De Thaise regering wil buitenlandse regeringen er van overtuigen dat overtreders van de wet op de majesteitsschennis moeten worden teruggestuurd naar Thailand zodat ze aldaar voor het gerecht kunnen worden gebracht.

Volgens premier Prayut Kana- OCHA vormen de overtreders een gevaar voor de veiligheid van Thailand omdat een aantal personen geruchten verspreiden op sociale media met als doel verdeeldheid te zaaien.

Prayut liet weten dat de beslissing om dit soort verdachten te deporteren naar Thailand afhangt van het gastland. Maar zelfs indien landen niet meewerken aan het terugsturen van ‘overtreders’ vraagt de premier de medewerking van deze landen om personen te weerhouden van het in het gevaar brengen van de Thaise nationale veiligheid.

Het zou gaan om een groep van ongeveer 100 personen waaronder Somsak Jiemjirasakul, een gevluchte oud-docent van de Thammasat Universiteit.

De wet tegen majesteitsschennis in Thailand is erg omstreden omdat critici van mening zijn dat deze wet voornamelijk gebruikt wordt om politieke tegenstanders monddood te maken. Op het overtreden van de wet staan lange gevangenisstraffen.

Bron: Thai PBS

4 reacties op “Thailand wil dat verdachten van majesteitsschennis worden uitgeleverd”

 1. erik zegt op

  Regeren over de grens heen.

  Ome Sam heeft tientallen jaren lang radioboodschappen over de grenzen gestuurd, ook vanuit Thailand, om de mensen achter politieke gordijnen op de hoogte te stellen van de zegeningen van de westerse maatschappij en het boosaardige van Boris en Kim-zoveel. Nu zijn de social media het propagandamiddel en klaarblijkelijk kan Thailand, dat tig duizenden websites heeft geblokkeerd, daar niet met de handen aan. Dan maar druk uitoefenen.

  Ik denk dat men niet uitlevert aan een land dat de doodstraf nog kent. Martelen kan ook een belemmering zijn om uit te leveren, denk aan de geruchten inzake de Koh Tao zaak. En de aanwezigheid en inhoud van een verdrag toch ook?

  En wat is majesteitsschennis? Dat begrip is in de westerse wereld totaal anders dan hier. Wat in Nederland mag door Lucky TV is hier volstrekt onmogelijk. En is het onderhand niet HET middel in dit land om van een politieke tegenstander af te komen? Verzin een verhaal en berg hem jarenlang op.

 2. Tino Kuis zegt op

  Na bijna zeven maanden junta onder premier en generaal Prayut Chan-ocha is het duidelijk dat deze man het spoor bijster is. Deze opmerkingen over het uitleveren van overtreders van de wet op majesteitsschennis bevestigen dat. Gevaar voor de nationale veiligheid van Thailand? Je moet er maar opkomen.
  Het buitenland lacht zich ziek en in Thailand vraagt men zich ook af waar dit allemaal goed voor is. Prayut leeft in een aparte wereld en heeft geen enkel contact met de realiteit. Mensen die maanden geleden nog wat goeds te berde brachten over de beste man zijn nu geheel bekeerd.

  Moderator: eerste zin aangepast. Wees voorzichtig met al te krasse uitspraken. Ik neem aan dat je de redactie en jezelf niet in gevaar wilt brengen.

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Moed is de meest noodzakelijke deugd omdat je zonder moed alle andere deugden niet consequent kunt toepassen.’

   En dan nog even dit. De meeste aanklachten wegens majesteitsschennis gaan niet over het beledigen van de koninklijke familie maar over het vertellen van de waarheid. En dus heeft Prayut gelijk.De waarheid vertellen brengt de nationale veiligheid in gevaar want voor Prayut is de nationale veiligheid hetzelfde als het handhaven van zijn eigen macht.

   • kees1 zegt op

    Beste Tino
    2 mooie reacties waar ik helemaal achter sta.
    Als jij je zelf in gevaar brengt door je reacties dan wil ik dat graag met jou doen
    De man is volledig de weg kwijt.
    De macht die hij heeft stijgt hem naar het hoofd. Hij voelt zich onaantastbaar en denkt dat hij
    de wereld kan laten geloven dat twee plus twee 5 is.
    Wand zo dom kan je niet zijn. Om te geloven dat er ook maar 1 land op de wereld is die dat verzoek serieus neemt.
    Het is een waarschuwing het word tijd dat hij op dondert

    Beste Groet Kees


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website