Gisteren werd het duidelijk dat Maleisië en Indonesië Rohingya vluchtelingen gaan opvangen. Thailand is echter niet bereid de vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden, zo laat Prayut weten.

De premier van Maleisië heeft inmiddels de kustwacht en de marine opdracht gegeven zoek- en reddingsoperaties uit te voeren voor gevluchte Rohingya die op zee ronddobberen. “We moeten voorkomen dat er mensen omkomen”, zo laat premier Najib Razak weten. De aankondiging van de premier komt een dag na het besluit van Maleisië en Indonesië bootvluchtelingen uit Bangladesh en Birma te gaan opvangen. De twee landen werden het gisteren eens over tijdelijke opvang van de voornamelijk Rohingya-moslims, die soms al maanden op zee zijn. In de afgelopen drie weken zijn meer dan drieduizend Rohingya aan land gegaan in Thailand, Maleisië en Indonesië. Nog eens zevenduizend zouden nog in gammele boten op zee rondzwerven.

Premier Prayut wil echter geen enkele concessie doen: ‘Thailand ligt halverwege, dus we hebben meer problemen dan andere landen. We zijn wel bereid te helpen, maar ze krijgen geen toestemming op Thais grondgebied te komen of te blijven.’

Legercommandant Udomdej liet weten dat ook andere landen zich moeten inzetten voor het probleem. Internationale organisaties en andere landen moeten meer voor de mensenrechten van de Rohingya opkomen. ‘Thailand doet ondertussen als doorvoerland zijn best. Als migranten in Thaise kustwateren komen, helpen we met eten, drinken en medicijnen maar ze mogen niet aan land. Volgens hem worden de vluchtelingen niet terug de zee op gestuurd zoals in de media wordt gesuggereerd.

12 reacties op “Prayut: Geen onderdak voor Rohingya in Thailand”

 1. Koetjeboe zegt op

  Kan ik me goed voorstellen om niet nog meer moslims met alle ellende van dien hier in Thailand te halen.
  Voor je het weet helpen ze om mee te vechten in het zuiden.
  Tevens heeft volgens vluchtelingen.nl Thailand al reeds 340.000 vluchtelingen in kampen hier.
  Stuur ze maar fijn naar de Moslim landen of THE U.S.

 2. Jack zegt op

  Dit is de Thaise mentaliteit,niemand helpen die geen Thai is de egotrippers,ik ben nu even in NL en hoor de mensen zeggen dat ze spijt hebben van hun gift aan Thailand met de Tsunami. Als ze de bootjes vol Dollars hadden waren ze meer dan welkom.

 3. peter zegt op

  De vluchtelingen kunnen blij zijn niet in Thailand te worden toegelaten. Volgens de VN behoort Thailand met Zuid Afrika en de Gazastrook tot de drie plekken in de wereld waar vluchtelingen het slechts worden behandeld. Die kampen hier, langs de grens met Birma, kunnen met recht vergeleken worden met concentratiekampen. Thailand is in hoge mate niet capabel de eigen puinhopen op allerlei gebied op te lossen. Dus ook uit dat oogpunt is het een wijs besluit geen Rohingya’s toe te laten. Scheelt meteen ook weer een hoop corruptie door politie agenten en hoge militairen.

 4. patrick zegt op

  Moderator: onleesbaar.

 5. Frans Nico zegt op

  Moderator: Ook al heeft iemand anders in jouw ogen een verwerpelijke mening, niet persoonlijk worden.

 6. Rob V. zegt op

  Ik weet niet of ik moet lachen of huilen om belachelijke verklaringen als deze: “en. ‘Thailand doet ondertussen als doorvoerland zijn best. Als migranten in Thaise kustwateren komen, helpen we met eten, drinken en medicijnen maar ze mogen NIET aan land. Volgens hem worden de vluchtelingen NIET terug de zee op gestuurd zoals in de media wordt gesuggereerd.”

  Waar worden ze dan heen gestuurd als ze nabij de kust komen? De lucht in??

  Ik hoor verder dat Thai deze vluchtelingen niet willen opvangen omdat deze mensen 300 baht per dag zouden vragen, terwijl Thaise oudjes dat niet eens krijgen. 2) De mensen moeten maar in moslim landen opvang zoeken 3) Anders sturen we ze wel naar het VK want de Britten zijn schuldig aan dit alles door hun kolonisatie destijds. Onderbouwing van deze uitspraken is er niet, daarmee dus gelijk zijnde aan de kolder die rechtspopulisten over de mensen uitkramen die naar Europa vluchten.

 7. theoS zegt op

  Een Thais oudje krijgt Baht 600- per mnd. De voedings toelage voor een soldaat is Baht 20-, ja twintig, per dag. Voor een zgn. vluchteling moet Baht 70- per dag aan voedings toelage uitgetrokken worden. Waarom zou/moet Thailand dat doen? Gewoon terug sturen, ik geef Thailand groot gelijk.

  • Soi zegt op

   Omdat vele farang uit beschaafde west-europese regionen, met meer dan voldoende vermogens om aan de immigratie-inkomenseisen te voldoen, zo maar uit luxe overwegingen zijn neergestreken op Thailands grond, meen ik dat die farang maar eens een solidariteitsheffing moet krijgen opgelegd vanuit het TH ministerie van Justitie, met als drieledig doel:
   1- substantiëel meebetalen aan de opvang van vluchtelingen die een safe haven zoeken in TH: een streven welke ook gepensioneerden hoog in hun agenda hebben;
   2- proportioneel fiks deelnemen aan een pensioenvoorziening ten behoeve van Thai ouderen: een genot welke gepensioneerden in staat stelt zich elders dan in hun welvaartsgeboorteland te vestigen; én
   3- wezenlijk doneren aan een pot waaruit voeding voor soldaten wordt bekostigd: een voorrecht welke gepensioneerden in allerlei gradaties zich meer dan 3 x daags aan kunnen laven.

   • Rob V. zegt op

    En wat voor rechten en plichten zouden daar tegenoverstaan? Tenminste 100% gelijkstelling aan Thais omdat je wordt gevraagt bij te dragen aan een pot waar je zelf nooit in zou kunnen delen en wat iets is wat de Thai zelf moeten opzetten net sls dat het sociaal stelsel hier opgebouwd is?

    Waarom geen solidariteitsheffing bij de vermogende Thai die makkelijk alle dakloze en armoedige Thai en vluchtelingen van bed, bad en rijst kunnen voorzien? Te Thai zelf verdienen dat en ook de vluchtelingen. De vluchtelingen kunnen dan of verder trekken na een tijdje, terruggaan of in Thailand werk zoeken. Vluchtelingen stuur je niet terug aan de grens met de mededelingen “jammer dat u wordt onderdeukt, verkracht en vermoord maar wij willen u niet hekpen, hier wat water en ga maar teeug de dood tegemoet”. Hadden wij ook tegen hen die voor de Duitsers vluchten moeten zeggen “hier is geen plaats voor u, verrek en sterf maar”.

    Het lijkt mij niet meer dan menselijk, en heel boeddistisch om je medemens in iedergeval de meeste basale hulpte bieden. Uiteraard moet ook Birma onder druk worden gezet om al haar inwoners goed te behandelen, ander moeten de VN maar eens dat regime verwijderen.

    • Frans Nico zegt op

     Ik wil daar nog aan toevoegen dat als de bejaarden en soldaten 600 THB ontvangen van de Thaise overheid, dan is het toch droevig gesteld met die overheid. 600 THB, net genoeg om niet dood te gaan? De Thaise overheid laat haar eigen bevolking al kreperen en heeft geen enkel gevoel van medemenselijkheid. Verdeel en heers is het motto. Ik snap echt niet dat er expats zijn die de Thaise overheid en met name Prayut een warm hart toedragen.

     • Frans Nico zegt op

      Cijfermatig wil ik nog dit zeggen:

      Thaise economie volgens de Wereldbank, peiljaar 2013.
      Thaise inwonersaantal 67.000.000
      Bruto Binnenlands Product (BBP) 387.126.000.000 US$/jaar
      BBP 5.779 US$/jaar/inwoner
      Koers 1 US$ = 33,47 THB (peildatum 22-05-2015)

      BBP 12.957.107.220.000 THB/jaar
      BBP 193.389 THB/inwoner/jaar

      Stel: 10.000 vluchtelingen
      Voeding 70 THB/dag = 25.550 THB/jaar
      10.000 vluchtelingen x 25.550 THB/jaar = 255.500.000 THB/jaar
      255.500.000 THB/jaar : 67.000.000 inwoners = 3,814 THB/inwoners/jaar

      Controle: 67.000.000 x 3,814 THB = 255.538.000 THB/jaar (excl. afrondingsverschil)

      Het voeden van 10.000 vluchtelingen kost de Thaise bevolking dus nog geen 4 THB per inwoner per jaar!
      Waar hebben we het eigenlijk over?

    • Soi zegt op

     Waar het mij om ging, geachte heer, was de opmerking: “Voor een zgn. vluchteling moet Baht 70- per dag aan voedings toelage uitgetrokken worden. Waarom zou/moet Thailand dat doen? Gewoon terug sturen, ik geef Thailand groot gelijk.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website