Eind volgend jaar wordt een proef gehouden met stemmen via internet voor kiezers in het buitenland. Dat gebeurt tijdens een gesimuleerde verkiezing die enkele dagen duurt. Dat maakte de Kiesraad maandag bekend.

Stemmen via internet moet het stemproces voor kiezers in het buitenland makkelijker maken. Zij stemmen nu nog onder meer per brief of volmacht, afhankelijk van het soort verkiezing.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil via de test kijken of het stemmen kan via bestaande internetdiensten en of het stemgeheim daarbij gewaarborgd blijft. Zijn ministerie zoekt nog internetbedrijven die hun dienst hiervoor beschikbaar willen stellen.

Minister Plasterk heeft daarvoor een deskundigengroep benoemd. De deskundigengroep gaat specificaties opstellen voor het ontwikkelen van apparatuur voor elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal. De groep gaat ook onderzoeken of er breed draagvlak bestaat voor die specificaties.

De programmatuur en apparatuur voor elektronisch stemmen en tellen moet aan hoge eisen van betrouwbaarheid voldoen. Dat is geadviseerd door de commissie Van Beek, die de haalbaarheid van elektronisch stemmen heeft onderzocht. De groep van deskundigen gaat nu daarvoor de specificaties opstellen. Aan de hand daarvan moet blijken of de markt de systemen kan leveren die aan de specificaties voldoen en zo ja wat daar dan de kosten van zullen zijn.

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement vorig jaar bijvoorbeeld waren er bijna 24.000 mensen die mochten stemmen vanuit het buitenland. Uiteindelijk brachten bijna 17.000 van hen een geldige stem uit.

Bron: NU.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website