In de Thaise badplaats Pattaya is afgelopen zaterdag een Nederlandse toerist in zee verdronken, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de NOS bevestigd

Het zou gaan om een 78-jarige man die aan het zwemmen was maar door de sterke stroming werd meegesleurd en verdronk. Zijn 76- jarige echtgenote was getuige maar riep vergeefs om hulp.

Ooggetuige

Een strandmasseuse, Khun Gridsana, was ook ooggetuige van het drama. Ze vertelde in de krant Pattaya One dat de Nederlandse vrouw in paniek naar haar hotel rende toen ze besefte dat haar man verdronken was. Daar werd ze opgevangen door het personeel. Het hotelmanagement heeft onmiddellijk de politie gewaarschuwd. Het lichaam van de Nederlander is door agenten uit het water gehaald.

De Nederlandse ambassade in Bangkok is door de Thaise autoriteiten ingelicht. Het Forensisch Instituut in Bangkok zal nog onderzoek doen naar de oorzaak van het dodelijke incident.

Toeristen

Een dag later verdronk een Chinese toerist van 18 jaar op het eiland Phuket. Drie weken eerder was een Amerikaanse student van 21 jaar door verdrinking om het leven gekomen. Vrijwel wekelijks vallen er doden onder internationale toeristen in de zeeën bij Thailand, meestal doordat ze de sterke stroming onderschatten of niet goed kunnen zwemmen.

22 reacties op “Nederlandse toerist verdronken in Pattaya”

 1. Wat een vakantie had moeten zijn eindigt in een drama, erg triest voor deze mensen.
  De zee is nog gevaarlijker dan het verkeer in Thailand. Als je wilt zwemmen ga dan naar een zwembad.

  • loe zegt op

   Dit lijkt me een overdreven reactie Peter: De zee gevaarlijker dan het verkeer.
   Op Koh Samui, waar ik woon, vallen gemiddeld 2 doden per dag in het verkeer.
   De landelijke cijfers ken ik niet uit mijn hoofd, maar zijn schrikbarend.
   Dat er regelmatig ook mensen verdrinken is een feit. Dat gebeurt ook aan de
   Nederlandse kust. Met name Duitsers, die geen zee gewend zijn, zijn het slachtoffer.
   Maar dat je naar een zwembad moet, als je wilt zwemmen is natuurlijk onzin.
   Waarschijnlijk is de 78 jarige in Pattaya onwel geworden, hartproblemen of iets dergelijks.
   Tragisch natuurlijk, maar niet aan de zee ter plaatse te wijten.

   • Ik heb het over toeristen, niet over Thai. Voor toeristen is de zee gevaarlijker dan het verkeer.

    • BA zegt op

     Ik denk dat met 78 jaar oud in zee met stroming gaan zwemmen ook vragen om problemen is. Let wel als je richting open zee gaat en het al dieper word zodat je niet meer kunt staan. Anders is inderdaad onwel worden de enige oorzaak die ik kan bedenken en dat kan overal ook in een zwembad.

     De meeste Thai kunnen trouwens zelf ook niet zwemmen dus om hulp roepen werkt niet zo goed. Ik probeer mijn vriendin te leren zwemmen in een zwembad maar dat is makkelijker gezegd als gedaan. Voor ons is kunnen zwemmen heel gewoon en je zou zeggen doe gewoon de beweging na maar toch blijkt dat lastiger. Ze wil er ook nog niet erg aan dat je gewoon kan blijven liggen en drijven, dan begint ze te spartelen en daardoor zink je juist.

     Als je als toerist op leeftijd graag wilt zwemmen in open zee maar je bent geen sterke zwemmer dan is het niet eens zo’n gek idee om een zwemvest mee te nemen, zo’n type als welke ze met waterskiiën gebruiken, gewoon voor een beetje steun. Met snorkeltrips op Koh Chang etc dragen de Thai die zelf ook en dan werkt op zich best aardig. Ze kunnen niet zwemmen dus ze komen nauwelijks vooruit maar je blijft er wel mee drijven.

     • Er zijn zoveel factoren die er plotseling voor kunnen zorgen dat stromingen sterker worden of veranderen.

      Hier wat tekst van een bron op internet:
      In sommige maanden is de zee gevaarlijker dan anders, omdat de stand van de zon en de maan voor extra sterke stromingen zorgt. Bij Zuidwestenwind en Noordoostenwind, worden de getijstromen nog eens versterkt. Bij wind vanaf land (aflandige wind) bestaat het gevaar om met luchtbedden, zwembanden en rubberbootjes en overige drijfmiddelen, af te drijven naar zee. Het is dan heel moeilijk om weer terug naar het strand te komen. Hoewel de zee in in sommige maanden extra gevaarlijk is, is de zee nooit een veilig water om in te zwemmen. Zwemmen in de zee is niet te vergelijken met zwemmen in een zwembad of een meertje. De zee verandert onder invloed van eb en vloed en van wind. Het ene moment zijn er stromingen en het volgende moment hoge golven. Ook bij een rustige zee kunnen er gevaren zijn, zoals diepe geulen in de bodem of temperatuurverschillen en onderstromingen, en natuurlijk gevaar om af te drijven naar open zee bij wind vanaf land.

      • De stromingen bij de Thaise kusten is veelal krachtiger dan die in de Noordzee.

     • Hermien zegt op

      Het is niet dat je niet kan zwemmen maar de onderstroming is heel erg veradelijk. Ik iemand die verdronken is op de malediven terwijl ze aan het snorkelen was zo’n meter of 10 van het paalhuisje waar ze in verbleven. Het water kwam niet hoger dan haar borst enze kwam in een sterke onderstroom terecht, Haar man die haar heeft gered is helaas door diezelfde stroom verdronken. Dus het water is idd erg veradelijk.

    • R.Tersteeg zegt op

     Nou ik denk dat het weinig uitmaakt omdat het verkeer in Thailand toch anders is dan in Europa als ze rechts rijden en het links rijden niet gewent bent!!! Dan de mentaliteit die er in het Thaise verkeer heerst,waar door er meer ongelukken gebeuren.
     Dus die stelling zal zeker op 50/50 uitkomen,triest zoals eerder gezegd,de beste man zou inderdaad onwel geworden kunnen zijn.
     (hier laten we de gewelddelicten binnen het toerisme even buiten beschouwing.)

   • Ik heb een aantal experts gesproken die letterlijk adviseren om niet verder dan je middel de zee in te gaan of anders de bodem onder je voeten te houden. En zeker niet verder te gaan zwemmen in zee. De zee is door stromingen totaal onvoorspelbaar. Dat kan van de ene minuut op de andere veranderen. Wel eens van een mui gehoord of van een zwin?
    Ik waarschuw omdat ik weet hoe gevaarlijk de zee is. Alleen in Thailand valt iedere week wel een dode onder de toeristen, in andere vakantielanden idem dito. Als je veilig wilt zwemmen moet je in een zwembad gaan zwemmen.
    Jouw opmerking over, waarschijnlijk hartproblemen of zo, raakt kant nog wal, wanneer je even verderop kunt lezen dat op Phuket recentelijk een 18 jarige Chinees en een 21 jarige Amerikaan zijn verdronken in zee. Ook hartproblemen zeker? Over onzin gesproken…

    • siamees zegt op

     Om nog maar te zwijgen van kwallen en andere viezigheid daar in die zee in Pattaya, ben er 1 maal ingeweest en was er sneller uit ah zo een vuile zee dat me dat daar was. Ik verkies toch veel liever een zwembad, veel properder en geen gevaarlijke stromingen, in Isaan weet ik ook wel een paar hele leuke plekjes om te zwemmen aan watervallen waar het heel proper is en waar er geen stroming is en andere mensen komen die viezigheid achterlaten.
     In Belgie en Nederland vallen er ieder jaar ook wel doden bij mijn weten d.m.v. veranderende stromingen, moeder natuur is mooi maar ook heel gevaarlijk en onvoorspelbaar bij momenten, spijtige zaak voor deze man vind ik het.

    • R.Tersteeg zegt op

     Persoonlijk ga ik niet meer naar het strand om 2 redenen 1: je word gek van het aanbieden van eten en andere snuisterijen,B: als het z.g. juwelen betreft kunnen ze soms nog al agressief overkomen die verkopers.En dan de vuiligheid die in het water kan liggen met diertjes waar je zeker niet op moet trappen (en je ziet ze niet)
     Dus ga ik sinds mensen heugenis naar Pattaya Park daar betaal voor de toegang en het eten kun je daar zelf halen (niet goedkoop!) en er zijn tal van badmeesters die de boel goed in de gaten houden!!!

 2. Voor degene die denken dat het allemaal wel meevalt, de Nederlandse ambassade waarschuwt toeristen ook:
  “De zee bij Thailand kan, met name tijdens de moesson, gevaarlijk zijn. De stroming is dan vaak sterker dan in de Noordzee. Elk jaar verdrinken toeristen. Rekening moet ook worden gehouden met zwaar giftige kwallen, die aanzienlijke verwondingen kunnen toebrengen. Laat u lokaal op de hoogte stellen.”

  • R.Tersteeg zegt op

   Nou daar heb je het al,maar ja hele volksstammen die het nooit leren.
   En denken o dat zal mij niet overkomen ja ja maar ondertussen!.

 3. Bert, khun Nok zegt op

  Wat een paniek allemaal. Ik zwom 12 jaar in de zee, zowel aan het Jomtienstrand, op Koh Larn, de Bamboe eilanden, als in Bang Serae. Ik vond het altijd veilig in zee daar de stroming ALTIJD naar links of rechts staat en NOOIT zeewaarts.
  Wat de kwallen betreft is dit maar een korte periode per jaar. Zelf werd ik 2x geraakt in al die jaren door een dode kwal. Beetje pijnlijk doch de Thais weten wat doen in geval van.
  Natuurlijk is de zee gevaarlijker voor toeristen dan Thais omdat 90 procent niet kan zwemmen en ze met hun kleding aan in het water gaan plodderen als een hond.
  Beste Peter, niet overdrijven aub. Voorzichtigheid is altijd geboden en voor mij is de zee
  in Pattaya en omgeving prima.
  Groetjes,
  Bert.

  • Iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen veiligheid. Maar wat is overdrijven? De feiten spreken toch voor zich? De ambassade waarschuwt toch ook niet voor niets?
   Dat jouw nooit iets is overkomen is fijn voor jou, maar misschien ben je een geoefend zwemmer en/of ken jij de gevaren van de zee.
   Ik hoop alleen dat onwetende toeristen dit lezen en voorzichtig zijn, iedere dode is er 1 teveel.

   • Bert, khun Nok zegt op

    Volledig akkoord, elke dode is er 1 te veel, dus opassen is de boodschap.
    Mensen zijn soms overmoedig door het ‘kalme’ water en vakantiesfeer.
    Groeten,
    Bert

    • Klopt Bert, en zorgen dat je de bodem onder je voeten voelt. Afgelopen zondag is er een Nederlands jongetje van elf verdronken in het Balatonmeer: http://www.reisverzekeringblog.nl/nederlandse-jongen-tijdens-vakantie-verdronken-balatonmeer
     Zolang ik dit soort verhalen lees blijf ik waarschuwen.

 4. cor verhoef zegt op

  Het zou wellicht heen kwaad kunnen om borden te plaatsen met instructies wat te doen bij onderstroom (rip-currents). Wanneer je als zwemmer in een onderstroom terecht komt, kun je zwemmen wat je wilt, maar je komt geen millimeter dichter bij de kust. Je kunt je dan het best passief (drijvende) laten meevoeren, parallel aan de vloedlijn. Dat kost geen energie. Op een zeker moment kun je dan voelen dat de onderstroom afneemt en kun je zonder problemen terugzwemmen naar land. Ik ben een keer bijna verdronken in zo’n rip current aan de kust van Costa Rica. Daarna in Indonesie bij een Ambonees strand hetzelfde liedje, maar toen wist ik wat me te doen stond. De doodsoorzaak in dit soort gevallen is veelal paniek, niet de stroming zelf.

  • Olga Katers zegt op

   @ Cor,
   Helemaal met je eens, “paniek” is vaak de oorzaak van het niet redden, tegen een stroming in.
   Als kind heb ik dat in Nederland met een mui meegemaakt, gelukkig heb ik al mijn diploma’s en reddingszwemmen (verplicht) geleerd.
   En het is mij van pas gekomen op de Malediven, tussen twee eilanden, van het ene naar het andere eiland zwemmen, met een stuk gevonden (niet afgebroken) zacht waaier koraal in een hand. Maar ik kan dit ook gelukkig weer vertellen aan jullie.
   De zee is en blijft, onvoorspelbaar, gewoon laten drijven op de zee, en niet als een gek gaan zwemmen, nutteloos.

 5. Willem van Doorn zegt op

  Op borden het plaatsen van instructies (in het bijzonder met betrekking tot dezoigeheten ” rib-cuurents”) is zinnig en gebeurt al op Koh Chang, waar ook rode vlaggen geplaatst worden bij ruwe zee. Die worden echter massaal genegeerd. Onlangs maakte ik voor de tweede keer mee dat er iemand -beide keren een farang- te laat uit het water was gehaald om nog te overleven ondanks een aansnellende en even later gillend wegrijdende ambulance. Beide keren waren er een rode vlaggen geplaatst. Die stonden er echt niet (gebeurt wel eens) omdat het de vorige dag hard waaide. Neem de officiele waarschuwingen serieus. Zelf zwem ik onder gunstige omstandigheden -bestaan alleen in het droge seizoen- naar het bij “Klong Prao” dichtstbij zijnde eiland, maar ‘fans’ van mij hebben al aangeboden mij daarbij per kano te vergezellen. Ik zal dat aanbod niet negeren, je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

 6. Piet zegt op

  Ik heb op Karon beach in Phuket eens een paar dagen op de strandwachten gelet. Er staan van die uitkijktorens op het strand waar ze in horen te zitten maar als meneer 2 uur per dag daadwerkelijk in zijn stoel zat te observeren was het veel. De rest van de tijd was hij er niet aanwezig.

 7. Michiel zegt op

  Gebeurt hier in ook zelfs vandaag weer.

  Toegevoegd: 03 juli 2012 – 17:19 uur

  VROUWENPOLDER – Op het strand bij Vrouwenpolder is dinsdagmorgen een stoffelijk overschot aangespoeld.

  De melding van de vondst werd rond 8.30 uur gedaan bij de politie. Ter plaatse is er een onderzoek ingesteld door de technische recherche.

  Uit dit onderzoek is gebleken dat de man tijdens het zwemmen onwel is geworden en hierdoor is overleden.

  Mijn ervaring is in Thailand want daar gaat het hier over , het met aanlandige sterke wind / monsoen periode gewoon zeer goed oppassen is in zee.

  Heb tijdens mijn eerste trip in Thailand dec2005 2 jonge mensen zien verdrinken op Koh Pagnan Haad Rin strand. Hoge golven met aanlandige wind als je tot je zwembroek het water inging kwam je er al zowat niet meer uit. Helaas hadden een aantal andere mensen dat niet door . Tsja hier ga je met zulke wind niet snel zwemmen maar daar is het toch wat anders het blijft + 32 c golfslagbad op het strand , de verleiding is soms te groot.

  Op Koh Chang stonden afgelopen winter wel al overal borden en zelfs op de ferry`s hingen waarschuwingen voor de ripcurrents , dit denk ik naar aanleiding voor het verdrinken van div toeristen in 2011 oa een Nederlander die een ander wilde redden.

  Denk dat borden zoals op Koh Chang op de andere stranden wel mensen levens kunnen besparen. En verwacht van de strandwachten als die er zijn niet dezelfde capaciteiten als hier. Als ze al kunnen zwemmen.

  Op Pagnang in 2005 verdronken de Thaise jongens vd strandbarren zowat zelf toen ze de zee ingingen om te helpen. Een paar Autralische toeristen die voorbijkwamen en zelf lifeguard waren, hadden meer succes de slachtoffers te bereiken helaas te laat.

  Gewoon je gezond verstand gebruiken en goed oppassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website