Premier Prayut Chan-o-cha heeft artikel 44 gebruikt om 70 ambtenaren die verdacht worden van corruptie over te plaatsen naar inactieve posten.

Al eerder op 15 mei werden er 45 topambtenaren uit hun functie ontheven. Tijdens de schorsing zal er verder onderzoek gedaan worden naar strafbare feiten.

De groep van 70 bestaat uit 20 rijksambtenaren, 7 voorzitters van provinciale administratieve organisaties (PAO), 17 gekozen functionarissen van een tambon (BTB) en 18 burgemeesters of gemeenteraadsleden. De resterende ambtenaren werken voor lokale overheden.

De betrokken ambtenaren worden van verschillende corruptiezaken verdacht, zoals de aanschaf van ongeschikte fitnessapparatuur voor scholen ter waarde van 7 miljoen baht en het sjoemelen met subsidies voor tempels en het aannemen van steekpenningen.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/QRjvPJ


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Prayut pakt corruptie aan: 70 ambtenaren overgeplaatst naar inactieve posten”

 1. Peter Bang Sare zegt op

  Eindelijk eens een P.M. die echt wat ” op ruimt ” in de corupte bovenlaag. Maar wat mij erg verbaasd is dat deze mensen op hoge posities met behoorlijke salarissen alleen overgeplaatst worden met behoud van de salarissen ??
  Waarom geen ontslag als ze aantoonbaar hun job niet goed doen of zels corrupt zijn ?

 2. Cor Verkerk zegt op

  Wat ik begrepen heb over die inactieve posten is dat men niets hoeft te doen maar dat men nog wel steeds salaris etc betaald krijgt.

  Moeten momenteel al duizenden op dit nieuwe Ministerie voor Inactieve Posten werken, dus kun je nagaan wat dit voor de belastingbetaler/budget kost per maand.
  En komen er nog steeds dagelijks meer bij.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Dan kunnen ze iedere ambtenaar wel overplaatsen i.v.m.
  met corrupsie…hoog of laag in rang.
  En de arme bevolking veelal van het platte land,
  blijft een diepe wave maken voor deze zakkenvullers.

 4. Frans Nico zegt op

  Waarom corrupte ambtenaren overplaatsen naar “inactieve posten”? Waarom niet gewoon ontslaan? Als Prayuth het serieus meent met de corruptie aan te pakken, dan is het niet ontslaan de onjuiste weg. Of is dit de nieuwe vorm van corruptie?

  • Frans Nico zegt op

   Ik wil er nog aan toevoegen dat, als deze mensen bewezen corrupt zijn, als straf een flinke periode als taakstraf moeten gaan werken bij arme boeren of als havenarbeider. Een goed afkik-therapie.

 5. Jan zegt op

  Hypocrisie total, dat hij eens begint zijn eigen militaire staf op te kuisen. Hoe heeft hij zijn fortuin bij elkaar gekregen ?

 6. henry zegt op

  deze op non-aktief stelling is in afwachting van het gerechtelijk onderzoek, en is in feite een bewarende maatregel.
  .

  • JanVC zegt op

   Verstandige opmerking Henry! Eerst moet de schuld bewezen worden vooraleer een sanctie kan volgen. Dus even afwachten voor men veroordeeld!

  • lung addie zegt op

   Ook in Nederland en Belgie wordt, een van misdrijf “verdacht” ambtenaar eerst op non-actief ( geschorst ), met, meestal behoud van wedde, geplaatst. Iemand is onschuldig tot het tegendeel, de schuld, wettelijk bewezen is. Pas na de gerechtelijke procedure kunnen echte sancties getroffen worden met eventueel ontslag als gevolg. Waarom zou het in Thailand anders moeten zijn?

 7. robluns zegt op

  Het huidige regime pakt de fraude aan.
  Vorige regimes grossierden vrijwel openlijk in fraude, zoals stemfraude.
  Thailand zal een echte democratie weer moeten verdienen.

 8. TH.NL zegt op

  En nu de politie.! Maar ja, dat zal wel heel wat moeilijker zijn denk ik.

 9. Loeng Johnny zegt op

  Mijn vrouw volgt dagelijks het Thaise nieuws, in het bijzonder dat van Ubon Ratchatani.

  Prayut kuist provincie per provincie op! Het is dus zo, dat men deze heerschappen op non-actief zet wanneer men ze verdenkt van corruptie. Er volgt dan een onderzoek en wanneer het bewezen is, worden ze ontslagen.

  De top van de politie is al maanden geleden opgekuist!

  Ook is er aan de ambtenaren opgelegd dat de men geen steekpenningen meer mag aannemen wanneer men om documenten komt vragen e.d.

  Lang leve de grote kuis daar!!!!! Tja soms moet de democratie even wijken voor de grote opkuis.

  Thailand gaat heus wel terug een democratie krijgen, geen nood, maar eerst toch proberen, de corruptie uit te roeien! Maar dat zal wel nooit kunnen, net zoals overal ter wereld.

  Vele Thai zijn wat blij nu dat er eindelijk eens iets wordt aan gedaan! Hopelijk is het niet dweilen met de kraan open.

  En die Westerse mierenneukerij hier, aub laat dat achterwege!

  Keep on smiling 🙂

 10. Frans Nico zegt op

  Na nogmaals het bovenstaande bericht en de reacties daarop gelezen hebbende, wil ik het volgende opmerken.

  Er vanuitgaande dat het bericht in de Bangkok Post en de vertaling daarvan juist zijn constateer ik dat twee functies met elkaar verward worden. Amtenaren zijn in loondienst van de overheid terwijl gekozen functionarissen bestuurders of vertegenwoordigers en per definitie geen ambtenaren zijn.

  Als het om corrupte amtenaren gaat ligt het voor de hand dat deze eerst op non-actief worden gezet in afwachting van een nader onderzoek. Overplaatsing naar “inactieve” posten (wat daar ook mee bedoeld wordt) doet geen recht aan een juist systeem.

  Als het om corrupte (gekozen) bestuurders en vertegenwoordigers gaat, dienen die in hun functie geschorst te worden totdat duidelijk is of er sprake is van corruptie.

  Indien vaststaat dat men schuldig is aan corruptie kan een geschorste ambtenaar oneervol worden ontslagen en een geschorste bestuurder of vertegenwoordiger uit zijn funtie ontheven worden.

  Ook moet er onderscheid worden gemaakt tussen corruptie en (onjuiste) beslissingen uit hoofde van een funtie. Aanschaf van ongeschikte fitnessapparatuur betekent niet per definitie dat sprake is van corruptie.

  Op 15 mei werden 45 topamtenaren uit hun functie ontheven. Tijdens deze “schorsing” zal er verder onderzoek worden gedaan, zo lees ik. Maar uit een functie ontheffen is niet hetzelfde als schorsen. Het overplaatsen naar een (inactieve) post is geen schorsing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website