwens niet één Cinees maar het waren er vier. Met prijzen per 100 gram voor visgerechten loopt het voor vier man al snel op. Het kan best zijn dat de prijzen veel te hoog waren, maar op de rekening is niet te zien hoeveel er besteld is. Zelf de fooi bepalen kan natuurlijk niet.Nu is commissie ergens voor krijgen een normale zaak in Thailand, en een duur restaurant betaald nu eenmaal meer commissie dan een goedkope.
  Wat me wel opvalt is dat bij de niet zo dure restaurants de prijzen doorgaans inclusief vat en sevice charge op de kaart staan, en bij de duurdere restaurants exclusief. Het staat dan wel ergens aangegeven, maar doorgaans zo dat het niet opvalt totdat je de rekening krijgt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 20. Tony zegt op

  Ik ken dit vis restaurant! Het zit naast het eindpunt van de airport-raillink bij station Phaya Tai.

  In februari 2013 wou ik op weg naar het vliegveld nog even mijn vullen, maar ik ben afgehaakt toen een bord frietjes op de menukaart voor 500 B werd aangeboden. Eigenaar reageerde geïrriteerd toen ik hem op de prijzen wees en weg liep.

  Restaurant ziet er authentiek Thais shabby uit, met een eenvoudig aquarium met eetbare vissen.

  Kansloze toeristen die voor het eerst in Thailand aankomen en uitstappen bij de eindhalte van de airportlink na een lange vliegreis, en hongerig zijn lopen in deze val.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Tony zegt op

   Hier de google streetview van het betreffende restaurant:
   http://tinyurl.com/njl5bm9

   Een rare lokatie achteraf, een taxi standplaats achteraf bij Phaya Tai, ze moeten het kennelijk niet van de passanten hebben, wel van de argeloze toeristen en taxichauffeurs.

   In de buurt is opvallend weinig andere horeca of streetfood te vinden voor een metrostation zodat je wel gedwongen wordt dit restaurant in te gaan.
   Het eerste eerlijke restaurant zit 350 meter verder om de hoek op de Ayathuya road op de 1e verdieping van een appartementencomplex naast het Florida hotel. Maar probeer maar dat te vinden als je met je koffers aan het sjouwen bent.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 21. Ingrid zegt op

  Het is een stevige prijs maar je bent er altijd zelf bij wanneer je eten besteld. Wanneer ik het idee heb dat de prijzen niet “normaal” zijn stap ik gewoon op. Niet netjes maar klanten afzetten vind ik ook niet netjes….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 22. Christina zegt op

  Jaren geleden aten we nog wel eens vis in Pattaya voorbij Walking Road niet duur en zee zicht.
  De laatste keer alleen op de menu kaart gekeken veel te duur er was ook niemand in het restaurant.
  Toen maar een Lekkere zalm bij Sissler gegeten super! Of eet tegenover de lokale markt bij de tempel nog voordeliger! 800 baht fooi no way dat bepalen we zelf!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 23. Jacques zegt op

  Dit restaurant is bekend en in Nederland al Vaker op tv geweest. Is grote oplichtersgroep. Ook zouden er corrupte politie agenten bij betrokken zijn. Is ook bekend bij de Thaise autoriteiten. Waarom die toko nog steeds niet gesloten is is mij een raadsel of zou het toch weer om geld en corrupte ambtenaren gaan. Er was ook nog een bedrijf waar werd aangedaan vanwege de juwelen, sieraden, etc. Daar kwam je ook berooid vandaan. Er is niet voor niets ophef over in Thailand dan moet er wel wat aan de hand zijn voor het Thai waardig nieuws is. Als je weigert te betalen dan heb je grote problemen dus de mensen bètalen uit angst en dat kan nooit de bedoeling zijn van een zichzelf respecterend restaurant . Hier staat de klant echt niet voorop.

  Overal kan je opgelicht worden ik heb het zelf meegemaakt op het strand in na jomtien .Wij hadden er vaker gegeten en mijn vrouw lust wel een visje. Wij betaalden normaal ongeveer 3 a 400 bath afhankelijkelijk van de grootte van de vis. Toen wij laatst met kennissen daar weer gingen eten, bestelden wij ook weer het zelfde menu met de vis en nu werd er een bedrag van 1000 Bath berekend voor een vis die in mijn optiek niet groter was dan de voorgaande vissen. Klagen hierover had geen zin je wordt alleen maar appelig aangekeken. Ze doen maar wat en voor ons reden daar niet meer heen te gaan .
  Het leven is thans al duur genoeg hier.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 24. Patrick zegt op

  Als bourgondische Belg zeg ik wat maakt het uit, zolang het maar lekker is.
  Ik heb eens 10.000 bath betaald in een visrestaurant aan walking street Pattaya voor een flew her like witte wijn, een krab en de grootste kreeft uit de visbak.
  Een geslaagde avond met uitstekende bediening.

  Dan nog te zwijgen over het prijskaartje voor een private dining in Blue Elephant met de familie ter gelegenheid van mijn partner haar verjaardag.

  En soms mag het ook een kom noedelsoep zijn langs de straatkant. Who cares zolang het maar lekker is en je er niet zien van wordt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 25. Fred zegt op

  Ik weet niet meer precies de naam van het restaurant maar het was in ieder geval in één van de hoogste torens van BKK.
  Kompleet menu met aangepaste wijnen.
  Totaal 16.000 Baht voor DRIE personen.
  Is meer dan een jaar geleden maar doet nog PIJN.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 26. bona zegt op

  Voor zover ik mij herinner uit mijn schoolgaande jeugd is :
  300 + 150 + 1.800 + 1.600 + 960 + 1.750 + 150 + 80 + 100 + 177 gelijk aan 7.067
  Of heb ik het mis ?
  Dit is blijkbaar aan allen ontgaan ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Fransamsterdam zegt op

   Vermoedelijk heeft men bij de optelling in plaats van de post van 100 nog een keer de voorgaande van 80 opgeteld.
   Tot en met daar kom je dan op 6870.
   Waar u 177 leest, lees ik 17%. (10% service, 7% BTW; niet ongebruikelijk in de duurdere restaurants)
   6870 x 1.17 = 8039.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • bona zegt op

    Inderdaad Fransamsterdam, bij nader inzoomen stel ik vast dat het niet 177 doch wel 17% is.
    Dat maakt de rekening dan wel in orde.
    Blijft wel de vraag of die 17% volledig BTW is , of 10% service + 7% BTW ?
    In het tweede geval zou de service van 10% twee maal aangerekend worden.
    Maar inderdaad, veel invloed op het volledige vacantiebudget zal dit niet hebben.
    Dank je voor de toelichting.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Fransamsterdam zegt op

     Ik zal straks wel even vragen hoe dat precies zit met die fooi.
     Het zijn heel aardige mensen.
     Vanavond om 21.00 voor 16 personen gereserveerd.
     Was geen enkel probleem. 🙂

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
     • bona zegt op

      Heel vriendelijk van jou Fransamsterdam.
      Ik ben wel echt nieuwsgierig naar de oplossing van dit eigenaardige voorval.
      Hou je ons op de hoogte ? Alvast beste dank.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 27. Martien zegt op

  Bona, je hebt helemaal gelijk maar dat houdt wel in dat ze twee keer zeg maar te veel betaald hebben!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • bona zegt op

   Ofwel twee maal dom,
   Eerste maal door niet naar de prijzen op het menu te kijken, en een tweede maal door de som niet na te kijken.
   Ofwel een maal superslim door op een, voor hun mogelijk, goedkope wijze, zowat de ganse Thailand media te veroveren en hun moment van glorie te beleven ?
   Wellicht krijgen zij ook in hun thuisland de volledige facebook aandacht ?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 28. Jan Hoekstra zegt op

  Simpel gewoon geen tips opvolgen van de “vriendelijke” taxichauffeurs. Natuurlijk is dit een vorm van oplichterij, ik zou weigeren te betalen, rustig blijven maar duidelijk maken dat je dat bedrag niet gaat overhandigen of gewoon liegen dat je zo’n bedrag niet op zak of op je rekeninghebt. Bedriegers mag/ moet je bedriegen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website