Er lijkt nu eindelijk duidelijkheid te zijn over de vraag of buitenlandse toeristen en expats te allen tijde het paspoort bij zich moeten dragen. Volgens Lt Gen. Prawut Thawornsiri (foto homepage), woordvoerder van de Koninklijke Thaise politie, is dat niet verplicht.

Buitenlandse toeristen en expats die geen legitimatiebewijs bij zich hebben, kunnen dat op een later moment, bijvoorbeeld op het politiebureau, alsnog tonen.

Corrupte agenten

Er is de afgelopen weken onrust ontstaan bij toeristen in Bangkok die op straat (Sukhumvit Road) door de politie werden aangehouden en zich moesten legitimeren. Bij een aantal is zelfs een drugstest afgenomen, zij moesten ter plekke urine afstaan.

Het gaat hierbij om een individuele actie van een aantal corrupte politieagenten die op deze wijze proberen toeristen flinke boetes te laten betalen die in de eigen zakken verdwijnen.

Deze verwerpelijke activiteiten werden opgepikt door de buitenlandse pers waaronder de Sydney Morning Herald die er een artikel over schreef. De Britse ambassadeur in Thailand vroeg opheldering over deze kwestie van het Thaise ministerie van toerisme en sport. Deze heeft een onderzoek toegezegd.

Ook de nieuwszender Al Jazeera heeft zich op de zaak gestort. Vooral het lastigvallen van toeristen door de politie in het gebied rond Sukhumvit en Asoke zet kwaad bloed. Een politiewoordvoerder uit het district Thonglor liet weten dat zij niets met de zaak te maken hadden en wijzen met het vingertje naar collega politieagenten uit een naburige wijk.

Bron: Stickboy Bangkok


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thaise politie: Toeristen hoeven niet te allen tijde hun paspoort bij zich te hebben”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Ik hoop maar één ding nu en dat is dat alle politieagenten in heel Thailand dit te weten komen. Maar ik kan goed rekenen, ik dus reken er maar niet op. En anders? …….. dat weet ik nog niet.

 2. ruud zegt op

  Hoe moeilijk kan het zijn om centrale richtlijnen op te stellen.
  Het lijkt wel alsof in Thailand ieder ambtenarencorps zijn eigen wetten wil maken.

 3. erik zegt op

  13 Jaar in dit land wonend, 10 jaar in dit land op vakantie, en NIMMER is me anders dan bij Immigration en op luchthavens gevraagd naar mijn paspoort.

  • wibart zegt op

   Ohh heb je nooit in een hotel geslapen dan tijdens je vakanties? Of een auto gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf? Pas poort of andersoortig id. bewijs wordt veel gevraagd, ook rijbewiijs is een id. check welke je vast wel eens hebt moeten laten zien bij een controle. Op zich is het checken van id niet vreemd, het moet alleen niet alleen voor een beperkte groep gelden (dus niet alleen buitenlanders maar iedereen die daar aanwezig is). Urine test op straat is natuurlijk idioot. Uiteraard moeten de regels overal zoveel mogelijk gelijk zijn en dient de politie dit ook helder en duidelijk te communiceren. Wel kunnen aangescherpte regels in gebieden met veel overlast van toepassing zijn en dit zijn inderdaad meestal ook de uitgaansgebieden. Al met al de corrupte politieagenten goed aanpakken en helder beleid en instructie voor de rest.

   • Kees zegt op

    Natuurlijk wordt er naar je paspoort gevraagd bij hotels en verhuurbedrijven, maar daar gaat het in dit geval niet om. Het gaat er om of je in de problemen kan komen wanneer je jezelf niet kan identificeren, met paspoort, bij officiële instanties, zoals politie.
    Ook bij mij is er in de vele jaren dat ik in Thailand kom, nooit door een officiële instantie, buiten de door Erik al aangegeven plaatsen, om mijn paspoort gevraagd.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Erik,
   Als je in al die jaren nog nooit gevraagd bent om je te legitimeren,heeft dat meer met geluk of toeval te doen, en neemt natuurlijk niet weg dat deze regels tot verplichte legitimatie bestaan.
   Er zijn mensen die de laatste 25 jaar niet na een rijbewijs gevraagd worden is,maar toch is het een verplichting deze te bezitten.

   • patrick zegt op

    Beste vrienden , ik heb ook een vraagje is het noodzakelijk om een Europees rijbewijs bij te hebben of is een gewoon rijbewijs ook voldoende ?

 4. nonthaburi zegt op

  Ik kom als toerist al sinds 1989 naar Thailand.
  In 2002 ben ik in Nonthaburi gaan wonen.
  Er is nog nooit ,iemand geweest ,die mijn ID card ,heeft gevraagd,kom ook nooit in situaties,die dit veroorzaken.
  Wordt altijd met respect door iedereen behandeld.
  Respect is vaak wederzijds.

 5. hendrik zegt op

  Nog niet zolang geleden ging ik samen met mijn vrouw (politie agente) haar broer en zoon naar een party van een collega.
  Bij terugkomst zij ik tegen mijn vrouw dat ik het laatste stukje 150 m wilde lopen naar huis, een lange doodlopende straat. Ik stapte uit en zij reed de pick-up voor de deur van ons huis en stapte uit met haar broer en zoon en wachtte op mij. Op het moment dat ik al wandelend naar huis liep vielen twee heren mij lastig en vertelde mij van de illegale politie te zijn, en vroegen mijn paspoort welke ik dus niet bij mij had.
  Ik trachtte hem kort en duidelijk te maken dat deze in de pick-up aanwezig was en hem dus kon laten zien. Zij niet wetende dat mijn vrouw politie was. Een maal aangekomen vroeg mijn vrouw in het Thai wat de bedoeling was waarop de mannen antwoorden van de vreemdelingen politie te zijn. Direct vroeg mijn vrouw om hun legitimatie en zij liet haar legitimatie zien.
  Echter zij hadden dus geen legitimatie en dat deed de heren dus een 10 tal maal excuses aanbieden. Zij waren duidelijk uit op mijn geld. Als een haas gingen ze er vandoor.
  Hoe komt dit nu toch? Wel als de politie al niet het goede voorbeeld kan geven kan de bevolking en die weet dit dergelijke geintjes met expats uithalen om zo een centje bij te verdienen..
  Het wordt hoogtijd dat het hele politie apparaat eens goed onder handen wordt genomen en ze eens regels worden bijgebracht als deze er al zijn.

 6. John Chiang rai zegt op

  Voor mij is deze uitspraak typisch Thai,wat jarenlang een bekende regel was,is nu in een keer niet meer verplicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toeristen,en zelfs politie het overzicht bij deze regels verliezen. Normaal kan niemand verwachten dat een toerist dag en nacht zijn orginele paspoort mee sleept,zo dat hij/zij zich legitimeren kan. Bovendien hoort het paspoort op een veilige plaats,zodat verlies of diefstal zoveel mogelijk uitgesloten wordt,zodat een Kopie van het paspoort,met de eventuele visa zijde meer als voldoende zou moeten zijn. Dat deze regel na de woorden van Lt.Gen Prawut Thawornsiri op eens niet meer verplicht is,lijkt wederom een zoveelste poging,om het toeristen zo aangenaam mogelijk te maken,en gaat zonder verder onderzoek,wat toeristen werkelijk veranderd willen zien,over tot de regels die zonder effect blijven.

 7. Blottekop zegt op

  Blijkbaar gaat het afpersen van de toeristen hier gewoon door ik dacht en hoopte dat het veranderd was,
  Hier in pattaya is de jetskie maffia blijkbaar nog meer actief dan daarvoor zoals ik dagelijks kan zien .
  Telkens voert de politie een sterk staaltje toneel op ,hij komt langs op zijn brommertje belt een bemidellaar die natuurlijk mee in het komplot zit en weg is hij.
  Dat gisteren besproken met mijn vrouw of ik nergens bij de overheid mijn verhaal zou kunnen doen ,zij smeekte mij om dat vooral niet te doen veel te gevaarlijk.
  Prachtig land hier maar voel mij toch staads ongemakkelijker.

 8. Blottekop zegt op

  Ik kom al 15 jaar in thailand heb echter zelf nog nooit mijn paspoort op straat hoeven te tonen.
  Vanaf morgen zit ik in bangkok en kom regelmatig in sukhumvit zal julie op de hoogte houden .

 9. RonnyLatPhrao zegt op

  Zelfde Bron schrijft dat men wel in het bezit moet zijn van een copy
  “a laminated copy is acceptable, provided it shows BOTH the identification page and the visa page or entry stamp”

  Het artikel
  In light of the recent publicity Pol. Col. Chutrakul Yodmadee of Thonglor Police District has answered a few common questions being asked on social media by concerned expats and tourists regarding police stop & search procedures and what rights you have if stopped.

  Reasons For Search – Looking high or acting in a manner that suggests drug consumption – in plain English, generally looking fucked up and off your tits. Looking scared or suspicious of the police. However, sitting in a taxi or walking down the street don’t constitute a valid reason.

  Legal Searches – It must be at a checkpoint with lights and signs with a ranking officer in attendance. Two or three random cops at the side of the road is not sufficient. During searches both parties should be polite.

  Urine Test – These must ALL be carried out at the police station. No peeing in cups at the side of the road.

  Phones – Mobiles can be seized during a search by officers who have reason to believe it contains evidence. After the search it must be handed back.

  Passports – a laminated copy is acceptable, provided it shows BOTH the identification page and the visa page or entry stamp.

  Bron – StickBoy – Bangkok
  http://www.stickboybangkok.com/lifestyle/police-stop-search-facts/

 10. Jan zegt op

  Hallo iedereen , dit heeft wel niets met de thaise politie maken, maar ik wil de toeristen waarschuwen voor bende picpockets waar ik Dinsdag zelf slachtoffer van was rond 23 uur Sukhumvit tussen 7/1 en 7.Mijn vakantie van 3 dagen was niet meer leuk!Dus let goed op voor deze zakkenrollers .Heb dit wel gaan doorgeven politiebureel in Bangkok.

 11. theoS zegt op

  Ik woon en leef sinds 5 nov 1976 in Thailand en ben nog nooit om een legitimatie gevraagd, het zij paspoort of rijbewijs, ook niet bij de verschillende aanrijdingen door de jaren heen. Correctie, wel om rijbewijs gevraagd bij het uitdelen van een bon over een verkeersovertreding. Paspoort nog nooit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website