De omstreden tijgertempel in Thailand, de Wat Pha Luang Ta Bua wordt aangepakt. De tempel die zichzelf voordoet als opvang voor tijgers en daarmee veel toeristen trekt moet de aanwezige 147 tijgers overdragen aan dierenparken of natuurparken, zo laat de Thaise dierenbescherming weten.

De tempel ligt al langere tijd onder vuur en is een doorn in het oog van dierenbeschermers. Lang konden de monniken hun gang gaan en ze verdienden daarmee veel geld, met name van gewillige toeristen die graag betaalde voor een selfie met een heuse tijger. Het ontbreken van de juiste verguningen blijkt nu wel een reden te zijn om de tijgers er weg te halen. Dierenbeschermers beschuldigen de monniken er onder meer van te handelen in bedreigde diersoorten en er een dubieus en illegaal fokprogramma op na te houden.

Al eerder doorzochten autoriteiten het complex, na aanwijzingen dat de abt beschermde paradijsvogels had gekocht voor zijn privé-dierentuin. Er werden 38 exemplaren aangetroffen op het terrein. Volgens de monniken van de in 1994 opgerichte Tijgertempel gaat het juist om een diervriendelijk beschermingsprogramma en worden de dieren voorbereid op terugkeer naar de natuur.

De Tijgertempel mag dan wel een populaire toeristenattractie zijn, echter een bezoek is niet zonder risico. De internationale natuurorganisatie Care for the Wild schat dat er jaarlijks zo’n 60 incidenten plaatsvinden waarbij tijgers toeristen aanvallen die met de dieren op de foto willen.

De organisatie riep vorig jaar toeristen al op om te stoppen met het maken van tijgerselfies. Toeristen houden er geen rekening mee dat ze met een bezoek aan de zogenaamd ‘tamme tijgers’ dierenleed in de hand werken. Volgens deskundigen worden de tijgers onder andere gedrogeerd om ze rustig te houden.

Bron: Diverse media


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Omstreden Tijgertempel moet tijgers afstaan”

 1. Boeskool zegt op

  Ik zou zeggen stop met het toelaten van toeristen, en het probleem lost zich vanzelf op, deze tijgers overdragen aan dierenparken of natuurparken is geen optie, dat zullen ze waarschijnlijk niet overleven, gewoon doen waar het oorspronkelijk om begonnen is, opvang van tijgers, en een andere inkomstenbron zoeken.

  • Leo Th. zegt op

   Het zou een mooie oplossing zijn maar 147 tijgers eten verdomd veel vlees en die toeristen zorgen voor flink wat inkomsten. Een andere inkomstenbron vinden zal geen makkelijke opgave zijn. Net als jij betwijfel ik het effect van het overdragen naar andere dierenparken. Sri Racha Tiger Zoo bij Pattaya heeft ook heel veel tijgers en op één plaats in het park kan je tegen betaling met een luchtdrukgeweer over de koppen van de tijgers schieten op een doel waar wat vlees/kip in zit. Als je raak schiet valt dat vlees tussen de tijgers naar beneden. Het gehoor van een tijger is vele malen beter ontwikkeld dan dat van een mens dus lijkt het mij geen pretje voor die beesten om elke dag opnieuw het geluid van die geweerschoten aan te moeten horen. De abt van de in 1994 opgerichte Tijger Tempel zal best wel goede bedoelingen hebben gehad met het opvangprogramma voor tijgers maar in de loop der jaren is de opvang overgegaan in een groot commercieel circus met als doel zoveel mogelijk geld te vangen. Vraag me af of er ooit ook maar één tijger is teruggezet in de “natuur”.

   • ruud zegt op

    De bekende tempels worden steeds meer een centrum van commercie.
    De monniken zijn drukker bezig met geld, dan met meditatie.

 2. Ad reijnders zegt op

  Ik ben er een paar jaar geleden ook geweest ben niet op de foto gegaan met de tijgers te comercieel zelfde als olifant rijden ga liever naar lampang naar het olifanten ziekenhuis daar zijn ze wel goed bezig met de dieren

 3. Peter zegt op

  Tijdens ons recent bezoek aan Chiang Mai waren wij ook van plan om de tijgerfarm aldaar te bezoeken.
  Door het zien van het gedrag van de volwassen tijgers (volgens mij volgepompt met slaapmiddelen, waardoor zij er als een stel wezenloze dieren bijliepen en niet hun normale gedrag vertoonden) hebben wij ons omgekeerd en besloten dit gebeuren links te laten liggen.
  Tevens moest naast de entree een bedrag betaald worden afhankelijk van de leeftijd van de tijger (400 Baht voor een volwassen en 1000 voor een welp?

  • Peter zegt op

   Die 400 Euro voor een volwassen tijger was omdat die beter in bedwang te houden waren (lees: volledig gedrogeerd waren en geen eigen wil meer hadden), 1000 Euro voor een welp (waarschijnlijk omdat ze die nog niet volledig onder controle hadden)

 4. DKTH zegt op

  Dat er überhaupt nog toeristen zijn die dit willen! Zo langzamerhand mag een ieder toch wel op de hoogte zijn dat veel dieren gedrogeerd worden voor een leuk plaatje. Wereldwijd zal men dieren blijven exploiteren voor dit soort doeleinden, er blijven immers domme toeristen (met name Chinezen en Russen vinden zulk soort foto’s geweldig om thuis te kunnen laten zien) die zo’n foto “leuk” vinden en zodoende dit soort wantoestanden in ere houdt. Jammer. Ben nu overigens ook benieuwd of hier weer reacties op komen van “halleluja alles is mooi in Thailand”-types die beargumenteren dat het verbieden om zulke foto’s te maken de arme Thai weer in de portemonnee zal raken!!!

  • John E zegt op

   Ik ben het natuurlijk volledig eens met je reactie! Alleen waar moet je heen met al deze tijgers (ook van die andere parken) en olifanten. Daar moet ook eens over na gedacht worden. Stop roepen is makkelijk, maar hoe verder…

 5. ed zegt op

  ja hoor nu er veel mee wordt verdiend, kan het niet meer
  Gedrogeerd? das toch makkelijk aan te tonen met een bloedsample!
  Dierenleed, nee stop ze dan in te kleine kooien in andere dierenparken.
  Tja het zijn geen huisdieren, dan kan je er wel eens van verwachten, dat het niet goed gaat.
  Dat kan zelfs met je eigen kat of hond of whatever beest. Zelfs met je naaste medemens.
  Eigen risico, zoals vele zaken. Ga je naar het apenpark of apen langs de kant van de weg, kan je ook
  minder plezierige dingen mee maken.
  Beschuldigen van dierenleed ! Handelen is onaanvaardbaar. Waar zijn de bewijzen dan !
  Amerika zit vol met eikels welke zo’n diersoort als prive dier hebben.
  Nu uitzetten in parken? welk park is groot genoeg om 147 tijgers te bevatten? Tijgers hebben nog al wat ruimte nodig om te leven, welke we (mens) steeds meer innemen t

  • LOUISE zegt op

   @ Ed,

   Hoezo, “nu ze zo veel geld er aan verdienen mag het niet meer””
   Ze verdienen zich al jarenlang kleurenblind daar.

   Lees even wat Peter hierboven mededeelde.
   Entrée, hoeveel weet ik niet, 400 voor een oudje en 1000 voor een welp???
   En als dan zo’n oranje jurk een tijger aan een kettinkje houdt??
   Want dan heeft er weer eens iets in de krant gestaan en dan moet iedereen zien dat alleen een ketting genoeg is.
   Walchelijk.

   Elke Jan met de korte achternaam weet hoe een tijger of leeuw zich gedraagd.
   Nerveus heen en weer drentelen.
   Alles rondom hen heen in de gaten houden.
   Plus dat die beesten ook steeds meer van die troep nodig hebben, daar de gewenning ook bij die levende wezens steeds om meer vraagt.

   Neem even als simple voorbeeld.
   Circus, m.n. de leeuwentemmer.
   Wat dacht je dat rond de kooi stond, heren met gespannen geweren.
   Ik dacht zelfs dat er een bij staat met scherp en de rest met een giga-verdovingsmeddel.

   En buiten Thailand zijn ook dierentuinen

   En ja, die ongelukken.
   Dan weten de “””verzorgers””” van die tijgers die mensen aangevallen hebben, dat deze een zwaardere dosis nodig heeft.

   LOUISE

   • ed zegt op

    duuuuh 400 bath erruug veel!
    Weet je wat die beesten eten als ze jou niet op kunnen eten?
    Er zijn , lees ik ,alleen maar onderzoeken en loze verdenkingen en beschuldigingen lees ik
    Pak het dan goed aan en test en houd het in de gaten.
    Maar neuuuh, maar goed nu hebben ze wat de vergunning is niet in orde!

    zeg ik dierentuinen buiten thailand, heb je ooit wel eens gezien wat voor ruimte de beesten hebben? Als we dan zo dier vriendelijk zijn, dan sluiten we alle dierentuinen !
    Ze leven toch veel liever in het wild, dan een paar apen voor zich te zien?!

    Wil je wat zeggen over het geheel, staaf het dan met bewijzen

 6. geert zegt op

  ik ben benieuwd hoeveel van deze tijgers een jaar na overdracht aan de dierenbescherming nog in leven zijn
  en of deze dierenbescherming dan ook zo de media opzoekt
  geert

 7. Pete zegt op

  Het tonen van de tijgers zou verboden moeten worden maar het klooster heeft natuurlijk veel geld nodig voor het houden en verzorgen van de dieren.

  Hiervoor zou een mogelijkheid kunnen zijn om een bezoekerscentrum te openen waarin getoond kan worden hoe deze dieren opgevangen en verzorgd worden. Hiervoor kan ook een bijdrage gevraagd worden welke aangewend kan worden om de kosten te bestrijden.

 8. J. Vlaanderen zegt op

  Totaal mee eens met deze beslissing, hoop dat er snel een einde aan gemaakt wordt.
  Hoop dat ze de tempels in het algemeen gaan aanpakken, en eens kijken hoe ze aan het geld komen, en dat het besteedt wordt waar voor het bedoeld is en niet aan nieuwe tempels te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website