Het delen van de lasten inzake de Rohingya bootvluchtelingen over meerdere landen zal het belangrijkste bespreekpunt worden tijdens de regionale top in Bangkok aanstaande vrijdag.

Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Tanasak Patimapragorn, benadrukte nogmaals de noodzaak dat de internationale gemeenschap hulp moet bieden aan de Rohingya migranten. Hij verwacht wel dat de bijeenkomst ‘vruchtbaar’ zal zijn en er ‘werkbare oplossingen’ zullen komen. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn: hulp aan gestrande vluchtelingen op zee en het opsporen en berechten personen die betrokken zijn bij de smokkel van Rohingya.

Volgens de minister zitten Maleisië, Indonesië en Thailand op dezelfde lijn. Echter Thailand wil geen bootvluchtelingen opvangen omdat er al 100.000 vluchtelingen in Thailand verblijven. Volgens Tanasak wil Thailand wel humanitaire hulp verlenen.

Premier Prayut pleit er voor dat Maleisië en Indonesië voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen financiële krijgt van de VN. Dat is ook een gespreksonderwerp tijdens de top. Aan deze top in Bangkok zullen 17 landen deelnemen waaronder Myanmar, Bangladesh, Maleisië en Indonesië. De VS, Zwitserland en Japan sturen vertegenwoordigers. Daarnaast zullen ook internationale organisaties vertegenwoordigd zijn zoals de vluchtelingenorganisatie UNHCR en de International Organisation for Migration (IOM).

Prayut wil overigens dat Thailand van de VS geld krijgt voor de humanitaire hulp die zij aanbieden. Thailand voert patrouilles uit en heeft marineschepen op zee om de vluchtelingen te helpen. De humanitaire hulp die Thailand biedt, bestaat uit het verstrekken van eten en drinken, brandstof en medische hulp. De vluchtelinge moeten daarna wel uit de Thaise wateren verdwijnen en hun reis vervolgen naar Maleisie of Indonesië waar ze aan land kunnen. Vluchtelingen die in Thailand aan land proberen te gaan worden opgepakt en vastgezet als ongewenste vreemdeling.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/aR0xys


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thailand wil geld van de VS voor hulp aan bootvluchtelingen”

 1. Rene Martin zegt op

  Waarom gaan ze niet bij de buren c.q. verre buren langs die de problemen hebben veroorzaakt.

 2. Roy zegt op

  Waarom zou de VS.moeten betalen ? alle buitenlandse deals worden gesloten met niet echte vrienden van Amerika.
  Duikboten kopen van de russen,spoorwegen laten financieren door chinezen,een goedkeurend knikje
  naar Noord-Korea.Maar als er zonder belang geld moet gegeven worden om een probleem op te lossen
  dan kent men plots het westen en Amerika.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website