Thailand is blij met de hulp die de VS heeft toegezegd inzake het probleem van de Rohingya vluchtelingen. “De situatie met Rohingya vluchtelingen vraagt om een internationale aanpak, het is niet het probleem van één bepaald land”, aldus Anusit Kunakhon, secretaris-generaal van de Thaise National Security Council.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren het Amerikaanse aanbod voor hulp. De VS zegt bereid te zijn een leidende rol te spelen in elke poging van landen om vluchtelingen te herhuisvesten. Dit zal onder regie van de UNHCR moeten plaatsvinden en de hulpactie zal door meerdere landen gedragen moeten worden.

De VS is blij met de ommekeer van Indonesië en Maleisië die woensdag lieten weten om vluchtelingen tijdelijk onderdak te verlenen onder voorwaarde dat de internationale gemeenschap hen binnen een jaar herhuisvest en repatrieert. Helaas stelt Thailand zich hard op en weigert het land om vluchtelingen op te nemen. “Er komen geen tijdelijke opvangkampen en vluchtelingen die toch naar binnen glippen, worden behandeld als illegale migranten tenzij ze slachtoffer zijn van mensenhandel”, zo laat Prayut weten.. Premier Prayut zegt wel humanitaire hulp te willen verlenen, maar de regering ziet het niet als haar taak om vluchtelingen op te nemen. Journalisten die kritische vragen stellen over het harde standpunt van Thailand krijgen van Prayut zoals gewoonlijk de wind van voren.

Een regeringswoordvoerder ontkende de berichten van buitenlandse media dat de Thaise marine vorige week bij Koh Lipe gedreigd heeft om te schieten op een boot met vluchtelingen en ze gemaand heeft te vertrekken met dreiging van geweld.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/cdq6RJ

3 reacties op “Rohinga vluchtelingen: Thailand prijst de VS om steun”

 1. Anno Zijlstra zegt op

  Opvangen op een van de eiland voor de kust tijdelijk uit humanitaire overwegingen onder VN vlag en mede verantwoordelijkheid moet kunnen.Er zijn moeders met jonge kinderen aan boord .

 2. Rob V. zegt op

  Ik kwam deze link tegen, met google translate kan ik alleen achterhalen dat het over illegale immigratie gaat maar de bewerkte cartoon spreekt boekdelen: http://news.voicetv.co.th/thailand/206661.html

  De originele cartoon:
  http://www.thestateless.com/2015/05/thoughts-on-the-upcoming-oslo-conference.html

 3. Anno Zijlstra zegt op

  Himanitaire ramp maar expats hebben andere zorgen, zoals de waarde van de bath en waarde euro etc . Bah..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website